Проблем с airbag e46 320d

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: Проблем с airbag e46 320d

Мнение от oci » 22 Дек 2010, 19:14

StuNNeR написа:
geveza написа:Здравейте колеги,имам проблем с airbeg-a на дяснате предна седалка.Лампата за airbeg-a постоянно ми свети,свалих акумулатора за известно време,но тя продалжава да свети,а когато на дясната седалка седне човек,тя изгасва.Да е карам ли в сервиз или мога и сам да отстраня проблема ? Мерси предварително :winky:

Само аз ли си мисля, че датчика си му е наред и работи по нормалния начин.

Има човек - лампата гасне (airbag-а е включен за да осигури безопоасност)
Няма човек или има бебе на детско столче (тегло до не помня какви килограми) - лампата седи включена ( airbag-а е изключен)

до колкото съм запознат на предната седалкя няма право да се вози дете камоли пък ДЕТСКО СТОЛЧЕ С БЕБЕ.
този датчик ролята му е ако няма човек въобще да не отвяра беговете на пасежара не заради детското столче а да не трябва и тях да сменяш ако не се вози никой има ли пък тежест на седалката т.е човек датчика го отчита и при удар отваря и левите бегове.
С две думи в единия случай се вози човек и беговете се отвярят ако не се вози никой не се отварят.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46
Мечтае да кара: BMW e46

Мнение от geveza » 23 Дек 2010, 12:49

milennyc написа:Само аз ли си мисля, че датчика си му е наред и работи по нормалния начин.

Няма човек или има бебе на детско столче (тегло до не помня какви килограми) - лампата седи включена ( airbag-а е изключен)

Колега лампичката не трябва да свети,ако свети значи,че има някакъв проблем

Потребител
Аватар
Кара: 320d E46
Детайли за колата: '98 136ph

Мнение от Dragostin Vasilev » 23 Дек 2010, 14:38

Здравеите,колеги аз също имам проблем с тази лампа и много се дразня когато нещо свети по таблото.Ходих да проверявам в сервиз,оттам ми кзаха ,да си сменя пасажерската седалка и щяло да се оправи.Дали е така бихте ли дали мнение?Благодаря ви!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 23 Дек 2010, 15:44

Dragostin Vasilev написа:Здравеите,колеги аз също имам проблем с тази лампа и много се дразня когато нещо свети по таблото.Ходих да проверявам в сервиз,оттам ми кзаха ,да си сменя пасажерската седалка и щяло да се оправи.Дали е така бихте ли дали мнение?Благодаря ви!

Каква седалка ще сменяш колега,слагаш някоя залъгалка и си готов!
ИзображениеИзображение

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 23 Дек 2010, 15:54

geveza написа:
milennyc написа:Само аз ли си мисля, че датчика си му е наред и работи по нормалния начин.

Колега лампичката не трябва да свети,ако свети значи,че има някакъв проблем

Колега аз такова нещо не съм писал...... объркал си постовете :mhihi: :winky:

То за тоа се слага лаппичката да свети при проблем .... а не да осветява таблото :yes: :smoke:

Потребител
Аватар
Кара: Е46

Мнение от B_I_G » 26 Дек 2010, 0:00

geveza написа:Здравейте колеги,имам проблем с airbeg-a на дяснате предна седалка.Лампата за airbeg-a постоянно ми свети,свалих акумулатора за известно време,но тя продалжава да свети,а когато на дясната седалка седне човек,тя изгасва.Да е карам ли в сервиз или мога и сам да отстраня проблема ? Мерси предварително :winky:

Здравей колега, проблемът ти е от везната на пасажерската седалка която няма поправяне има изолиране на въпросната, което нее препоръчително (лично мнение) все пак става дума за сигурността на теб и пътниците.
Аз го имах същият проблем и съветът ми е най добре отиди да ти я сменят с нова струва някъде около 300-400лв., и след това внимавай някой служител от автомивка да не се подпре с коленце на седалчицата за да почисти с прахосмучката щото къса писта и си в изходна позиция.
Ролята на тази везна е като се постави детско столче да изключи Airbag да не повредиш детето при евентуален удар.
PS-За колегата няколко поста по нагоре

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 26 Дек 2010, 19:31

B_I_G написа:

Здравей колега, проблемът ти е от везната на пасажерската седалка която няма поправяне има изолиране на въпросната, което нее препоръчително (лично мнение) все пак става дума за сигурността на теб и пътниците.
Аз го имах същият проблем и съветът ми е най добре отиди да ти я сменят с нова струва някъде около 300-400лв., и след това внимавай някой служител от автомивка да не се подпре с коленце на седалчицата за да почисти с прахосмучката щото къса писта и си в изходна позиция.
Ролята на тази везна е като се постави детско столче да изключи Airbag да не повредиш детето при евентуален удар.
PS-За колегата няколко поста по нагоре

Колега на предната седалка е забранено да се поставя детско :nono: столче
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E46 320D
Мечтае да кара: 850

Мнение от el lobo » 06 Яну 2011, 10:38

колеги аз след като сложих нов акумулатор лампата спря да свети , но като седне човек на дясната седалка пак ту свети , ту не , като се возя сам изобщо не свети , и май и аз ще слагам залъгалка че вечер е много кофти да свети тая лампичка :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Мнение от unikalen88 » 06 Яну 2011, 16:05

то така става,като се скапе и почва-ту свети-ту не и накрая святка и негасне,така че ако имаш време и желание направо си слагаи съпротивление,щото към батал е тръгнало :yes:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW 320i E46 2004g.
Детайли за колата: Сега карам 318i 143 коня

Мнение от gele77 » 06 Сеп 2013, 12:55

Колеги и аз съм с проблем в Кантарчето на седалката,може ли някой да ми препоръча добър майстор в София да го оправи

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46Ci

Мнение от toni2222 » 26 Сеп 2013, 0:09

И при мен примигваше, а сега постоянно свети! Имам един въпрос: Само на пасажерската седалка ли има кантар? И наистина, ако някой колега може да съдейства за отстраняването на проблема нека да съдейства... :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 27 Сеп 2013, 23:45

toni2222 написа:И при мен примигваше, а сега постоянно свети! Имам един въпрос: Само на пасажерската седалка ли има кантар? И наистина, ако някой колега може да съдейства за отстраняването на проблема нека да съдейства... :)

само пасажерската има.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46d 150hp

Мнение от Edifice » 29 Сеп 2013, 9:52

И при мен светеше, гаснеше когато си иска, но случайно един колега, в раздела подарява, имаше точно такава джаджа, беше си я свалил, защото си е оправил проблема софтуерно. Прати ми я, сложих я и веднага изгасна тая лампа. Прочетете хубаво темите и ако разбирате малко от "транзистори, резистори" много лесно ще си оправите проблема, не е сложно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 1.9 316i / F36 440xi

Мнение от danielgenov » 03 Май 2014, 20:21

Незнам къде точно да напиша поста си, затова го пиша тук, пък модераторите по тяхно усмотрение могат да го преместят.
Аз ИМАХ :) същия проблем с лампичката на airbag-a. Четох доста и разбрах, че в 90% от случаите проблема идва от датчика на пасажерската седалка. Някой му викат "кантар", но според мен не е правилно :) Предназначението на този датчик е да деактивира въздушните възглавници от страната на пасажера, ако пасажер няма :) С други думи, ако сте сами в колата или поне няма човек на пасажерската седалка тези въздушни възглавници да не се отворят и да си спестите разходите по подмяната им. Този датчик много лесно може да се счупи, като типичен пример е коленичене на седалката. А и за кола над 10 години датчика може да стане прекалено крехък и лесно да се счупи. Подмяната му струва, поне доколкото успях да се информирам, около 500-600 лв. Но както и да е. Какво направих аз. След внимателно ровене из статиите за "излекуване" на този датчик направих следното:
1. откачих акумулатора на колата и изчаках 10 мин. (препоръчително)
2. прекъснах с макетно носче двете кабелчета от датчика в седалката към платката под седалката. Същите две кабелчета от датчика в седалката отиват към букса в платката под седалката.
3. извадих буксата от платката с двата края кабел.
4. Закупих си за 25 стотинки :D :D :D два резистора от по 100 ома и един диод 4007. В клипа от който се ръководех използват диод 4001, но в някой статии посочват и 4007, но както и да е.
5. Направих следните запоявания: към синия кабел запоих единия край на единия резистор. Към другия край на този резистор запоих диода, като оцветения със сиво край на диода е към синия кабел. Към другия край на диода запоих единия край на втория резистор. Втория край на резистора запоих към беля кабел от буксата. По този начин последователно запоих двата резистора и диода. Хубаво изолирах със скоч връзките. След това поставих буксата отново на мястото си в платката под седалката.
6. Поставих акумулатора и разбира се лампичката не угасна, така и трябва.
7. Отидох на диагностика в местен сервиз в Лом, където срещу 20 лв. ми направиха диагностика на SRS системата и я ресетнаха. След ресета, лампичката угасна и в момента няма грешка :))) Попитах момчето, което ми направи диагностиката за положението на системата и той ми каза, че е сменявана пасажерската седалка - no comment :) При положение, че му обясних какво съм направил...
В момента с интервенцията, която съм направил лъжа системата, че на пасажерската седалка винаги има човек. С други думи, при евентуален удар ще сработят всичките въздушни възглавници, независимо дали има човек на пасажерската седалка. Лично мен това ме устройва, защото не жаля 3 airbag-a. За мен важното е всичко да сработи както е предвидено в случай на инцидент и да са защитени пътниците.
Разбира се всеки решава за себе си :)
Ето и клипа от който се ръководех: https://www.youtube.com/watch?v=M6HsUapqNs4

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 05 Май 2014, 13:58

А колко по-лесно е просто да дадеш 20 лв на някой и да ти кодира централата на беговете като изключи кантара софтуерно, така си готов точно за 5 минути без рязане, поене на елементи, които след време пак ще направят беля, не са един случайте при които идват колеги при мен бега им свети точно от тази залъгалка и аз я изхвърлям и пак кодирам, но Ти сам го каза всеки сам си решава :D

ПредишнаСледваща

Назад към E46