Компютър на двигателя-БМВ 316i,2000г.105к.с.1.9

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Компютър на двигателя-БМВ 316i,2000г.105к.с.1.9

Мнение от GENATAff » 11 Ное 2013, 13:30

Здравейте,
От Мездра съм и съм в безисходица. Накратко правихме частичен ремонт на двигателя и по невнимание майстора е изгорил компютъра на двигателя /влязла е вода в буксите при почистването на двигателя - по негови думи/.Взехме от друга кола такъв компютър със съвпадащи номера ,отидохме при човек , които прехвърли информацията от чипа на стария компютър в чипа на новия компютър.Монтирахме новия компютър , но при подаване на контакт започват да светят аварийните светлини , който не спират и след изваждане на ключа от таблото. При опит за запалване не иска да запали .Установихме че бензин идва до двигателя , но няма ток към свещите. Направихме на място компютърна диагностика , но се оказа че не може да се осъществи връзка с новия компютър, има връзка само с бордовия компютър и разбрахме само че, имобилайзера разпознава ключа.Много моля някой да ми каже кой може да ми реши проблема , защото повече експерименти не ми се правят. Ще ви бъда безкрайно благодарен .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Re: Компютър на двигателя-БМВ 316i,2000г.105к.с.1.9

Мнение от slitter » 11 Ное 2013, 16:46

Не става толкова лесно прехвърлянето на комп от една кола на друга кола. Това с прехвърлянето на данни от един чип на друг чип не ми е ясно как сте го направили и дали изобщо е направено качествено. Вариантите са няколко:
1. Да намериш читав човек в околността, който да промени записания ВИН код на този новия комп и да го оеднакви с този, който е на твоята кола, за да може да кореспондира с ЕВС модула. Такива хора тук в София трудно се намират, които да могат да го направят това, представям си в Мездра... след това на диагностика да се презапознаят наново ЕВС и ДМЕ, за да запали.
2. Да вземеш от колата донор освен моторната електроника, ами и ЕВС + кодчетеца и ключа (чиповете, които се намират там), колата ще запали, но пак си има недостатъци, щото ще останат комуникационни проблеми с табло, лайт модул и т.н., защото и те пазят ВИН код. + да се върне старата настройка на моторната електроника, щото не е яснио кво е правено точно или нови донорни части на всичко, което изброих.
3. Най-безболезнен, но и най-скъп вариант си остава нов комп за 700 лв. от дилъра + адаптация и презапознаване с ЕВС пак при дилъра

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 11 Ное 2013, 18:35

Това при дилъра няма да излезе под 1000 лв. минимум. Явно не става и само донасяне на компа в София. Шансът е, че поне е в Мездра, а не в Силистра. Остава човек с познания, програматор и DIS+NCS срещу възнаграждение да отиде на място да опита да помогне на човека, ако е възможно. Ако има и по-хубав вариант- предлагайте, колеги.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 11 Ное 2013, 20:20

Тези, които могат да го направят това тук в София се броят на пръстите на едната ръка, а дали ще се навият е друг въпроса. По-лесно ще е да изпрати и ДМЕто и ЕВСа и да му ги върнат. Някой, ако разполага с координатите на тези да му ги даде на човека.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 11 Ное 2013, 21:47

еми аз му писах на колегата ако реши може да се свърже с мен и ще му помогна по който начин той реши.
Може да се обучи неговия компютър, но той както ми писа ме съмнява, че компа е прецакан щом не идва ток на бубината имах подобен проблем с едно кабрио 143 коня при опит за обучат евс, към компа бяха прецакали чипа на компа.
Иначе вариантите Жоро ги е описал да се обучи неговия или ако е заминал компа да се вземе комплект евс, компютър и чип от една кола обучени и само ги слага на колата и пали, после ако му се занимава може да се сменят кодировката и вина в модулите и всичко да си стане като хората ако не може и така да се кара няма да се отрази на колата по никакъв начин.
Правил съм ги тези неща десетки пъти затова казвам, че стават на 100 процента.

Потребител
Аватар

Мнение от GENATAff » 14 Ное 2013, 10:29

Благодаря на всички който ми писаха . При мен проблема се реши .Майстора се оказа печен . Компютъра който сме сложили е бил частично нередовен и е правил всички тия мизерий дето описах.Намерил е друг компютър пак е прехвърлил информацията от оригиналния на новия компютър и нещата заспаха.Остана само включването на аварийните светлини за около 5мин. след отваряне на врати или багажник .Но това си го оправих сам. Забелязах че при включването на аварийните светлини не работи десния мигач. Крушката беше здрава и изкарах и вкарах крушката в буксата няколко пъти и всичко се оправи.

Назад към E46