проблем разпределителен вал е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

проблем разпределителен вал е46

Мнение от И.С.И » 20 Май 2014, 20:38

Здравейте колеги,
имам следния проблем с моя мотор M54B25...
При подаване на газ колата излита след което веднага забива сякаш са ме хванали за задната броня и след което отново се залепям за седалката...
Ходих на диагностика излезе датчик разпределителен вал (всмукателен) смених го датчика с надеждата всичко да бъде наред, но след няколко дни тестове проблема отново се появи?
Отново диагностика и отново същия проблем... дали датчика, който съм купил е фалш и не става или проблема е някъде другаде?
Друго нещо, което забелязах е, че на свободен ход оборотите не са стабилни (не винаги) и още нещо много странно, което забелязах вчера, а именно при натиснат съединител и леко подаване на газ оборотите първо падат на около 400 и след това рязко се изкачване до 1.2.-1.5 и това нещо не се наблюдава винаги...
Понякога колата я чуствам много запушена и изобщо не върви и понякога по трудно пали?
Тези проблеми се оправят при рестартиране...
Моля за съвети къде да търся проблема и дали някой е имал такива проблеми.
Гледах форума доста изчетох, но нищо конкретно не разбрах.
Благодаря предварително! : )

Потребител
Аватар

Re: проблем разпределителен вал е46

Мнение от И.С.И » 21 Май 2014, 20:46

чисто нов е датчика топрам за 60 лева
ще погледна това, което си ми снимал да видим дали там някъде не е проблема, а ваноса си съска и не издава никъв странен шум макар, че на диагностиката не мърдаха много данните при смачкване на педала, което е странно ама не знам какви са нормалните стойности до които трябва да стигат ваносите...

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 21 Май 2014, 21:51

1. Датчика който смени оригинален ли е?
2. Втора употреба ли е или нов ?
3. За колко пари го взе
4. Погледни да не се е случило това и с твоята букса и от там да се бърка работата на датчика:
Изображение
5. Ваноса как е ? Някакви странни звуци от него ?
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от idrive » 23 Май 2014, 16:27

Имах проблем с този датчик и купих SWAG.Сложих го, но резултат никакъв.Втори опит с Topran...същата работа.Накрая датчик 2-ра употреба(оригинален) + чистене на грешката и всичко е ОК.
Това с оборотите и трудното палене е от датчика.Някой път като запалиш ще угасне...може да го направи няколко пъти.
Смени датчика с оригинален, изтрий грешката и давай газ :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от И.С.И » 26 Май 2014, 19:25

Никога не е гаснала като я запаля ама от разтроените обороти се е случвало :D

колко го взе втора употреба датчика?

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 26 Май 2014, 19:47

оригинален 2 - ръка иде към 50 лева въпроса е дали работи... и как и дали тоя дето ти го продава ще се окаже свестен и няма те набута...
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW 318 i E46
Мечтае да кара: BMW 318 i E46

Мнение от Vankata_78 » 28 Май 2014, 23:15

И аз го имам същия проблем 4-тири месеца се боря с него и нямам решение за сега. Значи преди 4 месеца ми светна чека. И колата стана по тромава, трудно се ускорява ама си върви горе долу. Закачих я на компа и се оказа датчик разпр. вал на входящия вал. Забравих да кажа че моя двигател е бенз. N42B20 и има два такива датчика на входящия разпр. вал и на изх. разпр. вал. Та купих оригинален втора употреба - 60лв. Смених го изтрих грешката. И след два дена пак същото - светна лампата и пак същата грешка. Тогава си поръчах чисто нов оригинален от ДАРУ КАР - 208лв. Слагам го трия грешката , паля и тръгвам и след 2 километра същата грешка. От там на сервиз диагностики, глупости и неще и неще да работи. Между другото закачих ги и трите датчика на осцилоскоп и дават една и съща диаграма. тоест предполагам че си работят. Но стойността за ъгъла на завъртане на входящия вал ми стои на 118 градуса и не се изменя докато този на изп. вал се променя в зависимост колко газ и подам нещо от рода на 35 до 75 градуса. Въпреки че незнам кои са нормалните стойности които трябва да показва.

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 29 Май 2014, 10:23

Vankata_78 написа:И аз го имам същия проблем 4-тири месеца се боря с него и нямам решение за сега. Значи преди 4 месеца ми светна чека. И колата стана по тромава, трудно се ускорява ама си върви горе долу. Закачих я на компа и се оказа датчик разпр. вал на входящия вал. Забравих да кажа че моя двигател е бенз. N42B20 и има два такива датчика на входящия разпр. вал и на изх. разпр. вал. Та купих оригинален втора употреба - 60лв. Смених го изтрих грешката. И след два дена пак същото - светна лампата и пак същата грешка. Тогава си поръчах чисто нов оригинален от ДАРУ КАР - 208лв. Слагам го трия грешката , паля и тръгвам и след 2 километра същата грешка. От там на сервиз диагностики, глупости и неще и неще да работи. Между другото закачих ги и трите датчика на осцилоскоп и дават една и съща диаграма. тоест предполагам че си работят. Но стойността за ъгъла на завъртане на входящия вал ми стои на 118 градуса и не се изменя докато този на изп. вал се променя в зависимост колко газ и подам нещо от рода на 35 до 75 градуса. Въпреки че незнам кои са нормалните стойности които трябва да показва.

Колега вариантите ти са няколко,тоя мотор си е доста капризен, тази грешка може да идва от много неща.. а датчика да си работи.. те са 2 за 2 та вала и са еднакви преспокойно можеше да ги размениш 2 та да видиш грешката дали ще остане пак на същия или ще си смени мястото.Не е трябвало да бързаш да купуваш 2 други датчика.
Не искам да съм пророк но тоя мотор има славата на проблем със обтегача на веригата и от там грешка на датички разпределителен вал, другият възможен проблем е самият вал да е износен.
П.П Давам мнение на базата мненията който съм чел тук не ангажирам никого с тях :yes:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от И.С.И » 29 Май 2014, 20:30

Градусите не ми се виждат странни??? Много по-различни са от мойте, но едно е сигурно и двата трябва да се движат при подаване на газ.

Потребител
Аватар
Кара: BMW 318 i E46
Мечтае да кара: BMW 318 i E46

Мнение от Vankata_78 » 03 Юни 2014, 20:38

Благодаря за идеята на hakercheto1
и за съпричастността на останалите.
Пробвах го това с размяната на датчиците и грешката е същата
т.е. има някаква повреда по всумакателния разпр. вал.
Тази седмица ще търся сервиз в Ямбол. Ама ме съмнява да намеря някой майстор който да се наеме да го
оправи тоя проблем в моя град.
А някой има ли идея или чертеж за размерите на тези фиксиращи планки (ремонтния комплект) за разпределителните валове за моя двигател
да взема да си напрявя един комплект.
Че както е тръгнало май сам ще се боря с тоя проблем

Назад към E46