Съвет за слагане на чип

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136 к.с

Съвет за слагане на чип

Мнение от VoiD » 15 Юли 2013, 14:52

Здравейте,

Карам Е46 320д 146 к.с. и ми се иска да ме посъветвате има ли смисъл да слагам чип и ако да, да ми препоръчате какъв и къде и ориентировъчно колко струва.
Благодаря предварително.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Re: Съвет за слагане на чип

Мнение от Zagy » 15 Юли 2013, 15:13

Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 16 Юли 2013, 9:29

VoiD написа:Здравейте,

Карам Е46 320д 146 к.с. и ми се иска да ме посъветвате има ли смисъл да слагам чип и ако да, да ми препоръчате какъв и къде и ориентировъчно колко струва.
Благодаря предварително.

Много зависи от колата. Ако общото техническо състояние е добро, сигурен си в турбината и т.н. има смисъл. Ако обаче не си сигурен кога за последно е освежаван двигателя по-добре недей. Това "чипосване" не е нищо друго освен вдигане налягането на турбината. По-високо налягане=по-голямо натоварване на двигателя. И докато някой по-запазен, по-малко юркан двигател ще издържи, то по-износения и необслужен двигател няма да издържи много. Пример от миналата зима, само че с TDI двигател. Изключително запазен двигател, но с агресивен чип счупи глава на 50-на хил. км.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от VoiD » 16 Юли 2013, 9:46

Благодаря Tartor,

Явно явно ще пропусна, понеже не съм сигурен :) а и колата е на 500 хил км.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 16 Юли 2013, 10:18

Колега чипването/мапването не е само вдигане налягането на турбината. Ако все пак се решиш да правиш подобни неща, за мен най-добрия вариант е някъде където има дино за да можеш реално да видиш какво сте направили. Да не говорим че на мен на диното ми хванаха проблем, който никой друг не успя :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 16 Юли 2013, 10:38

ociata написа:Колега чипването/мапването не е само вдигане налягането на турбината.

Добре, айде, за да сме 100% точни вдигаш налягането и настройваш картите да пуска повече гориво, аванси, смеси, запалване, искри и т.н., маперите могат да кажат най-точно кои карти как се пипат. Защо се прави? За да смогне всичко на допълнително увеличеното налягане и да не ти гръмне двигателтУ :mhihi: В крайна сметка вдигаш ли налагането - вдигаш го. Тва е главното и причината за всички възможни проблеми оттам насетне ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 330Д
Мечтае да кара: Е92

Мнение от boqn92 » 16 Юли 2013, 22:17

Аз прежалих парите и си мапнах колата и не съжалявам от това което съм направил и съм постигнал.При мен за 2 месеца висящия лагер и тампона на дифа здадоха багажа,сега и тампоните под задните седалки на носачите.Но не дай си боже нямам проблеми с двигателя и то май зависи къде го правят.Иначе разхода ми падна с 7-800грама и вървежа е непоносим понякога :lol: .
Ако си наумил вече ,че ще си сложиш чип все някой ден ще го направиш и на друга кола ако ще,лично мнение все пак.И ако се навиеш си махни катализаторите и провери дебитомера,смени всички филтри и маслото има и друго да правиш но по желание.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 17 Юли 2013, 10:11

Това с падането на разхода съм го чел/чул на много места... И не вярвам на нито едно от тях :mhihi: При мен се качи с между половин и един литър на 100. Имам наблюдения още над ТДС, голф 3, две а3-ки и 2.4ЖТД и на всичките винаги разхода е мръдвал леко нагоре.

За да не ме разберете погрешно - аз не съжалявам че мапнах. Разликата е осезаема и си заслужава лекото повишаване на разхода :driving:

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 17 Юли 2013, 11:07

Разхода не мърда, ако колата се кара както и преди чипа.
А въпросните наблюдения за увеличаване на разхода се дължи на факта, че се кефиш след мап-а и я настъпваш повече. :lol:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от VoiD » 17 Юли 2013, 11:21

Блгагодаря на всички за мненията...ще помисля и разпитам още малко и ще преценя какво да правя. Можеби като за начало ще махна верно катализатора..предполагам ще се усети поне малко разлика. Дебитомера ми е чисто нов.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 17 Юли 2013, 11:22

Преди да сложа чипа съм карал колата година и разхода ми беше около 7, 5, след чипа разхода ми е 6.5 среден. Пада и то осезаемо.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk 2
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 17 Юли 2013, 15:32

Ivo_Borisov написа:Преди да сложа чипа съм карал колата година и разхода ми беше около 7, 5, след чипа разхода ми е 6.5 среден. Пада и то осезаемо.

Пада ако гледаш борда. Колонката в края на краищата друго казва. :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 330Д
Мечтае да кара: Е92

Мнение от boqn92 » 17 Юли 2013, 20:28

Абсолютно голямо значение има как и къде ти правят чип а.Има няколко вида чип тунинг ,по добре вземете прочетете малко.
И аз без чип карах 3-4 месеца и разход по малък от 5,5 не съм виждал а сега и 4,3 по борд съм засичал за 1вите 100км спокойно каране.
Много често пътувам към чужбина една посока 2500км и мога преспокойно да си смятам разликата преди и след чип. :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 17 Юли 2013, 23:48

boqn92 написа:Абсолютно голямо значение има как и къде ти правят чип а.Има няколко вида чип тунинг ,по добре вземете прочетете малко.
И аз без чип карах 3-4 месеца и разход по малък от 5,5 не съм виждал а сега и 4,3 по борд съм засичал за 1вите 100км спокойно каране.
Много често пътувам към чужбина една посока 2500км и мога преспокойно да си смятам разликата преди и след чип. :yes:

Вече 6-та година подред си записвам всеки разход, който правя по колите ми.
И вече 6-та година нямам нито едно зареждане, което да не съм го сметнал по колонка.
Позволи ми да говоря от опит, а не от това, което ми показва борда. :ok:

Иначе ако знаеш нещо повече за чип тунинга, сподели. Нали за това е темата, а не да ни казваш да четем по темата.

Иначе щом говорим за борд - ето днес си направих специално експеримент. Градско, леко каране без да накарам турбината да надуе, демек лежерно. Ето какво ми казва борда:
Изображение

Какво ще кажеш? Как ми е чипа като за 330хд?
Това ми е разхода в 2-те посоки - до и от работа. Демек не е само в едната, да речем оптимална посока.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 18 Юли 2013, 8:17

JTD написа:
Ivo_Borisov написа:Преди да сложа чипа съм карал колата година и разхода ми беше около 7, 5, след чипа разхода ми е 6.5 среден. Пада и то осезаемо.

Пада ако гледаш борда. Колонката в края на краищата друго казва. :D

Пътувам много и винаги пълня резервоара. Мерено само на колонка и съм калибрирал борда да ми показва реален разход. Е, не може да е съвсем точен и ми играе по 0.1 л или 100 грама понякога. Но е факт че ми падна с литър разхода след чипа.
Изображение

Следваща

Назад към E46