Проблем с airbag e46 320d
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
45 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- bgpavlp
- младши ентусиаст
-
Re: Проблем с airbag e46 320d
oci написа:toni2222 написа:И при мен примигваше, а сега постоянно свети! Имам един въпрос: Само на пасажерската седалка ли има кантар? И наистина, ако някой колега може да съдейства за отстраняването на проблема нека да съдейства...
само пасажерската има.

И шофьорската, И шофьорската

Ако нема у глава, има у Google.
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
bgpavlp написа:oci написа:toni2222 написа:И при мен примигваше, а сега постоянно свети! Имам един въпрос: Само на пасажерската седалка ли има кантар? И наистина, ако някой колега може да съдейства за отстраняването на проблема нека да съдейства...
само пасажерската има.
![]()
И шофьорската, И шофьорската(RHD)

- danielgenov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e46 1.9 316i / F36 440xi
oci написа:А колко по-лесно е просто да дадеш 20 лв на някой и да ти кодира централата на беговете като изключи кантара софтуерно, така си готов точно за 5 минути без рязане, поене на елементи, които след време пак ще направят беля, не са един случайте при които идват колеги при мен бега им свети точно от тази залъгалка и аз я изхвърлям и пак кодирам, но Ти сам го каза всеки сам си решава
На 100% съм съгласен с теб, но в моя регион Лом-Козлодуй няма такъв човек за съжаление. Или поне аз не намерих. Аз дадох 20 лв. за диагностика в най-елитния сервиз в Лом и там момчето което я направи ... нямам думи. Първо не ми повярва, че двигателя ми е 1.9 пък съм е46 316i. После разбира се като си чукна в компа, който шефа му е зел, му падна ченето. После 10 мин не може да си върже уреда към клемите на акумулатора. След като направи така наречената диагностика аз го попитах аджеба какво е показала. Той само ми измъмри, че след удар е сменявана пасажерската седалка. Всичко това при положение, че му обясних какво точно съм направил и да разбере, че не съм толкова технически прост. Но иначе съвсем учтиво и ясно ми поиска 20-те лева, като разбира се няма касова бележка или подобни екстри. Добре, че аз си знаех какво точно искам да ми направят, че иначе да ида при тях, без да съм се ровил в нета или в този форум щяха 1000 глупости да ми наговорят и камара пари да ми земат. Жалко е, защото в този сервиз повече няма да стъпя, пък ми е много удобен като местоположение - Дундата.
Иначе колега, когато се прецака залъгалката с удоволствие ще дойда при теб да ми я оправиш с/у 20 лв., стига да си навит

Една добавка: току що намерих официалното становище на BMW, защо има датчик за наличие на човек на пасажерската седалка: http://www.bmw.com/com/en/insights/tech ... rbags.html, или "The front passenger airbag does not inflate if the passenger seat is empty, reducing the replacement and repairs costs after the accident." Или с други думи, както писах и по-рано единственото предназначение на този датчик или кантар или там както го наричат някои e да ти спести разходи от подмяна на airbags

- cristo
- Потребител
-
- Кара: X1, e84, 143 hp, year 2011
danielgenov,
сигурен ли си, че с двата резистора от 100 ома и единия диод седалката ти е "заета" постоянно? И аз се чудих как да го направя, но четох по чужди форуми (http://forum.e46fanatics.com/showthread ... 535&page=3) и ето как го направих:
Първо да кажа, че този начин не съм го измислил аз, чел съм по чужди форуми, пробвал съм го и работи при МЕН и на Е46 320D 2000г. 136 коня. Ако при вас не проработи, не мога да съм отговорен.
Целта на залъгалката е да излъже компютъра, че на пасажерската седалка има човек, в случай на катастрофа. Прави се, когато сензормата (кантар или още както там се нарича) е повреден и не ви се дават пари за разкостване на седалката и подмяната с нов сензормат. Трябва да отбележа, че най-добре е да смените сензормата с нов, от гледна точка на това, че ако няма човек на седалката, еърбега няма да се задейства при катастрофа.
Частите са леснодостъпни и много евтини - около 0,15 лв. общо.
Неодходимо ви е:
- поялник - около 30 вата е подходящ (не използвайте много мощен за запояване на ел.компоненти)
- тинол
- тънка плоска отвертка (часовникарска върши отлична работа)
- диод 1N4007
- резистор/съпротивление 4к7 или 4,7к (едно и също било, казват). Като избирате резистора ще се окаже, че трябва да знаете колко вата е. Аз не знаех, защото никъде не намерих такава информация, затова купих 0,6 вата и свърши работа.
- изолирбанд
Време за правене - около 30 минути, ако не бързате много
Ето какво се прави:
1. Намирате под пасажерската седалка малката черна кутийка с две букси - черна и бяла.

2. Откачате кутийката с приплъзване (не дърпайте надолу, за да не счупите захващането - приплъзнете!). Черната букса се стиска и се дръпва (излиза лесно), а бялата се дърпа (излиза значително по-трудно). Отивате с кутийката на маса, където ще запоявате.

3. Откачате с приплъзване (има и едно палче, което се натиска, за да се откачи) буксата, която стои на самата кутийка с бялото и синьо кабелче.
4. Отваряте кутийката с тънката отвертка.
5. Срязвате в кутийката синьото и бяло кабелчета, като им оставяте около 1 см аванс от платката.
6. Запоявате диода и резистора успоредно по начина на снимката и после към синьото и бялото кабелче. Внимавайте с посоката на диода - сивата черта да е от страната на синьото кабелче!!!

7. С изолирбанда изолирате спойката да не се допира до платката, огъвате я да се събере в кутийката. Изолирате и другата част на двете кабелчета, които са все още на капачето на кутийката.

8. Сглобявате кутийката, която външно изглежда все едно нищо не е пипано по нея и я монтирате обратно на автомобила, като закачате и двете букси по местата им.
При мен не се наложи изчистване на грешката на компютъра, но при вас може да се наложи!
Съвет - ако лампата на еърбега изгасне за малко и пак светне, след като вече сте направили операцията, вероятно нещо сте сбъркали и вероятно няма да има ефект от изчистването на грешката на компютъра. Проверете дали сте направили всичко правилно и тогава чистете грешки.
Последно, не съм професионалист в областта на автомобилите и това ми беше за забавление, ако не ви е кеф да го правите, идете на специалист и не се сърдете на мен, ако не ви се получи
Пийс
сигурен ли си, че с двата резистора от 100 ома и единия диод седалката ти е "заета" постоянно? И аз се чудих как да го направя, но четох по чужди форуми (http://forum.e46fanatics.com/showthread ... 535&page=3) и ето как го направих:
Първо да кажа, че този начин не съм го измислил аз, чел съм по чужди форуми, пробвал съм го и работи при МЕН и на Е46 320D 2000г. 136 коня. Ако при вас не проработи, не мога да съм отговорен.
Целта на залъгалката е да излъже компютъра, че на пасажерската седалка има човек, в случай на катастрофа. Прави се, когато сензормата (кантар или още както там се нарича) е повреден и не ви се дават пари за разкостване на седалката и подмяната с нов сензормат. Трябва да отбележа, че най-добре е да смените сензормата с нов, от гледна точка на това, че ако няма човек на седалката, еърбега няма да се задейства при катастрофа.
Частите са леснодостъпни и много евтини - около 0,15 лв. общо.
Неодходимо ви е:
- поялник - около 30 вата е подходящ (не използвайте много мощен за запояване на ел.компоненти)
- тинол
- тънка плоска отвертка (часовникарска върши отлична работа)
- диод 1N4007
- резистор/съпротивление 4к7 или 4,7к (едно и също било, казват). Като избирате резистора ще се окаже, че трябва да знаете колко вата е. Аз не знаех, защото никъде не намерих такава информация, затова купих 0,6 вата и свърши работа.
- изолирбанд
Време за правене - около 30 минути, ако не бързате много

Ето какво се прави:
1. Намирате под пасажерската седалка малката черна кутийка с две букси - черна и бяла.
2. Откачате кутийката с приплъзване (не дърпайте надолу, за да не счупите захващането - приплъзнете!). Черната букса се стиска и се дръпва (излиза лесно), а бялата се дърпа (излиза значително по-трудно). Отивате с кутийката на маса, където ще запоявате.
3. Откачате с приплъзване (има и едно палче, което се натиска, за да се откачи) буксата, която стои на самата кутийка с бялото и синьо кабелче.
4. Отваряте кутийката с тънката отвертка.
5. Срязвате в кутийката синьото и бяло кабелчета, като им оставяте около 1 см аванс от платката.
6. Запоявате диода и резистора успоредно по начина на снимката и после към синьото и бялото кабелче. Внимавайте с посоката на диода - сивата черта да е от страната на синьото кабелче!!!
7. С изолирбанда изолирате спойката да не се допира до платката, огъвате я да се събере в кутийката. Изолирате и другата част на двете кабелчета, които са все още на капачето на кутийката.
8. Сглобявате кутийката, която външно изглежда все едно нищо не е пипано по нея и я монтирате обратно на автомобила, като закачате и двете букси по местата им.
При мен не се наложи изчистване на грешката на компютъра, но при вас може да се наложи!
Съвет - ако лампата на еърбега изгасне за малко и пак светне, след като вече сте направили операцията, вероятно нещо сте сбъркали и вероятно няма да има ефект от изчистването на грешката на компютъра. Проверете дали сте направили всичко правилно и тогава чистете грешки.
Последно, не съм професионалист в областта на автомобилите и това ми беше за забавление, ако не ви е кеф да го правите, идете на специалист и не се сърдете на мен, ако не ви се получи

Пийс

- oci
- старши ентусиаст
-
Колега браво за ентусиазма, но това нещо е правено във форума преди повече от 7 години ако напишеш залъгалка аербег ще видиш темата, но въпреки това кантара вече се оправя софтуерно без да се реже и запоява каквото и да било.
Просто аз съм привърженик на нещата които пестят рязането на кабели и запояване защото рано или късно точно тези нещо правят проблем по инсталацията, не давам за пример точно кантара говоря принципно.
Иначе евала за ентусиазма и снимковия материал
Просто аз съм привърженик на нещата които пестят рязането на кабели и запояване защото рано или късно точно тези нещо правят проблем по инсталацията, не давам за пример точно кантара говоря принципно.
Иначе евала за ентусиазма и снимковия материал

- Ferdi_mruvkata
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 95 Compact, e46 touring, e61 525i
при мойта колица се появи същата грешка с кантара на пасажерската седалка. При това положение, цялата AIRBAG система ли спира да работи или при нужда се отварят всички еърбези, включително пасажерският? Текущо, може ли да се разчита на системата че ще се зaдейства въпреки грешката. Благодаря
Последна промяна Ferdi_mruvkata на 18 Май 2015, 16:17, променена общо 1 път
- el lobo
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E46 320D
- Мечтае да кара: 850
Ferdi_mruvkata написа:при мойта колица се появи същата грешка с кантара на пасажерската седалка. При това положение, цялата AIRBAG система ли спира да работи или при нужда се отварят всички еърбези, включително пасажерският? Текущо, може ли да се разчита на системата че ще се зъдейства въпреки грешката. Благодаря
и аз исках да попитам същото , защото като разместих леко дясната седалка и светна лампата....
дали ще изчезне лампата ако разкача акумулатора

- oci
- старши ентусиаст
-
el lobo написа:Ferdi_mruvkata написа:при мойта колица се появи същата грешка с кантара на пасажерската седалка. При това положение, цялата AIRBAG система ли спира да работи или при нужда се отварят всички еърбези, включително пасажерският? Текущо, може ли да се разчита на системата че ще се зъдейства въпреки грешката. Благодаря
и аз исках да попитам същото , защото като разместих леко дясната седалка и светна лампата....
дали ще изчезне лампата ако разкача акумулатора
НЕ
- el lobo
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E46 320D
- Мечтае да кара: 850
колеги как се сваля капака на десния еърбег който е в таблото над жабката , защото по неравности страшно много дрънчи нещо вътре , а и свети лампата , а уж бил сменям по акция в Аутобавария. Може би се чупят някои щипки , идеята ми е да ги купя предварително и да кажете какво да очаквавам да видя вътре 

- Драгослав
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46XI / W164
Проверете си буксите под предните седалки. При мен проблема се оказа лош контакт в букста на шофьорската седалка. Колегата OCI,просто я разкачи,пръсна с контактен спрей,закачи и чека изгасна. Не давайте на разните майстори да режат кабели ,да лепат съпротивления и т.н. , без да е направен качественна диагностика.
- bavarkataa
- Потребител
-
- Кара: BMW 320d
- Мечтае да кара: ONLY BMW
Здравейте Колеги, аз имах същият проблем - светна ми датчика на предната дясна седалка и не угасваше след каквато и да е намеса. Попрочетох темата и реших да не се занимавам с глупости (да правя някаки съпротивления които да лъжат компа ) а да звънна на колегата "oci" и да оправим нещата както си трябва - софтуерно. Моето мнение е да не си губите времето ами просто да се обадите на Колегата. Много е точен и върши чудеса.
Весели Празници 

Мачкай наред и продължавай напред !
- dufos
- Потребител
-
- Кара: e46 320d feis
здравейте колеги,отскоро сложих рекаро и въпросната лампа свети.4истихме грешката,но пак светва.някъде в пловдив оправят ли го софтуерно проблема
- 100123
- Потребител
-
- Кара: BMW E46 320d
- Мечтае да кара: BMW e38 740I
- Детайли за колата: Тракторче
Здравейте колеги,мойта пасажерска седалка си е излъгана чрез диод и резистор ,но днес ми светна пак бега и като и направих диагностика изписа-въздушна възглавница шофьор,някой да знае къде може да се крие проблема??
Благодаря.
100123
Благодаря.
100123
- oci
- старши ентусиаст
-
100123 написа:Здравейте колеги,мойта пасажерска седалка си е излъгана чрез диод и резистор ,но днес ми светна пак бега и като и направих диагностика изписа-въздушна възглавница шофьор,някой да знае къде може да се крие проблема??
Благодаря.
100123
лентов кабел на волана или лош контакт на буксите на пиропатрона.
Защо от поста на christo със снимков материал как е направено всичко,снимките не ми ги отваря...При вас така ли е?
45 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3