Трака при запалване

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i E46
Мечтае да кара: Хеликоптер

Трака при запалване

Мнение от Macaveli » 25 Мар 2014, 17:01

Колеги помагайте ако някой е има същият проблем! :help: Когато паля колата след като е стояла няколко часа се чува едно хубаво плътно краткотрайно изтракване. Тракането продължава съвсем леко като дизелче докато позагрее колата. Мислих че е някоя от ролките но уви всички ролки, водна помпа, компресор климатик и ремъци са сменени а тракането продължава. Също така като я карам и дам малко жега звука който се чува от генерацията не е много плътен. По-скоро е като леко съскане. Проверена е няма корозия по тръбите и гърнетата?! От какво може да? :conf: Колата е 318и 1.9 бензин.
Хубавият живот бил скъп,имало и по-евтин,но не бил хубав....!!! :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Re: Трака при запалване

Мнение от IKN » 25 Мар 2014, 18:02

Товa крaткотрaйно изтрaквaне след пaлене
обикновено е от повдигaчите нa клaпaните.
Имaше го и при мен , смених си ги 8-те преди
1 г. близо и вече всичко е нaред.

Потребител
Аватар

Мнение от Spindermaaan » 25 Мар 2014, 18:39

Колега и аз съм със същия мотор и тракаше и при мен така мислех,че са повдигачи вериги и кво ли още не накрая се оказа бутален болт.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316 96', Е46 316 03'

Мнение от overclock » 25 Мар 2014, 19:39

Повдигачите ти тракат. Може да пробваш със смяна на маслото.
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 25 Мар 2014, 22:38

Сподели с какво масло караш автомобила, защото това звучи като притракване на клапани при студен старт!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 26 Мар 2014, 9:22

Карам го с Репсол 10/40. Интересното е че го прави когато времето е по-студено. Сега като се постопли не го прави.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 26 Мар 2014, 9:55

Macaveli написа:Карам го с Репсол 10/40. Интересното е че го прави когато времето е по-студено. Сега като се постопли не го прави.

Именно - точно хидравличните повдигачи ти тракат. При по-студено време маслото се сгъстява и за това ти тракат клапаните, защото не могат да се напълнят с масло, поради простата причина, че маслото се качва по-бавно и през това време няма мазане и бачкат на сухо. При по-топло става по-рядко и за това тракането го няма. Нормално е с полусинтетиката 10в40 студените месеци и дни да чуваш такова тракане и никак не е хубаво!!! Наливай 5в40 и карай - тракането ще изчезне! Не си мъчи мотора, карай с пълна синтетика! Успех! :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 26 Мар 2014, 12:47

Nikolay P. написа:Именно - точно хидравличните повдигачи ти тракат. При по-студено време маслото се сгъстява и за това ти тракат клапаните, защото не могат да се напълнят с масло, поради простата причина, че маслото се качва по-бавно и през това време няма мазане и бачкат на сухо. При по-топло става по-рядко и за това тракането го няма. Нормално е с полусинтетиката 10в40 студените месеци и дни да чуваш такова тракане и никак не е хубаво!!! Наливай 5в40 и карай - тракането ще изчезне! Не си мъчи мотора, карай с пълна синтетика! Успех! :yes:

Благодаря колега за подробното обяснение. :bowdown:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 26 Мар 2014, 13:22

Macaveli написа:Карам го с Репсол 10/40. Интересното е че го прави когато времето е по-студено. Сега като се постопли не го прави.

Някой в този форум да кара с масло за неговият двигател :dunno: Другият път налей 15w50 и после пак се чуди какво му е на мотора!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 26 Мар 2014, 14:26

Колега като купуваш масло ,гледай на тубата етикета да има допуск по BMW ( LL 98 или -01 ) .
След 97 г. всички мотори на БМВ са за пълна синтетика , поне 5/40 .
Но така или иначе повдигачите щом започнат да притракват , означава че не задържат
маслото в тях и при покой се изпразват , което означава пък износване на елементите
вътре в самия повдигач , нагара и мръсотиите пречат на обратния клапан (съчмата)
в повдигача да ляга плътно и не може да се осигури необходимото налягане на маслото
вътре в повдигача . От там идва това притракване ,което има и други негативни последици - повишено
износване на кобилиците и вала , и даже леко понижение на мощността поради леко намаления
ход на самите клапани , понеже самия повдигач не работи на 100 % като твърд елемент ,а
леко "поддава".

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 26 Мар 2014, 18:38

Гюнтер е казал - маслото трябва да е 5W30 или 5W40... ма всички наливат гъсталака 10W40 (или още по-зле - 10W40 полусинтетика) и после защо чука мотора...
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Мнение от StelllsKi » 26 Мар 2014, 22:22

Колега всички ти казват повдигачи,но все пак провери да не ти чука диса клапата когато е разхлопана при палене звука наподобява тракане на клапаните
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: е46 318i
Мечтае да кара: Вече го кара :)

Мнение от theshadowtm » 27 Мар 2014, 12:02

Колега,

Отвори капака и помоли някой да запали колата, а ти се ослушай откъде идва тракането. При мен ДИСА клапата се е разхлопала, но ако е от нея тракането няма да спре след няколко секунди и се чува от към дясната част на колата / когато стоиш пред колата /. Ако е от хидравличните повдигачи, шума си идва от двигателя / все пак те са в самия двигател :mhihi: /.

Ако е ДИСА клапата, по добре нова, макар че моята ще я свалям и ще пробвам да я оправя.
Ако е от повдигачите, се отваря капака на главата / http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15 / и се чистят каналите на 11 от http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=25 . Това е в случая, когато не са ти прецакани самите повдигачи.

П.С. И аз съм с е46 318и 118 к.с. м43 и карам с 0в40 кастрол и пак има тропане :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 27 Мар 2014, 15:51

ilia1984 написа:

Някой в този форум да кара с масло за неговият двигател :dunno: Другият път налей 15w50 и после пак се чуди какво му е на мотора!

Колеги много сте ми интересни като почнете с това масло 5/40. На двигател който е 360 000км от които аз съм навътрял 15000км а не се знае колко е върнат километража. Дали е удачно да се сложи 5/40?! :kuku: И като почнете да обвинявате няма край. Питал съм за маслото и даже го препоръчват за БМВ.
За всички други предложения благодаря на колегите.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Spindermaaan » 27 Мар 2014, 16:58

При мен чукаше студена като загрее спираше в последствие взе да чука и топла,но си променяше звука докато загрява.

Следваща

Назад към E46