Турдно пали - пуши

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d
Детайли за колата: M47D20

Re: Турдно пали - пуши

Мнение от released » 22 Сеп 2013, 22:51

Нямам бордови компютър! Меря по резервоара.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d, E60 530xi, Yamaha YZF R1
Мечтае да кара: E92 M3, E46 M3 CSL, всякакви Aston Martin

Мнение от MoToPuCT » 23 Сеп 2013, 8:20

released написа:Нямам бордови компютър! Меря по резервоара.

Благодаря!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от released » 28 Сеп 2013, 22:20

Мисля че разбрах от какво може да пуши така обилно когато я настъпя! Дадоха ми пример с друго БМВ Е39 525Д 163 к.с. - Common rail, та common rail-a имал някакви филтри в изпускателната система и при задръстени филтри, колата започвала да пуши. Нови били около 700 лв. Този пример ми го каза човек който си е карал колата в сервиз БМВ и от там са му дали този отговор. Според вас възможно ли е?
Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 29 Сеп 2013, 8:33

:mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше E46 330xi, сега Туарег 3.2 vr6

Мнение от skoklev » 29 Сеп 2013, 9:37

Супер накратко от телефона.
Стръвта, с която те мамят е каталазатор. И не, не спира пушенето, не и значително.
Човека, писал над мен може да ти даде много точна диагноза, но по интернет е трудно, както казват по нашия край " Сака видувание" (трябва да се види).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от released » 29 Сеп 2013, 18:20

Казвам ви това което са ми казали и по това което ми казаха, разбрах че освен катализатор има и допълнителни филтри?!?! Направо не знам вече... Оставям я да си кади като влак и толкоз....................

И друго което забелязах днес, е че когато колата е в движение, поддържа малко по-високи обороти - 800 rpm, а когато е в покой се нормализират на 750 rpm. Това проблем ли е или са така?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MoToPuCT » 29 Сеп 2013, 21:49

released написа:... Оставям я да си кади като влак и толкоз....................

Ти пък, недей така! Може да е нещо дребно, но да ти отвори работа в неподходящ момент.
Щом "чуеш ли турбото започва да пуши" е напълно възможно да има пробив някъде. Свали корите, пали колата и гледай много внимателно. Ако има омаслено по турбо-маркучите е ясна работата. На загасен мотор хвани маркуча към AGR-а и го смачкай с ръка, виж дали е нацепен.
Колко километра навъртя с тази кола и с какво масло я караш? Доливал ли си? Ако има движение по щеката напиши с колко е паднало нивото и за колко km.
Относно филтрите - разни "специалисти" са ми казвали, че Е46 имат DPF (включително и моята), но досега такова чудо не съм видял.

released написа: а когато е в покой се нормализират на 750 rpm

Не са ли ти ниски тези обороти? Не тресе ли повечко като е на място?
Моята съм я застопорил на 820rpm.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от released » 29 Сеп 2013, 22:03

Маркучите са здрави всичко по колата е като ново просто... Единственно изпуска малко от датчика на турбото, но това е нормално според мен, защото не съм видял кола която да не изпуска от там... Когато чуя турбото да се включва препушва съвсем по малко и през деня когато карам това не мога да го видя на огледалото, трябва да е вечер и да има кола зад мен и по светлините и се вижда. Проблема идва когато и забия педала до ламарината, а когато тръгвам от място по този начин, даже остава черна следа по асфалта :D Когато се кара нормално пуши (приемливо) така да го нарека...

А относно оборотите, не знам колко точно са оборотите, но преценям по стрелката, а тя е точно между чертата на 1000 rpm и чертата на 500 rpm, когато е в покой, а когато е вдижение, ги покачва с около 50 rpm не знам колко точно са...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 29 Сеп 2013, 22:18

MoToPuCT написа:
released написа:... Оставям я да си кади като влак и толкоз....................

Ти пък, недей така! Може да е нещо дребно, но да ти отвори работа в неподходящ момент.
Щом "чуеш ли турбото започва да пуши" е напълно възможно да има пробив някъде. Свали корите, пали колата и гледай много внимателно. Ако има омаслено по турбо-маркучите е ясна работата. На загасен мотор хвани маркуча към AGR-а и го смачкай с ръка, виж дали е нацепен.
Колко километра навъртя с тази кола и с какво масло я караш? Доливал ли си? Ако има движение по щеката напиши с колко е паднало нивото и за колко km.
Относно филтрите - разни "специалисти" са ми казвали, че Е46 имат DPF (включително и моята), но досега такова чудо не съм видял.

released написа: а когато е в покой се нормализират на 750 rpm

Не са ли ти ниски тези обороти? Не тресе ли повечко като е на място?
Моята съм я застопорил на 820rpm.

И моята пропушва като на колегаа,понякога повече понякога по-малко или не..ами сега
Всички вакуум маркучи са нови + на ЕГР,нов клапан на турбо и точно след като развърти от около 1700 като поема по рязко много ме дразни..
Гледал съм и дюзите на инпа на студен мотор повече от ден не карана кола няма големи отклонения...
Или ще е ЕГР или дебитомер но и двете нови наведнъж ме върви..нямач смо среден катализатор. А колата е над 200 000км...всички пушат без дпф но тъй като е на моменти трябва да забия една камера отзад за да гледам реално какво става
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MoToPuCT » 29 Сеп 2013, 23:23

Забелязвали ли сте (Gqbriel и released) след по-продължително градско каране дали се увеличава пушека? Респективно след повече юркане извънградско дали го изчиства за известно време?
Моята кола има катализатори и пропушва (приемливо) само при настъпване до ламарината. В интерес на истината този пушек май го забелязвам само с българската нафта. При немска/гръцка/италианска и т.н. или го няма, или е толкова рехав, че не се вижда.
Моите наблюдения до този момент са, че читавите коли без катализатори пушат много слабо (може да е едва доловимо, но пушат), а с катализатори (позадръстени) изпушват по-брутално. Обяснявам си го с това, че катализатора задържа газовете и при настъпване освобождава част от натрупаните сажди. Моята кола преди да й сменя катализаторите (на около ~200k) изпушваше доста при настъпване, а също и при бавно потегляне след продължително градско каране. При рязко потегляне също чертаех по асфалта :) При шофирането усещах някаква тромавост в ниските обороти, а в момента на развъртане на турбото излизаше черния облак и после всичко си идваше по местата, сега с "новите" (вече на 90к) катализатори диша по-добре.

P.S. Колата е на 290к реални - знам ги, защото от нова я имам :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 30 Сеп 2013, 0:20

Сменил си катализатори?
Не е до шофиране и в градско си карам мъжката когато ми е на сърце,Но може би си прав с натрупването изведнъж пропушва и след това спира..НО без да го снимам няма да знам реално пре деня не виждам да пуши докато вечер по фаровете след мен :)
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MoToPuCT » 30 Сеп 2013, 6:34

Gqbriel написа:Сменил си катализатори?

Да, смених първо този след турбината, но скоро смених и другия профилактично. Всеки ми казва :kuku: след като разбере за това мое начинание, но ...

Gqbriel написа:Не е до шофиране и в градско си карам мъжката когато ми е на сърце,Но може би си прав с натрупването изведнъж пропушва и след това спира..НО без да го снимам няма да знам реално пре деня не виждам да пуши докато вечер по фаровете след мен :)

ОК, но в града се налага да спираш по кръстовища, а колкото и да настъпваш поне половината време колата е в ниски обороти, така че е нормално да натрупва сажди и да изпушва. Извън града е друго - караш с едни сравнително постоянни обороти, предимно над 2500. Аз поне след 100-200km извънградско (140-200km/h) колкото и да я тъпча колата не изпушва, а и във фаровете на задните не виждам нищо. При теб има ли пушек в такива условия?
Относно AGR - пробвал ли си да го затапиш (вакуума му) и как се държи колата?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 30 Сеп 2013, 9:35

MoToPuCT написа:
Gqbriel написа:Сменил си катализатори?

Да, смених първо този след турбината, но скоро смених и другия профилактично. Всеки ми казва :kuku: след като разбере за това мое начинание, но ...

Gqbriel написа:Не е до шофиране и в градско си карам мъжката когато ми е на сърце,Но може би си прав с натрупването изведнъж пропушва и след това спира..НО без да го снимам няма да знам реално пре деня не виждам да пуши докато вечер по фаровете след мен :)

ОК, но в града се налага да спираш по кръстовища, а колкото и да настъпваш поне половината време колата е в ниски обороти, така че е нормално да натрупва сажди и да изпушва. Извън града е друго - караш с едни сравнително постоянни обороти, предимно над 2500. Аз поне след 100-200km извънградско (140-200km/h) колкото и да я тъпча колата не изпушва, а и във фаровете на задните не виждам нищо. При теб има ли пушек в такива условия?
Относно AGR - пробвал ли си да го затапиш (вакуума му) и как се държи колата?

За катализаторите - :clap: - много ми се иска да не ги махам и да ги сменя но цените не са от най-прекрасните,дай малко инфо на лс.

Ок тръгвам по твоите въпроси понеже си познавам колата доста добре .
ЕГР - вече съм карал със запушен вакуум НО не изолиран на цяло - пак пушеше..дори тогава ходих при Dimitroff и с него доста пъти гледахме и в реално време данните,аз карам и настъпвам той гледа и си пропушваше - и не разбрахме тогава (преди мнгоо време) от какво беше..дебитомера работеше много добре...
След това понеже се дразня нещо да не работи по колата ,изчистих да лъсне ЕГР (колата се успокои) и сякаш почна да пуши по-малко...
Филтрите всичките са нови сменям ги доста често само на картерните ще се сменя преди зимата на 4-та смяна на маслото,въздушните са само на MAnn от хора,от които пазарувам от години и винаги нещата са били качествени.
Лошото е ,че понякого няма никакъв пушек (гаранция е от нафтата),но понякога и след 140 като я настъпя и пуши (главно по тъмно го забелязвам ,на светло не мога колкото и да гледам) ,като пушенето не спира докато не пусна газта и ако пак и дам газ както е на високи обороти не пуши..главно проблема е от развъртането на турбината,усеща се на моемнти сякаш нещо спира колата и се отпушва след секунда... :dunno:
Пак ще свалям ЕГР и ще го накисна в нещо (понеже нямам ултразвукова вана) да го почиста,вакуум пътищата са нови евентуално тръбите по турбото ако имат пробив или изпускат - знам ли...на кулера си покапва по малко масалце като на всички Е46 но едва ли е от това...като предното чистене на ЕГР сажди не е имало ,по скоро засъхнало масло,изчистих го много лесно..ще пробвам и с CRC спрей да видя дали дебитомера,ще промени данни в реално време...

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 30 Сеп 2013, 9:49

Габриеле, виж дали дебитомера е натрупал корекции - ако има - направете един ресет и адаптация.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 30 Сеп 2013, 10:05

Dimitroff написа:Габриеле, виж дали дебитомера е натрупал корекции - ако има - направете един ресет и адаптация.

Благодаря за инфото...само дето аз сам не мога да го направя и ще видя кога ще се прави...след последния път в който го прави искаше да излети колата ( а си мислех,преди това,че върви) :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E46