Сваляне на полуоска и смяна лагер на главина
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
38 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
Re: Сваляне на полуоска и смяна лагер на главина
Колко проблеми щеше да си спестиш, с едно оригинално лагерче или поне на доказана марка. 

- metodi80
- старши ентусиаст
-
JTD написа:Така като гледам ако махнеш главината и оставиш само полуоската да мине през лагера, и я врътнеш, то самата полуоска пак ще бие. От където следва, че отклонението се получава само в лагера, спрямо оста на въртене на полуоската.
С всичко съм съгласен и аз също коментирах това със Стоян , че полуоската се върти не добре и се забелязва по маншона (той самия също го беше забелязал) ..... само едно от горния коментар , колега JTD , не можах баш да схвана как ще се интерпретира ?!
Ако махне главината , как да остави полуоската да мине през лагера , че и да го врътне ?!
Главината контактува с вътрешната черупка на лагера , а полуоската влиза в шлицата на главината , така се върти цялата тая система ... ако махне главината няма да има контакт м/у полуоската и лагера ! Какво и как имаш предвид да се врътне , ако може да обясниш колега ?
Малко неясно съм го казал, но идеята ми е да се направи една проста втулка с външен диаметър вътрешния диаметър на лагера и вътрешен диаметър външния диаметър на шийката на полуоската.
Да се направи от месинг или някакъв такъв мек материал, който да може да се набие лесно и в лагера и полуоската, и след това да се свали също толкова лесно, за да не нарани лагера и полуоската съответно.
Но аз лично направо бих взел един нов лагер. Освен ако нямаш познат стругар, който да ти направи въпросната втулка без пари за 2 минути.
Да се направи от месинг или някакъв такъв мек материал, който да може да се набие лесно и в лагера и полуоската, и след това да се свали също толкова лесно, за да не нарани лагера и полуоската съответно.
Но аз лично направо бих взел един нов лагер. Освен ако нямаш познат стругар, който да ти направи въпросната втулка без пари за 2 минути.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- metodi80
- старши ентусиаст
-
JTD написа:Малко неясно съм го казал, но идеята ми е да се направи една проста втулка с външен диаметър вътрешния диаметър на лагера и вътрешен диаметър външния диаметър на шийката на полуоската.
От такава композиция не мисля , че има смисъл .... и ти го знаеш ... да не говориме , че ако контакта не е добър м/у въпросната (бронзова или месингова ) втулка ,полуоската и лагера , може да стане "интересно" при развъртането им едно в друго
Да де, ама по време на това развъртане няма никакво усилие освен да развърти само лагера.
Както и да е. Наистина лично за мен, както и съм го написал, аз не бих се занимавал да го правя това. Бих го направил ако имам някой под ръка да ми изработи въпросната втулка.
В случая бих отишъл да купя направо друг лагер, я ФАГ, я СНР и това е.
Но в крайна сметка колата е при колегата. Той има преки наблюдения над нещата. Защото аз поне виждам само едно клипче и разни обяснения. И за това просто си казвам мнението.
Както и да е. Наистина лично за мен, както и съм го написал, аз не бих се занимавал да го правя това. Бих го направил ако имам някой под ръка да ми изработи въпросната втулка.
В случая бих отишъл да купя направо друг лагер, я ФАГ, я СНР и това е.
Но в крайна сметка колата е при колегата. Той има преки наблюдения над нещата. Защото аз поне виждам само едно клипче и разни обяснения. И за това просто си казвам мнението.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
@JTD, Предполагам идеята ти е, след като купя новия лагер да го направя това преди да набия главината в лагера, за може ако има биене лесно да сваля тестовата втулка, без да прецакам новия лагер? Има логика, но имам известни опасения за тоя експеримент, пък и нямам такъв човек под ръка. Шайбите, които ползвам ги правих при един мърляч, дето заслужава сега да се върна и да му струговам главата, ама това е друга тема.
Иначе нов лагер със сигурност ще си купя, то стария "нов" вече го разпарчетосах. И друга главина си купих, въпреки, че старата ми казаха, че е права, просто за всеки случай не ми се иска пак нея да набивам. Сега като ги монтирам тях, ако пак нещо бие, аз ще си разбия главата у стената.

Иначе нов лагер със сигурност ще си купя, то стария "нов" вече го разпарчетосах. И друга главина си купих, въпреки, че старата ми казаха, че е права, просто за всеки случай не ми се иска пак нея да набивам. Сега като ги монтирам тях, ако пак нещо бие, аз ще си разбия главата у стената.

- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
С новия лагер и "новата" главина вече всичко е ОК.
Искам отново да изкажа благодарности към колегите, които ми помогнаха с опит и съвети и най-вече Методи - един от най-свестните хора в BMW форума! 

- metodi80
- старши ентусиаст
-
38 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3