проблеми с най-скапания двигател на BMW N42B20

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a

Re: Проблем при премахване на грешка на е46 ?!!?

Мнение от The Heartlistener » 09 Апр 2020, 19:28

Колега, щом имаш Инпа - кажи каква е стойността на Crankshaft adaptation inlet bank 1.
Влизаш в Status, после в Analog value 4.
Загрял мотор, на празен ход.
Последна промяна The Heartlistener на 09 Апр 2020, 19:32, променена общо 1 път
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...

Потребител
Аватар
Кара: BMW E46
Мечтае да кара: BMW E90 E92

Мнение от Nikity93 » 09 Апр 2020, 19:32

The Heartlistener написа:Колега, щом имаш Инпа - кажи каква е стойността на Crankshaft adaptation inlet bank 1.

Добре колега ей сега ще видя ,ако мога да сляза, ако не утре най-късно ще пиша.
B[color=#0040FF]M[color=#FF0000]W[/color][/color]

Потребител
Аватар

Мнение от Nikity93 » 09 Апр 2020, 20:26

Да добавя саюо също така, че съм забравил да го напиша след като е загряла и я загасиш и поседи 10 1т мин колата пали от втория път първия изобщо забравяш. Ако я загасиш и запалиш до 5 мин няма дерт и след като изстине също няма проблем. Пали много добре без проблем.

Потребител
Аватар

Мнение от Nikity93 » 09 Апр 2020, 20:50

The Heartlistener написа:Колега, щом имаш Инпа - кажи каква е стойността на Crankshaft adaptation inlet bank 1.
Загрял мотор, на празен ход.

Ето колега заповядай. Това са стойностите на загрял двигател и без да е в аварин режим. Сега ще видя ако са други в авариен и ще ги кача и тях. Дано ти вършат работа и да ти говорят нещо :D Щото на мен не много ама май е високо това за което ти питаш. ?!?!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 09 Апр 2020, 21:07

Стойността на всмукателния вал е повече от добра. Малко е ниска на изпускателния, но пак се връзва.

Потребител
Аватар

Мнение от Nikity93 » 09 Апр 2020, 21:13

А това са стойностите веднъж влезнала в авариен режим и запалена и изчистена грешка ?!!? Такива бяха и в авариен режим. Ако има още нещо с което мога да помогна само кажете колега. Това е на загрял и каран около 5 10 км мотор и влиза в авариен Това което забелязвам също е че : След като мотора влезне в авариен режим. Гасиш го чистиш грешките и го палиш. Може да стоиш на място много време на празен ход и няма проблеми , не влиза в авариен сякаш докато не го подкараш да караш и не спреш след това ?!!?! Благодаря предварително ! :help:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар

Мнение от Nikity93 » 09 Апр 2020, 21:17

The Heartlistener написа:Стойността на всмукателния вал е повече от добра. Малко е ниска на изпускателния, но пак се връзва.

Значи да разбирам ,че стойностите ми са добри и няма проблем с валовете и зацепването ? Тогава нямам никаква идея от къде е проблема като
цяло.... щом не е ванос и зацепване или валовете ??? какво може да е ? ?? Ако са кабелите на датчика щеше още при палене да е веднага в авариен режим. Случвало ми сее да влезне и на студен мотор , но много рядко и то зимата. Добре благодаря все пак колега ! въпреки всичко и твоята помощ е много и съм благодарен ! Ако иначе беше датчика като ги смених щеше да излезе горения а не пак долния. поне така мисля ?!?!?

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 09 Апр 2020, 21:48

Градусите на всмукателния вал са отлични, за някои от нас това са мечтани стойности, повечето сме към предела от 120.
Ваносите не тръгват със стартирането, а от 60 градуса, това разбира се зависи и от софта. Съдейки че грешката е конкретна - Camshaft control, всичко води до соленоида и/или управлението му от самото еку. Провери имаш ли плюс на буксата при пълен контакт.

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 09 Апр 2020, 22:01

При сваляне и размяна на соленоидите съм имал същите ядове...често клинят. Въпреки че при теб трябва да е голямо съвпадение. Прави ли им промивка /баня/ в очистител за карбуратори и подаване на напрежение, да щракат? Имат ли цедки на средния отвор? Тези цедки създават проблем също - това е входящия отвор за маслото и като се запушат става точно това.

Потребител
Аватар

Мнение от Nikity93 » 09 Апр 2020, 22:51

The Heartlistener написа:При сваляне и размяна на соленоидите съм имал същите ядове...често клинят. Въпреки че при теб трябва да е голямо съвпадение. Прави ли им промивка /баня/ в очистител за карбуратори и подаване на напрежение, да щракат? Имат ли цедки на средния отвор? Тези цедки създават проблем също - това е входящия отвор за маслото и като се запушат става точно това.

Значи като взех този дето е втора ръка го къпах с TRW обезмаслител или BREAK CLEANER иначе казано и с WD-40 преди обезмаслителя. Иначе моите имаха мрежички ,но този който взех втора ръка няма. Като цяло този който смених му беше пълна буксата с масло от което си помислих ,че и проблема и ги къпах и моите ,но това не премени нищо. Дори когато го смених с този дето е втора ръка имаше пак масло в буксата и явно е пъкнат и пропуска масло назад моя. За подаване на напржение да щтракат не съм го правил , но си го мислех и като цяло май ще го направя утре и ще ги напръскам пак за почистване като преди това ще видя за напрежението в буксите което ти спомена по горе. И да като цяло ги завъртях уж работещия горе с уж неработещия долу и пак ми дава грешка за същотот място и нещо. И това ме навежда на мисълта и мен ,че има проблем с буксата или назад или нещо с ваноса или вала като цяло. Но ако е вала или буксата защо го прави само на топъл мотор. Но да ти спомена ,че се включват наоколо 60 градуса. И все пак като е студена и запаля и дръпна буксата веднага влиза в този режим (авариен) и това пробвах. утре ще проверя и ще тествам и ще пиша отново какво се е получило. Много благодаря за съветите ! Пак е нещо и някаква надежда :D

ентусиаст
Аватар

Re: проблеми с най-скапания двигател на BMW N42B20

Мнение от The Heartlistener » 10 Апр 2020, 7:39

Тествай на 12V клапана. Няма значение на кой пин му подаваш плюс и минус. Работещият клапан трябва да чука осезаемо силно и при разклащане вертикално с ръка трябва да се чува лек тракащ звук. Остави го в малко бурканче с очистител за часове /потопен до края на активната част/ и отвреме-навреме го разщраквай с напрежение. Аз ползвам пригодено зарядно за контакт с мини-щипки и прекъсвач. Съветвам те да премахнеш цедката. Купувал съм чисто нови клапани /на немска фирма, не китайци/, естествено бяха с цедки и се видях в чудо после - но при моя софт няма т.н. "авариен режим", при достигане точката на включване на ваносите се почваше яко чукане и давене. Наложи се да си върна моите.
Естествено остава варианта с липса на напрежение към силовия пин на клапана или проблем с управляващия сигнал от DME.
Като идея ако всичко наглед е наред - опитай с изтриване на адаптациите в Инпа, после покарай. Има вариант да опиташ и ъпдейт на софта ако не си го правил. Като говориш за грешки по ламбдите - колата има ли катализатори?

Потребител
Аватар

Мнение от Nikity93 » 10 Апр 2020, 8:33

[quote="The Heartlistener"]Тествай на 12V клапана. Няма значение на кой пин му подаваш плюс и минус. Работещият клапан трябва да чука осезаемо силно и при разклащане вертикално с ръка трябва да се чува лек тракащ звук. Остави го в малко бурканче с очистител за часове /потопен до края на активната част/ и отвреме-навреме го разщраквай с напрежение. Аз ползвам пригодено зарядно за контакт с мини-щипки и прекъсвач. Съветвам те да премахнеш цедката. Купувал съм чисто нови клапани /на немска фирма, не китайци/, естествено бяха с цедки и се видях в чудо после - но при моя софт няма т.н. "авариен режим", при достигане точката на включване на ваносите се почваше яко чукане и давене. Наложи се да си върна моите.
Естествено остава варианта с липса на напрежение към силовия пин на клапана или проблем с управляващия сигнал от DME.
Като идея ако всичко наглед е наред - опитай с изтриване на адаптациите в Инпа, после покарай. Има вариант да опиташ и ъпдейт на софта ако не си го правил. Като говориш за грешки по ламбдите - колата има ли катализатори?

Сега относно катализатора. Да има само един е нямам друг и преди него и след него имам по една сонда. Свалях го и малко по-късно взе да прави този проблем и си го върнах като цяло. Адаптациите ги трих и след ковто едвам запалих и колата се държа много добре докато не загря. Сега ще проверя пина и ще видя тия клапани дали щтракат както ти каза и ще гледам днес да ги топна в нещо за да се по изчистят. Мрежата на уж проблемния е махната. Ще махна и на другия но той не прави проблеми като цяло. Мисля че грешката на ламбдите е от газта. Чека за ламбда отдавна ми свети преди дс почнат тези проблеми като цяло. Софта не е ъпдейтнат за жалост, но не знам много много и как се ъпдейтва. Не съм много на ясно но ще се поразровя да видя. Мен Най-много ме съмнява буксата и пина понеже беше пълна с масло и може дс е окислила нещо вътре тъй като седи с отвора нагоре и всичко отива в пинчетата и буксата. та ако е тя ще я резна и снадя с друга нова не в дерт само да е тя. Благодаря отново за отделеното време и помощ. Ще пробвам всичко и ще опитам пак. Само за софта не знам понеже до сега работеше защомда му трябва ъпдейт не разбирам. Доста време я аюкарах горяща масло около 3 4 години дано не е от там проблема, но уж майстора я чисти вътре всичко като я правеше. И навсякъде нови букси кабели и гсрнитури.

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 10 Апр 2020, 9:47

Относно буксата - да, може да има окъсяване между двата пина, в такъв случай клапанът няма да работи.

Потребител
Аватар

Мнение от Nikity93 » 10 Апр 2020, 10:22

The Heartlistener написа:Относно буксата - да, може да има окъсяване между двата пина, в такъв случай клапанът няма да работи.

Колега измерих и двете букси на пълен контакт имат напрежение 9 волта а на запалена и като дръпна кабела е 10.5

Потребител
Аватар

Мнение от Nikity93 » 10 Апр 2020, 10:47

Колега пробвах стария ми соленоид и щрака. Като допреш щраква като махнеш пак и така. Мисля че работи, но просто буксатс му е пълна с масло не знма от къде.

ПредишнаСледваща

Назад към E46