Въпрос за ASC

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: Въпрос за ASC

Мнение от Gqbriel » 20 Дек 2012, 15:24

Milen83 написа:Към колегата Gqbriel , аз знам как действа ASC - то а ти не четеш явно какво пиша , съмнявам се за проблем в системата понеже се чува хъркаш звук от към двигателя не е от спирачките като за действа за това питам как е при колегите и ако за теб темата е безсмислена за мен не е ......приличаме на помпата на ABS ама не съм сигорен ..

:yes:

Но "Въпрос за АСЦ" не пасва особено добре за темата
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ч

Мнение от ljubo73 » 20 Дек 2012, 16:59

Някои колеги " на всяко гърне..."

Към автора на темата : според мен правилно си се насочил към ABS-a .
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... ca69c0a68d

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 20 Дек 2012, 17:38

ljubo73 написа:Някои колеги " на всяко гърне..."

Към автора на темата : според мен правилно си се насочил към ABS-a .
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... ca69c0a68d

Така е на всяко гърне..щото от цялата тема освен последното му обяснение на колегата, само неточности как работи асц и дсц и т.н
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 20 Дек 2012, 21:20

Ето как работят системите:

ASC - Автоматичн контрол на стабилността

За автоматично управление на стабилността при неравни или хлъзгави пътни настилки. ASC системата гарантира, че винаги може да се ускори от всеки завой, безопасно и с максимална теглителна сила.
ASC е елемент на DSC (Динамичен контрол на стабилността), но съществува и като отделна система. Целта на системата ASC е да предотврати загубата на сцепление на задвижващите колела при ускоряване в завой или друга критична ситуация. Когато едно задвижващо колело е с добро сцепление, но другото е на хлъзгав участък от пътя, на колелото с по-малко сцепление се подава спирачно усилие, докато не получи добро сцепление с пътната настилка. Ако и двете колела загубят добро сцепление, системата за управление на двигателя също се намесва и намалява мощността, което значително намалява опастността от приплъзване на задницата на автомобила. Целият процес трае милисекунди. Така ASC бързо връща стабилността и възстановява сцеплението. Водачите, които желаят да получат приплъзване могат да изключат ASC.

При натискане на бутона ASC и светване на лампата системата е изключена.

DSC - Динамичен контрол на стабилността

Допринася за безопасното управление на автомобила, чрез улеснен контрол, дори и при неблагоприятни условия на шофиране или хлъзгави настилки.
DSC е ядрото на системите за контрол в автомобилите BMW. Тя осигурява възможно най-високо ново на стабилност при шофиране и това осигурява добро сцепление на всички колела. Тя е в състояние да открие първите признаци на поднасяне и помага на автомобила да запази треакторията на движение, дори и ако колелата са с различно сцепление с настилката. Многото сензори следят постоянно движението на автомобила. Информацията се събира от сензорите за оборотите на колелата, ъгъла на завиване, странични сили, степента на завъртане около вертиканата ос на автомобила. Системата разполага със стандартен модел и сравнява постъпващата информация от волана и газта, ако разликата е твърде голяма между модела и състоянието на автомобила в момента, DSC се намесва за да увеличи стабилността. Използват се системите за управление на двигателя и спирачната система. Намаляване или увеличаване на мощността на двигателя или спирачно усилие към некое или няколко колела за подобряване на стабилността.

http://www.youtube.com/watch?v=ncE-Vk7egRo

При натискане на бутона DSC(без задържане) и светване на лампата на ASC се активира DTC системата.
При натискане и задъражне на DSC бутона, последвано от светване на лампата на ASC и ABS(в оранжево) DSC е изключена.

DTC - Динамичен контрол на сцеплението

DTC дава възможност за спортен стил на шофиране дори когато DSC контролира стабилността.
DTC е под-програма на DSC, която може да се включва и изключва. DTC има основна цел да регулира сцеплението, като дава възможност за спортен стил на шофиране, като същевременно осигурява активен контрол настабилността. Ако предните колела са нагазили в сняг и немогат да се въртят нормално, това води до приплъзване на задните(задвижващи) колела и DSC, чрез управлението на двигателя намалява мощността. Активирането на DTC има положителен ефект в такава ситуация, като осигурява сцепление, без загуба на мощност.

Ето и източника.
http://www.bmw.com/com/en/insights/tech ... ntrol.html
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 20 Дек 2012, 21:24

Само дето има 2 вариянта на АСЦ :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 20 Дек 2012, 23:35

Е, тракшъна (T) е допълнение но основния принцип е това - действа на спирачките като блокира боксуващото колело и отнема газ-та.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е60 530д

Мнение от Milen83 » 20 Дек 2012, 23:41

благодаря ви колеги за всички отговори за сега ще се кара така явно е нормално всичко ....
Пожелавам на всички весела коледа и щаслива нова година.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36, Е46, E61, а сега Passat B8
Мечтае да кара: BMW

Мнение от русиабн » 21 Дек 2012, 22:09

Колеги здравейте,
за да не пускам нова тема, а това за което искам да попитам е в същата насока, та по-рано се качих на една Е46ца и зимата на леда като започна да превърта усетих едно като пукане и противодействие на моето усилие на подаване на газ- това според мен значи, че асц-то работи. Онзи ден карах друго, но при него освен, че премигваше лампата, не усетих нищо друго и гумите се превъртаха без нищо да им пречи. Дали има някаква повреда? Уточнявам, че става въпрос за потегляне от място :yes:
ЖЕНА БЕЗ ЦИЦИ Е КАТО СЕЛО БЕЗ НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕШ !
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2004/330xd автомат
Мечтае да кара: bumer ...
Детайли за колата: ноо яка

Мнение от basko » 22 Дек 2012, 21:58

Какви са тези две степени на изклюване /включване/?! Моето е или-или. Или е включено и не мога да я изпързалям с кеф, или е изключено и .... гоУем кеф на снегооооооооооо!!!
Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 22 Дек 2012, 22:29

basko написа:Какви са тези две степени на изклюване /включване/?! Моето е или-или. Или е включено и не мога да я изпързалям с кеф, или е изключено и .... гоУем кеф на снегооооооооооо!!!

На "снего" е ясно... Ако си с фейслифт(както пише в профила) натисни копчето за АСЦ/ДСЦ и го дръж докато светне и лампата на АБС. Тогава вече е забавно не само на сняг. Но внимавай да не направиш беля :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2004/330xd автомат
Мечтае да кара: bumer ...
Детайли за колата: ноо яка

Мнение от basko » 22 Дек 2012, 22:45

Само да падне снежец, че този се стопи и ще опитам. Благодаря колега.
Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 29 Дек 2012, 19:58

малко ъп. Попадна ми една интересна статия за АСЦ+Т , на английски е ма и с гугъл превод се разбира. Не знаех например, че при по висока скорост работи само отнемането на газта, но не и натискането на спирачките.
http://www.318ti.org/notebook/asc/index.html
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330ci Stahlgrau

Мнение от asotsf » 06 Яну 2013, 20:05

Моджо написа:малко ъп. Попадна ми една интересна статия за АСЦ+Т , на английски е ма и с гугъл превод се разбира. Не знаех например, че при по висока скорост работи само отнемането на газта, но не и натискането на спирачките.
http://www.318ti.org/notebook/asc/index.html

Представи си, че караш с голяма скорост и след навлизане в осър завой асц ти задейства спирачките, неприятна картинка нали?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 07 Яну 2013, 16:15

Мен DSC-то ме е спасявало(ама буквално) и то не един път.
Най-жестокия случай беше по магистрала Тракия със 140км/ч в най-лява лента влязох в локва... :oops: Стана аквапланинг-а.
Сещате се какво щеше да се случи ако го нямаше DSC-то. Всичко стана за секунди, само усетих колата как тръгна настрани, лампата на dsc-то почна да мига и в следващия момент карах с 30 км/ч и благодарих на Господ , че не стана белята. :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 07 Яну 2013, 19:54

Карах с асц сега вече с дсц - няколко пъти ме е вкарвало в пътя! За което се радвам,не е било бързо като колегата но достатъчно да се изляза от пътя или да стане птп

ПредишнаСледваща

Назад към E46