Смяна на гарнитура и О-пръстени на масления филтър на М43

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Смяна на гарнитура и О-пръстени на масления филтър на М43

Мнение от spower » 07 Юни 2012, 8:56

Вчера след работа си взех 2 О-пръстена и реших да спра досадния теч на масло на м43ту19 на колата ми. Направих и няколко снимки по време на ремонта да онагледя процеса по смяната.
1. Изключвате - клема на акумулатора.
2. Сваляте филтърната кутия- разкачат се 2те щипки от към дебитомера, после другите 3 държащи горния капак, вади се фитъра и от дъното и се разкача едно жакче с тръбичка за вакум и кутията излиза.
1.jpg

3. Развивате казанчето на хидравликата на 2 гайки 6мм се държи.
2.jpg

4. Развивате левия и десния болт на алтернатора на стойката срещу вас вкарвате дебела отверка от ляво от към масления филтър и надигате алтернатора за да се освободи място да развиете останлите 4 болта държащи стойката му.
3.jpg

С червено съм оградил местата на болтовете които се развиват да не развивате повече от необходимо, че аз и болтовете на хидравликата развих за спорта :kuku: .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна spower на 07 Юни 2012, 9:38, променена общо 1 път
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

старши ентусиаст
Аватар

Re: Смяна на гарнитура и О-пръстени на масления филтър на М4

Мнение от spower » 07 Юни 2012, 9:08

Продължавам с ново мнение, че да мога да закача и останалите снимки.
5. Преди да развиете 6те болта на филтъра завийте алтернатора с нещо и бодложете под филтъра парцали, че от него си изтича масло като се вади.
6. Развивате 6 те болта като помним, че 2та горни са по дълги и го вадим.
6.jpg
ето го и него изваден почиствамего добре, че има отложени утайки. Гарнитура аз си изрязах, че Вари и Дару са ми далече, като си сложих съвсем тънък слой силикон за двигатели от 2те страни.
7. Клапана за маслото се вади и се сменят О-пръстените размер 24Х3 2 бр. цена 80ст. двата :lalala:
4.jpg
5.jpg

Всъщност те са причинителите за теча. После по обратен ред следва сглабяне ;)
ПП Пропуснах да кажа, че след махането на филтърната кутия вадите и ремъка на водната помпа за климатика може и да си остане не пречи и при махането на филтърната кутия се вади и автопилота, който има ;)
Днес мисля да измия частично мотора с обезмаслител. Дано съм бил полезен за отстраняването на този често срещан досаден проблем!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 07 Юни 2012, 9:23

Благодаря колега полезна информация.....трябва да измиеш малко двигателя.... :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 530D

Мнение от bmw20009 » 07 Юни 2012, 10:22

Браво колега :clap:
И аз мисля да направя тази операция!
А, да те питам като се демонтират частите, има ли място и достъп до тройника на водната с-ма, че мисля и него да сменя за да няма изненади :winky:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от spower » 07 Юни 2012, 10:29

bmw20009 написа:Браво колега :clap:
А, да те питам като се демонтират частите, има ли място и достъп до тройника на водната с-ма, че мисля и него да сменя за да няма изненади :winky:

Тройника миналото лято го смених махаш кората на филтъра за купето, и бъркаш отзаде с ключ 10 по спомен вързвах го с един конец, че ако го изтърва няма вадене :) не е трудно има достъп и за 3-ника и за масления филтър. Тройника се държи на 3-болта 6мм ама като го извадиш почисти добре повърхността където ляга О-пръстена може и с водна шкурка да минеш трябва да е идеално гладко, като вкарваш новия тройник намажи леко с масло или грес да влезне по лесно, че за всяко по тясно място си трябва смазка :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: Е46 318i

Мнение от Bojo666 » 07 Юни 2012, 19:58

Браво Колега,

Хубаво е че си се заел сам със смяната.

При мен в официален сервиз цените бяха:

10,12лв - Втулка (11421432228)
5,46лв - Гарнитура (11421709800)
71,50лв - Труд
------------------------
87,08лв
+ 20% ДДС
=========
104,50лв

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw20009 » 07 Юни 2012, 22:00

spower написа:
bmw20009 написа:Браво колега :clap:

Тройника миналото лято го смених махаш кората на филтъра за купето, и бъркаш отзаде с ключ 10 по спомен вързвах го с един конец, че ако го изтърва няма вадене :) не е трудно има достъп и за 3-ника и за масления филтър. Тройника се държи на 3-болта 6мм ама като го извадиш почисти добре повърхността където ляга О-пръстена може и с водна шкурка да минеш трябва да е идеално гладко, като вкарваш новия тройник намажи леко с масло или грес да влезне по лесно, че за всяко по тясно място си трябва смазка :mhihi:

Ясно, чакам да дойде гарнитурата с пръстенчетата и запрятам ръкави :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 05 Авг 2014, 13:06

:bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nane » 31 Окт 2014, 20:37

Здравейте колеги видях се във чудо със моята 320i 150к.с 98г имам теч на масло които не мога да овладея.Та теча беше във началото беше малак и накрая стана голям проблем задната броня стана на петна от масло (двигателно) свалих тялото на масления филлтър гарнитурата си беше заминала смених я със нова.Но пробелема си отстана,свалих отново тялото взех друга гарнитура нова сложих и отново тече :banghead: оглеждах свалих отново тялото всичко е уж както трябва сглобявам и отново теч.Сменил съм и гарнитурата на капака на клапаните няма спукана траба или маркуч всичко друго е здраво даите идея със какво да опитам друго че не останаха резби по болтовете :banghead: благодаря предварително

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw20009 » 31 Окт 2014, 20:46

nane написа:Здравейте колеги видях се във чудо със моята 320i 150к.с 98г имам теч на масло които не мога да овладея.Та теча беше във началото беше малак и накрая стана голям проблем задната броня стана на петна от масло (двигателно) свалих тялото на масления филлтър гарнитурата си беше заминала смених я със нова.Но пробелема си отстана,свалих отново тялото взех друга гарнитура нова сложих и отново тече :banghead: оглеждах свалих отново тялото всичко е уж както трябва сглобявам и отново теч.Сменил съм и гарнитурата на капака на клапаните няма спукана траба или маркуч всичко друго е здраво даите идея със какво да опитам друго че не останаха резби по болтовете :banghead: благодаря предварително

Колега, ти добре сменяш гарнитурата, ама клапанчето е о-пръстените, смени ли :lol: и сигурен ли си, че ти тече от там :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nane » 31 Окт 2014, 20:55

Ами колега о-пръстени не съм сменял защото като свалих тялото от двигатела само гарнитурата беше гумен елемент не видях о-пръстени моето тяло е малко по различно от на колегата които е пуснал темата можеби защото е 6-так ням идея но не видях тези пръстени.Каде да ги търся евентуално при следващо сваляне на тялото? А относно теча до колкото се вижда е от тялото защото тече докато мотора работи а тогава нямам голяма видимост от хидравличната помпа и динамото :banghead:

Потребител
Аватар

Мнение от vaico » 10 Ное 2014, 9:12

Здравей, колега браво за полезната тема не виждам гарнитурата на филтърното тяло как изглежда.Казваш че сам си се я изрязвал от какъв материал? Предварително благодаря :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от spower » 10 Ное 2014, 10:55

vaico написа:Здравей, колега браво за полезната тема не виждам гарнитурата на филтърното тяло как изглежда.Казваш че сам си се я изрязвал от какъв материал? Предварително благодаря :bchug:

От картон от папка /тия кафевите/. Като свалиш филтърното тяло по него ще отбележиш картона с натискане. Дупчиш със замба отворите или болт и гайка, при липса на замба. Нищо сложно няма. Успех :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от vaico » 17 Ное 2014, 20:42

spower написа:
vaico написа:Здравей, колега браво за полезната тема не виждам гарнитурата на филтърното тяло как изглежда.Казваш че сам си се я изрязвал от какъв материал? Предварително благодаря :bchug:

От картон от папка /тия кафевите/. Като свалиш филтърното тяло по него ще отбележиш картона с натискане. Дупчиш със замба отворите или болт и гайка, при липса на замба. Нищо сложно няма. Успех :yes:

Ясно, благодаря колега може да взема оригинална ако няма тогава ще режа от картон :bchug:

Потребител
Аватар

Мнение от nikkiboy » 26 Яну 2015, 14:36

Адмирации за колегата!Полезна тема впредвид често срещания проблем при тези двигатели . :clap:

Следваща

Назад към E46