Проблем с кломатроник- грешка АУК сензор
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- jonybravo_bg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 318i , 143hp
- Детайли за колата: е46
Проблем с кломатроник- грешка АУК сензор
Здравейте,
вчера натиснах звездичката за включване на климатика, но той не започна да духа след малко забелязах , че все пак от вентилацията идва студено. Поиграх си с копчетата -намалявам увеличавам, но нищо. След малко сам започна да духа... Днес направих диагностика с ИМПА и ми излязоха следните грешки:
28 auc sensor
error frequency 23
open circuit
error code 1c04172484d284510375
30 auc heating
error frequency 84
short frequency to ground
error code 1e02542487db84510381
Прочетох, че АУК сензора се включва от онова копче на климатроника за автоматично отваряне и затваряне на притока на външен въздух, не знам дали има връзка в отказа на климатроника. Ще съм благодарен ако някой сподели опит.
вчера натиснах звездичката за включване на климатика, но той не започна да духа след малко забелязах , че все пак от вентилацията идва студено. Поиграх си с копчетата -намалявам увеличавам, но нищо. След малко сам започна да духа... Днес направих диагностика с ИМПА и ми излязоха следните грешки:
28 auc sensor
error frequency 23
open circuit
30 auc heating
error frequency 84
Прочетох, че АУК сензора се включва от онова копче на климатроника за автоматично отваряне и затваряне на притока на външен въздух, не знам дали има връзка в отказа на климатроника. Ще съм благодарен ако някой сподели опит.
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
Re: Проблем с кломатроник- грешка АУК сензор
jonybravo_bg написа:Здравейте,
28 auc sensor
error frequency 23
open circuit
30 auc heating
error frequency 84
Колега на теб проблема ти в таралежа щом спира притока на въздух а тази грешка с AUC сензора няма отношение по горния проблем този сензор е за автоматично управление на клапата и мери количеството на вредни газове и затваря клапата когато например се движиш зад автобус който пуши като трактор

Таралежа на диагностика не го показва като грешка но щом спира вентилатора и тръгва когато си пойска значи проблема е таралежа.
На схемата е с номер 3
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=40
- gocho_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320d 2000г.
А датчика за auto отваряне и затваряне на клапата (AUC сензор) къде се намира ?
на ли се чистил нещо .....
може ли схемичка и подробности за него !?
на ли се чистил нещо .....

- pifa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW-то си всеки ден
- Мечтае да кара: Кола която не се разваля!!!
gocho_ написа:А датчика за auto отваряне и затваряне на клапата (AUC сензор) къде се намира ?
на ли се чистил нещо .....![]()
Под буксата на перката, която се намира на дифузьора на перката има една малка черна правоъгална кутийка!Това е АУК сензора!Разкача се буксата и се вади но много внимателно за да не счупите щипката на капака на сензора!Като го свалите и махнете капака ще видите едно парченце като дунапрен което почти винаги е черно...

Ако пак излезне грешка...или нещо с окабеляването има проблем, или са зацапани клемите на буксата или ПРОСТО самия датчик вече си е заминал и е за смяна.

Опре ли ви яйцето до дупето, вижте дали яйцата не са две!!!
- oci
- старши ентусиаст
-
pifa написа:gocho_ написа:А датчика за auto отваряне и затваряне на клапата (AUC сензор) къде се намира ?
на ли се чистил нещо .....![]()
Под буксата на перката, която се намира на дифузьора на перката има една малка черна правоъгална кутийка!Това е АУК сензора!Разкача се буксата и се вади но много внимателно за да не счупите щипката на капака на сензора!Като го свалите и махнете капака ще видите едно парченце като дунапрен което почти винаги е черно...изпирате го внимателно,изсушавате го и поставяте на мястото му над самия сензор които прилича на малък микрофон на дъното на кутийката!Това е!
Ако пак излезне грешка...или нещо с окабеляването има проблем, или са зацапани клемите на буксата или ПРОСТО самия датчик вече си е заминал и е за смяна.

- jonybravo_bg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 318i , 143hp
- Детайли за колата: е46
Благодаря за мненията, днес го свалих, внимателно го отворих, извадих филтърчетата и ги изпрах, а сега ще изчакам няколко дни да видя дали пак ще се появи грешката. А за този "таралеж" (крайно стъпало вентилатор-парно)...той със сигурност ли е за смяна- като гледам каква малка джаджа е а много скъпа?!. Къде по точно се намира в купето или отпред при двигателя? опасно ли е за компресора когато той работи а вентилатора ми не духа?- е то за минута беше така ,но...
- oci
- старши ентусиаст
-
jonybravo_bg написа:Благодаря за мненията, днес го свалих, внимателно го отворих, извадих филтърчетата и ги изпрах, а сега ще изчакам няколко дни да видя дали пак ще се появи грешката. А за този "таралеж" (крайно стъпало вентилатор-парно)...той със сигурност ли е за смяна- като гледам каква малка джаджа е а много скъпа?!. Къде по точно се намира в купето или отпред при двигателя? опасно ли е за компресора когато той работи а вентилатора ми не духа?- е то за минута беше така ,но...
То така се почва първо спира от време на време и после по често и накрая таралежа напълно отказва.
По добре го смени навреме иначе може да спре в студа и да нямаш парно и да не можеш да си размразиш стъклата.
- IvaN66
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 2.0d 99'
И аз съм със същата грешка 28 AUC sensor.Само не разбрах как се стига до него.Ако може някой да обясни 

- NikVanov
- ентусиаст
-
- Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;
Колеги, имах същия проблем с Aук сензора, смених го /не е толкова скъп-83 лв./, но честно казано действието му е почти имагинерно, т.е. никакво. Не си струва да се занимавате с него. Но ,,таралежът'' е друга работа, сменяйте го навреме, защото идва зима!
- oci
- старши ентусиаст
-
NikVanov написа:Колеги, имах същия проблем с Aук сензора, смених го /не е толкова скъп-83 лв./, но честно казано действието му е почти имагинерно, т.е. никакво. Не си струва да се занимавате с него. Но ,,таралежът'' е друга работа, сменяйте го навреме, защото идва зима!
таково е за теб действието му защото най-вероятно не знаеш каква му е функцията на този датчик, който няма нищо общо с таралеж и каквото и да било. имам чувството, че каквото и да стане с климатроника всеки ми се обажда и пише дали не е от таралежа, а именно таралежа управлява само и единствено скоростта на въртене на вентилатора на купето.
Обаче AUC сензора за мен е доста полезен като екстра на климатроника на БМВ не само на е46 защото не всечки климатроници го имат, а именно действието му е когато си натиснал бутончето с кръгчето в което има буквичката А, да работи автоматичния режим на клапата за циркулация на въздуха вътре-вън и караш зад някой камион или автобус или пък някоя кола без катализатор и този датчик засича вредните емисии и климатроника автоматично затваря клапата и пуска само циркулацията на вътрешния въздух така, че да не позволява да влиза пушека в купето.
Сега си мисля, че е направено за здравето на хората и май има не малко значение този датчик.
Оци, в този ред на мисли, когато включиш рециркулацията на автоматичен режим, панела запомня ли ти този режим при рестарт?
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- IvaN66
- младши ентусиаст
-
Щом остава да свети би трябвало при рестарт да го помни.
IvaN66 написа:Щом остава да свети би трябвало при рестарт да го помни.
Това "би" може ли да го потвърдиш? Защото между "остава" и "би трябвало" разликата не е малка.

Трябва да си богат, за да караш BMW!
- IvaN66
- младши ентусиаст
-
Не,не мога наистина.Ако някой знае да потвърди.
Ако рестарт е гасене на колата, то тогава запомня всякакви позиции - автоматично, включено, изключено
И аз почистих въпросните гъби, но не съм проверил дали е изчезнала грешката
И аз почистих въпросните гъби, но не съм проверил дали е изчезнала грешката
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2