Неравномерно износване на гумите отзад ?!?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- kacaro89
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330disel
Неравномерно износване на гумите отзад ?!?
Здравейте,търсих в търсачката нещо подобно,но не открих.Колата е 330д 2002 и преди няколко дни когато си сложих новички зимни гуми загледах че летните ми не са износени равномерно.И двете гуми отзад са износени по един и същи начин повече от вътрешната страна и по малко отвън
Колата има слагани фланци отзад (не при мен).Дали е възможно да е от това.Пролетта при предишната смяна гумите си бяха износени добре нямаше нищо ненормално.Колата скоро беше в сервиз за смяна на тампоните на носачите отпред и им казах да я проверят цялостно(казаха ми да сипвам нафта и да карам).А пък и аз така я преценявам нито тропа нито др. проблеми .Някакви идеи...... Ако не сте разбрали нещо от описанието питайте

Колата има слагани фланци отзад (не при мен).Дали е възможно да е от това.Пролетта при предишната смяна гумите си бяха износени добре нямаше нищо ненормално.Колата скоро беше в сервиз за смяна на тампоните на носачите отпред и им казах да я проверят цялостно(казаха ми да сипвам нафта и да карам).А пък и аз така я преценявам нито тропа нито др. проблеми .Някакви идеи...... Ако не сте разбрали нещо от описанието питайте

- 00700
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i, sedan, 11.97
Re: Неравномерно износване на гумите отзад ?!?
При проблеми в нерамномерното износване ..., едно от решенията е реглаж. Има и значение на колко атмосфери са гумите. Ако са в повече се износват повече от вътрешната (централната) страна и обратното. Съветът ми е, щом си сменял неща по ходовата част, мини на реглаж.
- andy_forresite
- кандидат ентусиаст
-
Преди години имах такъв проблем, но не с БМВ. Даже колата беше с предно предаване. При мен беше от омекнали задни пружини. Гумите още от ненатоварено положение седяха прибрани навътре в горния край, респ. малко разкрачени в долния. Като седнеха 2 човека отзад ставаше нещо такова /\ . Е, не чак така, принципно казвам.
Със спортно окачване ли си? Как седи колата в покой с и без хора на задната седалка?
На заледено в права линия имаше моменти да побягва задницата най-неочаквано и без промени в посоката и скоростта на движение.
Със спортно окачване ли си? Как седи колата в покой с и без хора на задната седалка?
На заледено в права линия имаше моменти да побягва задницата най-неочаквано и без промени в посоката и скоростта на движение.
- narkk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 320d '02 // 8TA 3.0TDIQ '11
- Мечтае да кара: със служебна нафта
За начало отиди да ти регулират задния мост. И от наклоните и от сходимостта може да ти ги износва. Много често наклоните пропускат да ги направят отзад, понеже има два ексцентрични болта, които се срастват с тампона и няма мърдане (проблем при повечето коли с задно).
Drive Fast, but Friendly and Safe!!!
- Skip_209
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 328ti
- Мечтае да кара: лястовица с рамка
единствения начин да разбереш дали всичко е ок е да отидеш на реглаж заден мост(по добре преден и заден,че ако пипат само задния може да ти се кривне волана)
по принцип тампоните омекват с годините и колата може да се разчепи брутално,и не е задължително нещо да тропа.
лошото е че някой коли си ядът гумите по същия начин още от завода,нови гуми заминават за 1 сезон(гумаджията до мен ми показва гуми на някакво ауди доста ново- то е така)
а за меки или твърди гуми няма как да се изядат точно от вътре
по принцип тампоните омекват с годините и колата може да се разчепи брутално,и не е задължително нещо да тропа.
лошото е че някой коли си ядът гумите по същия начин още от завода,нови гуми заминават за 1 сезон(гумаджията до мен ми показва гуми на някакво ауди доста ново- то е така)
а за меки или твърди гуми няма как да се изядат точно от вътре
www.Steroid-X.com
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Е то може нарочно да са така. Да се гони повече камбер отзад, за да е по-стабилна в завой
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- andy_forresite
- кандидат ентусиаст
-
Аз знам че при автомобили с възможност за реглаж на задния мост се започва именно от задния мост и по него се прави предницата. На мониторите след като те закачат на стенда се виждат стойностите в градуси на сходимостта на задните колела плюс наклона (кембъра). Производителят е дал допуски, които не бива да се надхвърлят, защото започват проблеми с неравномерно износване на гумите, стабилността се влияе и запазване правата посока на движение при пускане на волана.
Може предницата да е изправна и правилно регулирана, но ако не е направена и задницата, колата няма да следва правата траектория и ще опитва да завива. Ако са ме излъгали стендаджиите, значи и аз ви лъжа в момента.
При мен десният реглажен болт е ръждясал и не ще да мръдне (ще се откъсне при напън) и засега карам с леко бягане надясно. Причината е задно дясно колело, което върви леко наляво. Проблемите се изострят с голям цолаж, респ. с широки и нископрофилни гуми. 97 лева ми е комплекта, но трябва да се реже стария болт с втулката, а тук нямам доверие на наличните майстори.
Ако можеш щракни една снимка на задните колела да видим как седят.
При всичко правилно регулирано (100% перфектен стенд) и миграция към спортно окачване може да се получат такива проблеми - задните колела да не са така | | , а така / \ . Това е за положението им по вертикалата, тоест кембъра, а не сходимост (отваряне/прибиране по хоризонталата, по подобие на предните колела при завиване).
Може предницата да е изправна и правилно регулирана, но ако не е направена и задницата, колата няма да следва правата траектория и ще опитва да завива. Ако са ме излъгали стендаджиите, значи и аз ви лъжа в момента.
При мен десният реглажен болт е ръждясал и не ще да мръдне (ще се откъсне при напън) и засега карам с леко бягане надясно. Причината е задно дясно колело, което върви леко наляво. Проблемите се изострят с голям цолаж, респ. с широки и нископрофилни гуми. 97 лева ми е комплекта, но трябва да се реже стария болт с втулката, а тук нямам доверие на наличните майстори.
Ако можеш щракни една снимка на задните колела да видим как седят.
При всичко правилно регулирано (100% перфектен стенд) и миграция към спортно окачване може да се получат такива проблеми - задните колела да не са така | | , а така / \ . Това е за положението им по вертикалата, тоест кембъра, а не сходимост (отваряне/прибиране по хоризонталата, по подобие на предните колела при завиване).
- kacaro89
- кандидат ентусиаст
-
Ами ще се поинтересувам дали имам нужда от регулаж но аз мисля че някак си я няма логиката заради смяна на тампони на носачите ОТПРЕД без да се откача рейка или каквото и да било друго(те просто се изваждат и се нанизват новите)да почне да ми яде гумите отзад.
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
колега, така както си описал износването, няма какво друго да е освен по-голям camber отзад от нормалното. това, че си с фланци няма връзка с проблема. първоначално бях с 20мм фланци, сега съм с 15мм и нямам такива проблеми. camber-a отзад ми е -1.45 и обмислях дали да не го издъня на -2 (още 15-20 минути), което е макса за спортно окачване, но стендаджиите казаха, че ще почне да бара гумите отвътре. това беше необходимо понеже, заради спортното окачване и фланците, гумите ми опираха отзад в калниците. този проблем го реших като резнах веждите на калниците отвътре, вместо да чопля camber-a.
ако задницата е в норми няма причина за износване отвътре. при много агресивен отрицателен camber може да ги бара отвътре. сигурен ли си, че си карал с правилното налягане на гумите? аз моите ги гледам на 2-3 седмици с един цифров уред. карам на 2.4-2.5 бара (като са студени, на магистралата "загряват" до 2.6 бара). с нови летни гуми минах 25 000км. задните гуми си бяха перфектно износени без отклонения. предните ги беше близнала отвътре съвсем малко, но се оказа, че се е "разтворила" (toe angle-a) предницата с 2-3мм общо и след реглаж на накрайниците всичко е в норма.
така, че колега най-добре отиди на стенд и виж какво не е наред. в прикачените таблици се виждат стойностите за Е46 според задвижването и окачването.
ако задницата е в норми няма причина за износване отвътре. при много агресивен отрицателен camber може да ги бара отвътре. сигурен ли си, че си карал с правилното налягане на гумите? аз моите ги гледам на 2-3 седмици с един цифров уред. карам на 2.4-2.5 бара (като са студени, на магистралата "загряват" до 2.6 бара). с нови летни гуми минах 25 000км. задните гуми си бяха перфектно износени без отклонения. предните ги беше близнала отвътре съвсем малко, но се оказа, че се е "разтворила" (toe angle-a) предницата с 2-3мм общо и след реглаж на накрайниците всичко е в норма.
така, че колега най-добре отиди на стенд и виж какво не е наред. в прикачените таблици се виждат стойностите за Е46 според задвижването и окачването.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Чемодан, вокзал, Москва"
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Kroki написа:Е то може нарочно да са така. Да се гони повече камбер отзад, за да е по-стабилна в завой
E да ама на тея с задното и както на Е46 камбер отпред не може да се направи...предницата се регулира по задния мост и тва стабилност в завой надали е на преден план.
Щом яде гуми задни отвътре- тампони на носачите са щета...аз така се натресох и понеже не обръщах внимание хвърлих прекрасни 18-ки защото ги беше изяло..
Сменят се тампоните и реглаж ...не са скъпи но са играчка за смяна
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Първо една хубава диагностика и тогава реглаж. Ако има нещо за смяна реглажа е безпредметен, дори може доста да влоши поведението на колата. Иначе за тия болтове за наклоните отзад - то все някога ще трябва да се свърши, и не е толкова страшно. Нагрява се малко гайката (внимателно, за да не се стопи тампона) и може и да тръгне. Ако не - нагрява се яко, или се реже, и после нов тампон и болт. Но гумите най-често заминават от лоша сходимост.
И запомнете, че без значение колко е тиха ходовата част няма гаранция, че всичко по нея е ок. По-добре дайте някой лев за диагностика, да стане всичко както си му е реда. Защото това е в пряка връзка с безопасността на пътя.
И запомнете, че без значение колко е тиха ходовата част няма гаранция, че всичко по нея е ок. По-добре дайте някой лев за диагностика, да стане всичко както си му е реда. Защото това е в пряка връзка с безопасността на пътя.
- kacaro89
- кандидат ентусиаст
-
Проблема е решен регулираха ми заден и преден мост имаше изместване нз от какво се е получило но имаше
12 мнения
• Страница 1 от 1