(Решен) Проблем след почистване на дебитомер

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i '99г.

(Решен) Проблем след почистване на дебитомер

Мнение от yellowsubmarine » 26 Сеп 2013, 9:35

Добро утро, колеги.
Тази сутрин, палейки колата (318i 118hp М43TU) за да отида на работа, угасна и ме остави. Пак я паля, тя пали и веднага гасне. Дори и подаване на газ не ебава.
Вчера чистих дебитомера с обезмаслител Meglio и след като сглобих всичко обратно, запалих колата и си работеше (но на място, не съм я карал, да проверя дали всичко е наред).
Та днес като загасна и след 5-6 опита да запаля ми хрумна за дебитомера и откачих буксата. Колата си запали без никакви ядове. Докато работи закачам буксата на дебитомера и веднага започна да променя обороти и да тресе. Влизам вътре - оборотомера играе 400 - 1300 без да подавам газ. Дебна я за малко да се спре на 800-900, подавам газ - оборотите падат на 300-400 вместо да се вдигат :paranoid:
Ето така ми изглежда дебитомера:
Изображение
Вчера телчето 1 съм го бърсал с клечка с памук, напоена с Meglio
В отвора (3) пръсках Meglio - по принцип там му е работния елемент, дето трепти за да мери въздуха.
В отвора (2) също пръсках - от там излиза въздуха, влязъл през (3)
И така пръснах няколко пъти, мисля че добре изцедих течността и сглобих дебитомера обратно. Запалих колата - нямаше ядове (на място)... и така до таз-сутрешната ми одисея.
Та сега се чудя аз ли съм направил нещо на дебитомера или... :paranoid:
Да не би да е влязла течност в електрониката на дебитомера и да го ебава, или просто Meglio-то е съсипало работния елемент?
Последна промяна yellowsubmarine на 27 Сеп 2013, 9:28, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Re: Проблем след почистване на дебитомер

Мнение от vavilon » 26 Сеп 2013, 9:43

:kuku: Добре де, 30 страници за почистване на дебитомера има в тая тема! viewtopic.php?f=34&t=168174&p=3747475&hilit=%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80#p3747475
С какъв акъл си чистил с меглио? :(
Има специялен спрей за него. Жичката не се бара, с каквото и да е било. Сега ти е набило грешка и си в авариен режим. Отиди на диагностика. Колегите: И. Димитров, Oci, Sliter...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 26 Сеп 2013, 10:05

vavilon написа::kuku: Добре де, 30 страници за почистване на дебитомера има в тая тема! viewtopic.php?f=34&t=168174&p=3747475&hilit=%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80#p3747475
С какъв акъл си чистил с меглио? :(
Има специялен спрей за него. Жичката не се бара, с каквото и да е било. Сега ти е набило грешка и си в авариен режим. Отиди на диагностика. Колегите: И. Димитров, Oci, Sliter...

Ами, колега, чел съм темата, знам за специалните спрейове, но също така съм видял и коментари, за колеги дето са чистили с Меглио:

Така колеги аз карам две 525 ТДС-и автоматици, при едната се получи следното: паля колата тръгвам и всичко си е наред докато не натисна спирачката, от там нататък колата въобще я няма, давам газ влиза в обороти обаче не вдига километрите най-много 60-70. Свалям дебитомера изпръсках го целия с обезмаслител от този жълто-зеления Meglio изчаках 15 минути сложих го под леко течаща вода да отмие мръсотията оставих го да изсъхне и беше като нов, а и колата се съживи, тоест вървеше си нормално.

Така е - във WD40 и контактния спрей има масло - то остава по жичката, изгаря от температурата и отлага нагар, който е противопоказен на самия процес на почистване. Със спирт може би също ще стане, но не съм пробвал. Чувал съм да чистят и с Меглио

:dunno: има ли шанс да се оправи този същия дебитомер или да си търся нов. По принцип от Димитров знам, че като откачиш дебитомера, записва грешка, но като го закачиш обратно, грешката се маха и остава само в лога - че някога е бил откачен дебитомера
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 26 Сеп 2013, 10:06

Колега дебитомер се чисти само с това:
Изображение
Никакви други химии ,нито контакти спрейчета нито Браке клеанер... само с това...
Приятел си пръска дебитомера с контактен спрей и му ... мамата
П.П просто си го прецакал :cry:
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 26 Сеп 2013, 10:14

yellowsubmarine написа:Добро утро, колеги.
Тази сутрин, палейки колата (318i 118hp М43TU) за да отида на работа, угасна и ме остави. Пак я паля, тя пали и веднага гасне. Дори и подаване на газ не ебава.
Вчера чистих дебитомера с обезмаслител Meglio и след като сглобих всичко обратно, запалих колата и си работеше (но на място, не съм я карал, да проверя дали всичко е наред).
Та днес като загасна и след 5-6 опита да запаля ми хрумна за дебитомера и откачих буксата. Колата си запали без никакви ядове. Докато работи закачам буксата на дебитомера и веднага започна да променя обороти и да тресе. Влизам вътре - оборотомера играе 400 - 1300 без да подавам газ. Дебна я за малко да се спре на 800-900, подавам газ - оборотите падат на 300-400 вместо да се вдигат :paranoid:
Ето така ми изглежда дебитомера:
Изображение
Вчера телчето 1 съм го бърсал с клечка с памук, напоена с Meglio
В отвора (3) пръсках Meglio - по принцип там му е работния елемент, дето трепти за да мери въздуха.
В отвора (2) също пръсках - от там излиза въздуха, влязъл през (3)
И така пръснах няколко пъти, мисля че добре изцедих течността и сглобих дебитомера обратно. Запалих колата - нямаше ядове (на място)... и така до таз-сутрешната ми одисея.
Та сега се чудя аз ли съм направил нещо на дебитомера или... :paranoid:
Да не би да е влязла течност в електрониката на дебитомера и да го ебава, или просто Meglio-то е съсипало работния елемент?

Колега, купи си един спрей /CRC/ за дебитомери и пробвай наново да промиеш елемента от меглиото,което сигурно е засъхнало.
Ако имаш късмет може и да се оправи. Ако не - нов дебитомер и заапред ще имаш спрей за него ,а не меглио :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330д
Мечтае да кара: Е24S

Мнение от VanDal » 26 Сеп 2013, 10:53

От опит мога да кажа, че дебитомер с меглио НЕ се чисти.
По принцип има разлика дали дебитомера работи на обемен или масов принцип и в зависимост от това има или няма жичка. И в двата случая обаче си има специални спрейове като показания горе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: N55

Мнение от bscsystem » 26 Сеп 2013, 11:18

E аз го почистих с контактен спрей и освен, че колата се подобри нищо друго не стана...вече 2ри месец
E46 330d M57D30, 304k.c. 550nm 1.6 boost by TST Racing, Black/Estoril Blue, Full M tech 2, Simota AF w/ custom downpipe and 76mm straight exhaust, Boost Meter VDO, Strut bar, Brembo 320mm/300, Coilovers w/ Rondell 0081 8x18 225/40 - 10x18 245/40 Vredestein Ultrac Sessanta, Front camber plates, Rear Adjustable Camber Arms, Black HID Retrofit 6k. - Sold

E87 - Black on black, exterior M1 bodykit, interior full sports package. - Sold

N55 335i m-sport, S2+ 331whp

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 26 Сеп 2013, 11:37

Вероятно дебитомера ти е бил пътник и Меглиото го е довършило. Ако с откачена букса колата си върви прилично и не гасне, ще трябва да си взимаш нов. За всеки случай може да пробваш да го изчистиш и със спрей за дебитомери - може и да се оправи.

Проблема с чистене на дебитомера с неподходящи течности е, че те оставят един лек слой по почистваната повърхност и после при нагряване на жичката се образуват разни витамини, които просто скапват платинения елемент вътре. Специализираните спрейове се изпаряват и не оставят нищо по жичката.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 26 Сеп 2013, 12:28

Zagy написа:Вероятно дебитомера ти е бил пътник и Меглиото го е довършило. Ако с откачена букса колата си върви прилично и не гасне, ще трябва да си взимаш нов. За всеки случай може да пробваш да го изчистиш и със спрей за дебитомери - може и да се оправи.

Проблема с чистене на дебитомера с неподходящи течности е, че те оставят един лек слой по почистваната повърхност и после при нагряване на жичката се образуват разни витамини, които просто скапват платинения елемент вътре. Специализираните спрейове се изпаряват и не оставят нищо по жичката.

Дебитомерът е четен и беше в края на живота си :mhihi:
Явно наистина меглиото го е погребал.
Ще пробвам да го изчистя от меглиото, ако стане, стане, ако ли не нов 43657658678976978987 лв :bang: :dummy:
Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 26 Сеп 2013, 19:22

Zagy написа:Проблема с чистене на дебитомера с неподходящи течности е, че те оставят един лек слой по почистваната повърхност и после при нагряване на жичката се образуват разни витамини, които просто скапват платинения елемент вътре. Специализираните спрейове се изпаряват и не оставят нищо по жичката.

всъщност на повечето пише, че не оставят нищо, но само и единствено на CRC може да се гласува 100% доверие.
Колегите пръскащи с обезмаслители, контактни спрейове, спрей за дросели и т.н. .... просто си играят на руска рулетка и пестейки 15 лева...рано или късно ще се набутат за много по 15... (за дебитомер) ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 27 Сеп 2013, 8:38

Здравейте отново, купих си нов дебитомер и нещата заспаха :yes:
Старият беше на границата на живота си и малко Меглио явно му е дошло в повече.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 27 Сеп 2013, 12:24

yellowsubmarine написа:Здравейте отново, купих си нов дебитомер и нещата заспаха :yes:
Старият беше на границата на живота си и малко Меглио явно му е дошло в повече.

А така, сега остава да се разпишеш и в темата за части, за колко парици и от къде. :)

Назад към E46