Катализатор

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318i

Re: Катализатор

Мнение от kaspar_ivo » 30 Дек 2009, 13:24

vavilon написа:
spower написа:при 318 1,9 моторите понеже са с 2 ламбди преди и след катализатора, дали ще им окаже отрицателно влияние махането му и ще се увеличили мощността, нека да сподели мнение някой който го е правил на съответния модел, че на теория и аз го знам как е ;)

Ми... то наистина има бая писано за тези катализатори... Аз съм с 318,1.9,98г. Махнах/замених го с резонатор гърне поради простата причина че питите се бяха разлопали в него. С две думи дрънчеше на умряло :mhihi: . До сега не съм имал проблем. Колата се поотпуши малко, звука се промени и увеличи спрямо какво гърне си сложил. Незнам изобщо дали имам лабди или нямам (не съм обръщал внимание на това). Разхода си ми е добър. Смесен, засичан за 4 месеца в София и извън 8.2/100.

съгласен съм с колегата. Аз съм същия мотор същата година. Махнах катализатора сложих резонаторно гърне. Промяна във вървенето.. ами няма да стане М3 :lol: но определено в тръгването се осеща :) поне като карам на брат ми и след това моята има разлика :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320Д 2002
Мечтае да кара: 330 d

Мнение от zoti » 01 Яну 2010, 23:11

Вчера махнах катализатора(само 1 бил).Арабина ме разубеди да слагам резонаторно гърне.Каза,че при дизела нямало осезаема разлика в звука и излезе прав,сложи ми тръба-почти не намирам разлика,а вътре в колата изобщо.За сметка на това обаче, има огромна разлика във вървежа в ниските обороти-колата стана доста по-пъргава,не знам как ще е на магистрала.Като цяло съм доволен,дано и разхода падне-има логика,след като я няма вече тапата.
From the body to the soul,where our hearts lead.....we must go

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 05 Яну 2010, 14:15

Колеги и аз съм пред дилемата дали да махам катализатора. Дайте съвет. :roll: Току що бях при един майстор понеже отдолу се чува едно много неприятно звънтене/подрънкване и гърнето се тресе сериозно. В определени обороти това подрънкване се предава в купето като бучене и вибрации в пода и много ме дразни. Мирише и много странно около колата, сякаш на спирт. :roll: Мислех, че е меката връзка, но според майстора тя си е наред. Каза, че според него се е отчупило парче от предния катализатор и то дрънчи така. Но ме посъветва да не го махам, че щяло да стане по-зле. :roll: Иначе колата си върви нормално, като изключим това, че май е малко по-шумна и както казах в определени обороти има някакво бучене. Моля някой с 320D 150 к.с. ако е махал катализатора да сподели мнение.. :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318i

Мнение от kaspar_ivo » 05 Яну 2010, 15:35

dimodi написа:Колеги и аз съм пред дилемата дали да махам катализатора. Дайте съвет. :roll: Току що бях при един майстор понеже отдолу се чува едно много неприятно звънтене/подрънкване и гърнето се тресе сериозно. В определени обороти това подрънкване се предава в купето като бучене и вибрации в пода и много ме дразни. Мирише и много странно около колата, сякаш на спирт. :roll: Мислех, че е меката връзка, но според майстора тя си е наред. Каза, че според него се е отчупило парче от предния катализатор и то дрънчи така. Но ме посъветва да не го махам, че щяло да стане по-зле. :roll: Иначе колата си върви нормално, като изключим това, че май е малко по-шумна и както казах в определени обороти има някакво бучене. Моля някой с 320D 150 к.с. ако е махал катализатора да сподели мнение.. :roll:

Колега щом, трака отдолу значи е както ти е казал майстора -почнал е да си ходи чупило се е парче или нещо такова от питата. Аз като бях при един арабин 1-во ми каза да го махам защото можело да повреди и другите части тдолу незнам дали е верно... После в Мкомплект същото ми казаха и... просто го махнах :) Не се чуди щом ти друнчи отдолу рано или кусно ще го махнеш :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 05 Яну 2010, 16:10

Явно ще се маха. Гърне ли се слага на негово място? Майстора каза, че можело да се сложи тръба и да се увие с вата за обезшумяване. А ако махам може ли да махна само предния катализатор? Или по-добре и двата? :roll:

Само да уточня, че изчетох сумати теми за катализаторите и мноооого рядко някой споменава каква кола кара. Масово мнения от рода на "махай смело, аз ги махнах и колата е супер" и дотам. Та от толкова четене разбрах само, че дизелите нямали ламбди сонди. :D Моля някой колега (по възможност с фейслифтова 320д) да каже: "Махнах ги. Сложих тръба/гърне. Промени се това и това, стана по-зле/по-добре". Благодаря. :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 2000г.

Мнение от gocho_ » 05 Яну 2010, 18:04

Айде бе, кажете за разхода вече !!!
А, и .... наистина пишете си за колите/двигателите ,че стана мазало в темата !!!
:duel:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320Д 2002
Мечтае да кара: 330 d

Мнение от zoti » 06 Яну 2010, 16:07

dimodi написа:Явно ще се маха. Гърне ли се слага на негово място? Майстора каза, че можело да се сложи тръба и да се увие с вата за обезшумяване. А ако махам може ли да махна само предния катализатор? Или по-добре и двата? :roll:

Само да уточня, че изчетох сумати теми за катализаторите и мноооого рядко някой споменава каква кола кара. Масово мнения от рода на "махай смело, аз ги махнах и колата е супер" и дотам. Та от толкова четене разбрах само, че дизелите нямали ламбди сонди. :D Моля някой колега (по възможност с фейслифтова 320д) да каже: "Махнах ги. Сложих тръба/гърне. Промени се това и това, стана по-зле/по-добре". Благодаря. :yes:

Колега,аз съм с 320 д 2002 фейслифт.Прав си,че трябва да се упоменава модела и годината.Аз го махнах,сложих тръба.Няма грешки по таблото ,не пуши,не ръмжи,ВЪРВИ.Дано не ни правят спънки на ГТП,иначе не виждам причина да ги търпим тез тапи.Аааа,не си давай катализатора на майстора,или искай отстъпка ако ти слага резонатор,вместо тръба.На мен ми ги махаха на ломско,арабите.Евтино. :yes:
From the body to the soul,where our hearts lead.....we must go

Потребител
Аватар
Кара: e46
Мечтае да кара: амг 65

Мнение от kalaikata » 25 Фев 2010, 17:48

gocho_ написа:
BlackManz написа:
g_mihalev написа:Здравейте колеги, исках да питам как стои въпроса с махането на катализатор на е46 320i '99. Притесняваме че някъде бях чел, че след катализатора имало ламбда сонда, която "щяла да се изпържи" като го махна и нямало да дава точни данни.

Поздрави

колега ако имаш сонда след катализатора не го махай :nono:

Да ,да ,да ..... На мен ми казаха същото за ламбда сондата !
Имайте впредвид , че съм с 320 ДИЗЕЛ 136кс.
Незнам дали имам сонда и каква е , но ми казаха , че може да стане голям проблем !!!
Моля Налейте ми малко акъл ... искам да ги махам тия ...тапи загубени !
-Усещам миризми в купето и вън около колата (меката в-ка е сменена с тройно оплетена, но може да изпуска)
-малко се замисля на ниските обороти (иска ГАЗ - повече тяга трябва явно)
Имаше 1 колега дето беше писал че коалата му била огън !!!
Кажете получават ли се мизерии .... и нека тия дето говорят за разхода , да си кажат с колко им е паднал !!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
Мечтае да кара: new BMW

Мнение от BAHKATA_TDI » 20 Мар 2010, 9:18

320 д 136 к.с. 2000г.
Избушен първия катлизатор и заварен на ново.
Вторият катализатор е отрязан и заварена на негово място тръба на 63 мм, вместо на 60мм.
Резултата е малко по съскаща турбина и му е по лекичко на мотора.

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 20 Мар 2010, 20:52

Сигурни ли сте че няма ламбди долу че и аз съм решил да махам тия катализатори но не искам грешки и други проблеми?
И на 100% ли е сигурно че не пуши колата след демонтажа им?
Мирише ми вече на люто и мисля че вече си заминават или са заминали тия гадове :evil:
П.П.Колата е Е46 320Д 150кс. 2003г.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 20 Мар 2010, 21:21

martin_g60 написа:Сигурни ли сте че няма ламбди долу че и аз съм решил да махам тия катализатори но не искам грешки и други проблеми?
И на 100% ли е сигурно че не пуши колата след демонтажа им?
Мирише ми вече на люто и мисля че вече си заминават или са заминали тия гадове :evil:
П.П.Колата е Е46 320Д 150кс. 2003г.

Марто махай ги спокойно, няма никакви проблеми и относно дали пуши ,колкото ти пуши сега толкова ще ти пуши и като ги махнеш, а пак може и да не ти като при мен :mhihi: . Незнам дали от нафта(въпреки че не съм я сменял, само Алпин на ОМВ) ли какво но откакто съм ги махнал не съм забелязал да чади, само повдигам прахоляка :mrgreen:
Едиственото, което е че колата ще стане 1 идея по-шумна и има вероятност от поява на леки вибрации при студен двигател,но това си зависи и от състоянието на ауспуховата с-ма.
Изображение Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 20 Мар 2010, 21:27

И при мен се появи тая смрад на зла гад около колата - май и аз ще ги кормя тея катализатори...
@ Марто - печките нямат ламбди - махай спокойно.
Si non confectus, non reficiat.

Слави
Аватар

Мнение от © » 20 Мар 2010, 21:34

и аз все не намирам време, но ще се махат
не знам дали да се мъча с резонатори или направо тръба...
преглед минах вчера - положението е същото ... формално
дори ги питах дали ще мина без катализатори
казаха, че няма проблем :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 20 Мар 2010, 21:53

Лесно може да се определи дали са запушени катализаторите.преди два дни карах една Е46 със запушени катализатори.Като настъпите газта започва да набира равномерно и във високите обороти се забавя малко.Получава се нещо като ластик.Забавянето в ускорението е малко но се усеща.Свалихме катализаторите и се оправи.Сега върви и малко повече, но не е нещо кой знае какво.Предполагам, че и разхода ще се вдигне.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 20 Мар 2010, 22:12

© написа:и аз все не намирам време, но ще се махат
не знам дали да се мъча с резонатори или направо тръба...
преглед минах вчера - положението е същото ... формално
дори ги питах дали ще мина без катализатори
казаха, че няма проблем :lol:

За тех прегледа ясно, но за тръбите незнам или резонатори, при мен цялата генерация беше свалена и катализаторите бяха разрязани с флекса като със скалпел :) изкормиха всичко , "капачетата" които се бяха получили от разрязването се завариха обратно , генерацията се качи и заварките си останаха отгоре :) , като погледнеш не можеш да кажеш че нещо е правено 8)
Изображение Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46