вибрации и шум двигател/скоростна кутия е46 320д

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

вибрации и шум двигател/скоростна кутия е46 320д

Мнение от dimoff » 23 Окт 2011, 16:18

здравейте колеги,
случи ми се следният проблем: около 17000км след основен ремонт(подмяна на долната част на двигателя М47N) се получи вибрации и шум в долната предна част на колата Е 46 320д 150кс.Вибрациите и шума се променят заедно с оборотите както на място така и в движение.Шума не е метален, по-скоро ми звучи акустично.Вибрациите се усещат в педала на съединителя и в скоростния лост.Смених маховика и съединителя(люк), но никаква разлика.Закарах колата в сервиз, казаха че е от мотора. Отново го отвориха, носиха блока, коляновия вал, бутала, биели, новия и стария маховик и балансиращите валове за замерване, всичко било добре.Аз иках да ги замерят на друго място(става дума за Варна Хед сервиз).Там ги заметиха и коригираха по тегло биелите(раликата беше около 10г.), челосаха коляновия вал на фланеца за закрепване на маховика.Всички параметри са в допуските по програмата на БМВ - ТИС.Смених балансиращите валове имаше луфт м/у зъбните колела на маслената помпа.Сложиха нови основни лагери и сглобиха мотора.Отначало тези вибрации и шум изчезнали, но като загрял двигателя отново същото.Ходих да я гледам, чува се и вибрира по същият начин.На подемника я слушах с майстора, и ми се струва че, някъде няма съосност м/у двигателя и скоросната кутия, защото вибрира и шуми точно там. В края на скоросната кутия се усеща удряне от вибрациите.Отворих програмата ТИС на симптоми и почето че, ако не са монтирани две втулки/шпилки на блока на двигателя, при зацепване на двигетеля и кутията се получават такива вибрации и шум.
Молбата ми е, ако някой има идея за какво става дума да пише по темата.

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d по две
Мечтае да кара: Mustang Shelby GT500

Re: вибрации и шум двигател/скоростна кутия е46 320д

Мнение от jboss » 26 Окт 2011, 0:08

Ти ме уби. То не остана нещо дето не си направил,зимаи 1 двигател от някоя читава англичанка и не се занимаваи с твоя.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е 46 320д 136кс + чип

Мнение от tani bojilov » 26 Окт 2011, 19:24

Е как да го остави тоя мотор,той му е сменил всичко.
Видяхте ли в скоростите има ли масло,като натиснеш съединителя има ли го шума и вибрацийте,ако изчезват значи са скорости(което ме съмнява)ако не изчезват определено шума идва от мотора.Трябва първо да разберете откъде идват шумовете.

Потребител
Аватар

Мнение от dimoff » 27 Окт 2011, 18:03

Пробвах ме с друга скоростна кутия, промяна няма. Ще сменя и тампоните на двигателя и това ако не помогне, ще се сменя мотора. Ще пробвам и с маховик от морга, магазина от който го купих са гледали новият маховик и са казали,че му няма нищо. Вече не ми останаха идеи какво да проверявам. Има проблем, но остава скрит.

Шума идва между двигателя и скоростната кутия. Като се натисне леко съединителя се усеща вибрацията и шума, по средата не се усеща вибрация, като се натисне до долу пак се усеща вибрация. Двигателя работи като часовник, при запалване и спиране се усеща като удар - разтриса се колата. Демферната шайба е добре.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: спокойно
Мечтае да кара: по хубави български пътища

Мнение от A-style » 11 Мар 2015, 12:57

В същият филм съм и аз .. :banghead: Същите симптоми като на колегата едно към едно и 3-та седмица сваляме и и проверяваме скоростна кутия ,демфер лагери ,колянов вал , двигателя част по част разглобен ! Всичко здраво а щом я запалим има това гадно щракане.............
Каква е тази мистерия какво е това чудо не знам..................................
Може чак толкова да трака от дюзи ?

Потребител
Аватар
Кара: E46 330d
Мечтае да кара: E30-ка, настрани у завоите

Мнение от B.Alexandrov » 13 Мар 2015, 19:49

При мен подобен проблем с увеличаване на оборотите. Все едно нещо глухо стърже или нещо подобно на ръмжене. Най-вече вибрациите са по съединителя, малко по-малко и по скоростния лост. Преди си мислех, че е само в движение, но май го има този проблем и в покой. Но аз си мисля дали да не е от първичния вал на кутията?
Колега, тампони не сменяй, не е от тях. Аз сложих нови тампони, съединител и маховик и същата работа. За момента си карам така, но с времето тоя шум се увеличава. Понякога е по-тих, понякога по-осезаем.
Усеща се много след 2-те хиляди оборота или при по-бързо набиране.

Успех колега.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 13 Мар 2015, 21:15

Пълно е с английски мотори, а вие влизате в сериал с неочакван край? Защо? :cry:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: спокойно
Мечтае да кара: по хубави български пътища

Мнение от A-style » 15 Мар 2015, 23:36

Като го вземеш тоя английски мотор трябва да се довериш само и единствено на този от който ти го продава ! Те за продан всички са "перфектни и на по 130 000 км" ...!
Проблема идва ,че едно 90% от майсторите не са майстори! Не може да да елиминираш толкова много неща от двигателя, да знаеш че са здрави и после майстора да не може да разбере от какво идва този шум.
Така и аз мога да съм майстор с метода проба грешка и налучкване. Смени маховик , после смени съединител , после смени колянов вал и то като подмениш всички що годе проблемни части на даденият двигател и вземе и го намери проблема , ама след 1500лв клиентски разходи по смяната на здрави части..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 16 Мар 2015, 8:50

A-style написа:Като го вземеш тоя английски мотор трябва да се довериш само и единствено на този от който ти го продава ! Те за продан всички са "перфектни и на по 130 000 км" ...!
Проблема идва ,че едно 90% от майсторите не са майстори! Не може да да елиминираш толкова много неща от двигателя, да знаеш че са здрави и после майстора да не може да разбере от какво идва този шум.
Така и аз мога да съм майстор с метода проба грешка и налучкване. Смени маховик , после смени съединител , после смени колянов вал и то като подмениш всички що годе проблемни части на даденият двигател и вземе и го намери проблема , ама след 1500лв клиентски разходи по смяната на здрави части..

Колега,

Има автомобили с десен волан за части, които са си в движение и може да се види работата на мотора, даже да се пусне диагностика.
Тогава е възможно да провериш състоянието на двигателя.

Потребител
Аватар
Кара: E46 330d
Мечтае да кара: E30-ка, настрани у завоите

Мнение от B.Alexandrov » 16 Мар 2015, 13:07

Аз също съм на мнение, че един по-сериозен майстор може да намери проблема без да ползва принципа на пробата и грешката.
Моите части ги смених, понеже си бяха за смяна. Не съм отделял време да се занимавам с проблема, но мисля че в София го има точния човек за тази работа. Въпрос на време е кога ще се занимая с това.

Поздрави.

Назад към E46