Пръскалките на фаровете не работят

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E46 - 328i

Пръскалките на фаровете не работят

Мнение от victor_328i » 21 Окт 2011, 11:37

Както се разбира пръскалките ми не работят. Проверих моторчето като му пуснах директно ток от акумулатора и си работи. Проверих и бушоните всички са наред. Даже обърках мястото не единия и останах без парно за малко :mhihi: . Някой ако е се сблъсквал с подобен проблем и го е решил моля да помогне. Благодаря.

П.С.
Знам че не е болка за умиране ама мн ме дразни нещо като не работи по колата.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Пръскалките на фаровете не работят

Мнение от Dimitroff » 21 Окт 2011, 13:09

Диагностика.
Ако всичко е наред - проверете дали колата има кодировка за ксенонови фарове със система за почистването им...посредством диагностика. (ДИС или БМВ Скенер...второто си казва още преди диагностиката тази кола с каква кодировка е :yes: )

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 21 Окт 2011, 14:32

И аз да използвам тази тема за пръскалките.
И моите не работят.
Като се активира моторчето през диагностична апаратура се чува как бръмчи (приблизително 2 пъти повече от това за чистачките), ама не прокапва и грам капка.
Прочетох тук, че може да е затлачена някаква цедка от долната му страна, ама идва момента за свалянето.
Как аджеба се сваля въпросното моторче? Тук пише, че с дърпане само нагоре става, ама аз толкова дърпах, че не помръдва грам, ама цялото казанче се огъва иначе :lol:
Та има ли някаква техника за изваждането му от мястото, за да проверим тази възможна причина?
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кот кара

Мнение от zlati79 » 21 Окт 2011, 20:53

JTD написа:И аз да използвам тази тема за пръскалките.
И моите не работят.
Като се активира моторчето през диагностична апаратура се чува как бръмчи (приблизително 2 пъти повече от това за чистачките), ама не прокапва и грам капка.
Прочетох тук, че може да е затлачена някаква цедка от долната му страна, ама идва момента за свалянето.
Как аджеба се сваля въпросното моторче? Тук пише, че с дърпане само нагоре става, ама аз толкова дърпах, че не помръдва грам, ама цялото казанче се огъва иначе :lol:
Та има ли някаква техника за изваждането му от мястото, за да проверим тази възможна причина?

виж тази тема - viewtopic.php?f=34&t=141181
ИзображениеИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 21 Окт 2011, 22:30

щом ти бачка моторчето значи нямаш проблеми! механизма отдолу под фара е едно най-обикновено телескопче, което излиза напред под силата на налягането от помпата (която чуваш че бръмчи). може проблема да е въздух в телескопа....пробмвай да извадиш отпред дюзата и като потече водата да я сложиш обратно. ако не знаеш обАче какво точно правеш по-добре не барай че са идни пластмаси там....лесно се чупят!

PS сори за грешките- бинтован ми е пръста!
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 22 Окт 2011, 2:50

към автора на темата:
няма нужда от обезвъздушаване телескопа! Зад жабката има кошница с релета-едното реле е за системата има възможност да е дефектирало

към JTD : Сваляш казанчето и го промиваш старателно от котлен камък и разбира се цедчиците ако успееш да ги свалиш :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 23 Окт 2011, 16:56

BMDrago написа:към автора на темата:
няма нужда от обезвъздушаване телескопа! Зад жабката има кошница с релета-едното реле е за системата има възможност да е дефектирало

към JTD : Сваляш казанчето и го промиваш старателно от котлен камък и разбира се цедчиците ако успееш да ги свалиш :yes:

Аз казанчето ще го сваля, ама как да извадя и моторчетата, за да ги изчистя старателно?
Прегледах и твоята тема, ама не се описва дали само с мъжко дърпане стават нещата или има някакъв чалъм, за да не трябва да купувам части, които съм счупил след това.
Пробвах с една отвертка да издърпам телескопа, ама нещо изщрака и застана накриво (все едно самата пластмаса отпред се откопча от нещо). Не посмях да я дърпам повече, за да не я счупя и с пръст я натиснах обратно. Щракна отново (закопча си се) и така. Не съм издърпвал реално самите телескопи напред, за да видя нещо от тяхна страна като проблем.

ШОП
Аватар

Мнение от BMDrago » 23 Окт 2011, 19:43

моторчетата нямат заключване или закопчаване, вадят се вертикално нагоре
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E70 4.8

Мнение от vlado320 » 23 Окт 2011, 21:00

Колега и на мен така ми спряха пръскалките изведнъж и се оказа моторчето.....извадих го само с дърпане и леко завъртане наляво-надясно1 Смених го(купих го втора ръка за 40 лева,.......ново е доста скъпо...около150-160 лева мисля)..и пръскалките заработиха! :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 24 Окт 2011, 16:41

Много колеги изолират системата след моторчето защото им прокапват телескопите зад дюзите!Ако никога не си ги ползвал преди е много вероятно предишния собственик да ги е затапил,защото колата сутрин се е напикавала!Напикаването не е детска ,а старческа болест на уплътненията на Е46 :lol:
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 25 Окт 2011, 12:21

dr.peshev написа:Много колеги изолират системата след моторчето защото им прокапват телескопите зад дюзите!Ако никога не си ги ползвал преди е много вероятно предишния собственик да ги е затапил,защото колата сутрин се е напикавала!Напикаването не е детска ,а старческа болест на уплътненията на Е46 :lol:

Ами вече ще станат 4 месеца от както купих колата. Никога не съм ги виждал да работят до сега :). Демек така съм я купил, а какво е правено преди мен само предишния собственик знае :) Я е разбрал, че не пръскат, я не. Аз просто се загледах, правих тестовете, там пръскам, чакам 5 минути между пръсканията и никога не забелязах да ми пръсне веда. А предполагам, че се вижда от вътре като ти се изхърлят :lol: Та за това за най-сигурно я закачих на диагностиката и задействах моторчето на пръскалките. Забуча (доста силно, както споменах поне 2 пъти по-силен звук вади от това за стъклото) там колко е теста 2-3 секунди и спира. Но така от никъде не се появи и грам капка, нито през пръскалките, нито да речем от някой спукан маркуч.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330xd

Мнение от xian777 » 25 Окт 2011, 13:50

JTD написа:
dr.peshev написа:Много колеги изолират системата след моторчето защото им прокапват телескопите зад дюзите!Ако никога не си ги ползвал преди е много вероятно предишния собственик да ги е затапил,защото колата сутрин се е напикавала!Напикаването не е детска ,а старческа болест на уплътненията на Е46 :lol:

Ами вече ще станат 4 месеца от както купих колата. Никога не съм ги виждал да работят до сега :). Демек така съм я купил, а какво е правено преди мен само предишния собственик знае :) Я е разбрал, че не пръскат, я не. Аз просто се загледах, правих тестовете, там пръскам, чакам 5 минути между пръсканията и никога не забелязах да ми пръсне веда. А предполагам, че се вижда от вътре като ти се изхърлят :lol: Та за това за най-сигурно я закачих на диагностиката и задействах моторчето на пръскалките. Забуча (доста силно, както споменах поне 2 пъти по-силен звук вади от това за стъклото) там колко е теста 2-3 секунди и спира. Но така от никъде не се появи и грам капка, нито през пръскалките, нито да речем от някой спукан маркуч.

Колега, пробвай на включени фарове и кола на контакт /незапален двигател/ - тогава няма нужда да чакаш 5 минутен интервал - пръскат си винаги - поне такъв спомен имам от моята.
И да - вижда се като пръскат :)

Потребител
Аватар
Кара: BMW 320D - 2002year automat

Мнение от Skaterbg_ » 25 Окт 2011, 15:09

интервал между пръсканията си има, а самите пръскалки са по-силни от тези на чистачките. До колкото си спомням, когато и аз имах този проблем, при задействане на лостчето( разбирай пуск на чистачките и пръскалките) телескопите илизат навън, тогава един от майсторите ги задържа в излезнало положение (с ръка). Мисля, че точно там имаше едни микроспопични филтърчета(цедки). Бяха мноо яко запушени с вещество, приличащо на гел ( явно предишния собственик бе наливал доста концентрат). Та чак като ги сжалихме, измихме и продухахме всичко си дойде наред. :bowdown: . Това, е което мога да споделя от себе си. Дано малко съм помогнал и успехи.
Изображение

panayotov.georgi

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 25 Окт 2011, 16:10

Елементарно се изтегля телескопа с отверка и може да се промие,но не е в това проблема най-често!Проблемът е в т.н. нощно напикаване-уплътненията на телескопа се прецакват с времето и нащно време водата изтича от казанчето!Затова системата се затапва умишлено!Ако са запушени дюзите-ще излизат,но няма да пръскат,ако е затапено маркучето-ще работи помпата ,но няма да излизат пръскалките!Мойта е с фабричен ксенон и съм я разглобявал системата заради нощното напикаване!
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

ШОП
Аватар

Мнение от BMDrago » 25 Окт 2011, 20:52

xian777 написа:
Колега, пробвай на включени фарове и кола на контакт /незапален двигател/ - тогава няма нужда да чакаш 5 минутен интервал - пръскат си винаги - поне такъв спомен имам от моята.
И да - вижда се като пръскат :)

Заставаш ли зад това, което твърдиш?
Изображение

Следваща

Назад към E46