Лъжат ли ни бензиностанциите?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Re: Лъжат ли ни бензиностанциите?
philipz написа:Eko - 63 литра резервоар , лампа не свети , демек 8 литра вътре минимум , те ми сложиха 60Е*ах аз тия големи тръби на тва е46 .
За дизел става на въпрос. Лъжат мощно.![]()
Абсолютно същият случай беше и при мен. Пазя си бележката даже. А не е като да не съм карал поне 60 км след светване на лампата. Следващият път мисля да поизцедя резервоара до към 3-4 л да видим колко ще съберат. Като че ли почна да се усеща тая шашма, когато цената падна до 1.99 лв/l.
Последна промяна NGneer4eto на 29 Окт 2015, 15:39, променена общо 1 път
- philipz
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330 d ,204 h.p.
- Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.
Най-тъпото в моя случай беше , че се филмирах ,че на колата и има нещо и гори много , но те просто с 2-3 литра на пълен резервоар си послъгват . Напълних после да се вижда от капачката , покарах ивънградско юнашката , 7 /100 излезна , иначе 8-8,5 го смятах преди. 

- dxd
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: както я може.
- Мечтае да кара: На пържоли и пържени картофки нон-стоп.
Много глупости се пишат,чак Ви се радвам на съчененията.Точно всяка голяма верига ще рискува да получи глоба започваща от 5 000лв нагоре,за да Ви послъгват с по 2,3литра на 65 литров резервоар.Само да обясна,че допустимото разминаване е 100грама на 20л в полза на бензиностанцията,на 110 грама вече си отнесъл глобата и са затворили колонката,което е още по-лошо/не работи=чиста загуба/.Отделно има вътрешни проверки всеки месец по големите вериги + проверки от ДАМТН на 6 месеца та надали някой е умрял да Ви прави далавера за по 2,3,4 литра.Знам го,защото съм управител на голяма бензиностанция от голяма верига и качествен и количествен контрол си има нон-стоп.
Преди години работих в две от големите вериги бензиностанци-Шел и Еко. И на двете места често се е случвало много пъти някой да се учуди колко много му е събрал резервоара или пък бутилката газ още по-често.Също и да зададе безумно тъпия въпрос : "що ми пуснахте въздух" . Случвало се е клиентите да поискат да измерят сипаното дали отговаря на това на колонката и дори си плащат за пробата.Във всяка бензиностанция имат специални метални мерилки 20 литра.При тестовете винаги е било всичко точно.На колонката пише 20 литра и излятото в мерилката показва 20 литра.Отделно е ,че постояно има проверки,инспекции и т.н.Нещата са много затегнати,виждате,че и наскоро цялата страна провериха за 2 дена изненадващо.Глобите за нарушения са много големи,така ,че не мислете,че ви лъжат.Особено големите вериги изключително много държат на името и клиентите си,не биха си позволили такива кокошарски работи.Там дори и клиента да е виновен го изяжда персонала. По скоро се пазете от служителите ,които ви зареждат колата .Казвате "до горе" и влизате вътре да плащате.Докато не гледате ,не е никакъв проблем да се налеят 3-4 литра в туба,шише и т.н до колата,която служи като параван ,след което отново да се вкарва пистолета . Нагледал съм се на всичко..
Друго ,което мога да кажа и според мен е обяснението за случая описан в началото на темата,е че няма нищо ненормално. На резервоар по каталог 63 литра ,ако няма нито капка бензин в колата (да не може да запали) ,е нормално да се съберат 66-7 литра . И казвам защо - помпата стои пълна и събира поне 2 литра,тръбите до отпред както и бензина в двигателя са още около 1-2 литра. И така на 63-4 литра би трябвало пистолета да изключи.Ако обаче този ,които ви зарежда реши да долива докрай и да обевъздуши пълнещата тръба и буквално да напълни " догоре колата " ,бензина да достигне до капачката ... като нищо може да се достигне до цифрата 66-67 -68.
Особено на дизела,след като изключи ," щракне " пистолета,после могат да се долеят поне 5 литра ,защото постояно се пени и потъва надоло и има място за още и още. Друго важно да се отбележи е ,че когато ви свети лапмпата не значи ,че колата е празна.Случвало се е да сипя 20 лева на лампа и стрелката да седи непомръдващо в нулата.
Така,че от догоре до догоре има разлика.Примерно не му се занимава на пълнещият,пистолета изключва ,вади го и готово. Но ако примерно горивото е V-POWER за което персонала в ШЕЛ получава бонус при изпълнен таргет литри за месеца,започва да си играе и продължава да пълни по малко ,пени се ,спада ,пак пълни и така докато наистина дойде го горе и почне да прелива. От едното до другото пълнене има разлика от поне 5 литра понякога и 10.Това важи най-вече за дизела,който много се пени.
Друго ,което мога да кажа и според мен е обяснението за случая описан в началото на темата,е че няма нищо ненормално. На резервоар по каталог 63 литра ,ако няма нито капка бензин в колата (да не може да запали) ,е нормално да се съберат 66-7 литра . И казвам защо - помпата стои пълна и събира поне 2 литра,тръбите до отпред както и бензина в двигателя са още около 1-2 литра. И така на 63-4 литра би трябвало пистолета да изключи.Ако обаче този ,които ви зарежда реши да долива докрай и да обевъздуши пълнещата тръба и буквално да напълни " догоре колата " ,бензина да достигне до капачката ... като нищо може да се достигне до цифрата 66-67 -68.
Особено на дизела,след като изключи ," щракне " пистолета,после могат да се долеят поне 5 литра ,защото постояно се пени и потъва надоло и има място за още и още. Друго важно да се отбележи е ,че когато ви свети лапмпата не значи ,че колата е празна.Случвало се е да сипя 20 лева на лампа и стрелката да седи непомръдващо в нулата.
Така,че от догоре до догоре има разлика.Примерно не му се занимава на пълнещият,пистолета изключва ,вади го и готово. Но ако примерно горивото е V-POWER за което персонала в ШЕЛ получава бонус при изпълнен таргет литри за месеца,започва да си играе и продължава да пълни по малко ,пени се ,спада ,пак пълни и така докато наистина дойде го горе и почне да прелива. От едното до другото пълнене има разлика от поне 5 литра понякога и 10.Това важи най-вече за дизела,който много се пени.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
dxd написа:Много глупости се пишат,чак Ви се радвам на съчененията.Точно всяка голяма верига ще рискува да получи глоба започваща от 5 000лв нагоре,за да Ви послъгват с по 2,3литра на 65 литров резервоар.Само да обясна,че допустимото разминаване е 100грама на 20л в полза на бензиностанцията,на 110 грама вече си отнесъл глобата и са затворили колонката,което е още по-лошо/не работи=чиста загуба/.Отделно има вътрешни проверки всеки месец по големите вериги + проверки от ДАМТН на 6 месеца та надали някой е умрял да Ви прави далавера за по 2,3,4 литра.Знам го,защото съм управител на голяма бензиностанция от голяма верига и качествен и количествен контрол си има нон-стоп.
... и баща ти вероятно има ЕКО на франчайз

Never mistake motion for action...
Gqbriel написа:batvlady79 написа:Резервоарът е 63 литра, но в тръбата за пълнене има поне още около 3-4 л.
Тук идва тънкия момент с пистолета,който незнам дали при нашите бензиностанции се ползва,но ми е интересно..
При зареждане на резервоара,ако се стопира пистолета ,за да не се държи в ръка,в един момент прави обратно налягнае и клапата на самия пистолет (намира се в изпъкналата част на всеки пистолет) затваря притока на гориво...до тук добре,обаче ,ако леко полеко се натиска пистолета може да се напълни още поен 4-5 лтр,дали няма още малко място в резервоара или отива в тръбите?
1.Вариянт е - бензина се "пени" повече (на дадена бензиностанция) и създава обратно налягане от парите в пистолета и спира по-рано от 100% пълен резервоар,до тук ок ще налеят по -малко гориво е даде - ама кво става с горивото вече в маркуча,което се изпомва обратно от системата,за да не изтече от пистолета?Него не го ли плащаме или по-скоро в един маркуч от 3-4м с това сечение,спокойно може да събере 4-5лтр(предполагам) и ние ще си го платим ,а реално то ще се върне обратно в резервоара...и пак сме прецакани.
Какво се получава,наляли сме уж 52лтр - малко по-пенещ се бензин(примерно с някаква добавка) малко по-голямо налягане на вливане и хем остава място в резервоара,хем плащаме отгоре горивото в маркуча,което вече е отчетено от помпата (сега дали се отчита при пистолета или в колонката нямам идея,но надали в пистолета).
2.Вариянт - по-слабо налягане на бензина,но пълни 58лтр - останали сме на границата на резервоара преди да заредим + това което е минало от помпата до пистолета и оп 63лтр на касата а ние имаме гориво...
3.Вариянт - вариянт 2 + с натискания на пресекуклки пистолета пълним гориво до най-високата точка на гърлото на резервоара + това в маркуча и ето ви 65лтр при резервоар 63 (като иамте поне 4-5 в него)...
Не твърдя,че нещата са така ,но нищо не пречи да е толкова простичко...само който знае колонката на какъв принцип работи и как може да се манипулира може да потвърди
Независимо от налягането, което създава помпата системата е винаги пълна и разходомера отчита точното гориво. При него се касае за някакви грамове, а какво оставя за цял маркуч. Как си представяте световни производители да си правят експерименти с налягането и маркуча и да остават по толкова елементарен начин горива в маркуча и т.н. Просто невъзможно.
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
Хубаво! Да си представим, че ни сипват супер точно количеството, как обяснявате, че има 1, най-много 2 вериги бензиностанции, от които сипваш и автомобилът върви нормално. При всички останали двигателят работи по-шумно и колата не върви като я настъпиш. Да не говорим, че ако си редовен при някои вериги, задължително стигаш до смяна на дюзи след 50 до 100 000 км. Безброй са случаите и дори вече не познавам хора, които зареждат дизел другаде, освен от ЕКО. Уж ги спукват всички от проверки и качествен контрол, а се оказва, че 70-80% от бензиностанциите продават боклук.
За междуселските бензиностанциики, чието име завършва на "ов" изобщо не говоря, там е зоната на здрача за дизеларките.

- acidburn-525tds
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 320d facelift
В крайна сметка регионален представител на бензиностанцията се свърза с мен! По техни думи производителя казва по малък обем на резервоара и също така има и някакво количество в трабите, било нормално 4,5 литра презареждане... Варианта е само един, да отида и да замерят колонката със специален съд за количество(след дъжд качулка). И да искам и да не искам се предавам. 

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
[COPYRIGHT SIGN] написа:Gqbriel написа:batvlady79 написа:Резервоарът е 63 литра, но в тръбата за пълнене има поне още около 3-4 л.
Тук идва тънкия момент с пистолета,който незнам дали при нашите бензиностанции се ползва,но ми е интересно..
При зареждане на резервоара,ако се стопира пистолета ,за да не се държи в ръка,в един момент прави обратно налягнае и клапата на самия пистолет (намира се в изпъкналата част на всеки пистолет) затваря притока на гориво...до тук добре,обаче ,ако леко полеко се натиска пистолета може да се напълни още поен 4-5 лтр,дали няма още малко място в резервоара или отива в тръбите?
1.Вариянт е - бензина се "пени" повече (на дадена бензиностанция) и създава обратно налягане от парите в пистолета и спира по-рано от 100% пълен резервоар,до тук ок ще налеят по -малко гориво е даде - ама кво става с горивото вече в маркуча,което се изпомва обратно от системата,за да не изтече от пистолета?Него не го ли плащаме или по-скоро в един маркуч от 3-4м с това сечение,спокойно може да събере 4-5лтр(предполагам) и ние ще си го платим ,а реално то ще се върне обратно в резервоара...и пак сме прецакани.
Какво се получава,наляли сме уж 52лтр - малко по-пенещ се бензин(примерно с някаква добавка) малко по-голямо налягане на вливане и хем остава място в резервоара,хем плащаме отгоре горивото в маркуча,което вече е отчетено от помпата (сега дали се отчита при пистолета или в колонката нямам идея,но надали в пистолета).
2.Вариянт - по-слабо налягане на бензина,но пълни 58лтр - останали сме на границата на резервоара преди да заредим + това което е минало от помпата до пистолета и оп 63лтр на касата а ние имаме гориво...
3.Вариянт - вариянт 2 + с натискания на пресекуклки пистолета пълним гориво до най-високата точка на гърлото на резервоара + това в маркуча и ето ви 65лтр при резервоар 63 (като иамте поне 4-5 в него)...
Не твърдя,че нещата са така ,но нищо не пречи да е толкова простичко...само който знае колонката на какъв принцип работи и как може да се манипулира може да потвърди
Независимо от налягането, което създава помпата системата е винаги пълна и разходомера отчита точното гориво. При него се касае за някакви грамове, а какво оставя за цял маркуч. Как си представяте световни производители да си правят експерименти с налягането и маркуча и да остават по толкова елементарен начин горива в маркуча и т.н. Просто невъзможно.
Световни не,български да..

Ти поне си запознат,не ми казвай че всички са страшно прецизни..
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
NGneer4eto написа:Хубаво! Да си представим, че ни сипват супер точно количеството, как обяснявате, че има 1, най-много 2 вериги бензиностанции, от които сипваш и автомобилът върви нормално. При всички останали двигателят работи по-шумно и колата не върви като я настъпиш. Да не говорим, че ако си редовен при някои вериги, задължително стигаш до смяна на дюзи след 50 до 100 000 км. Безброй са случаите и дори вече не познавам хора, които зареждат дизел другаде, освен от ЕКО. Уж ги спукват всички от проверки и качествен контрол, а се оказва, че 70-80% от бензиностанциите продават боклук.За междуселските бензиностанциики, чието име завършва на "ов" изобщо не говоря, там е зоната на здрача за дизеларките.
Ще ти го обясня с една дума - страх. Горивото не е проблем по принцип. Като сте се надъхакли, че горивото било зле, че това скаавло дюзи и т.н., то малко трудно някой ще ви убеди в обратното.
Ето, аз казвам, че няма проблем с горивото почти от никоя бензиностанция.
И е нормално като вземеш една кола на половин милион километра, все някога да ѝ издъхнат дюзите и да се наложи да се правят. Така е и с двигателя, турбото, гумите и ако щеш с акумулатора. Амортизация се нарича това.
Gqbriel написа:[COPYRIGHT SIGN] написа:Gqbriel написа:batvlady79 написа:Резервоарът е 63 литра, но в тръбата за пълнене има поне още около 3-4 л.
Световни не,български да..
Ти поне си запознат,не ми казвай че всички са страшно прецизни..
Габриел, само ще ти кажа, че разсъждаваш много повърхностно и наистина много аматьорски над нещата.
Просто като сведение ще ти споделя, че съм инсталирал бензиноколонки и най-вече газоколонки. Няма такива варианти, които ги описваш.
Единственото мнение, което се доближава до реалността е това на Atanas328.
Не се надъхвайте толкова много. Но да, на нас българите винаги нещо трябва да не ни е наред и винаги някой трябва да ни е.., иначе няма да сме щастливи. А реално сме щастливи не от самото е...., а от това, че уж не сме допуснали да ни е....

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Слави - не се надъхвам въобше,не ме.грее за 3-4 лтр а за качеството...
Аз.разсъждавам,по това което съм чел,нямам претенции за знания по темата,както ти казах,ти си запознатия..
Но не ми казвай,че ще ми налееш 61лтр в резервоара,като колата е на първо деление..да лъже нивомера с колко с 12лтр ли
Нишо де,те лъжат всички автопроизводители,да си мислим,че са ни икономични колите
Аз.разсъждавам,по това което съм чел,нямам претенции за знания по темата,както ти казах,ти си запознатия..
Но не ми казвай,че ще ми налееш 61лтр в резервоара,като колата е на първо деление..да лъже нивомера с колко с 12лтр ли

Нишо де,те лъжат всички автопроизводители,да си мислим,че са ни икономични колите

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- stoyanov23
- Потребител
-
- Кара: е46 м54б22
- Мечтае да кара: бегачка!
Колеги във Варна вече можем да се похвалим с една новооткрита бензиностанция "ВМ" където горивата са на най-ниски цени в България.. Някой може ли да сподели за качеството на горивата там?
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
Честито! В Стара Загора преди година и половина - две откриха някаква бензиностанция с много по-ниски цени и останалите се принудиха да ги свалят. Когато цяла България зареждаше на 2.58 лв/л, в СЗ зареждахме на 2.35 лв/л и то на ЕКО, Петрол, ОМВ и т.н. Дори и сега е с около 10 ст. по-евтино от цяла България. Стискам палци и във Варна да стане така. 

- sekoy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e36 M50B20 | Peugeot 308 HDI
- Мечтае да кара: E36 or E46 Turbo 500+
- Детайли за колата: Има Шпер | Френска и чуплива
stoyanov23 написа:Колеги във Варна вече можем да се похвалим с една новооткрита бензиностанция "ВМ" където горивата са на най-ниски цени в България.. Някой може ли да сподели за качеството на горивата там?
Аз съм доволен от нафтата там, зареждам откакто я откриха.

Това за Пежото, което е капризно като "кифла" относно горивото, не е качило разхода.
Баща ми си зарежда ML-а и каза, че също е доволен.
А иначе 2 пъти остават без бензин пред очите ми.

По спомен 100 октана е под 2 лв, ама колко точно...

- stoyanov23
- Потребител
-
- Кара: е46 м54б22
- Мечтае да кара: бегачка!
sekoy написа:stoyanov23 написа:Колеги във Варна вече можем да се похвалим с една новооткрита бензиностанция "ВМ" където горивата са на най-ниски цени в България.. Някой може ли да сподели за качеството на горивата там?
Аз съм доволен от нафтата там, зареждам откакто я откриха.При цена от 2.09 на другите бензиностанции при "ВМ" е 1.79.
Това за Пежото, което е капризно като "кифла" относно горивото, не е качило разхода.
Баща ми си зарежда ML-а и каза, че също е доволен.
А иначе 2 пъти остават без бензин пред очите ми.Щом се харчи толкова много, би трябвало и той да не е лош.
По спомен 100 октана е под 2 лв, ама колко точно...
Аз също напълних резервоара с а100, а и газовата бутилка.. Мисля че горивото е хубаво на пръв поглед и все пак 100 октана на цена от 1.98 си е икономия

41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3