Препоръчайте парктроник: от е36 в друга кола

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Препоръчайте парктроник: от е36 в друга кола

Мнение от pimpo » 21 Юни 2015, 20:42

Колеги препоръчайте ми парктроник за колата на жена ми. На е46-та имам фабричен и съм супер доволен. Но от предлаганите китайджоси на пазара до сега не съм намерил такъв който да реагира толкова бързо и точно както моя. Не държа да има дисплей, достатъчно ми е да писука. Наясно съм че няма да е 30лв, но държа да е чувствителен и бърз. Който е карал БМВ с фабричен парктроник знае какво търся :)
Моля да пишат само колеги с лични впечатления! Предишния го взех по препоръка от човек на който това му беше първия парктроник и за него беше перфектен... докато не видя моя!
Последна промяна pimpo на 30 Юни 2015, 0:22, променена общо 1 път
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Препоръчайте ми парктроник

Мнение от stony1 » 21 Юни 2015, 20:57

Вземи един ОЕМ от Е34 или Е36 и го монтирай без да свързваш кабелите за диагностичната букса. Ще работи без проблем.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 21 Юни 2015, 21:30

Аз лично ти препоръчвам ТОЗИ има резервни части за него,монтира се като ОЕМ(от вътрешната страна), работи доста бързо и адекватно, може да работи с липсващ/и сензори и не забива като ОЕМ-ския който ще ти е трудно да диагностицираш без букса. Висок клас е и цената му го доказва. Ако ти трябват точни размери или данни за него, мога утре да ти наснимам един който имам.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pimpo » 22 Юни 2015, 8:59

@stony1: Този вариянт си го мисля, само ме спира (засега) факта че трябва да мисля как точно да монтирам сензорите във друга броня (без фабрични гнезда за тях). Не болка за умиране разбира се. Просто ще ме забави.

@Atsalov: Извинявай ако прозвучи тъпо, ама не видях цена :) И да разбирам ли че си го съпоставял с ОЕМ на БМВ като чувствителност и бързина?

грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 29 Юни 2015, 23:22

Моят опит е с 3 ОЕМ BMW парктроника и два китайски за по 35-40лв. Ами двете китайчета освен по по-некачествения зумер(единия даже малко дразнещо пискаше) не отстъпват по абсолютно нищо на ОЕМ. Даже ми се е случвало две коли една до друга, едната с ОЕМ, другата с китайче, ОЕМ замръзнал и пищи на умряло, китайчето си писка адекватно. Ползвал съм и някакъв made in EU, но не ОЕМ. Беше за 400+лв и не става абсолютно нищо от него. Това е много проста технология и не виждам причина да струва маса пари. Имахме го като курсова задача в университета.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pimpo » 29 Юни 2015, 23:24

И така, парктроник от е36 успешно пищи извън е36 :)
Остава да го монтирам на неБМВ-то.

Ето и леко модифицирана информация която намерих тук във форума относно свързването на 7 кабела от черната букса на модула (жълтата е само за сензорите):
1. Бяловиолетов - в черната букса, която е под почиващия крак(ако се слага на е36) - не се ползва извън е36, предполагам е за диагностика
2. Бяложълт - пак там(ако се слага на е36) - не се ползва извън е36, предполагам е за диагностика
3. Зелено-черен - пак там(ако се слага на е36) - към плюса на задната светлина (извън е36)
4. Синьо-жълт - пак там(ако се слага на е36) или директно за плюса на задната светлина(извън е36)
5. Кафяво-оранжев - маса, където намериш по купето
6. Кафяво-оранжев - маса, където намериш по купето
7. Синьо-сив - това е плюса на гонга, отива директно на единичната букса Т4 на оригиналния гонг (ако имате буксата и кабел към него, той е същия цвят)

Важно, оригиналния гонг има нужда от захранване! Подава се на двойната или тройната букса, като полюсите са означени на корпуса на гонга.
Самия модул не подава директно тон към гонга. Ако нямате оригинален гонг, ще трябва да си направите проста схемичка с която да генерирате някакъв тон при логическа нула на цифровия сигнал който идва от парктроник модула.

И накрая последен въпрос: Някой боядисвал ли е сензорите на парктроника на е36?

грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 30 Юни 2015, 7:31

pimpo написа:И така, парктроник от е36 успешно пищи извън е36 :)
Остава да го монтирам на неБМВ-то.

Ето и леко модифицирана информация която намерих тук във форума относно свързването на 7 кабела от черната букса на модула (жълтата е само за сензорите):
1. Бяловиолетов - в черната букса, която е под почиващия крак(ако се слага на е36) - не се ползва извън е36, предполагам е за диагностика
2. Бяложълт - пак там(ако се слага на е36) - не се ползва извън е36, предполагам е за диагностика
3. Зелено-черен - пак там(ако се слага на е36) - към плюса на задната светлина (извън е36) +12V при контакт! Без значение на каква кола се монтира
4. Синьо-жълт - пак там(ако се слага на е36) или директно за плюса на задната светлина(извън е36) +12V от задната светлина! Без значение на каква кола се монтира
5. Кафяво-оранжев - маса, където намериш по купето
6. Кафяво-оранжев - маса, където намериш по купето
7. Синьо-сив - това е плюса на гонга, отива директно на единичната букса Т4 на оригиналния гонг (ако имате буксата и кабел към него, той е същия цвят)

Важно, оригиналния гонг има нужда от захранване! Подава се на двойната или тройната букса, като полюсите са означени на корпуса на гонга.
Самия модул не подава директно тон към гонга. Ако нямате оригинален гонг, ще трябва да си направите проста схемичка с която да генерирате някакъв тон при логическа нула на цифровия сигнал който идва от парктроник модула.

И накрая последен въпрос: Някой боядисвал ли е сензорите на парктроника на е36? Да в цвета на бронята и си работят

Направих леки корекции на описанието. С червения цвят е показано правилното свързване.
Българския вариант:
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;

младши ентусиаст
Аватар

Re: Препоръчайте парктроник: от е36 в друга кола

Мнение от pimpo » 30 Юни 2015, 9:51

Да, това със захранването го установих като проследих схемата по платката на модула. Но предполагам целта е по-бързо сработване след включване на задна. С моята схема забавянето е около 1 сек. и мисля че се преживява, затова го оставих така.
Като заключение мога да кажа че гледах един парктроник Валео, който струваше 160лв и работеше значително по-бавно от този на е36. Много съм доволен от избора и отново благодаря за съвета!

грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ

Потребител
Аватар

Мнение от ivan_pop » 30 Юни 2015, 19:32

Здравейте!
Искам да ползвам темата,за което се извинявам.Казуса е следният.
E46,320d,2002g,комби.
Открадната е лайсната от задната броня заедно със датчиците на парктроника,като са отрязани кабелите.Намерени са нови/втора ръка датчици но няма букси за тях.Към всеки датчик отиват по три кабела,кафяв,жълт,зелен с различни цветни ленти. Търся информация,примерно снимка как са свързани кабелите към буксата?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 01 Юли 2015, 17:27

ivan_pop написа:Здравейте!
Искам да ползвам темата,за което се извинявам.Казуса е следният.
E46,320d,2002g,комби.
Открадната е лайсната от задната броня заедно със датчиците на парктроника,като са отрязани кабелите.Намерени са нови/втора ръка датчици но няма букси за тях.Към всеки датчик отиват по три кабела,кафяв,жълт,зелен с различни цветни ленти. Търся информация,примерно снимка как са свързани кабелите към буксата?

Тук е отговорът на твоя въпрос:
E46 Park distance control retrofit.pdf
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Българския вариант:

Потребител
Аватар

Мнение от ivan_pop » 01 Юли 2015, 21:07

Благодаря!
Понеже липсват буксите които се включват към сензорите,кабелите ще се запояват директно на сензорите.В документа са дадени връзките към пиновете(1,2,3) на буксите.
Как са разположени/номерирани тези пинове на сензорите?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 02 Юли 2015, 9:21

ivan_pop написа:Благодаря!
Понеже липсват буксите които се включват към сензорите,кабелите ще се запояват директно на сензорите.В документа са дадени връзките към пиновете(1,2,3) на буксите.
Как са разположени/номерирани тези пинове на сензорите?

Пише ги на самия сензор, но ако не са означени ще трябва да си намериш поне една оригинална букса и да видиш как са номерирени пиновете.
Това със запояването направо за датчика е доста необмислено решение. Съветвам те да си намериш буксите с по 10-15 см кабели и да си възстановиш инсталацията.
Българския вариант:

Потребител
Аватар

Мнение от ivan_pop » 02 Юли 2015, 20:11

stony1 написа:
Пише ги на самия сензор, но ако не са означени ще трябва да си намериш поне една оригинална букса и да видиш как са номерирени пиновете.
Това със запояването направо за датчика е доста необмислено решение. Съветвам те да си намериш буксите с по 10-15 см кабели и да си възстановиш инсталацията.

И аз искам да се възстанови инсталацията.Колата не е моя.Човека на който е автомобила каза,че местния дилър на BMW му иска по 30лв. за една букса,а те са четири!

Назад към E46