Промивка на охладителната система с добавка-Bardahl
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Промивка на охладителната система с добавка-Bardahl
Колеги, понеже вече много го мъчих това парно, и реших сега че щом ел.магнитната клапа работи(според мой приятел майстор), да промия радиаторчето с декалцификатор за радиатори на Бардал. Така, правих и едно упражнение с маркуч и вода от чешмата за минават през радиаторчето на парното -водата влиза и излиза(от къде минава, има ли байпас, ...-не знам). Да, излезе малко черно, но пак си е същото студено в купето.... Има някое положение, може би след първоначално палене, или след пускане на студено и после на топло...-да тръгва някакъв хладък въздух но това не е никакво парно... И реших и си купих за 14 лв. тази добавка.
Като последен опит....
Пише че трябва на студено да се долее в антифриза и после на свободен ход да работи 15 минути. След това да се остави да се охлади двигателя и се източва(от къде да го източа -от някой маркуч ще стане ли? кажете от кой? понеже нямам канал). и после да промивам ли с вода няколко пъти(така ме съветват)? Или да си наливам антифриз и това е. Обезвъздушаването трудно ли е? Как става точно?
Като последен опит....
Пише че трябва на студено да се долее в антифриза и после на свободен ход да работи 15 минути. След това да се остави да се охлади двигателя и се източва(от къде да го източа -от някой маркуч ще стане ли? кажете от кой? понеже нямам канал). и после да промивам ли с вода няколко пъти(така ме съветват)? Или да си наливам антифриз и това е. Обезвъздушаването трудно ли е? Как става точно?
Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: Промивка на охладителната система с добавка-Bardahl
По принцип след подобна добавка може да потече от някъде.
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Знам, надявам се че не....
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Трябва да източиш целия антифриз, да не остава добавка в системата. Най-добре от пробката на блока. Другия вариант е откачаш всички съединения и почваш да наливаш вода с маркуча, докато почне да излиза чиста.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Преди 2 седмици ползвах такава на голфа,че е от Италия и знаете как е там положението.
Само,че ползвах тая на Xenum не на Bardahl и не съм я източил цялата със сигурност е останало нещо иначе изпадна бая гняс.
Колата не е протекла от никъде до ден днешен.
Edit: Карах с добавката към 30 минути по София.
Само,че ползвах тая на Xenum не на Bardahl и не съм я източил цялата със сигурност е останало нещо иначе изпадна бая гняс.
Колата не е протекла от никъде до ден днешен.
Edit: Карах с добавката към 30 минути по София.

- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Пиши после какво е станало, че колега има същият проблем с затлачено казанче. Лично аз съм скептичен, но дано успееш 

only rear wheel drive
- TheStorm
- младши ентусиаст
-
- Кара: E21; Е28; E30; Е34; E39; Z3
- Мечтае да кара: M-Пауър пакет, брат направо самолет
ползвал съм за профилактична промивка.
наливам добавката .. паля двигателя, работи 5 мин и източвам цялата система
после наливам само вода и пак работи 5 мин и източвам всичко
и така 3-4 пъти за да измия всичко от системата ... и после си наливам нов антифриз и готово
наливам добавката .. паля двигателя, работи 5 мин и източвам цялата система
после наливам само вода и пак работи 5 мин и източвам всичко
и така 3-4 пъти за да измия всичко от системата ... и после си наливам нов антифриз и готово
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Благодаря колеги, ще пиша какво е станало. Само се чудя, какво съдържа добавката. Никъде не пише. Просто ми е любопитно.
П.П. Пробката на блока къде е? Има ли достъп само от долу? Че нямам нито канал нито подемник под ръка. Или пък някой маркуч да сваля при източването....?
П.П. Пробката на блока къде е? Има ли достъп само от долу? Че нямам нито канал нито подемник под ръка. Или пък някой маркуч да сваля при източването....?
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
abracadabra написа:П.П. Пробката на блока къде е? Има ли достъп само от долу? Че нямам нито канал нито подемник под ръка. Или пък някой маркуч да сваля при източването....?
Пробката на блока остана някъде в миналия век.
Вдигаш малко задницата, развиваш пробката на разширителния съд и вадиш студения маркуч от долната част на радиатора.
- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
Lenco написа:abracadabra написа:П.П. Пробката на блока къде е? Има ли достъп само от долу? Че нямам нито канал нито подемник под ръка. Или пък някой маркуч да сваля при източването....?
Пробката на блока остана някъде в миналия век.
Вдигаш малко задницата, развиваш пробката на разширителния съд и вадиш студения маркуч от долната част на радиатора.
И не забравяй да подпреш с нещо предните гуми, safety first

p.s. @Lenco: готино купенце

- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Колеги,... да докладвам. Промих с Бардал. Почти един час работи и даже и карах 15-ина минути. Може би имаше някакъв ефект. Но не много голям. После източих от пробката на радиатора и сипах вода с антифриз плюс около литър и половина оцет(от пред блока професионалисти ме посъветваха). И карах, после видях в един магазин че имаше и лимонена киселина и сипах 3 пакетчета(гранули, те се разтварят бързо). И пак карах....
И излезе парно. Достатъчно добре че да си кажа, няма да се занимавам с него повече.... Има достатъчно.
оставаше ми само да си сменя утре антифриза с чист и хубав.
Но, после излезе проблем.... , докато карах(и не е надвишавала стрелката за температурата на водата над средата), но като спрях да се прибера и гледам се дига пара от под капака...
Взимам фенерчето и гледам... Някъде от зад двигателя, там където излиза маркуч 1 (на приложената схема) пръска и пара се вдига...
После спря.. Гледах...бърках, но не открих точно кое тече. ....Боже, дано да е маркуч, да не съм повредил нещо друго.... скъпо и сложно за правене....
В купето няма вода...
Спуканото е точно зад двигателя, в коша. Но трябва да се махне филтъра за въздуха който влиза в купето и всичко под него, та да се види. Утре сутрин пак съм на майстор. Ще долея вода(ако много е изтекла, което е малко вероятно да е изтекла чак толкова, то само пръскаше пара и може би струйка малка но не я видях от къде) и отивам.
Колеги, страх ме е да не е нещо от двигателя... Но мисля че е от около радиаторчето, може би маркуч или нещо такова...
Омръзна ми от проблеми....
И излезе парно. Достатъчно добре че да си кажа, няма да се занимавам с него повече.... Има достатъчно.
оставаше ми само да си сменя утре антифриза с чист и хубав.
Но, после излезе проблем.... , докато карах(и не е надвишавала стрелката за температурата на водата над средата), но като спрях да се прибера и гледам се дига пара от под капака...
Взимам фенерчето и гледам... Някъде от зад двигателя, там където излиза маркуч 1 (на приложената схема) пръска и пара се вдига...
После спря.. Гледах...бърках, но не открих точно кое тече. ....Боже, дано да е маркуч, да не съм повредил нещо друго.... скъпо и сложно за правене....
В купето няма вода...
Спуканото е точно зад двигателя, в коша. Но трябва да се махне филтъра за въздуха който влиза в купето и всичко под него, та да се види. Утре сутрин пак съм на майстор. Ще долея вода(ако много е изтекла, което е малко вероятно да е изтекла чак толкова, то само пръскаше пара и може би струйка малка но не я видях от къде) и отивам.
Колеги, страх ме е да не е нещо от двигателя... Но мисля че е от около радиаторчето, може би маркуч или нещо такова...
Омръзна ми от проблеми....

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Там където си посочил има един тройник и най- вероятно или някой О-пръстен изпуска или самия тройник е за смяна. Аз също съм го сменял и беше пред разпад. Взех оригинален от Дару и по спомен цената му е около 20 лева.
- NikVanov
- ентусиаст
-
- Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;
Ако колата ти има тройник и той се е спукал трябва да черпиш. Това е може-би най евтината част за BMW. Смяната е малко пипкава, но става.
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Denmark написа: p.s. @Lenco: готино купенце
Мерси, сткова 18-ка

Вземи си един нов тройник с О-пръстена, ама виж и за остатъци от стария по главата.

- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Точно това се оказа, колеги. Тройника. 14,80 лв. е. Сменихме го се един приятел. Стария се беше така разял, беше като от картон станал, направо мек и се рони. След смяната засега не тече. Парното е малко фантом, но го има. Не е много силно, но е така че да се чудя дали да продължавам да го боря... май и така ще стане. Приятел каза че може да е от някоя клапа.... Щото пък като го пусна климатика на 32 гр. и на авто, духа горе-долу средна работа. Но като пусна и копчето (това, което върти въздуха в купето, а на засмуква външен), си става жега(е , потят се стъклата). Та си викам, дали и коя пък клапа да е? и, как за го засиля...?
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2