Размисли върху кардана
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- vasilzlatkov85
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: bmw
- Мечтае да кара: М3,М4
- Детайли за колата: Е46 320i
E36 316i
Re: Размисли върху кардана
ivoaudi написа:Не е необходимо да "пробваш", а да подходиш малко по-логично. Говоря за вторите употреби. Ако имаш възможност да си там по време на свалянето на който и да е кардан и да следиш ДА НЕ ВАДЯТ шлиците, кардана ти няма да вие и вибрира! Това естествено съчетано с карета без луфт, които ще си провериш сам също ПРЕДИ демонтажа. След ваденето каретата се усукват силно и често запълва хлабините с грес, която лъже, че всичко е наред..
За съжаление търсих кардан от София,поради тази причина,за да видя как го свалят от колата,лошото е ще повечето са свалени и никой не дава гаранции,че е читав(е да то нямах проблеми с него,ама колата почти не съм я карал

Всъщност при теб какви са били оплакванията от кардана,искам да сверя дали и при мен са същите?

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
На първия (моят си) се появиха вибрации полека, лека при около 70кмч вследствие хлабини в едно от каретата. Втория при купуването самия аз го извадих от шлиците без да искам. Уж беше белязан при свалянето и спазих наново белезите, но и тои вибрираше, дори и по-слабо от моят си. Третият дойде зацепен, но едно прохождащо в майсторлъка момче в Смолян го постави и някак не легна едното каре и го "застави" да легне с болтовете, тоест стягайки мъжката. Та и той се развибрира ако не се лъжа след 110кмч. Четвъртия след уверения от страна на Борис, че спазва стриктно демонтажа го сложих сам и заспа.
Иначе за кардан конкретно би трябвало добра идея да бъде англичанка на малко километри, а защо не да го пратиш в Кубрат да речем? Кой знае още на колко места из страната ги рециклират и балансират. По спомени в Кубрат ми бяха обявили цена 110лв, но аз едно че не исках и да чувам да седя 3 дни без кола, второ че не понасям някой да ми се надува, когато разговарям с него нормално и така..
Иначе за кардан конкретно би трябвало добра идея да бъде англичанка на малко километри, а защо не да го пратиш в Кубрат да речем? Кой знае още на колко места из страната ги рециклират и балансират. По спомени в Кубрат ми бяха обявили цена 110лв, но аз едно че не исках и да чувам да седя 3 дни без кола, второ че не понасям някой да ми се надува, когато разговарям с него нормално и така..
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- vasilzlatkov85
- кандидат ентусиаст
-
E36 316i
При мен над 130км става страшно,по кардана съм сменил гуменото каре,както и висящият лагер.Така кардана беше разделен и белязан,съответно беше и събран по същият начин,но се появи тази вибрация.Направих ревизия на кардана и установих,че карето при дифта има минимален луфт.Затова съм поръчал един втора ръка,като го сменя ще си покаже.
За Кубрат,един колега го праща в Кубрат да му го балнсират и не е много доволен,три пъти им го връща и накрая си взе втора ръка.
За Кубрат,един колега го праща в Кубрат да му го балнсират и не е много доволен,три пъти им го връща и накрая си взе втора ръка.

- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
кардани в София правят Еврован, аз съм правил и удължавал кардани и съм доволен, дават гаранция 3м..

- vasilzlatkov85
- кандидат ентусиаст
-
E36 316i
Bavarcho написа:кардани в София правят Еврован, аз съм правил и удължавал кардани и съм доволен, дават гаранция 3м..
Трябва да им видя адреса в София,поне са близо ако се наложи да ги ползвам, дано не се налага де

- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
vasilzlatkov85 написа:Bavarcho написа:кардани в София правят Еврован, аз съм правил и удължавал кардани и съм доволен, дават гаранция 3м..
Трябва да им видя адреса в София,поне са близо ако се наложи да ги ползвам, дано не се налага де![]()
![]()
бул. Ломско шосе, след Обеля посока околовръстното

- vasilzlatkov85
- кандидат ентусиаст
-
E36 316i
Е супер то съвсем близко до мен,ще видя какви са им цените и ако се наложи,ще им го нося да до погледнат 

- vasilzlatkov85
- кандидат ентусиаст
-
E36 316i
От интерес си задавам въпроса,ако си поръчам чисто нов кардан от Дару Кар,този кардан с висящият лагер ли идва, или не.По пътя на логиката трябва да е с него,иначе пак трябва да се разделя кардана,но някой ако е купувал,нека сподели

- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Абе то и с лагера и с гуменото кара ще си дойде, ама едва ли някой е давал 800 долара за нов кардан, та да сподели 
ПП - правил съм кардан в Кубрат и нямам оплаквания!

only rear wheel drive
- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
аз съм сменял чисто нов кардан на 34ка.вадиш от кашончето и монтажираш,всичко си е по него 

Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
- vasilzlatkov85
- кандидат ентусиаст
-
E36 316i
michev написа:Абе то и с лагера и с гуменото кара ще си дойде, ама едва ли някой е давал 800 долара за нов кардан, та да сподели
Колега няма спор ,че парите са доста,но ако искам колата да ми стане както трябва,аз това искам да направя,малко по малко,вече купих двете полуоски за над 1,,,,лева,и почвам да се замислям за кардана(както и за дифт за напред),предполагам,че висящият лагер е с кардана заедно,812,27 е цената му без отстъпката,ще поразпитам и ще видим какво ще излезе,между временно съм взел един втора ръка за проба,може да се окаже читав и да не се налага купуването на друг,само трябва да намеря време да го сложа

- vasilzlatkov85
- кандидат ентусиаст
-
E36 316i
павката написа:аз съм сменял чисто нов кардан на 34ка.вадиш от кашончето и монтажираш,всичко си е по него
Дори и гуменото каре,както и вис. лагер?Еми супер,значи реша ли се мятам на нов

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Голяма драма излезе тоя кардан. За над 20 г. съм сменил няколко БМВ-та с по няколко мотора и скорости. Никога не съм белязал кардан, при смяна.
Предпоследно на е21-та беше с оригинална задна част от е21/320/6, а предната беше скъсявана от е21/316/4, без балансиране. Тая комбинация вървеше до 250 без ядове и вибрации.
Последно карам 318ци с оригинална задна част и предна от 328. До 230, където свършва диференциала, пак няма ядове.
Или аз съм дебил, или някой балансира карданите на части.
Предпоследно на е21-та беше с оригинална задна част от е21/320/6, а предната беше скъсявана от е21/316/4, без балансиране. Тая комбинация вървеше до 250 без ядове и вибрации.
Последно карам 318ци с оригинална задна част и предна от 328. До 230, където свършва диференциала, пак няма ядове.
Или аз съм дебил, или някой балансира карданите на части.
- stefan_suny
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330xi
Lenco написа:Или аз съм дебил, или някой балансира карданите на части.
Защо ли си го мисля същото....Някой дали балансира гума заедно със спирачен диск!? Чисто механично ако частите на кардана се балансират по отделно, то и резултата след събирането им ще е отново балансиран. Единствения вариант да има проблем е ако луфта\износването на шлиците между тях е над допустимото, това ще доведе до липса на съосие и съответно дисбаланс. По същия начин стои въпроса и с каретата на кардана.
В тази връзка да попитам има ли някой колега да си е сменял кардана, ама преди това новия\втората употреба\ да го е тествал в движение на колата преди да го свали, и тогава да твърди че след изваждане\завъртане на шлиците има вибрации в кардана?
Напук на повечето мнения аз на моя съм му вадил шлиците за да ги гресирам качествено, че там се търка постоянно при движение по нашите "гладки" пътища и се чудя дали ще изкара по малко от един дето не е разделян?
- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Общо взето се изписаха много драми тук на тема вадене и невадене от шлиците, а като цяло тайната се крие в луфтовете по кардана /в шлиците и каретата/ и в това дали не е ударен, изпускан или подобна външна механична намеса.
Аз лично карам с предна част от един кардан и с задна от друг и нямам грам треперене при каквато и да е скорост и обороти.
Аз лично карам с предна част от един кардан и с задна от друг и нямам грам треперене при каквато и да е скорост и обороти.

42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3