320d 99г - проблем ? трябва ми малко инфо
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
36 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
- oTECa
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320д, 320и, 328и
Re: 320d 99г - проблем ? трябва ми малко инфо
Dimitroff написа:Със софтуер.
Четоха я доста пъти и не дава никаква грешка. ТО просто друго не остава, но ако и това е здраво, не ми се хвърлят още 160лв на вятъра.
Кой софтуер има опция за тестване на МАП-а??
Мерси предварително.
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
ДИС, Инпа,Карсофт...
Виж го и с мултицета, че тук скоро четох за такъв, който "УЖ" работел при диагностика...а всъщност нямало никакво напрежение...
Виж го и с мултицета, че тук скоро четох за такъв, който "УЖ" работел при диагностика...а всъщност нямало никакво напрежение...

- oTECa
- младши ентусиаст
-
Dimitroff написа:ДИС, Инпа,Карсофт...
И аз колега точно за това си мислех, но не му знам характеристиката. Кокво да меря и какво стойности трябва да ми даде?? Предполагам че е от 0 до 5 волта.
- milennyc
-
-
- Кара: Другите да му завиждат.....
- Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
- Детайли за колата: MNOGO BARZA
Мапа е в всмукателния колектор...... принципно трябва да се мери напrежение на тихи май беше около 1,5V ..... и с подаването на гас се покачва. Замериго на друг колега и сравни. Силно се самнявам да е от него......
- oTECa
- младши ентусиаст
-
Такааа най-накрая проблема се реши.
След 3 години ходене по мъките и над 2000 лв по майстори и диагностика проблема го отстранихме аз и зет ми.
За целта се наложи да почна да си правя сам колата, да си взема и ДИС за да се гледат живи данни и да се понаучим да работим с него.
Така да започна от начало.
Като купих колата вървеше на мнооо добре. Ама наистина мноо добре. След около 2.5-3 години от време на време почна да забива на 5 при около 90км в час при натискане на педала на гаста. Правеше го рядко, 1 път от 10, но реших че ще го отстраня този проблем. Тогава ми хрумна гениалната мисъл да изчистя дебитомера с ваничка с ултра звук (голяма простотия направих
) и съответно го убих на място. Закупих си неоригинален дебитомер от колега от форума и колата започна да забива доооста често. При всяко по-голямо натоварване на висока скорост си забиваше. Ходих няколко пъти при колега за рекламация на дебитомера, сменахме наколко дебитомераю (неоригинални), но проблема си остана. След това смених няколко клапана на турбото, като последния го купих от Дарукар. След това смених няколко мап сензора, проблема пак си остана. През това време съм ходил поне 15-20 пъти на диагностика при различни майстори и никой неможа да ми каже от какво. Последния след смяна на всичките работи по няколко пъти ми развъртя и вилката на турбината (най-голямата грешка). Стигна се до извода че проблема е в турбото. Последваха 3 сваляния на турбината и след преглед при майстор (да го ... в майстора), който казваше че е перфектна пак качване. В последствие ходих до колегата Димитроф от София (на който благодаря че ме насочи) да я види и той ме светна че колата имала чип (при това доста добър, каза че вървяла една идея по-малко от неговата, а моята беше 136 коня), и той навремето имал такъв проблем и се оказало че било от настройката на вилката на турбото. След доста четене се оказа че колата действително върви доста надута. При настъпване държеше около 2350мбара като при рязко настъпване пика минаваше на 2500мбара. Нормално се оказа че трябва да е около 2150, като пиковете са до около 2300. Започнах да търся сервиз да ми настроят турбината. Тук около Дупница се оказа че няма кой да го направи. Звънях по няколко други сервиза, но навсякаде ми искаха от 450 до 800лв за един стенд. Видяха ми се много пари и реших че няма да ги дам за здрава турбина. През това време пак я свалях да я карам на майстор, които пак ме убеди че турбината е наред и проблема не ми е в нея. В едим момент дебитомера пак сдаде фира и колата пак умря тотално. Този път си купих дебитомер втора ръка, но оригинален и стана чудото. Колата полетя. Помислих че проблема съм го решил, но уви. В нормални условия няма забивани, мноо вървеж, но като излязох на магистралата и я задържах с повече от 160 за 5 мин и пак влиза в авариен режим. Помислихме че се нашашкал чипа и върнахме оригиналния софт на колата (препрограмирахме ЕКУ-то). Резултата беше че убихме чипа. ПРеди 3 месеца зет ми намери информация за това как се регулира акуатора на турбину гарет. Турбото вече съм свикнал да си го свалям за 1 час със затворени очи и решихме да го свалим да го пробваме. Свалихме го и се оказа че няма нищо общо с инфото което бяхме намерили. Според инфото при вакуум от о.6 акуатора трябва да отваря до краи и да опира във винчето което е краиния стопер. При мен на 0.35 мб акуатора спираше и оставаше около 1 см до ограничителя. Откачихме геометрията и пак пробвахме акуатора, и се оказа че си работи чудесно. Отворихме турбото и се оказа че диафрагмата (кръглият о-пръстен с дупки по него) която върти лопатките на променливата геометрия. Обърнахме я, сглобихме я, настройхме акуатора и пак на колата. И о чудо, проблема се реши
. Не ми се вярвяше и затова изчаках 2-3 месеца за тест драйв. 3000км доста зор. На няколко пъти 180-200 за по няколко минути и никакъв проблем. Колата един път не е забила.
Забравих да каза че дебитомера който убих беше оригиналния с които бе излязла от завода.
Накратко: Убих дебитомера, сложих менте и чипа се нашашка. По някое време врътнах геометрията и след слагане на оригинален дебитомер колата пак забиваше. Върнахме стандартния софт и убихме чипа проблема си остана. Регулирахме хода на акуатора и променливата геометрия и колата се оправи.
Дифрагмата на турбото явно са я обърнали още в Италия като са правили профилактика на турбото преди да я чипосат. След това са я чипосали според турбината и колата затова си вървеше на пушка докато не убих дебитомера. Поне такава е мойта логика.
Сега наскоро разбрах че не съм единствения такъв случай. Тук на един колега със сеат ибиза се оказа със същия проблем и при него се оказа пак обърната диафрагма на турбото. И неговата кола също се оказа чипосвана в Италя. Явно във някой сервизи на запад си е практика при чипосване да ги обръщат диафрагмите.
Като цяло преди да убия дебитомера колата вървеше много, харчеше по-малко, и не пушеше изобщо.
ТАка след 3 години мъка проблема е отстранен. Единственото хубаво нещо е че почнах сам да си правя колата и научих почти всяко едно нещо по двугателя как работи и за какво служи.
След 3 години ходене по мъките и над 2000 лв по майстори и диагностика проблема го отстранихме аз и зет ми.
За целта се наложи да почна да си правя сам колата, да си взема и ДИС за да се гледат живи данни и да се понаучим да работим с него.
Така да започна от начало.
Като купих колата вървеше на мнооо добре. Ама наистина мноо добре. След около 2.5-3 години от време на време почна да забива на 5 при около 90км в час при натискане на педала на гаста. Правеше го рядко, 1 път от 10, но реших че ще го отстраня този проблем. Тогава ми хрумна гениалната мисъл да изчистя дебитомера с ваничка с ултра звук (голяма простотия направих

Забравих да каза че дебитомера който убих беше оригиналния с които бе излязла от завода.
Накратко: Убих дебитомера, сложих менте и чипа се нашашка. По някое време врътнах геометрията и след слагане на оригинален дебитомер колата пак забиваше. Върнахме стандартния софт и убихме чипа проблема си остана. Регулирахме хода на акуатора и променливата геометрия и колата се оправи.
Дифрагмата на турбото явно са я обърнали още в Италия като са правили профилактика на турбото преди да я чипосат. След това са я чипосали според турбината и колата затова си вървеше на пушка докато не убих дебитомера. Поне такава е мойта логика.
Сега наскоро разбрах че не съм единствения такъв случай. Тук на един колега със сеат ибиза се оказа със същия проблем и при него се оказа пак обърната диафрагма на турбото. И неговата кола също се оказа чипосвана в Италя. Явно във някой сервизи на запад си е практика при чипосване да ги обръщат диафрагмите.
Като цяло преди да убия дебитомера колата вървеше много, харчеше по-малко, и не пушеше изобщо.
ТАка след 3 години мъка проблема е отстранен. Единственото хубаво нещо е че почнах сам да си правя колата и научих почти всяко едно нещо по двугателя как работи и за какво служи.
36 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3