Широколентова ламбда сонда на M43B19 ?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Широколентова ламбда сонда на M43B19 ?

Мнение от amd » 26 Юли 2013, 12:57

Здравейте, пиша в тази тема макар да съм с Е36, защото двигателя (M43B19) е същият, монтиран в E46 316i, както и компютъра BOSCH BMS 46. Въпросът ми е следният :

Мога ли да накарам компютъра BOSCH BMS 46 да работи коректно с широколентова ламбда сонда BOSCH LSU 4.2 или LSU 4.9 ?

Видях, че тези сонди освен като aftermarket решение в комбинация с уред за моментно показание на горивната смес, се вграждат и фабрично в някои от новите автомобили. Но там и компютрите са по-ново поколение. Дали при определено връзване на кабеляците, стария БОШ ще чете показания от тях, които получава от по-бавните и прости ОЕМ сонди ? Мога да си купя и оригинални, но не след много време ще ми е необходима точно такава, широколентова и искам да я ползвам сега, с оригиналния комп.
BMW only!

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Re: Широколентова ламбда сонда на M43B19 ?

Мнение от amd » 30 Юли 2013, 14:39

Позволете ми да си отговоря сам - след известно четене по чуждите форуми установих, че може да се ползва wideband вместо narrow band сонда за оригиналното ECU, но не става само с датчика на BOSCH, ами трябва и контролер/емулатор, в лицето например на Innovate LC-1 или AEM. Широколентовата сонда е предназначена да показва линейни стойности в диапазона от 0 до 5 волта, а обикновените сонди нелинейни стойности в диапазона от 0 до 1 волт. Контролера на Innovate например, позволява единият извод на широколентовия датчик на БОШ да се ползва за тунинг с допълнителна електроника, както си е (от 0 до 5 волта), а другият да му се зададе режим на емулация на подходящи за оригиналния комп на колата стойности от 0 до 1 волт.
Демек - трябва да си купите цял комплект на Innovate или AEM, а не отделно BOSCH LSU 4.2 / 4.9.
Но има и още нещо - има вероятност оригиналния компютър на колата да даде грешка в нагревателя на сондата, когато сте изключили оригиналната сонда - четох, че някакъв юзър, сложил резистор 10W 10om за да компенсира и да залъже компа.

Това са мои впечатления, от няколко чуждестранни форума и от няколко приказки с ludiagsm (Иво), за което му благодаря. Не приемайте всичко за 100% меродавно, а само като отправна точка за размисъл, идеята на темата ми беше някой с опит да сподели нещичко по въпроса.
BMW only!

Назад към E46