Проблем след смяна на табло

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 335i 2008

Проблем след смяна на табло

Мнение от bweenie » 26 Ное 2013, 21:19

Колеги имам много лош проблем. Старото ми табло почна да прави проблеми и реших да го сменя. Колата е 325xi 2003, фейслифт. Старото табло беше Бош с М35080 чип. Новото е Мотометър пак със същия чип. Новото табло е от кола 2001г. Понеже знам че трябва да му се сложи моя вин и километри, реших че най-лесно ще бъде да прехвърля стария чип на новото табло. Намерих човек, разпойхме го но при слагането се отчупи един пин и сега чипа е с 7 пина. Ясно е че таблото и чипа е за боклука. За да успееме да махнеме точката която излиза, сложих вина и километрите от новото табло на LCM-a с помоща на BMW Scanner 1.4.0. Оказва се че това не е достатъчно и поради не съответствието на IKE и LCM с EWS светят лампи на ABS, DSC и ръчна. Отделно и километража не ми работи, а при тест от скритото меню всичко е наред. Оказва се че това е масов проблем при смяна на табло с различен вин. Проблема е че съм в САЩ и тук няма много хора които разбират и няма къде да отида. Хубавото е че си идвам в България след 2 седмици и в краен случай мога да донеса таблото ако някой може да смени вина без да има самата кола. Колеги, имам няколко въпроса защото четох доста неща но доста хора казват че не може да се сменя вин на табло с чип M35080. Други казват че може. Вече съм тотално объркан и не знам какво да правя за да си оправя колата. Лошото е че моя чип с моя вин се счупи и не може да се използва. Въпросите са следните:

1. Табло от преди фейслифта става ли на коли след фейслифта. В моя случай - табло Motometer от 2001г. Има ли разлики в кабелите защото с новото табло не ми работи подсветката на инструментите. Или просто това "ново" табло което съм взел не работи както трябва..
2. Възможно ли е да се смени Вин на табло с чип M35080. Ако може, коя програма ми трябва и как да го направя.
3. Ако не може да се смени Вина на таблото, мога ли да сложа новия Вин в другите модули като EWS, DME. При това положения всичко ще съответства и няма да има разлики между вина в другите модули.
4. Има ли възможност да донеса таблото в България и да го дам на някой като му кажа какъв вин искам и дали това може да стане без колата да е на място. Може би през друга кола?

Като цяло съм доста объркан вече защото навсякъде пише различна информация. Разполагам само с Bmw Scanner 1.4.0 и не познавам човек който разбира от тези коли тук и има нужната техника. Има места където мога да отида но като цени са страшни и вероятно трябва да дам 500-600$ за да ми програмират таблото. В момента положението е лошо. Табло с неработеща подсветка, неработещ километраж и светещи лампи. Преди нямах никакви проблеми, нямах светещи лампи, всичко беше наред. Затова съм 100% сигурен че проблемите идват от несъответствието на вина в таблото, лайт модула и EWS. Лайт модула лесно го оправям през BMW Scannera, но по таблото не мога да сменя нищо. Като пробвам смяна на вин ми казва че трябва да използвам функцията за ресет на заводските настройки което е заключено и не мога да го натисна. Пробах и опцията в менюто ZCS coding, да копирам от EWS в IKE. Изписва ок, но не сменя нищо. Ще се радвам ако някой помогне защото колата ми е ок, но с това табло е голям проблем. Нито е както трябва нито мога да я продам на някой американец с това светещо табло. Предварително благодаря!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Re: Проблем след смяна на табло

Мнение от vavilon » 26 Ное 2013, 22:47

Мисля, че колегата Oci, може да оправи нещата. Но по спомен, май трябваше да се закача на програмотор новото (старо) табло. Трявба да се чуете с него.
п.п. Не е ли по добре, да си купиш табло от кола 2003г. от България?
Последна промяна vavilon на 27 Ное 2013, 0:26, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bgpavlp » 26 Ное 2013, 23:32

Не се шашкай колега,точно преди 2 седмици и аз минах по този път.
Дали ще си вземеш ново табло или ще смениш чипа е все тая,защото на новото табло или на новия чип трябва да въведеш твоя си ВИН. Става само с програматор,никакъв друг софтуер няма да ти помогне,нито скенера,нито диса и т.н.
Дали ще стане табло от преди фейс на фейс, не съм много убеден заради кодировката,но така или иначе цената на друго табло втора ръка е една и съща.
Другия вариянт е да се сдобиеш с нов чип и да се препрограмира за твоята кола,гледах в ebay.co.uk че се продават 10бр, за 20 паунда. Днес си купих,да имам под ръка за всеки случай.

А относно ASC/DSC -то ,той няма чак толкова тясна връзка с цялата история. Може да се оправи да работи, дори и в това положение.Със скенера можеш да смениш ВИН-а в АБС-а и LEW, с този на таблото и да калибрираш наново сензора.
Повярвай ми,минах по този път точно някъде в началото на месеца. Купих си нужните инструменти и 2 часа работа,като за начало и сега всичко ми е ОК.
За километража си мисля,че може да сте прецакали моторчето при разглобяването на таблото, а за подсветката,може би някоя пътечка при запояването,от разстояние ще ми е малко трудно да бъдем компетентни.

П.П. Искам да изкажа благодарности на колега oci, който ме "светна" как да се справя сам.
Изображение

Ако нема у глава, има у Google.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 335i 2008

Мнение от bweenie » 27 Ное 2013, 2:51

Свързах се с колегата oci и ще трябва да го посетя като се прибера. Подсветката май просто не работи на новото табло, което не ме учудва. Купих таблото от един руснак който каза че работи перфектно. Аз няма как да прехвърля моя оригинален чип на новото табло защото на от толкова запояване мисля че изгорихме мястото където се слага единия пин от чипа. Така че ако пак се наложи да се маха тоя сегашния чип се съмнявам че ще може да се сложи друг после. Километража работи на теста, което значи че моторчето е ок. Имахме проблем със стрелките но ги наместих с 300 зора. ASCто преди това не светеше и работеше нормално. Даже когато го купих таблото и го пробвах километража си бачкаше но светна точката заради разликата във вина. Доста проблеми създаде това табло, лошото е че тук няма хора които да знаят какво правят и всичко трябва да си прави сам човек. :dunno: Мене много ме е яд че скапахме пина на оригиналния чип който си беше с правилния вин. Ако не му липсваше пина, просто можех да го запоя на друго табло. :banghead:

Назад към E46