Долях в розовия антифриз син.

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Долях в розовия антифриз син.

Мнение от mama_bozhka » 08 Дек 2011, 16:59

Привет, момчета! Помогнете на една блондинка :). Колата ми (320Д) е с розов антифриз, а аз днес долях около 0,5 л. син. Проблем ли е това и да "тичам" ли да го сменям. Прочетох една две теми по въпроса, но така и не ми стана ясно, дали това е голям проблем. Ако е нужно довечера ще напиша и какви са точно марките на двата антифриза. Благодаря предварително.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Re: Долях в розовия антифриз син.

Мнение от gromovich » 08 Дек 2011, 19:26

Оригиналният антифриз на БМВ е със син цвят. Доколкото знам въпросният антифриз е без фосфати и нитрити. Най-добре да прочетеш съставките, които са изписани на бутилките и да прецениш. Освен това поддържам мнението да не се смесват различните марки антифриз. По-добре, ако толкова е належащо, да се долива дистилирана вода.
Последна промяна gromovich на 08 Дек 2011, 19:30, променена общо 1 път

Потребител
Аватар
Детайли за колата: E46,320D

Мнение от Ivcho Pivcho » 08 Дек 2011, 19:28

Според мен не е трябвало да ги смесваш,нека по компетентните колеги кажат :)
P4246BA

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 08 Дек 2011, 19:34

Нищо няма да стане, спокойно.

Ама пък се чудя как жена би си купила син антифриз, а не розов :mhihi:
Има нещо гнило тук.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 08 Дек 2011, 19:38

BMW antifreeze provides protection for metals such as cast iron, steel, and aluminum.

Phosphate-free, nitrite-free formula to reduce the formation of harmful deposits
For best year-round protection and performance, mix one part BMW antifreeze with one part of water. The resulting 50/50 mixture provides corrosion and freezing protection down to -34°F.
During winters in extremely cold areas, the mixture can be increased to 60% antifreeze / 40% water, which provides freezing protection down to -62°F.
To maintain protection against excessive silicate precipitation, do not mix this antifreeze with other antifreezes containing nitrites and/or phosphates. Also, do not mix other additives or other components into the coolant.
Ingredients: Ethylene glycol, diethylene glycol, sebacic acid, sodium hydroxide, 2-ethylhexanoic acid, corrosion inhibitors, defoamers, silicates, and dyes.
For maximum protection, BMW recommends changing coolant every three years
Antifreeze/coolant is blue in color.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60,530Д
Мечтае да кара: влака

Мнение от ivo752 » 08 Дек 2011, 19:44

Карай спокойно,нямаш грижи, син,розов дъра-бъра ...все пак това са 10+ годишни коли ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 08 Дек 2011, 19:56

Наистина няма проблем ама пък ми стана интересно какъв цвят е станал сега :mhihi: пък и син,зелен розов какво значение има след като даже в Бг не го сменяме когато трябва и пак си губи свойствата след време ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E46 320D
Мечтае да кара: 850

Мнение от el lobo » 08 Дек 2011, 20:42

Розовият антифриз (G12+) може да се смесва със син (G11) и червен (G12) , не мисля че ще има проблем :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от mama_bozhka » 08 Дек 2011, 20:47

JTD написа:Нищо няма да стане, спокойно.

Ама пък се чудя как жена би си купила син антифриз, а не розов :mhihi:
Има нещо гнило тук.

Не съм го купувала, имаше и от двата вида в гаража и аз по погрешка долях от синия. Реших да питам тук преди да ми мелят яко сол на главата, защото и аз като повечето жени май само карам, а после мъжа ми оправя колата.

Потребител
Аватар

Мнение от mama_bozhka » 08 Дек 2011, 21:07

Благодаря много на всички, които ми отговориха. Успокоихте ме малко, че и без това какво ще ми чуе главата. То и аз май съм от тези дето само карат и мъжа им оправя после колата. Относно въпроса за цвета: стана тъмно син, може и много да се смеете, но смесих в една бутилка от двата (има и от двата в гаража именно заради това обърках от кой да долея) за да видя дали няма да се пресече евентуално. Е не се пресече и стана тъмно син :). Още веднъж благодаря на всички, които отделиха от времето си за да ми отговорят.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 528i

Мнение от Exesus » 08 Дек 2011, 23:54

Карай смело :yes:

Слави
Аватар

Мнение от © » 08 Дек 2011, 23:57

естествено не знам отговора със сигурност, но защо мислите единия са го напавили червен, а пък другия син, като и за двата при толкова химия едва ли е проблем оцветяването :dunno:
ако жена ми направи подобно нещо с колата ми, не ми се мисли какъв скандал ще има :mhihi:
а после ще се източва 100%

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530dA '04

Мнение от koleto_78 » 09 Дек 2011, 1:10

Хубавото е,че си доляла някакъв антифриз а не масло примерно :) В момента трябва да има кафяв цвят като ръждива вода.Не се стряскай пак си действа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 09 Дек 2011, 11:09

Eто ти едно обективно мнение:

Дали има голям проблем - АМИ НЕ!!! Нищо няма да й стане на колата, ако я оставиш така или поне няма да й стане нищо скоро!
Дали трябва да се смени в някой момент - ДА!!! Трябва, защото червеният антифриз се води лонг лайф със специални антикорозионни съставки за по-дълъг пробег до 250 000 км или максимум 5 години! Какво се е получило от цялата ситуация - ами просто лонг лайф антифриза вече е станал обикновен антифриз, защото му се губят лонг лайф качествата/загубил е частично антикорозионното си действите за алуминиевите детаили (нарушена е формулата). Така пише и по спецификацийте - да не се смесват!!! Нищо не пречи да си караш засега така, а за следващия сезон да се смени отново с червен или оригинален БМВ син, който също е за алуминиеви блокове, независимо от цвета! Какво се получава ако караме с обикновен антифриз - корозира блока, а и всички алуминиеви детайли извън него, изразява се в едно специфично цъфтене на метала, с течение на времето започва да става леко като абразивно, което не е проблем за вътрешните магистрали, през които минава течността, но е проблем за сглобките с пластмасовите елементи (различни тройници, двойници и т.н., които са за маркучите), които с течение на времето започват да изпускат от уплътненията им, поради корозиралия метал при тези уплътнения и не може да уплътни хубаво на местата, където някога е било гладко, а сега леко абразивно! Но за цялата тая работа е необходимо време, това са дълги що годе химични реакции и е абсолютно погрешно да се смята, че на колата може да стане проблем веднага, камо ли да се пресече антифриза - не се пресича. Пресича се масло, когато се смеси с вода! Просто го сменете в някой момент! Тва е!

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 09 Дек 2011, 11:13

Не мисля,че на фона на цялото количество в системата 0,5л. концентрат би оказало някакво влияние на действията му , както и на цвета на антифриза :yes:
Изображение

Следваща

Назад към E46