Колата дърпа наляво

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Колата дърпа наляво

Мнение от AHAHu » 11 Фев 2020, 19:30

Здравейте колеги, имам бмв е46 330 хд и не мога да разбера къде е проблемът. Смених шенкел, макферсон. На реглаж показва, че има +0,5 градус на ляво колело и +1,5 градуса на дясно (това е вертикалният ъгъл). Някой може ли да помогне как да оправим дърпането наляво

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Re: Колата дърпа наляво

Мнение от cmdkick » 13 Фев 2020, 10:43

Лоша работа колега и при мен има нещо подобно ама само на едното колело стъпките са такива:

- части по ходовата част дали са прави, шенкели, носачи, амортисъори...

- махане на чопа на амортисъора и наместване на ъгъла от там, ама мястото за промяна е много малко, по принцип може с пилене да се разширят дупките и да мръдне още малко, но все пак голяма промяна в ъгъла не може да стане от там

- camber plates така вече със сигурност ще си решиш проблема

при мен на стъпка 2 стигнах до момент в който дърпането е пренебрежимо малко и така си карам.
Tires are evil - destroy them all ...

Потребител
Аватар

Мнение от AHAHu » 13 Фев 2020, 21:19

А дали е възможно разбит тампон на амортисьора да оказва такова влияние от 1 градус разлика (така нареченият top strut mounting), защото ми се стори, че този тампон е леко разбит, като го слагахме...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cmdkick » 14 Фев 2020, 11:33

По-скоро не, може да повлияе ама мисля че ще е малко.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 14 Фев 2020, 13:44

AHAHu написа:А дали е възможно разбит тампон на амортисьора да оказва такова влияние от 1 градус разлика (така нареченият top strut mounting), защото ми се стори, че този тампон е леко разбит, като го слагахме...

Залавната точка на амортисьора трябва да се премести с около 1см за да има един градус разлика. Малко вероятно.
Предполагам, че "вертикалният ъгъл" е страничния наклон. (Предполагам и че стойностите са с минус, а не плюс.) Ако имаш един градус разлика, вероятно и останалите наклони ще са с голяма разлика. Трябва да се гледат всичките. Ако и те са с голяма разлика, трябва да намериш причината, за да оправиш всичките, а не само страничния наклон. Публикувай всичките данни от стенда, ако ги имаш. Освен това стенда може да показва разстояния между предно и задно колело от всяка страна, диагонали, съосност на двата моста и т.н. Трябва да се гледат стойностите и да се преценя кое е проблема.
Все пак щом си сменил амортисьор и шенкел, като най-вероятен кандидат според мен остава крив носач. Може да се измерят левия и десния носач от тампона до външния шарнир с ролетка дали са равни (приблизително).
Ако стойностите на страничния наклон са -0.5 ляво и -1.5 дясно и дърпа наляво, аз бих предположил и че надлъжния наклон на шенкела е по-малък от дясно. Което звучи като крив носач от дясно.
Последна промяна txl на 14 Фев 2020, 16:37, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 14 Фев 2020, 13:47

cmdkick написа: - махане на чопа на амортисъора и наместване на ъгъла от там, ама мястото за промяна е много малко, по принцип може с пилене да се разширят дупките и да мръдне още малко, но все пак голяма промяна в ъгъла не може да стане от там

Ако знаеш колко време ми отне да се сетя кой е тоя чоп на амортисьора и че тоя чоп на амортисьора всъщност не е на амортисьора, ами на тампона на макферсона (top strut mount)...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cmdkick » 14 Фев 2020, 14:31

А може и както при мен да има криво бомбе от удар.

Назад към E46