E46 320дА срив на оборотите на празен ход и гаснене

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 320DA '03
Детайли за колата: E46 фейс, 320ДА, седан, 2003

E46 320дА срив на оборотите на празен ход и гаснене

Мнение от norka82 » 17 Фев 2014, 8:04

Здравейте колеги,

Реших да създам нова тема, тъй като заглавието на настоящата такава http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=34&t=357316не отговаря на проблемът който имам. Ще се опитам да обобщя сбито за състествуващият проблем.
В спряло положение на празен ход напрежението от алтернаторът ми е 14.1В, когато започна постепенно да натоварвам с електрически консуматори и автомата е зацепен (D или R) напрежението постепенно започва да пада и когато падне под 13.78В (по ИНПА) оборотите се сриват и колата гасне освен ако не отреагирам бързо и отцепя автомата в N, тогава оборотите и напрежението се нормализират и отзад изпушва кълбо от черен дим.
Много ще съм благодарна на колегите с такъв мотор М47N и автомат, които разполагат с ИНПА да направят този тест и да споделят как се държи напрежението при тях - спада ли до и под 13.8В при натоварване (зацепен автомат, фарове, климатик, вентилатора на мах, подгрев задно стъкло и т.н.).
Акумулаторът ми е Бош 88Ah, 740A - дори в много студено време и дори ако колата не е палена нпколко дни пали от четвърт.

Нещо друго интересно - когато колата е добре загряла (стрелката е на 12часа и температурата на антифриза по
ИНПА е над около 70 градуса или когато времето е топло проблем като, че ли нямам, което ме навежда на мисълта за проблем с ел. нагревателя на антифриза. Той със сигурност работи - колата загрява бързо и изстива бавно и грешки при диагностика нямам,
но може би от време на време прави проблем, който колата не записва. Незнам.
Рових се из руските форуми и там масово пишат за проблеми с платката на този нагревател (изгарят силови транзистори,
нагарят пътечки, слаби спойки и т.н. което може да доведе до пропадане на напрежението в даден момент и да се
разклатят или забият оборотите на празен ход).

Минах през много ходене по мъките, което е подробно описано в другата ми тема към която съм постнала линк по-горе не искам да се отказвам на финалната права, затова колеги моля ви помогнете с този тест, няма да ви отнеме повече от 5-10 мин.

Благодаря!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Re: E46 320дА срив на оборотите на празен ход и гаснене

Мнение от unikalen88 » 17 Фев 2014, 10:05

аз само неразбирам двата проблема имат ли нещо общо-според мене не,това че колата гасне като е натварена със това че може би нагревателя неработи,от нагревателя мисля няма да загрява бързо,а да не поддържа обороти ми се струва странно :lol: на диангностика какво вади,живи данни гледаш ли
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 17 Фев 2014, 11:17

Колега, според мен някаква вероятна причина за проблема е:

1. Ремапа изчистен и софта е ъпдейтнат на всички модули включително и на скоростната кутия във Варна Карс.

и може би трябва да потърсиш някой друг да види какво точно е направено и ако трябва да се препрограмират модулите с правилната версия на софтуера.

Това, че напрежението на зареждане пада на 13.8V при определено натоварване на двигателя, според мен не може да е причина за изгасването му, а по-скоро напрежението пада защото двигателя започва да губи обороти, когато се натовари.

Забелязвам, че когато колата се държи нормално (оборотите на празен ход не пропадат), когато спирам разходомерът се качва до 4 и след това се връща на 0. Когато обаче колата реши да забие (да пропаднат оборотите на празен ход), когато спирам разходомерът отива до към 10-12 и оборотите се сриват.

Не изкарва нищо на ИНПАта!!! Когато се прояви забиването (падането на оборотите) възстановяването им е съпроводено с облак черен дим от генерацията!!!

Поради някаква причина се подава прекалено голямо количество гориво, което не може да изгори правилно и двигателя се дави. Поне според мен в този момент колата трябва да е закачена и да се види какво показват датчиците. Да кажем MAF не реагира правилно и достатъчно бързо и подава неправилна информация за количеството на въздух и от там се прави прекалено богата смес. Или МАР подава информация за по-голямо налягане от реалното и пак сместа се прави прекалено богата. Само искам да помоля да не започнеш да сменяш тези датчици без да се диагностицира със сигурност, че проблема е в тях- това, което пиша, без да е подкрепено с реални данни са просто предположения.

Понеже доста пъти се споменава и EGR може да се провери какво ще се случи когато се изолира на 100%- запушва се щуцера на тялото му, запушва се маркуча към клапана, който го управлява, запушва се притока на изгорели газове към EGR.

Потребител
Аватар

Мнение от norka82 » 17 Фев 2014, 20:05

Днес ходих в Бош Дизел Сервиз и ми казаха, че за тях проблемът е в автомата. В зацепено положение на празен ход прекалено натоварва мотора. :banghead: :banghead: :banghead: Ще се разделям с 2400лв то се е видяло.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тъжно друга марка :(
Мечтае да кара: Пак BMW

Мнение от The Edge » 18 Фев 2014, 22:26

Колежке, не бързай със смяна на кутията :!: При мен имаше леки колебания в оборотите и при свободна (N) . До ден днешен няма отговор, на какво се дължи, но се случва само на студено време и при мен гаснене няма ..
Насоките, който е дал колегата, по посока МАФ сензор, са резонни, а и нищо не пречи да се изолира АГР-а ... Не се хвърляй, да сменяш кутията ( на старо има по 1000лв и нещо) ако проблема с нея не е 100% доказан.

Потребител
Аватар

Мнение от norka82 » 23 Фев 2014, 21:48

Имам решение на проблема, което съм споделил в темата, която съм постнал по-рано.

Назад към E46