Проблем при палене на 318i -143кс

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Детайли за колата: BMW 318 i-2004г.

Проблем при палене на 318i -143кс

Мнение от jean11 » 19 Мар 2013, 18:05

Ползувах търсачката,драги колеги но не успях да намеря точно същия проблем...а съм бесен.Имам колата от месец и нещо, и вече 2500км.Страхотно съм доволен и чак ме е яд,че съм чакал да стана на 50г. за да си купя BMW :D Но,много хубаво не е на хубаво.ОТ известно време,при студено палене,все едно няма смукач.Запалва но не вдига обороти и изгасва .Второ палене и всичко е ОК.Днес ми се наложи да я паля и гася без да загрява и пак правеше същия номер.Изложих се яко и пред съседа,дошъл да види баварчето.Ходих на диагностика още като я взех,но не отчете проблем.Помогнете ,ако искате и можете....ще съм много благодарен :drink:

Потребител
Аватар
Кара: m43

Re: Проблем при палене на 318i -143кс

Мнение от NGLaz » 21 Мар 2013, 15:46

Със същите симптоми на 1ва диагностика (универсална) не отчете грешка, при 2ра читава диагностика ми отчете "датчик разпределителен вал". Смених и всичко се оправи. При мен даже и в движение гаснеше. Прочети я на по читава диагностика те съветвам. Успех.

Потребител
Аватар
Кара: E46 318i '02
Мечтае да кара: по хубави пътища!

Мнение от jgf » 21 Мар 2013, 17:22

Може ли да провериш нещо - засечи когато ти се случи, къде се намира стрелката за температурата на водата.
В началото на синята зона или между средата и края, извън синята зона правили го ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318i , 143hp
Детайли за колата: е46

Мнение от jonybravo_bg » 21 Мар 2013, 21:35

проблемът е дискутиран във форума и е типичен за този мотор. Датчиците на разпределителен вал са проблема. Грешка не винаги може да се хване, защото по мое мнение след няколко успешни запалвания се изтрива сама. Свали и прегледай обстойно датчиците, понякога се появяват пукнатини по корпуса им и от там се омаслява буксата . Цена на заместители- 50-80 лв, оригинален около 160 лв на бройка. Смяната е елементарна и можеш сам да си я направиш.
ПС: Дори и след смяна може да се получи подобен проблем, но доста по рядко. Причина може да е намагнетизиране на датчика . При мен са сменени и двата със заместители , уж хубави, но пак един път на месец ми се случва това. Повечето майстори като им кажеш , че не си взел оригинални и веднага ти казват, че това е причината....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 touring

Мнение от desoxr » 21 Мар 2013, 23:43

Не винаги е от датчици!Когато аз си взех колата се появи същия проблем,все едно не може да зарабоят всички цилиндри и ако се опиташ да подадеш газ изгасваше,после палиш и всичко е ок.Та при мен не зписваше никакви грешки и се чудехме какво да я правим,по същото време в дару имаше промоция безплатен ъпдеит на софта и ми предложиха да го направят,съгласих се и от тогава 3 години и нещо тоз проблем не се е проявявал!

Потребител
Аватар
Кара: E46 318i '02
Мечтае да кара: по хубави пътища!

Мнение от jgf » 22 Мар 2013, 11:38

desoxr написа:Не винаги е от датчици!Когато аз си взех колата се появи същия проблем,все едно не може да зарабоят всички цилиндри и ако се опиташ да подадеш газ изгасваше,после палиш и всичко е ок.Та при мен не зписваше никакви грешки и се чудехме какво да я правим,по същото време в дару имаше промоция безплатен ъпдеит на софта и ми предложиха да го направят,съгласих се и от тогава 3 години и нещо тоз проблем не се е проявявал!

Напълно ще потвърдя думите на колегата.
В масовия случай са датчиците или техни ефтини варианти, но аз смених датчиците с такива от М-кар за повече от 160 лева :). Проблема не се оправи. Разтърсих се в нета и открих един пич в Англия с подобен проблем и съответно решение - когато температурата на колата е между средата и края на синята зона има софтуерен проблем (този двигател) и съответно се получава неправилно позициониране на разпределителен вал(все едно датчика не работи или работи кофти) - оправя се с обновяване на софтуера на двигателя.
Но първо трябва да си сигурен, че не са датчици.

Потребител
Аватар

Мнение от jean11 » 25 Мар 2013, 20:16

Благодаря за всички които се отзоваха.Не писах до сега,защото бях за една седмица ...не казвам къде :D ,но там нямаше нет.Та ,проблема още си го има.Днес ходих на диагностика-няма проблем,освен грешка на ламбда сонда.Но нямам катализаторно гърне.Джамбазите са го скопили :ranting:
Момчето с компа ме съветва да сменя свещите и горивен филтър,който не е сменян между другото.Усещал ,че помпата малко се мъчела да подкачи в началото и това му говори за филтър.Вие с тези датчици ме хвърляте в тъча.Не съм гледал сектора на температурата-утре ще видя,но общо взето се случва само като е студена.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от desoxr » 26 Мар 2013, 12:28

Колега,няма лошо да си смениш филтъра (който не е никак ефтин)и свещите,но най вероятно проблема е в софта!При мен беше абсолютно същото,без грешки и при студен мотор не заработва,както трябва и изгасва!Реших проблема с ъпдейт на софта на колата! :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от jean11 » 26 Мар 2013, 14:50

Идвам от магазин за авточасти...малко поизплашен :(
Горивен филтър-120лв.
Свещи на NGK -по 32лв за 1бр.
Мисля,че ще се въздържа точно в този момент.Този софтуерен проблем,едва ли във В.Търново някой би го разрешил...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 26 Мар 2013, 19:07

Аз съм със абсолютно същия проблем. И наистина се случва само в определен интервал на температурата, някъде около края на синия сектор. И винаги при второ палене всичко е наред. Това ме води на мисълта че не е от датчиците. те едва ли ще се освестят толкова бързо и по един и същи начин всеки път.
Въпроса ми колко струва ъпдейта на софта и къде препоръчвате да се направи?
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от desoxr » 26 Мар 2013, 19:33

pimpo написа:Аз съм със абсолютно същия проблем. И наистина се случва само в определен интервал на температурата, някъде около края на синия сектор. И винаги при второ палене всичко е наред. Това ме води на мисълта че не е от датчиците. те едва ли ще се освестят толкова бързо и по един и същи начин всеки път.
Въпроса ми колко струва ъпдейта на софта и къде препоръчвате да се направи?

Аз направих ъпдейта в Дару кар,тогава имаше някаква акция там и беше безплатен!Но мисля,че има колеги във форума,които могат също да го направят ако в Дару ти обявят някаква космическа сума :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от jean11 » 27 Мар 2013, 0:51

Колеги,ако все пак някой има инфо къде се извършва тази операция нека ни светне.Оказва се,че наистина това е едва ли не често срещан проблем.На лични получих няколко такива съобщения със същото страдание.Нека се порадваме и ние,на нормално работещо Баварче.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316 96', Е46 316 03'

Мнение от overclock » 27 Мар 2013, 16:50

Аз бих ти препоръчал колегата Dimitroff, но ще трябва да се разходиш до София :driving:
viewtopic.php?f=63&t=300742
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!

Потребител
Аватар

Мнение от jean11 » 27 Мар 2013, 20:41

Днес се свързах със свой стар познат(който е млад на възраст :D ),та той се занимава с компютри на коли и то на много високо ниво.Просто бях загубил връзка с него,но който търси намира.Та само по телефона му казах за какво иде реч.Беше категоричен-липсата на катализатор и грешките на ламбдата карат компа сам да се пренастрои и от там идват белите.Добре ще е другите с този проблем да кажат имат ли катализаторно гърне.Лечението е или някаква приставка която симулира катализатор или пренастройване на софта.Обаче за да стане това трябва да се закупи програмата ли...не разбрах какво но струва 350 eu.Ta били два вида компютри за модела.За единия той имал тази програма,дано моя да не е другия :D .Момчето живее в Сливен,но има представители в цяла Бг.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 27 Мар 2013, 22:37

Колега, горещо ти препоръчвам горния пост.

Следваща

Назад към E46