Стари премиум гуми с/у нови бюджетни

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Re: Стари премиум гуми с/у нови бюджетни

Мнение от MonsteR » 12 Ное 2013, 20:18

Много готина темичка, щото е актуална в момента. Зависи какво дефинираме като нова гума и като стара гума. Може например на си купите нова гума от магазина с дот 4512 и стара гума с дот 1012... та вариациите са безкрайни. Истината е че премиум марките са много скъпи, за 17+ размер са от 300 лв нагоре.. Въпроса е бюджетните марки достатъчно добри ли са за нашите потребности. Аз нямам твърд отговор на това. По случайност съм карал от почти всички вариации гуми и мога да кажа че стари бюджетни е най зле, а най-добре нови премиум.. но може би това може сами да се досетите. Въпроса е как стоят нови бюджет с/у стари премиум, мога да кажа - ужасно близо. с уговорката че дот а на премиума не е много стар и че дота на бюджета е много нов. Каучуковите смеси от които се правят евтините гуми използват много повече рециклиран материал от колкото скъпите. Скъпите освен това имат последните технологии по отношение на каучук и профил на грайфера и други благини. Не е само ниво на шума и държание на мокро. Та според мен - лично мнение - по добре е 2 годишна премиум, пред ново китайче, ако прескочим 2те години в дот -а, трябва да помислим дълбоко за барум и корморан!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 12 Ное 2013, 21:39

Всички закупили Нокиа WR d3, ще се изкефят на истинската зимна гума - безкомпромисна при всякакви условия.
На сухо и по-тиха от летни гуми.
Много добро поведение на мокро.
На сняг....уникалнаааааааа.

Корморан на 60 000 км :))))) Готин виц.
Не лъжете хората да купуват тази шитня, освен ако не карат москвич до лозето по черния път.
Разликата на един кормогъз с една качествени зимни предмиум марка е 100-120 лева(за 4 бр гуми на 15 цола)...колеги, разделете тези пари на 3 год, през които ще карате този комплект и си помислете струва ли си хазарта за купите смотан румънски кормо....помия.

Успех

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 12 Ное 2013, 22:45

vvasilev1 написа:

Не лъжете хората да купуват тази шитня, освен ако не карат москвич до лозето по черния път.
Разликата на един кормогъз с една качествени зимни предмиум марка е 100-120 лева(за 4 бр гуми на 15 цола)...колеги, разделете тези пари на 3 год, през които ще карате този комплект и си помислете струва ли си хазарта за купите смотан румънски кормо....помия.

Успех

Дааа, колега! Понякога разказвам и готини вицове, при това взети от реалния живот. Колата на която са и в момента летните/както съм посочил/ Корморани, направи 80 000 км. откакто е при мен. Двадесетте хиляди километра в повече са навъртени със зимни гуми/от декември до март месец всяка година/. Въпросните Корморани ще изкарат още едно лято /не са стигнали до маркерите/ и при това нито една от четирите не се е изкривила. Освен това те си дойдоха с колата от Италия и е възможно и там да им е навъртян някой и друг километър. За сравнение мога да посоча почти нови Дебици които "ритат като обезумели". Имал съм същия случай и с Фулда , но по-стар модел. Тази пролет купих /от търговец от Хаджи Димитър подвизаващ се по форумите/ четири летни Мишлена с ДОТ2010г., които над 120км.ч. тресат ужасно. Въпросния търгаш не пожела да си вземе гумите обратно или поне да ми ги замени, с обяснението, че съм ги пробвал на булеварда пред тях и не съм имал забележки. Безкрайното ми разочарование от тези Мишлена с уж нов ДОТ, се допълва и от факта че спират много лошо на сух асфалт. Имат и добри страни, като например стабилното им поведение на мокро и добрата им износоустойчивост, но аз лично не мога да простя, че само за три години са се изкривили. В този ред на мисли, след като лично съм се убедил в качествата на дадена гума и при положение че повечето отзиви са положителни, отново бих заложил на Корморан!

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 12 Ное 2013, 22:54

vvasilev1 написа:Всички закупили Нокиа WR d3, ще се изкефят на истинската зимна гума - безкомпромисна при всякакви условия.

Успех

Ето един човек, който е повлиян от рекламите, които ни заливат отвсякъде.
Голяма индустрия си е това, спор няма. :ok:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 12 Ное 2013, 23:47

Тестовете на разни медии не би трябвало да се приемат на 100% доверие по простата причина,че там гумите се тестват в екстремни условия(до лимита).Нямам предвид,че тестовете са подвеждащи,но в реалният живот разлика от 3-4км. до аквапланиннга е пренебрежима!А тия 3-4 км. правят класацията :winky:
Според мен гуми трябва да се избират според това къде,как и колко караш...няма лошо в бюджетните решения (все пак не гумите натискат педалите или въртят волана)...и т.н....
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 13 Ное 2013, 10:16

немо написа:но в реалният живот разлика от 3-4км. до аквапланиннга е пренебрежима!А тия 3-4 км. правят класацията :winky:

Точно в реалния живот малките разлики правят разликата от това да влезнеш в багажника на някой
и да правиш челняк след това, или други по-лоши работи не дай боже ...

ако говорим за спиране например като стане беля не достига някой и друг метър да спреш, нали ...

немо написа:Според мен гуми трябва да се избират според това къде,как и колко караш...няма лошо в бюджетните решения (все пак не гумите натискат педалите или въртят волана)...и т.н....

Тука обаче си прав :yes:
Класациите трябва да се четат подробно, а не само мястото на гумата да се гледа
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 13 Ное 2013, 13:49

JTD написа:
vvasilev1 написа:Всички закупили Нокиа WR d3, ще се изкефят на истинската зимна гума - безкомпромисна при всякакви условия.

Успех

Ето един човек, който е повлиян от рекламите, които ни заливат отвсякъде.
Голяма индустрия си е това, спор няма. :ok:

Нещо бъркаш. Гумите съм ги карал и от там си правя изводи.
Голям психолог се извъди.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 13 Ное 2013, 15:13

Стари, нови... А коментар кои марки по-малко се кривят и повреждат ?
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е87 130i ниско и твърдо
Мечтае да кара: Стоково М3 без значение поколението ;)
Детайли за колата: 235 × 19 Breyton Design
H & R ниско и много кораво окачване
BMC конус за повечко въздух
М пакет по рождение
Ниско, твърдо и максимално оригинално. Всичко е с ТЮФ.

Мнение от propov » 13 Ное 2013, 17:03

немо написа:Тестовете на разни медии не би трябвало да се приемат на 100% доверие по простата причина,че там гумите се тестват в екстремни условия(до лимита).Нямам предвид,че тестовете са подвеждащи,но в реалният живот разлика от 3-4км. до аквапланиннга е пренебрежима!А тия 3-4 км. правят класацията :winky:
Според мен гуми трябва да се избират според това къде,как и колко караш...няма лошо в бюджетните решения (все пак не гумите натискат педалите или въртят волана)...и т.н....

Много съм съгласен.Важното всъщност са потребностите и условията на ползване.Аз съм от Варна и карам предимно градско.Силна зимна гума е безсмислена за мен.Защото ще е добра само на сняг,а тук сняг почти няма.Ако има,то бързо се почиства/топи и се кара предимно на мокро-кишаво.Да сме наясно-колкото по-добра е една гума на сняг,толкова е по-зле при всички други условия.Само за сняг препоръчвам нова,макар и евтина,зимна гума.Зимните гуми стареят много по-бързо заради меките смеси и,колкото и да е премиум(и да не е карана),след 2 до 3 години каучука става на пластмаса и е безполезен.Вече за пълноценна гума за малко сняг+много мокро+ниски температури+сухо+лед...ами много е сложно и все ще е свързано с компромис.Съотношението става скорост-сигурност-пътни условия.Уравнението е с три променливи и всеки трябва сам да си определи кое-колко е лично за него.
Щом някой казва,че няма никой,значи има някой!
Мечо Пух
Изображение

Предишна

Назад към E46