тресене при трьгване

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: тресене при трьгване

Мнение от dimodi » 27 Мар 2010, 23:23

v_V_v написа:
dimodi написа:Колеги, за жалост май наистина ще излезе, че маховика е консуматив. :( При мен пък колата не тресе, но все пак маховика е заминал. Може би само като направя 5-6 поредни старта в някое задръстване почва да претриса като е загрял съединителя. Но пък има куп други признаци, че маховикът е за смяна. :( Не се учудвам, понеже в немските форуми собственици на Е46 масово се оплакват от маховика, срещат се дори случаи на по 50 - 60 000 км. Явно просто е слабост при нашите коли.

Слабо място е и при много други дизелови коли. ;) При теб какви други симптоми има?

Както казах претрисането при мен е от време на време. Обаче имам още - вибрации в педала на съединителя и скоростния лост (особено при ускорение), ясно доловимо тупкане в педала на съединителя когато колата работи на място и си допра крака до педала(само обирам празния ход), тропане/подрънкване някъде отдолу при гасене на колата. Странно, че иначе колата си върви нормално, на празен ход не се тресе и не вибрира кой знае колко и докато карам. Ако някой само се вози до мене никога няма да разбере, че нещо не е наред, само шофьора го усеща. :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46
Мечтае да кара: BMW e46

Мнение от geveza » 11 Апр 2010, 22:01

Здравейте колеги,при мен също го прави този проблем с претрисането,но имам и един друг.Като карам,например с около 90 км и и пусна гаста и после пак дам газ усещам едно леко предарпфан според вас от какфо може да е?Един приятел смени съединителя,защото имаше същия проблем и това му изчезна,но каза 4е като кара с около 160-180 като пуснел гаста и после пак я подаде пак му се появявало този проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kelemety » 12 Апр 2010, 12:47

Ако това ще помогне на някой, та дори и на мен :) , на мен ми притриса обикновено докато е още студена и сме повече хора в колата, повече от двама. Като загрее си отлепя без проблем.
Изображение
Rear Wheel Driven

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kasabov » 14 Апр 2010, 15:28

Колеги, най-често са заминали и маховика и съединителя. Или ако едното замине, вие карате така като слушате някои умове в този форум и след 2-3 месеца и другото сдава багажа.

2те работят като система, и затова (до колкото знам и по книжка) се сменят заедно. Иначе едното прецаква другото - омагьосан кръг. Тва е истината.

Ако някои се интересува - имам оригинален маховик , който съм свалил от 320д преди фейса след като я тествах и знам, че е добре. Ако някой не му се купува нов - може да ми пише. Аз реших въпреки всичко да не го слагам, защото с новият съединител реших да сложа и нов маховик заради гаранцията. Един съвет - на ЛУК маховиците издържат 4-6 месеца. Препоръчвам да не си купувате такъв, много по-скъпо ще ви излезе от колкото подозирате :)

ПС още един симптом на заминал маховик е притрисане на мотора при спиране след инерция, става от време на време, просто пружините на маховика не действат добре и мотора се дебалансира.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 03 TOURING

Мнение от sasho_80 » 15 Апр 2010, 23:11

Колеги бихте ли ми казали колко струва съединителя и маховик за е46 320д 150к.ц. 2003г не живея в бг и искам да видя каква е разликата в цената, а и колко пари вземат за работа в бг? благодаряви предварително!
ИзображениеИзображение

Потребител
Аватар

Мнение от rtonchev » 19 Апр 2010, 16:16

Ето пък какво се случи при мен. Притрисъше при потегляне. Особено като беше студена колата доста често се получаваше този ефект. Преди 1 седмица обаче я поизпънах моята колица и я вкарах почти в "червените" обороти, след което много странно притрисънето при потегляне изчезна. Сега тръгвам много меко и плавно. Появиха се обаче вибрации, когато колата е на място. Като си допра левия крак до вратата и десния до кнзолата усещам вибрации (не много силни). Също така скоростния лост и той видимо вибрира. Като подам леко газ вибрациите изчесват. Също така няма вибрации никъде в работния диапазон на двигателя. Преди бях почти сигурен че е от съдинителя или маховика. Сега обаче си мисля, че може да са тампони на двигателя, което е за предпочитане разбира се. Възможно ли е да имам проблем с маховика и от него да се късат тампоните, защото тампони сменях преди година и половина. Вие как мислите?

П.С. 320Д 1999г.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kasabov » 19 Апр 2010, 16:48

точно така колега, когато маховика е зле - бързо заминават тампоните на мотора. Тва е от личен опит :yes:

иначе, това че си го натоварил и сега не тресе при потегляне - по скоро си довършил маховика.. и от там вибрациите на място. Вероятно и 2те са ти за смяна от доста време.

Потребител
Аватар

Мнение от rtonchev » 19 Апр 2010, 19:24

А не е ли възможно да са ми сложили кофти тампони, които с времето да са загубили еластичността си вследствие на високата температура от двигателя, от което пък да ми е тресяло при потегляне. И като съм я изпържил просто да съм скъсал някой от тампоните. (Ама само как го увъртам за да избягам от маховика а?) :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kasabov » 19 Апр 2010, 22:49

мда , страшен си :lol:

според мен и тампоните са ти за смяна , сори. Все пак ако искаш мини ако си от София и ще ти я диагностицирам с едно кръгче. А, освен това тамоните се виждат на подемника като се вдигне колата, те са ясни.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: f31, 320D
Мечтае да кара: Каквото и да е, но да е BMW :)

Мнение от ckrumov » 11 Май 2010, 0:19

Dimitroff написа:Тук не съм много сигурен...не, че не може да е това, но по мое мнение това е доста крайна диагноза...
1. Съединител.
2. Висящ лагер.
3. Съединител + висящ лагер.
....и чак тогава Маховик.

Напълно съм съглесен с теб. На брат ми му изпуши съединителя на Аудито /2002 ТДИ/ зимата в снега и почна да тресе при тръгване и особено при задна скорост. Проблема се оправи със смяна на съединител и притискателен, макар и да ни лъжеха майсторите за маховик.
До колкото съм чувал при заминал маховик колата тресе и на място и се усеща тресене в педала на съединителя.
Във всеки случай е по- добре майстора да го разглоби 2 пъти /100 лева отгоре/, отколкото да взимаш нов за 800 поне.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kasabov » 13 Май 2010, 11:47

не тресе на място със заминал маховик. И съединителите на БМВ и ауди са различни, не мисля, че е подходящ примера. . . Но с едно разглобяване може да се мине - маховика може да се види в какво състояние е като се разглоби.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW E46/E39 MPower

Мнение от chl » 18 Май 2010, 11:50

Аз сега на мойта 320и е46ца.. Ще сменям демпф.маховик и съединител.Преди 3-4 дена изведнъж колата почна да тресе мощно на първа, втора, че и трета скорост(като превключвам), много зле.Педала на съединителя все едно, някой го риташе и той мега дроп.На място тресеше леко,доста леко ама се усещаше, като се съсредоточиш.Кофти работа ама кво да се прави :Д

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G70
Детайли за колата: 2023 G70 M760e, M Brooklyn Grey, Full Options

Мнение от jivko2828 » 18 Май 2010, 12:23

При повечето дизели, независимо Mercedes, BMW, Audi или друга марка, маховика си е проблем. Понеже и аз не вярвах, че може да има някакъв проблем с този маховик, се разрових във форумите на другите 2 конкуретни марки Mercedes и Audi, и историята е абсолютно същата като при нас. Маховици се прецакват независимо дали колата е по-нов модел или не, и дали е на много, или малко километри. Не знам от какво зависи, може би от стила на каране. Естествено не е казано, че винаги е задължително да се сменя маховик, прост трябва да се види в какво състояние е.

Иначе да използвам да питам за моя странен проблем. Педала на съединителя ми се мести нагоре надолу, имам предвид че когат колата престои вечерта на паркинга, на другата сутрин педала е малко под педала на спирачката и трябва да си го вдигна малко. Това води по някога и до не добро отцепване и до не много добър вървеж на колата, просто се усеща как дърпа рязко когато отцепи добре и как се мъчи когато има проблем с отцепването, което означава че ще се сменя съединител задължително. За маховик ще видим как е. Тресене при тръгване много реядко ми се случва.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 18 Май 2010, 15:27

Живко, гледай майстора който ще сменя съединителя да е виждал скапан маховик и да може да направи разлика между здрав и вече дал фира маховик, за да не сменяш части с още много живот в тях :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G70
Детайли за колата: 2023 G70 M760e, M Brooklyn Grey, Full Options

Мнение от jivko2828 » 18 Май 2010, 21:10

Dimitroff написа:Живко, гледай майстора който ще сменя съединителя да е виждал скапан маховик и да може да направи разлика между здрав и вече дал фира маховик, за да не сменяш части с още много живот в тях :yes:

Ванка, не знам какво ще е излезе, но като ударя чертата, вече цифрата е сериозна. :(

ПредишнаСледваща

Назад към E46