счупени подгревни свещи

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

счупени подгревни свещи

Мнение от ivan0560ivanov » 26 Юни 2014, 22:17

здр колеги скоро си взех е46 320 дизел и даваше грешка на две от подгревните свещи маистора ми каза че са превъртяни шестограмите и ако трагне да ги вади ще трябва да сваля и главата и ще вляза в филм въпроса ми е дали зимата ще пали

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW е46
Детайли за колата: E46 318i 1999г

Re: счупени подгревни свещи

Мнение от nasko_hd » 27 Юни 2014, 20:15

Малко трудно но ще пали.Моя стария ТДС от 6 само 3 работеха и палеше.
Според мен виж друг майстор които е зареден с инструменти и няма да се налага да се свали главата.
Има конуси за замазани шестограми има и вълшебни спреичета.
Исчаква се хубаво да истине като се пръска със спреи за разхлабване и се почва с кнусите.
Последна промяна nasko_hd на 27 Юни 2014, 21:04, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Мнение от unikalen88 » 27 Юни 2014, 20:43

има и места където вадят скъсани свещи,разпробива се и със специални инструменти се вади-цената мисля е около 50 лева на свещ.Малко е много но е добре да се свали,защото виначи ще те дразни как пали на 3 цилиндара зимата
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 27 Юни 2014, 22:50

unikalen88 написа:има и места където вадят скъсани свещи,разпробива се и със специални инструменти се вади-цената мисля е около 50 лева на свещ.Малко е много но е добре да се свали,защото виначи ще те дразни как пали на 3 цилиндара зимата

Не винаги става с инструмент, а и тези свещи е хубаво да се вадят на топъл мотор, не на студен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от unikalen88 » 28 Юни 2014, 0:33

k-hristov написа:
unikalen88 написа:има и места където вадят скъсани свещи,разпробива се и със специални инструменти се вади-цената мисля е около 50 лева на свещ.Малко е много но е добре да се свали,защото виначи ще те дразни как пали на 3 цилиндара зимата

Не винаги става с инструмент, а и тези свещи е хубаво да се вадят на топъл мотор, не на студен.

да не винаги но преди да се предаде и да си кара колата на 3 цилиндара зимата-може да опита,поне мен и наи-малката неравномерна работа на двигателя ме дразни
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 28 Юни 2014, 7:31

Колеги, първо нека да стане ясно на всички едно, тъй като според много хора при дадена грешка дават 100% заключение, а на практика е друго.
При мен с ДИС даваше грешка за изгорели свещи на 1 и 3 цилиндър. Смених свещите, но грешката си остана. В крайна сметка се оказа, че проблемът е бил в управляващия блок на подгревните свещи. Блокът може да дефектира на 25, 50, 75 или на 100% и от там да ти дава грешка за изгорели 1,2,3 или всички свещи.
Преди да тръгнеш да сваляш свещите премери с мултицет какво е напрежението на кабелите. Следва да имаш в предвид, че при фейслифта свещите са 5 волтови и са с импулсно реле. Подгряват за половин секунда, а при минус -25 градуса температура на антифриза, времето може да стигне до 2.7 сек. Ако имаш големи разлики в подаваното напрежение проблемът ти е в управляващия блок.

Иначе на какъв двигател се свалят свещите е спорен момент. Аз ги свалях на студен и нямаше никакъв проблем.
Още един съвет - осигури си добър динамометричен ключ. При развъртането на свещите имай в предвид, че момента на скъсване на свещта е около 35 Нм.
Осигури си медна грес за след това или специална грес на Беру за свещи. Съблюдавай колко е препоръчителния момент на затягане - описан е на кутийката

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 28 Юни 2014, 9:59

k-hristov написа:

Наистина така се прави, ако искаш да скъсаш свеща- тогава и тя и резбата са се разширили и максимално затегнали. А това с превъртялите шестограми не мога да си го обясня, освен ако не е използвана някоя износена вложка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46, Е91
Детайли за колата: БМВ 320д '02
БМВ 320д '07
БМВ 318и '09

Мнение от cgm » 28 Юни 2014, 10:07

Колега, можеш да погледнеш и тази тема ;)

http://store.bmwpower-bg.net/forums/vie ... 4&t=361855

Потребител
Аватар

Мнение от ivan0560ivanov » 29 Юни 2014, 9:07

благодаря за саветите определено ще се опитам да ги сменя

Потребител
Аватар

Мнение от ivan0560ivanov » 19 Ное 2014, 23:30

колеги имам нужда от съвет аз сам от Бургас и най- накрая намерих кои може да ми смени счупените подгревни свещи но майстора ми иска по 100 лв на бройка а те са две и не знам какво да правя дали да ги сменя или да отида в друг сервиз и да ми свалят главата направо казаха ми че за труд ще ми излезе към 150 лв и шлайф на главата още 100 но не знам още какво ще трябва да сложа към сметката и кое е по-добрия и по-изгоден вариант . моля за съвет благодаря

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 20 Ное 2014, 8:43

За мен свалянето на главата е краен вариант. Ако оня ти дава гаранция за ваденето на свещите, действай. Цената в София за вадене на свещ мисля се върти около тази сума

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от unikalen88 » 22 Ное 2014, 0:05

ivan0560ivanov написа:колеги имам нужда от съвет аз сам от Бургас и най- накрая намерих кои може да ми смени счупените подгревни свещи но майстора ми иска по 100 лв на бройка а те са две и не знам какво да правя дали да ги сменя или да отида в друг сервиз и да ми свалят главата направо казаха ми че за труд ще ми излезе към 150 лв и шлайф на главата още 100 но не знам още какво ще трябва да сложа към сметката и кое е по-добрия и по-изгоден вариант . моля за съвет благодаря

добре де ,кво се чудиш да не би да плащаш предварително та те е страх,отиваш вади ги плащаш,отиваш неможе да ги извади не плащаш и отиваш за сваляне на глава.Варянтите са два.Цената е добра защото и работата е туткава и отговорна,може да се развали леглото на свеща и тем подобни работи
Изображение

Назад към E46