Тракащ дизел.

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Тракащ дизел.

Мнение от jakson » 02 Сеп 2013, 23:03

Колеги, моля за вашият съвет.
Сега избираме, да купим едно Е46 и ме ползват като "консултант"...
Аз имам Е36 и тези Е46ци не са ми мн ясни!

Харесахме Е46, комби 320Д, 2000г. 136к.с.

Моделът е много странен!
Не е с климатроник, а е с едни врътки и климатика се пуска от копче, продавачът твърди, че е оригинален.
Има ли такива климатици ми е първият въпрос?!
И по-важното е, че след запалване 2-3 секунди двигателят трака, като стар дизел, след това се оправя, не пуши при запалване и подаване на газ.

Забелязах, че лампата на маслото присветна в движени, за по няколко сек. и спря, да свети.
Тези неща нормални ли са за Е46 320Д?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316 96', Е46 316 03'

Re: Тракащ дизел.

Мнение от overclock » 02 Сеп 2013, 23:38

Има такъв климатик, оригинален, на BMW си е :D . Сериозно, по принцип от Германия идват с т.н. "климатик с врътки".
Тракането също е "нормално", ако може така да се каже. Има доста изписано за това прословуто тракане секунди след запалването. Има един клапан във филтърното тяло откъдето идва проблема с тракането, но не е нищо фатално.
Лампата за маслото най-вероятно светва около 5-10сек. след палене и свети около 10сек. в оранжев цвят - датчик за нивото на маслото (OIL LEVELLING SENSOR). Това също е доста често срещан проблем, който се оправя с нов сензор, но можеш и така да караш като си проверяваш нивото на маслото на щеката, като на москвич ;)

Ако колата ти харесва, тези проблеми не трябва да те спират.
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 02 Сеп 2013, 23:44

Като цяло е добра, цялостно е пребоядисвана, малко некадърно но няма значение, има някои дребни неща, седалките не са ел и волана не е мулти, но цената е 4800 с коментар.
Вътре не е зле, седалките не са скъсани, карана е в БГ.
Чудя се...?!
Продавачът твърди, че двигателя е ТДИ, а аз четох, че е Комънрейл?!
Имали 2.0 ТДИ, т.е помпа-дюза ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Мнение от SHTILL » 03 Сеп 2013, 0:37

jakson написа:Като цяло е добра, цялостно е пребоядисвана, малко некадърно но няма значение, има някои дребни неща, седалките не са ел и волана не е мулти, но цената е 4800 с коментар.
Вътре не е зле, седалките не са скъсани, карана е в БГ.
Чудя се...?!
Продавачът твърди, че двигателя е ТДИ, а аз четох, че е Комънрейл?!
Имали 2.0 ТДИ, т.е помпа-дюза ?

136 коня- преди фейса - до 2001; гориво- нагнетателна помпа
150 коня- след фейса - след 2001; common rail
ква помпа дюза, кви 5 лева? :nono:
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 03 Сеп 2013, 10:35

136-коньовия мотор е с ГНП, не е ТДИ (макар че много хора обозначават така старите дизели преди да се появи комънрейл системата). Мотора работи по-грубо - това си е нормално за него. В началото при палене за няколко секунди изтраква, после се успокоява. Не е проблем - може да се кара така. Ситуацията с врътките също не е болка за умиране - просто колата е с климатик, а не с климатроник.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SHTILL » 03 Сеп 2013, 12:27

Zagy написа:136-коньовия мотор е с ГНП, не е ТДИ (макар че много хора обозначават така старите дизели преди да се появи комънрейл системата). Мотора работи по-грубо - това си е нормално за него. В началото при палене за няколко секунди изтраква, после се успокоява. Не е проблем - може да се кара така. Ситуацията с врътките също не е болка за умиране - просто колата е с климатик, а не с климатроник.

И моята печка така си изтраква. Първо мислех, че О-пръстенчетата на капачката на масления филтър не са по размер. Смених ги с една идея по- дебели и сега не трака 3 секунди, а 2... същата история. Въпроса е да не форсираш двигателя през тези 2-3 секунди. Наскоро ми свалиха капака на клапаните (в сервиз, а бях закарал колата САМО турбото да демонтират :bang: :bang: ) и по валовете няма никакво износване, камо ли неравномерно както аз мислех. Караш си така и това е. Иначе сменяш тялото на масления филтър. Въпросния клапан е капсулован и не подлежи на ремонт.
И все пак мотора чисто хардуерно си е ТДИ- турбо дизел интеркулер, само, че BMW не са голфове, шкоди и тем подобни ВАГ-ове...
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 03 Сеп 2013, 19:04

Ще го вземем тогава :)
А доколкото разбирам, има клапан във масления филтър, които държи някакво масло в с-мата ли?
Държи повдигачите пълни с масло ли?
Каква му е ролята точно?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SHTILL » 03 Сеп 2013, 19:15

Ролята му е да държи тялото на филтъра пълно с масло. Изтракването всъщност е докато "качи" маслото ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 03 Сеп 2013, 20:14

А този двигател нали е с ангренажна верига, а не с ремък?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 520dA

Мнение от BMW_1914 » 03 Сеп 2013, 20:35

jakson написа:А този двигател нали е с ангренажна верига, а не с ремък?

:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 03 Сеп 2013, 23:25

SHTILL написа:...
И все пак мотора чисто хардуерно си е ТДИ- турбо дизел интеркулер, само, че BMW не са голфове, шкоди и тем подобни ВАГ-ове...

ТДИ е минало покрай турбо дизел интеркулер.
Така децата преди 20-на години викаха на бегачките, че звучи едно такова... мощно. :lol:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SHTILL » 03 Сеп 2013, 23:35

JTD написа:
SHTILL написа:...

ТДИ е минало покрай турбо дизел интеркулер.
Така децата преди 20-на години викаха на бегачките, че звучи едно такова... мощно. :lol:

Хвана ме :oops: , и аз съм бил от тия деца :mhihi: , но ще ми е за урок.
Ще напиша на един лист 100 пъти какво означава ТДИ, за тези които все още не знаят :oops:
Turbocharged Direct Injection
Извинявам се за спама
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 04 Сеп 2013, 0:50

Колеги със смяната на цялата конзола на масления филтър няма да се оправи проблема!Преди 1 година и нещо сменях тая конзола и наистина клапана беше счупен!Сложих втора ръка конзола изпробвана със работещ клапан преди смяната червената лампа ми светеше 4-5 сек. след смяната сега 1-2сек и проблема пак не се реши напълно!Така че проблема или е в клапана в маслената помпа или в хидравличните повдигачи които тракат при всяко палене!Аз залагам на 2-рото!И повече не ми се занимава със това всяко мое филмиране ми излиза скъпо и се спрях вече :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SHTILL » 04 Сеп 2013, 0:59

shark1986 написа:Колеги със смяната на цялата конзола на масления филтър няма да се оправи проблема!Преди 1 година и нещо сменях тая конзола и наистина клапана беше счупен!Сложих втора ръка конзола изпробвана със работещ клапан преди смяната червената лампа ми светеше 4-5 сек. след смяната сега 1-2сек и проблема пак не се реши напълно!Така че проблема или е в клапана в маслената помпа или в хидравличните повдигачи които тракат при всяко палене!Аз залагам на 2-рото!И повече не ми се занимава със това всяко мое филмиране ми излиза скъпо и се спрях вече :yes:

А замислил ли си се защо свети лампата?
И може да си попаднал на полу- работещ клапан като си купувал тяло втора ръка
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 04 Сеп 2013, 10:28

А защо въобще се занимавате да сменяте нещо, което няма смисъл да се сменя? Просто като палите колата - чакайте 20-30 секунди да подкачи масло и тогава тръгвате. Аз лично дори и в най-големите жеги чакам минимум по минута преди да тръгна.
Si non confectus, non reficiat.

Следваща

Назад към E46