БМВ 330д на 1 милион километра :)
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
73 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- bobi_81xx
- младши ентусиаст
-
- Кара: E 46 Sedan 136 Hp
- Мечтае да кара: Най-новото BMW независимо от модела
Re: БМВ 330д на 1 милион километра :)
скоро ходих при специалист да ми активира борд компютъра след смяна на моят който нямаше копче и като пусна програмата дето активира (не видях с коя от всичките програми работеше) борда и ме пита искам ли друго да активира или деактивира питах го дали може да ми изкара на колко реални км. е колата и като влезе някаде показа познайте колко? само 999..... викам му това вярно ли е той каза че нещо е манипулирано и не е вярно така че......
- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
ivoaudi написа:Колега гледам, че си голям куражлия обиждаѝки зад монитор, но аз няма да те обиждам, та даже и ше ти отговоря възпитано.Не знам ЕнженЕр по гинекология ли си или по изобразително изкувство но двигателите са ти непонятни.Та-поредните грешки от теб:
1. Каналите зад сегментите първо, че ги няма никакви при компресионните сегменти(а само под маслените) и служат не за да постъпва масло както си писал а точно обратното-да отвеждат остърганото масло от забележи-МАСЛЕНИТЕ сегменти.Повтарям-под компресионните сегменти такива отвори НЯМА.Не е трудно да се убедиш в това сам и е лесно.Влизаш в първия гараж-вадиш едно старо бутало,трошиш сегмент и се звериш-отвори под компресионните сегменти НЯМА
.С други думи-ако остане неостъргано масло по цилиндрите и се окаже то НАД буталото сещаш се, че отива после в аспуха и един картер масло няма да ти стигне да идеш за банички да си купиш.
2. Температурното разширение на тесния малък сегмент(няма месо дето се вика-не е като месото от челото на буталото например) е далеч по-малко от оставената хлабина.Температурното разширение почти се пренебрегва в случая.Хлабините в каналите се остават големи именно, за да минат изгорелите газове ЗАД сегмента и да го разпънат и да го принудят тоѝ да уплътни налягането от създадения ВЗРИВ.
3. За глупостта с набитата риза от никасил един колега по-горе ти е отговорил.
4. Масления клин както го наричаш буквално не съществува по ризите.Има останали някоя друга молекула къде една над друга къде и без тях.Това е един от компромисите, които са принудени да направят производителите на двигатели, просто защото не е възможно да се направят едновременно следните две неща-чети внимателно:
При движението си(работния ход) надолу масления сегмент трябва МАКСИМАЛНО да остърже де що има масло за да не отиде то в аспуха.В същото време пък трябва и смазване за компресионните сегменти които се намират отгоре забележи-триенето е зверско.Именно тук е и компромиса-изключително износоустоѝчиви материали на сегмент-бутало.Триенето е буквално на сухо, както казах с тук таме останала неостъргана някоя полепнала молекула-колкото и абсурдно да ти звучи-това е положението!
Колкото до двигателите правени от мен отдавна, отдавна съм спрял да ги броя-и тях и жените си.Продължават да са ми в кръвта(двигателите), но просто от доста време се занимавам с далеч по-сложни неща.Не им водя статистика с други думи, но има доста които още си мъркат по пътищата.
С това смятам да приключа дискусията с теб, независимо от отговорите ти оттук нататък-темата бе за съвсем друго.А колкото за "такива глупаци като мен" си прав.Учил съм ги тея неща години,години наред.Сумата за един малък апартамент книги имам и още си ги пазя в БГ-ако пожелаеш мога да ти ги покажа някоѝ ден.Защитавал съм и знанията си на много изпити-включително извън страната.Състезания съм печелил-не едно два-също не само в БГ.Правил съм го да защитя името Българско включително и за теб самия, но явно съм глупак да.

Айде сега пак ми говори,че по полата на буталото няма масло

Виж за едно си прав само на масления сегмент има отвори,ама никаде не съм казвал,че са зад компресионния

Мани мани тая тема ако я покажа на колегите ще се строшат на 2 от смях

ПП.Температурното разширение на сегмента наистина не е много,ама нещата с алуминиевото бутало са съвсем друга бира

Учил си ама май си пропуснал обучението си по съпромат и материалознание

Ето ти да видиш какво се получава при запушена маслена дюза и в последствие се получава твоето прословуто триене метал в метал

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
sachs написа:ivoaudi написа:.
Другата ти груба грешка е в твърдението ти, че триенето на сегмента е породено само от еластичността на му.Никак не е вярно и това не го знаят дори много хора правещи двигатели.Триене сегмент-цилиндър не само, че има, но и е зверско дори.Породено е (умишлено при това) от налягането на изгорелите газове оставени да влязад зад сегмента(повтарям умишлено).Никак не е случаѝно, че сегментите са с десети по тесни от каналите им в буталата.Съответно и каналите в буталата също са по дълбоки от дебелината на сегмента.Оставя се път на изгорелите газове да влязат зад сегмента по време на работния ход и да "изпънат" сегмента, щото разчита ли се само на еластичността му, компресия просто няма да има!.
Колега чул си нещо,ама не всичко си разбрал.Това с изгорелите газове е така,но не и по начина,който си описал.Не само газове,а налягането в гор.камера притиска сегмента заради самия му дизайн.Затова има значение как ще монтираш сегмента на буталото(на някои пише TOP),как ще наредиш ключовете на сегментите и т.н.Нещо като да монтираш семеринг на обратно-резултата ще е интересен
По твоя начин нещата не стават. Понеже нямам време да пиша,имам прост въпрос-Ти как мериш компресия с компресомер?
палиш за да има изгорели газове,за да има копресия,щото ако няма изгорели газове няма и копресия,нали?
или още по-прост-Как палят тия коли,щото за да запалят трябва най-малкото компресия,а тя идва,според теб от газовете.Колата ако не е запалена няма и изгорели газове.значи няма и компресия...та как палят?
Не колега-наистина има причина да се пише TOP на сегментите, но тя не е толкова свързана с компресията.Причината е, че всъщност компресионните сегменти също играят роля на маслени, а именно-горния краѝ на първия(понякога и на втория) наѝ-често е по-широк от долния му краѝ.Движеѝки се по цилиндъра надолу тоѝ е като един нож обърнат с острието надолу(разликата е мноооооооооого малка и не можеш я хване ни с шублер, ни с микрометър) и буквално остъргва останалото неочистено от масления сегмент масло.От вътрешния си краѝ съответно тоѝ е цилиндричен.Съжалявам но това инфо ше го намериш в много малко книги.А ключовете се монтират по определен начин просто да не са един под друг, щото ше бяга налягане-това е знаѝно от всички.Отново повтарям по малко по-различен начин за да е разбираемо-профила на сегмента не играе особена роля за "изпъването" му, а широкия и дълбок канал в буталото.Поздрави.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Колега "ГецатаБМВ-Е46", можело значи да разговаряш и да се държиш възпитано.Именно поради това и ше ти отвърна.Умишлено не постнах цитат, че става вече мн дълго и направо осрахме темата на колегата.Всъщност позволявам си още да пиша, въпреки че е тотално офф просто щото все пак я смятам конструктивна, а и доста хора могат да научат неща.Ако модераторите решат, нека изтрият мненията ми, а автора ако каже спирам на момента.
Гецата-занимаваш се с глупости.Всъщност спориш за неща, за които никоѝ не спори с теб
:
1.Една мажоретка да хванеш и тя ше ти каже, че полата на буталото се къпе дори с масло.Едни производители го правят с дюзички,други с плискане,трети с дупки по коляновия вал....).Там триене коѝ знае какво няма.Истинското триене(пак казвам-буквално на сухо) е в компресионните сегменти и колкото е по-първи (горен) толкова по-зле.Буталото дори ако искаш да го чуеш така по ЦЯЛАТА си повърхност няма коѝ знае какво триене сравнено със сегментите.Да не говорим, че има сегменти, които не се трият по цялата си външна повърхност, а само по "долната си пола", ако мога да го нарека така.Трие се само долното му ръбче като един бръснач-буквално.Причината е в профила на външната му уж цилиндрична повърхност-тя не е такава а е конус-писал съм в горния си пост защо.Долния диаметър на външната повърхност на сегмента е маааааалко по-голям от диаметъра на горната му част.Причината-отново умишлено разбира се-доостъргване на евентуално недоочистено масло от маслените сегменти при движението на буталото НАДОЛУ.А над наѝ-горния сегмент винаги е СУХО-буквално.Съжалявам-думата СУХО не мога го изпиша с по-големи букви
2.Изгорелите газове СА гимнастици да-не го ли знаеш??нямат да-нямат ни кости, ни сухожилия, ни стави
На всичкото отгоре и са изключително нахални-де къде видят пролука и минават директно без разрешение
Минават да-минават точно по пътищата които съм описал и се оказват ЗАД сегмента за да го изпънат.
3.Щифта на сегмента както го наричаш, неслучаѝно е важно да не се поставя над друг такъв.Прави се така за да се намали до максимум евентуално избягалото налягане през него(неминуемо).Именно затова и имаме и втори,трети та понякога и пети сегмент.Всеки следващ дооправя пропуските на горния.Разчита се на периодичното разширение и сгъстяване на газовете, за да им се създаде максимално съпротивление.На този същия принцип работи шумозаглушителя в ауспуха ти,прозорците и вратите у вас(странната периферия с ръбчетата) и др
Други въпроси??
Няма нищо обидно и срамно в това да признаеш поражение колега.Това дори е по-ценно от евентуална победа.Поздрави-нека спрем.
Гецата-занимаваш се с глупости.Всъщност спориш за неща, за които никоѝ не спори с теб

1.Една мажоретка да хванеш и тя ше ти каже, че полата на буталото се къпе дори с масло.Едни производители го правят с дюзички,други с плискане,трети с дупки по коляновия вал....).Там триене коѝ знае какво няма.Истинското триене(пак казвам-буквално на сухо) е в компресионните сегменти и колкото е по-първи (горен) толкова по-зле.Буталото дори ако искаш да го чуеш така по ЦЯЛАТА си повърхност няма коѝ знае какво триене сравнено със сегментите.Да не говорим, че има сегменти, които не се трият по цялата си външна повърхност, а само по "долната си пола", ако мога да го нарека така.Трие се само долното му ръбче като един бръснач-буквално.Причината е в профила на външната му уж цилиндрична повърхност-тя не е такава а е конус-писал съм в горния си пост защо.Долния диаметър на външната повърхност на сегмента е маааааалко по-голям от диаметъра на горната му част.Причината-отново умишлено разбира се-доостъргване на евентуално недоочистено масло от маслените сегменти при движението на буталото НАДОЛУ.А над наѝ-горния сегмент винаги е СУХО-буквално.Съжалявам-думата СУХО не мога го изпиша с по-големи букви

2.Изгорелите газове СА гимнастици да-не го ли знаеш??нямат да-нямат ни кости, ни сухожилия, ни стави

3.Щифта на сегмента както го наричаш, неслучаѝно е важно да не се поставя над друг такъв.Прави се така за да се намали до максимум евентуално избягалото налягане през него(неминуемо).Именно затова и имаме и втори,трети та понякога и пети сегмент.Всеки следващ дооправя пропуските на горния.Разчита се на периодичното разширение и сгъстяване на газовете, за да им се създаде максимално съпротивление.На този същия принцип работи шумозаглушителя в ауспуха ти,прозорците и вратите у вас(странната периферия с ръбчетата) и др

Други въпроси??

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
Аз ще се повторя пак по горе ти бях написал,че преди да изчезне хонинга изчезват много по бързо сегменти биелни лагери и т.н. защото на сегмента контактната площ с цилиндъра е много малка където наистина има триене метал в метал и само и единствено там,буталото с цилиндъра не се трие,а се маже с масло не знам как да ти го опиша по друг начин явно не четеш внимателно,за фаските и скосяването на сегментите също си прав и тях ги има,не съм и се спирал на тях.И спри с тая глупост за газовете ако си свалял бутало в канала на сегментите не си ли намирал нагар?Е този нагар като го има там по твойта логика трябва да намялява компресията щом нагара спира достъпа на газовете.Аз тука не се мъча да излезна победител,а да се усетиш,че плямпаш пални щуротии и някъде ще ти се смеят адски.
- andy_forresite
- кандидат ентусиаст
-
Нагарът там пречи на свободното движение на буталния пръстен и го прави по-слабо подвижен и по-малко еластичен - оттук налягането в цилиндъра спада заради недостатъчно добро уплътняване.
Горната картинка с приключилото бутало може да стане освен след проблем със смазването и след прегряване. Мръсна газ, двигателят е минал 120 градуса, буталото се разширява, а газта не се отпуска, от няколкото стотни остава 1, 1/2 и накрая изчезва и тя, следва допир на полата му в цилиндъра, температурата скача рязко и ....
Горната картинка с приключилото бутало може да стане освен след проблем със смазването и след прегряване. Мръсна газ, двигателят е минал 120 градуса, буталото се разширява, а газта не се отпуска, от няколкото стотни остава 1, 1/2 и накрая изчезва и тя, следва допир на полата му в цилиндъра, температурата скача рязко и ....

- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
andy_forresite написа:Нагарът там пречи на свободното движение на буталния пръстен и го прави по-слабо подвижен и по-малко еластичен - оттук налягането в цилиндъра спада заради недостатъчно добро уплътняване.
То значи тва налягане трябва да спадне след 500 км през които ще се образува достатачно нагар за да го запуши

Стабилни приказки праскате

GecataBMW-E46 написа:andy_forresite написа:Нагарът там пречи на свободното движение на буталния пръстен и го прави по-слабо подвижен и по-малко еластичен - оттук налягането в цилиндъра спада заради недостатъчно добро уплътняване.
То значи тва налягане трябва да спадне след 500 км през които ще се образува достатачно нагар за да го запуши![]()
и трябва да го отваряме мотора да го чистим
![]()
,а за буталото не си прав,свалено е от мотор с проблем с смазочната система,точно запушена дюзичка ако искаш повече инф. по случая на ЛС.
Тази дюза не е смазочна а охлаждаща.
Нищо не смазва и продължаваш да заблуждаваш аудиторията.

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Модератор може да отдели мненията по повод "работата на двигателя" в нова тема, ако се спазва приличен тон и се включат и други колеги може да се избистрят доста въпроси които е полезно да знаеш 

- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
JTD написа:GecataBMW-E46 написа:andy_forresite написа:Нагарът там пречи на свободното движение на буталния пръстен и го прави по-слабо подвижен и по-малко еластичен - оттук налягането в цилиндъра спада заради недостатъчно добро уплътняване.
То значи тва налягане трябва да спадне след 500 км през които ще се образува достатачно нагар за да го запуши![]()
и трябва да го отваряме мотора да го чистим
![]()
,а за буталото не си прав,свалено е от мотор с проблем с смазочната система,точно запушена дюзичка ако искаш повече инф. по случая на ЛС.
Тази дюза не е смазочна а охлаждаща.
Нищо не смазва и продължаваш да заблуждаваш аудиторията.
Пичага,а аз какво съм написал няколко мнения по нагоре

- Icooo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Котлон
- Мечтае да кара: e30 М3 на планински проход с нов асфалт :)
- Детайли за колата: E38 740i
Относно дюзата, която пръска към буталото:
Сетих се за едни пример - на е30d и td (м21): d-то няма такива "пръскалки", а td-то има с цел охлаждане.
Относно триенето метал в метал - все си мисля че ако няма какво да го измие винаги остава минимален слой масло до момента, в който не се стигне чак до отнемане на метал. Тоест и при компресьорните сегменти, макар и съвсем тънък филм пак остава масло. Явление като маслен клин по-скоро е вкарване на масло през дюза под налягане между "черупки" на лагер.
Интересна тема!
Сетих се за едни пример - на е30d и td (м21): d-то няма такива "пръскалки", а td-то има с цел охлаждане.
Относно триенето метал в метал - все си мисля че ако няма какво да го измие винаги остава минимален слой масло до момента, в който не се стигне чак до отнемане на метал. Тоест и при компресьорните сегменти, макар и съвсем тънък филм пак остава масло. Явление като маслен клин по-скоро е вкарване на масло през дюза под налягане между "черупки" на лагер.
Интересна тема!

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Има разбира се-съвсем,съвсем тънък слоѝ, но това далеч не е "маслен клин".Даскалите дори по училищата се изразяват "молекула върху молекула няма останала-тук таме даже някоя разкъсана".За наличие на маслен клин може да се говори, при наличие например на достатъчно площ, за да бъде създаден тоѝ.Маслото също така трябва да бъде подавано под налягане, за да се поддържа "жив" тоя ми ти маслен клин-има все пак загуби-маслото "бяга".Именно поради непосилната задача да бъдат смазани добре бутало-цилиндър, имаше опити с керамични бутала,тефлонови покрития и други.Оказа се обаче скъпо евентуалното сериѝно производство и си останахме с железата.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- MonsteR
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: SR-71 Blackbird
На някои Ямахи цилиндрите отвътре са покрити с никасил... по спомен
1 милион км. а пък ето после що се трошали тези коли.. ми той западняка я смачкал от каране и я хвърлил на някоя морга и ние я почваме, като нова.. грижим се за нея.. наливаме пари
Дружко си е да я вземеш от магазина нова... ма как се зима това БМВ ново.. някой, който ги е изкарал парите за ново БМВ да сподели.. на тоя дето са му го купили няма нужда да споделя.

1 милион км. а пък ето после що се трошали тези коли.. ми той западняка я смачкал от каране и я хвърлил на някоя морга и ние я почваме, като нова.. грижим се за нея.. наливаме пари

73 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5