Как се настройва Дросел Клапа със жило.

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Как се настройва Дросел Клапа със жило.

Мнение от hacker4eto1 » 03 Юни 2014, 10:18

Колеги мотора е м52туб28 миналата година при смяната клапана за картерните газове се наложи да махна дросела (при този тип мотор за да стигнеш до него се маха клапата).
Това е въпросният дросел.
Изображение
Въпроса ми сега е.
Как трябва да стой клапата при ненатиснат педал и при натиснат до край.
Някъде чета ,че когато педала не е натиснат клапата трябва да е затворена до край, а другаде пише ,че трябва леко да е отворена за да може да влиза въздух в мотора, е добре де ако е затворена до край нали за това е стъпковият мотор да вкарва въздух в мотора в идле режим,като той е байпасен на клапата.
Клапата я настрой аз по такъв начин.
При ненатиснат педал стой леко отворена , а при максимално натиснат педал клапата стой нацяло отворена на 98% понеже така четох за да не повредя клапата ,тя трябва да се отваря малко над максимума,примерно има 1 2 милиметра ход с пръст като я вдигам.
Питам понеже наблюдавам странни събития напоследък с мотора.
от време на време светва чека..
като намачкам газта от първа оборотите литват а колата не я усещам така рязко да отлепя , реве и оборотите са високи но или свикнах вече или ускорението за куця..
Грешки относно дросел не дава а само мисфаер 1 цилиндър и lambda tollerance bank 1 & 2 too big.
Оборотите в при загрял мотор са 726 по скрито меню нещо много се филмирах напоследък
Вашите обороти колко са ?
И тоя шибан дросел как да го оставя напълно затворен или леко отворен.... :dunno: :dunno:
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530D + ремап
Мечтае да кара: нещо М.....

Re: Как се настройва Дросел Клапа със жило.

Мнение от IVЕ » 03 Юни 2014, 12:15

според мен е леко отворен, в противен случай жилото ще е под напрежение и педала за газта ще е леко натиснат,което в състояние на покой или празен ход ще държи оборотите по-високи

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 03 Юни 2014, 12:38

На моя дросел има един ограничителен винт,
който от завода е настроен колко да е притворена
клапата при работа на мотора на празен ход и напълно
отпуснато жило.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530D + ремап
Мечтае да кара: нещо М.....

Мнение от IVЕ » 03 Юни 2014, 17:26

IKN написа:На моя дросел има един ограничителен винт,
който от завода е настроен колко да е притворена
клапата при работа на мотора на празен ход и напълно
отпуснато жило.

принципно на всички е така, но при смяна на клапан за картерни газове се вади жилото и ако не успееш да запазиш заводските настройки и да го извадиш без да развиваш ограничителя после се налага да го настроиш наново....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 03 Юни 2014, 17:50

При мен свалянето на жилото няма нищо общо с
регулировъчния винт. Свалях си преди доста време
дросела за почистване, единствено при монтажа
на жилото обратно се регулира самото то да не е натегнато
или хлабаво при напълно отпуснат педал на газта.
Мотор М43ту.

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 03 Юни 2014, 18:14

някой забелязвал ли е какви му са оборотите на загрял мотор все ми се струва ,че моите 720 са нещо малко :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 323ciA
Мечтае да кара: BMW E92 M3

Мнение от cecko93 » 04 Юни 2014, 11:45

Колега, аз съм с М52Б25ТУ и ми беше разхлабено жилото(не дърпаше както трябва и автомата се шашкаше и не работеше както трябва). Ако имаш минимален празен ход на газта, значи ти е разхлабено. Педала трябва да е твърд и да не помръдва при леко докосване. Аз моята си я направих сам, опипвайки, но най-лесно става когато има още някой да натисне газта и ти отпред с винта за регулиране да го затегнеш на отворен дросел. След тази интервенция, ефекта при мен беше осезаем, свалих 1 секунда от времето до 100 :mhihi: Кикдауна ми работи много по-добре. Иначе оборотите на празен ход са 750 при мен :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 04 Юни 2014, 14:22

cecko93 написа:Колега, аз съм с М52Б25ТУ и ми беше разхлабено жилото(не дърпаше както трябва и автомата се шашкаше и не работеше както трябва). Ако имаш минимален празен ход на газта, значи ти е разхлабено. Педала трябва да е твърд и да не помръдва при леко докосване. Аз моята си я направих сам, опипвайки, но най-лесно става когато има още някой да натисне газта и ти отпред с винта за регулиране да го затегнеш на отворен дросел. След тази интервенция, ефекта при мен беше осезаем, свалих 1 секунда от времето до 100 :mhihi: Кикдауна ми работи много по-добре. Иначе оборотите на празен ход са 750 при мен :)

Благодаря колега ще пробвам, а забеляза ли в какво положение ти беше дросела или не си гледал ,дали затворен на цяло или леко притворен.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 323ciA
Мечтае да кара: BMW E92 M3

Мнение от cecko93 » 08 Юни 2014, 10:37

Благодаря колега ще пробвам, а забеляза ли в какво положение ти беше дросела или не си гледал ,дали затворен на цяло или леко притворен.

Честно казано не съм, но мисля, че след като жилото е натегнато както трябва, ЕКУ-то сам си прави необходимите градуси на клапата за съответната температура на мотора за празния ход(нали все пак дросела има и електронна команда) :)

Потребител
Аватар
Кара: Е46 323 Ci
Мечтае да кара: BMW M6 "SONDERUMBAU" by ANDERSON GERMANY

Мнение от Johnnie » 14 Юни 2014, 0:51

Аз правих същата процедура миналото лято и настроих дросела да седи леко открехнат при отпуснат педал и на 99% отворен при кикдаун.Относно missfire-a в цилиндите бих ти препоръчал да си погледнеш dis-a клапата.Аз го боря този проблем от адски много време и след купуването и смяната на доста неща стигнах до смяна на dis-a клапа, и о чудо missfire-a изчезна.На мен ми го даваше на различни цилиндри всеки път.

Приятна вечер.
Drive the emotion

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mackrandev » 26 Апр 2016, 23:40

Здравейте.
На Е46, 330 бензин, автоматик, след смяна на клапан картерни газове, интересува ме Дросела настройва ли се?
Защото след смяната на клапан и маркучите оборотите са леко ниски, на D и R по-зле. Не ги мени. Просто по-ниски

Назад към E46