DIY: Паднал лак ?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 320d
Мечтае да кара: M5 E60,F90

DIY: Паднал лак ?

Мнение от iNfoster` » 09 Май 2017, 23:18

Колеги, от доста време обмислям да си пребоядисам предния капак защото му е паднало лаковото покритие. Самия капак се е матирал не стои напукан. Интересува ме боядисването ли единственото решение в този случай, защото не съм много запознат как стоят нещата. И за да не избързам се допитвам до вас. Единственото нещо което ме спира е че много трудно се улучва правилното "сиво" за да не си личи, от километри, че е пребоядисван.
Дойде ми на акъла, евентуално да се пастира самия капак. До колкото знам при пастирането се бута слой от боята до появата на нов. По-този начин ще се стигне до запазен слой боя, ще се бутне лаковото покритие. И после ще се напръска само лак.
Другото което ми дойде на акъла е да се изтърка на водно със ситна шкурка за да се премахне пак само лаковото покритие и да се напръска лак :?:

Пак ви казвам не съм запознат? Какво мислите как ще стане най-добре? И какво ще ме посъветвате да направя в крайна сметка?!

ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d LCI
Мечтае да кара: F90

Re: DIY: Паднал лак ?

Мнение от datchko » 09 Май 2017, 23:31

Преди работех с бояджии и се интересувах за моята кола как да го направя. Съветът беше да се мине с шкурка 1500, после с 2000 на мокро, купуваш хубав спрей-лак, пръскаш един път, чакаш да изсъхне, и така 3 или 4 слоя. Накрая след няколко дни престой (за хубаво изсъхване и добри дългосрочни резултати, тъй като няма да можеш да я изпечеш), се минава пак на водно с 2000 и почваш да пастираш с пасти 1 и 3 или 1, 2 и 3, както решиш. Другият вариант е да я дадеш да я пастира хубаво + шкурене иначе става на портокал. :)
Има бояджии във форума и нека да кажат дали така е ок да се прави в домашни условия.
П.П. Трябва да пазиш много добра чистота, както и преди да напръскаш с лак, да обезмаслиш с нещо, както и преди да почнеш да облепиш калниците и предното стъкло с найлон и тиксо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 09 Май 2017, 23:34

Просто си намери капак втора употреба в същият цвят(читав),а твоя го пусни за продажба на по-ниска цена.Така ще спестиш пари и колата ти ще изглежда добре :yes:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от iNfoster` » 09 Май 2017, 23:40

datchko написа:Преди работех с бояджии и се интересувах за моята кола как да го направя. Съветът беше да се мине с шкурка 1500, после с 2000 на мокро, купуваш хубав спрей-лак, пръскаш един път, чакаш да изсъхне, и така 3 или 4 слоя. Накрая след няколко дни престой (за хубаво изсъхване и добри дългосрочни резултати, тъй като няма да можеш да я изпечеш), се минава пак на водно с 2000 и почваш да пастираш с пасти 1 и 3 или 1, 2 и 3, както решиш. Другият вариант е да я дадеш да я пастира хубаво + шкурене иначе става на портокал. :)
Има бояджии във форума и нека да кажат дали така е ок да се прави в домашни условия.
П.П. Трябва да пазиш много добра чистота, както и преди да напръскаш с лак, да обезмаслиш с нещо, както и преди да почнеш да облепиш калниците и предното стъкло с найлон и тиксо.

Колега благодаря за бързия отговор. Да хубаво ще е и други колеги да изкажат мнение по-въпроса защото искам да стане както трябва.

(bubsa) написа:Просто си намери капак втора употреба в същият цвят(читав),а твоя го пусни за продажба на по-ниска цена.Така ще спестиш пари и колата ти ще изглежда добре :yes:

Колега, не ми се занимава с купуване и продаване. Иначе благодаря за съвета.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 10 Май 2017, 0:31

Ако искаш да си "замаскираш" проблема за 1-2 месеца пробвай с пасти шкурки и некви други черни магии, ако искаш да си го решиш го боядисай. Полирането/пастирането полира/пастира лака а не боята! При твоя случай няма какво да пастираш. Топлата вода е открита колега, няма нужда да я откриваш на ново. 354 titansilber металика не е толкова труден за "докарване". Моята е пръскана цялата без тавана и дръжките на вратите със Novol боя точно BMW 354 titansilber metallic и е 1 към 1.
Tires are evil - destroy them all ...

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F30 / F10

Мнение от VladiE » 10 Май 2017, 0:53

Така е. Прав е колегата. Боядисвах броня и е 1 към 1. Дори и да кажа на някого че е боядисвана пак не се вижда разрика дори в нюанса. Преден капак го боядисват лесно. Свалят, боядисват и качват. Едва ли ще ти вземат повече от 120 лева.Ако нямаш ръжди и е добър ти препоръчвам да го боядисаш и да си решиш проблема. Алтернатива ти е фолио, и да го направиш черен примерно, но лично аз не бих ползвал.

Изпратено от моят SHV-E250K с помощта на Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 2000cc. 143hp. DOUBLE VANOS
Мечтае да кара: BMW
Детайли за колата: BMW E46 2000cc. 143hp. VALVETRONNIC DOUBLE VANOS

Мнение от onewg » 10 Май 2017, 6:51

Колеги лака трябва да е двукомпонентен акрилен лак.. Повечето спрейове не стават за нищо, и после много трудно се свалят от детайла, сумати шкурки и майни заминават... :mhihi:

Автобояджия съм от 30 години и ако искате ми вярвайте, но правилното (трайното) решение е:

Добра основа, тоест подготовка на детайла, после нанасяне на база и накрая отгоре надлакирване с двукомпонентен УВ устойчив лак..

Специално обичам DIY проектите, но просто тук нямаш условия да го направиш както трябва, трябват условия за тази работа..

Може да си я подготвиш, и някой бояджия да ти я пръсне само.. :bchug:
:driving:
Изображение
Тиез коне искат да ядат.... :bowdown: :conf: :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 10 Май 2017, 10:05

Правилно казва колегата бояджия.

Ако искаш сам със спрей, само този ще е траен http://avtomateriali.com/sprei/216-lak- ... y-max.html

Еднокомпонентните не траят.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от iNfoster` » 10 Май 2017, 21:48

Благодаря ви за отделеното време! Реших ще го боядисам днес говорих с бояджия каза ми 100 лева с всичко от него. Според мен цената е идеална.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 2000cc. 143hp. DOUBLE VANOS
Мечтае да кара: BMW
Детайли за колата: BMW E46 2000cc. 143hp. VALVETRONNIC DOUBLE VANOS

Мнение от onewg » 10 Май 2017, 21:56

Повече от добра е, аз за под 150лв няма да пипна нищо.. :yes: така че колега давай му я и си ти...

Ти ако вземеш спреиове, 2 по 25 лак, 3 по 30 лева база и още два шприц кит по 20 лева, ще ти излезе по скъпо,
и няма да можеш този капак да го докараш като хората..

Иначе за огледала става, дръжки и дребни детайли става със спрей, като лака задължително трябва да е дву компонентен и ув устойчив... :bchug: :bchug:
:driving:
Изображение
Тиез коне искат да ядат.... :bowdown: :conf: :driving:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от iNfoster` » 13 Май 2017, 13:18

onewg написа:Повече от добра е, аз за под 150лв няма да пипна нищо.. :yes: така че колега давай му я и си ти...

Ти ако вземеш спреиове, 2 по 25 лак, 3 по 30 лева база и още два шприц кит по 20 лева, ще ти излезе по скъпо,
и няма да можеш този капак да го докараш като хората..

Иначе за огледала става, дръжки и дребни детайли става със спрей, като лака задължително трябва да е дву компонентен и ув устойчив... :bchug: :bchug:

Абсолютно съм съгласен. И със спрейовете никога не може да достигнеш нивото на боята...

Назад към E46