Съвет за слагане на чип
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- VoiD
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320d 136 к.с
Съвет за слагане на чип
Здравейте,
Карам Е46 320д 146 к.с. и ми се иска да ме посъветвате има ли смисъл да слагам чип и ако да, да ми препоръчате какъв и къде и ориентировъчно колко струва.
Благодаря предварително.
Карам Е46 320д 146 к.с. и ми се иска да ме посъветвате има ли смисъл да слагам чип и ако да, да ми препоръчате какъв и къде и ориентировъчно колко струва.
Благодаря предварително.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Съвет за слагане на чип
Si non confectus, non reficiat.
VoiD написа:Здравейте,
Благодаря предварително.
Много зависи от колата. Ако общото техническо състояние е добро, сигурен си в турбината и т.н. има смисъл. Ако обаче не си сигурен кога за последно е освежаван двигателя по-добре недей. Това "чипосване" не е нищо друго освен вдигане налягането на турбината. По-високо налягане=по-голямо натоварване на двигателя. И докато някой по-запазен, по-малко юркан двигател ще издържи, то по-износения и необслужен двигател няма да издържи много. Пример от миналата зима, само че с TDI двигател. Изключително запазен двигател, но с агресивен чип счупи глава на 50-на хил. км.

- VoiD
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря Tartor,
Явно явно ще пропусна, понеже не съм сигурен
а и колата е на 500 хил км.
Явно явно ще пропусна, понеже не съм сигурен

- ociata
- кандидат ентусиаст
-
Колега чипването/мапването не е само вдигане налягането на турбината. Ако все пак се решиш да правиш подобни неща, за мен най-добрия вариант е някъде където има дино за да можеш реално да видиш какво сте направили. Да не говорим че на мен на диното ми хванаха проблем, който никой друг не успя 

ociata написа:Колега чипването/мапването не е само вдигане налягането на турбината.
Добре, айде, за да сме 100% точни вдигаш налягането и настройваш картите да пуска повече гориво, аванси, смеси, запалване, искри и т.н., маперите могат да кажат най-точно кои карти как се пипат. Защо се прави? За да смогне всичко на допълнително увеличеното налягане и да не ти гръмне двигателтУ

- boqn92
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ 330Д
- Мечтае да кара: Е92
Аз прежалих парите и си мапнах колата и не съжалявам от това което съм направил и съм постигнал.При мен за 2 месеца висящия лагер и тампона на дифа здадоха багажа,сега и тампоните под задните седалки на носачите.Но не дай си боже нямам проблеми с двигателя и то май зависи къде го правят.Иначе разхода ми падна с 7-800грама и вървежа е непоносим понякога
.
Ако си наумил вече ,че ще си сложиш чип все някой ден ще го направиш и на друга кола ако ще,лично мнение все пак.И ако се навиеш си махни катализаторите и провери дебитомера,смени всички филтри и маслото има и друго да правиш но по желание.

Ако си наумил вече ,че ще си сложиш чип все някой ден ще го направиш и на друга кола ако ще,лично мнение все пак.И ако се навиеш си махни катализаторите и провери дебитомера,смени всички филтри и маслото има и друго да правиш но по желание.
- ociata
- кандидат ентусиаст
-
Това с падането на разхода съм го чел/чул на много места... И не вярвам на нито едно от тях
При мен се качи с между половин и един литър на 100. Имам наблюдения още над ТДС, голф 3, две а3-ки и 2.4ЖТД и на всичките винаги разхода е мръдвал леко нагоре.
За да не ме разберете погрешно - аз не съжалявам че мапнах. Разликата е осезаема и си заслужава лекото повишаване на разхода

За да не ме разберете погрешно - аз не съжалявам че мапнах. Разликата е осезаема и си заслужава лекото повишаване на разхода

Разхода не мърда, ако колата се кара както и преди чипа.
А въпросните наблюдения за увеличаване на разхода се дължи на факта, че се кефиш след мап-а и я настъпваш повече.
А въпросните наблюдения за увеличаване на разхода се дължи на факта, че се кефиш след мап-а и я настъпваш повече.

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- VoiD
- кандидат ентусиаст
-
Блгагодаря на всички за мненията...ще помисля и разпитам още малко и ще преценя какво да правя. Можеби като за начало ще махна верно катализатора..предполагам ще се усети поне малко разлика. Дебитомера ми е чисто нов.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Преди да сложа чипа съм карал колата година и разхода ми беше около 7, 5, след чипа разхода ми е 6.5 среден. Пада и то осезаемо.
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk 2

Ivo_Borisov написа:Преди да сложа чипа съм карал колата година и разхода ми беше около 7, 5, след чипа разхода ми е 6.5 среден. Пада и то осезаемо.
Пада ако гледаш борда. Колонката в края на краищата друго казва.

- boqn92
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ 330Д
- Мечтае да кара: Е92
Абсолютно голямо значение има как и къде ти правят чип а.Има няколко вида чип тунинг ,по добре вземете прочетете малко.
И аз без чип карах 3-4 месеца и разход по малък от 5,5 не съм виждал а сега и 4,3 по борд съм засичал за 1вите 100км спокойно каране.
Много често пътувам към чужбина една посока 2500км и мога преспокойно да си смятам разликата преди и след чип.
И аз без чип карах 3-4 месеца и разход по малък от 5,5 не съм виждал а сега и 4,3 по борд съм засичал за 1вите 100км спокойно каране.
Много често пътувам към чужбина една посока 2500км и мога преспокойно да си смятам разликата преди и след чип.

boqn92 написа:Абсолютно голямо значение има как и къде ти правят чип а.Има няколко вида чип тунинг ,по добре вземете прочетете малко.
Вече 6-та година подред си записвам всеки разход, който правя по колите ми.
И вече 6-та година нямам нито едно зареждане, което да не съм го сметнал по колонка.
Позволи ми да говоря от опит, а не от това, което ми показва борда.

Иначе ако знаеш нещо повече за чип тунинга, сподели. Нали за това е темата, а не да ни казваш да четем по темата.
Иначе щом говорим за борд - ето днес си направих специално експеримент. Градско, леко каране без да накарам турбината да надуе, демек лежерно. Ето какво ми казва борда:

Какво ще кажеш? Как ми е чипа като за 330хд?
Това ми е разхода в 2-те посоки - до и от работа. Демек не е само в едната, да речем оптимална посока.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
JTD написа:Ivo_Borisov написа:Преди да сложа чипа съм карал колата година и разхода ми беше около 7, 5, след чипа разхода ми е 6.5 среден. Пада и то осезаемо.
Пада ако гледаш борда. Колонката в края на краищата друго казва.
Пътувам много и винаги пълня резервоара. Мерено само на колонка и съм калибрирал борда да ми показва реален разход. Е, не може да е съвсем точен и ми играе по 0.1 л или 100 грама понякога. Но е факт че ми падна с литър разхода след чипа.

18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2