Липса на тяга и прекъсване при ускорение, 320d 150hp

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Re: Липса на тяга и прекъсване при ускорение, 320d 150hp

Мнение от alexsch » 20 Сеп 2011, 21:48

да не е от ония електромагнитни клапани дето командват надуването на турбото?
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 26 Сеп 2011, 11:24

Здравейте, колеги :)
Резмених местата на вакуумните клапани, както ме посъветва колегата Dimitroff. Резултатът беше по-добро ускорение, динамиката на автомобила се подобри като цяло - дърпа нормално от ниски обороти, пикът на турбото се измести 100-200 оборота по-рано (около 2600-2700) и като цяло ускорението е по-плавно. За сметка на това моторът загуби еластичност при поддържане на скорост в по-ниски обороти (например на 4та с 60, на 5та с 90). Обяснявам си го с некоректна работа на EGR, след като размених вакуумните клапани - пуска повече отработени газове и колата губи обороти ако не се подаде още газ. Свалих вакуума на EGR и почистих филтърчето. Еластичността на мотора се подобри и вече няма проблем с поддържането на оборотите.

1) Смятам проблема с тягата и ускорението за разрешен. Колега Dimitroff, благодаря за полезния съвет.
2) Относно проблема с прекъсване при ускорение - не се е случвал след размяната на клапаните. Все пак допускам, че причината може да е другаде и в момента да е замаскирана от подобреното ускорение. При следващата диагностика ще проверя налягане/клапан на комън рейла.
3) Проблемът с придърпване около 1800-2000 оборота не се е проявявал след размяната на клапаните, но и не съм се опитвал да го симулирам. Ще опитам и ще пиша.

Поздрави,
Тодор

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 27 Сеп 2011, 11:01

Пак заповядай :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 08 Окт 2011, 1:20

Колеги, има развитие по моя проблем. Смених дебитомера с нов и вече няколко дни карам така. Колата започна да върви, усещам подобрение всеки ден - явно адаптирането все още продължава. Изтегля мн добре от ниски обороти, може би все още има едно колебание между 2200-2500 оборота, после идва пика на турбото. Предполагам в ниските обороти се адатпира най-бързо, защото там е карана най-много.

Сега за проблемите:
1. Липса на тяга при ускорение - нов вакуумен клапан за турбото и нов дебитомер изцяло решиха въпроса;

2. Прекъсване при ускорение - също изцяло разрешен;

3. Колата се движи на тласъци при поддържане на 1800-2000 оборота - смяната на ваккумния клапан не повлия на проблема. След смяна на дебитомера тласъците са по-слабо изразени.

Има нещо странно, което се проявява след смяната на дебитомера - сутрин, когато е студена, е мудна. Дори и след като загрее продължава да се усеща тромава. Пътувам до работа около 15 мин. След работа, 9 часа по-късно, колата е напълно различна - пъргава и иска да върви. Това се случва вече 4 дни, като сутрешната мудност намалява с всеки изминал ден - адаптация на дебитомера. Някакви идеи?

Поздрави,
Тодор

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 09 Окт 2011, 18:17

Todorani написа:адаптация на дебитомера.

:yes:

Обаче адаптацията се прави софтуерно...тогава се усеща истинската разлика!
Малко е високо 2500 оборота да идва пик-а на турбината...по-скоро 2200-2300 е по-нормално!

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 09 Окт 2011, 22:39

Хм, софтуерната адаптация не е ли за преди фейслифта?
Обясниха ми, че за по-новия модел няма нужда да се пипа софтуерно. До колкото разбрах, с течение на времето неизправния дебитомер трупа коригиращи коефициенти за различните оборотни диапазони и номерът е да се занулят тези коефициенти, но мислех че на по-новия модел ECU-то е по-умно и постепено коригира грешката.

Може би аз съм в грешка и адаптацията се прави ръчно и за фейслифтовите. Ако е така и някой се наема да пише на ЛС.

Поздрави,
Тодор

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 16 Окт 2011, 23:24

Оказа се, че съм избързал да се радвам. Колата върви добре само докато загрее, след това става куц кон. Не го бях забелязал, понеже я карам предимно на къси разстояния. След смяната на дебитомера ситуацията не се промени. С майстора гледахме коригиращите коефициенти на новия дебитомер. Имаше две стойности - iddle (0.00), under load (0.00). За всеки случай ги ресетнахме, но нищо не се промени във вървежа на колата. Гледахме налягане на рейла, стойности на дебитомера и налягане на турбината - всичко беше в нормите. Гледахме показанията на място, защото нямаше време за в движение. Също така нямаше записани никакви грешки. Та значи ситуацията е следната: при загрял автомобил на 1ва ускорява до около 2200 обората, от там нататък само ръмжи повече без да ускорява, към 3000 оборота вече имам чувството, че връща назад. На 2ра набира до към 2200 оборота, от там нататък отново няма никой. При около 2500-2800 оборота има прекъсвания, все едно се чуди какво да прави, при около 3000 оборота има леко изстрелване, все едно се е отпушило нещо и след това отново няма никой. На 3та положението е по-добре, но пак се усеща flat spot от около 2400 до към 2700 оборота. Днес запуших вакуума на EGR клапана с болтче и я подкарах за проба. Докато беше студена беше мн шумна. След като загря, на 3та беше добре - ускорявяше в целия диапазон до 3000 оборота, като пика на турбината се усещаше около 2400 оборота и продължаваше да дърпа. На 2ра отново имаше flat spot между 2200-2700 оборота, но самият диапазон беше по-тесен в сравнение с включен EGR. Тоест проблемът не е в EGR, поне не само в него. Смятам да проверя налягане на ГНП, турбината и рейла в движение, също показанията на дебитомера и дюзите. Имам чувството, че или турбината не надува достатъчно, или по някакъв начин разтоварва, просто има един диапазон от обороти, в който все едно нямам турбина - ръмжи повече, вдига обороти, но не ускорява.

Ако някой се сеща за нещо, което мога да проверя или пробвам, моля да сподели докато все още не съм си намразил колата ...

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 17 Окт 2011, 9:33

Започвам те подред.

Фейслифтовите Е46ци също имат нужда от адаптация на дебитомера - софтуерна!
Фейслифтовите Е46ци нямат ГНП.
Фейслифтовите Е46ци...с проблеми сходни с твоя трябва да се гледат в движение, турбина, налягане на рейла, дюзи, дебитомер!

Проверете актуатора - пробвайте с друг от друга кола.

Обърнете особено внимание на "лостчето" на турбината - кажи го както съм го написал на твоя майстор!
Ако трябва го намажете хубаво с масло или грес, че често запъва...и има сходни симптоми. - доста хора си мислят, че проблема им е в самата геометрия, а не поглеждат лоста.
При подаване на газ трябва да има стабилен ход, а не сантиметър-сантиметър и половина!

Пак ти казвам - обърнете внимание на живите данни под товар!
На място не правите нищичко с твоя майстор... :no:

Има ли пушеци и съпътстващи шумове като съскане при проявяване на проблема ?
Какви грешки вади DIS след като се прояви въпросното поведение ??

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 18 Окт 2011, 22:54

Днес правихме диагностика в движение. Следихме налягане на турбината и рейла, показания на дебитомер и дюзи. По няколко пъти пробвах плавно ускорение, по-интензивно ускорение и ускорение с педала до долу. Резултатите:

Турбина - действителното налягане отговаря на исканото в целия диапазон на ускорение. Пиковото налягане за целия тест беше малко под 2.4 бара.

Дебитомер - действителните стойности отговарят на исканите при ускорение. При отпускане на газта действителните стойности остават по-високи за 4-5 секунди докато постепено паднат до исканите.

Дюзи - на място показанията са нещо подобно на:
1. 0.5
2. -0.3
3. 0.4
4. -0.2
При ускорение отклонението от нулата се увеличава, максимално отклонение имаше на 1ва дюза - между 1.00 и 1.50.

Комън рейл - действителното налягане отговаря на исканото през целия диапазон на ускорение, нищо интересно за отбелязване тук.

Лостчето на турбината сме го гледали при предишни прегледи - според майстора се движи нормално. Аз не съм го виждал, защото съм натискал газта през това време :)

Какви грешки вади DIS след като се прояви въпросното поведение ??

Имаше записани две грешки:
1. Air mass ... too much air ... нещо такова - при последната диагностика я нямаше, трябва да се е появила, когато затапих вакуума на EGR за проба и всичкият въздух в колектора е бил свеж.
2. нещо за водна помпа, майсторът каза, че не е от значение в случая, парното щяло да загрява по-бавно. Така е, парното ми загрява бавно.

Има ли пушеци и съпътстващи шумове като съскане при проявяване на проблема ?

Не съм забелязал да пуши или да съска.

Обаче адаптацията се прави софтуерно...тогава се усеща истинската разлика!

В какво се изразява тази адаптация?

Решихме да пробваме ъпдейт на софтуера на DDE. Щом като действителните стойности отговарят на исканите, значи самите компоненти функционират нормално и DDE ги управлява така, че да получава исканите стойности. Софтуерен ъпдейт би коригирал исканите стойности, от там ще се променят и действителните.

Да напомня, че съм без катализатори, сигурно има значение за турбината.

Тодор.

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 19 Окт 2011, 9:08

Адаптацията се прави с ДИС - след като сте ъпдейтнали ЕКУ-то няма нужда от адаптация на дебитомера.
Аз съм в шах...така..онлайн се изчерпах от предположения просто :confused:

Това, че си без катализатори не е проблем :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 19 Окт 2011, 11:17

А това че дюзите от 0.5 примерно стават на 1.5 не е ли проблем ??? При мен е обратното при работа на място имам примерно 1.20 която компенсира някви други, но когато дадеш газ те се нулират всичките 6 .....
Изображение Изображение

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 19 Окт 2011, 21:08

Не е проблем... 1.5 е в норма - няма как да е от тях...сумати народ кара с дюзи на по + 2, +2,5...без да знаят :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 19 Окт 2011, 21:42

Dimitroff написа:Не е проблем... 1.5 е в норма - няма как да е от тях...сумати народ кара с дюзи на по + 2, +2,5...без да знаят :mhihi:

Мисълта ми беше не е ли проблем , че вместо да се нулират се увеличава нормата..
Изображение Изображение

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 19 Окт 2011, 21:51

:nono:

Не и при тези показатели.
Не са перфектни, но определено проблема не е от тях :confused:

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 23 Окт 2011, 17:43

Здравейте, колеги.
Препрограмирахме DDE с последния софтуер. Междувременно сменихме филтъра за картерни газове с новия модел и въздушния филтър (беше сменян преди 6000 км, но майстора ми каза, че е някакъв китайски и ми препоръча да го сменим). Отново предгледахме за сцепен маркучи от и към кулера, както и самия кулер за пукнатина. Не открихме пробойни.
Като резултат динамиката на колата се подобри малко, но основният проблем си стои - при ускороние на 1ва между 2200 и 3000 оброта и на 2ра между 2200-2700 оборота няма никой. При нормално, ежедневно каране, ускорявам с около 50% натиснат педал на газта, като при това положение отнема достатъчно време да се мине през този оборотен диапазон и да се усети, че колата задържа вместо да ускорява постепено. При по-сериозно натискане на педала този диапазон се преодолява по-бързо и се маскира проблема ...
Съмнявам се за проблем в дюзите, въпреки че дават добри стойности на диагностика. Ето на какво попаднах:
http://www.ehow.com/list_7530625_diesel ... ptoms.html
http://www.jaguarfuelinjectorservice.co ... oblems.htm

Излиза, че има и други фактори освен количеството гориво, което впръскват дюзите - ъгъл на впръскване и атомизация на горивото. Смятам да сваля дюзите и да ги занеса в специализиран сервиз за диагностика и почистване/ремонт. Майсторът предположи, че може дюзите да са сваляни и в последствие да са им разменени местата - според него, ако след това не са преинициализирани в DDE се нарушава тайминга на впръскване. Ще проверим тази възмоможност още утре.
Други симптоми, които ме навеждат на проблем с дюзите са шумната работа на двигателя и повечко пушене на място. Чува се едно чукане в горната задна част на мотора. В комбинация с многото пушек на свободен ход го отдавам на неправилно впръскване на горивото.

Поздрави

ПредишнаСледваща

Назад към E46