Странен проблем с дебитомера

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Странен проблем с дебитомера

Мнение от enrageD » 29 Ное 2013, 14:17

Здравейте колеги,

Наскоро взех моята Е46-ца и още при огледа ми казаха, че дебитомерът не работи и в най-лошия случай е развален и е около 300лв. Бях се приготвил психически да ги дам, но се оказа, че с почистване не се оправи (то даже нарочно беше срязана едната жичка на кабела да не си личи, че не работи дебитомера, което беше един от циганските номера по тая кола), а нов всъщност неоригинален няма, оригинален - 600лв.

Много ми се сториха тия пари за тази част и се огледах из ebay. Намерих един, който беше на цена около 80лв. със доставката, подозрително евтино, но пък го имаше не само в ebay, а и в един британски магазин за БМВ части. Реших, че като за 80лв. си струва пробата и поръчах. След монтажа ходих на диагностика, казаха ми че дебитомерът дава отлични стойности. Да, но сутрин, на студен двигател колата не се държи добре. Като подам газ плавно стига до 2000 оборота и после се дави и връща обороти. В резултат ако потегля преди показателя за температура да е излязъл от синьото е много неприятно, колата се дави и после изведнъж подскача. Като загрее е добре, може би има леки придърпвания от време на време, но не мога да съм сигурен.

Дотук ясно, мислех си, купил съм си китайски боклук, ще трябва оригинална част. Но реших да пробвам смяна на дебитомерите с един приятел, който има същата кола - 330 бензин с единствена разлика, че неговата е преди фейслифта, моята - след. Като ги сменихме при мен проблемът изчезна, а той каза, че при него не се е появил. Това давене при студен двигател със сигурност щеше да го забележи, няколко студени сутрини е потеглял безпроблемно. Пробвах да си сменя и аз като него софтуера с Евро 2, защото и на мен и без това са ми махнати катализаторите и светеше engine check-а, за да елиминирам разликите между неговата и моята, проблемът остана.

Въпросът ми е има ли някой представа каква разлика може да има, за да се държи тоя дебитомер различно на двете коли и ако не се оправя с този какво препоръчвате - да търся втора употреба, или да карам без (чувам за някакви remap-и, които го елиминират, защото ако пък просто го откача ще записва грешки, а и темпомата не работи така).

Благодаря на отзовалите се.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Re: Странен проблем с дебитомера

Мнение от Maxmadness » 29 Ное 2013, 15:22

Колега преди да бъде закачена колата на диагностика повторно,тоя дебитомер изобщо като си го поръчвал гледал ли си последните цифри и адаптиран ли е след монтажа? :dunno:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

Потребител
Аватар

Мнение от enrageD » 29 Ное 2013, 17:38

Поръчвал съм го по номер на частта: 13627567451. Доколкото знам адаптация не е нужна. Първо, че с оригиналния дебитомер от другата кола си работи без адаптация, второ, че след смяната на софтуера с евро 2 човекът каза, че това рестартира адаптациите.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 29 Ное 2013, 21:14

Не са нужни адаптации за този дебитомер. При откачен дебитомер няма да свети чека, а при мен си работеше и темпомата. Колата има ли газ?

Потребител
Аватар

Мнение от enrageD » 29 Ное 2013, 21:41

Не е на газ. Нищо не светва като се откачи, но темпомата не работи.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 535д

Мнение от stenli_bmv » 30 Ное 2013, 15:08

enrageD написа:Не е на газ. Нищо не светва като се откачи, но темпомата не работи.

Темпомата не работи при развален или откачен дебитомер

Назад към E46