e46 330xi ускорение - проблем
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
e46 330xi ускорение - проблем
Здравейте колеги,
Наскоро се сдобих с 330xi e46 и тъкмо направих обслужването. Сега се очертава да разрешавам един проблем, който обаче е по-специфичен и бих искал да се допитам до знаещите във форума, преди да се доверя на сервиз.
Предистория - Първия проблем, който оправих е свързан с пистовия ремък - една ролка сдаде багажа, а малко преди това заради нея едва-едва се охлаждаше двигателя, и като цяло колата беше доста топла. Почти прегря на 2 пъти. Този проблем е оправен вече.
Настоящ проблем - колата я гледахме на компютър и в момента смучи повече въздух отнякъде, заради което компютъра прави около 20% корекция, като налива повече гориво. Колата също така не върви както би трябвало, т.е. като за 230 коня, набира от 0 до 100 за около 12 секунди. В ниските обороти до около 2000 има ряз, но след 2500 става доста бавна.
Въпроса ми е според вас възможно ли е проблема с вървежа да е точно заради корекцията (може би се получава по-високо налягане), която прави (много вероятно е да има някъде дупка по всмукателния колектор) или да е нещо съвсем различно?
П.С. има инсталиран газов инжекцион
Наскоро се сдобих с 330xi e46 и тъкмо направих обслужването. Сега се очертава да разрешавам един проблем, който обаче е по-специфичен и бих искал да се допитам до знаещите във форума, преди да се доверя на сервиз.
Предистория - Първия проблем, който оправих е свързан с пистовия ремък - една ролка сдаде багажа, а малко преди това заради нея едва-едва се охлаждаше двигателя, и като цяло колата беше доста топла. Почти прегря на 2 пъти. Този проблем е оправен вече.
Настоящ проблем - колата я гледахме на компютър и в момента смучи повече въздух отнякъде, заради което компютъра прави около 20% корекция, като налива повече гориво. Колата също така не върви както би трябвало, т.е. като за 230 коня, набира от 0 до 100 за около 12 секунди. В ниските обороти до около 2000 има ряз, но след 2500 става доста бавна.
Въпроса ми е според вас възможно ли е проблема с вървежа да е точно заради корекцията (може би се получава по-високо налягане), която прави (много вероятно е да има някъде дупка по всмукателния колектор) или да е нещо съвсем различно?
П.С. има инсталиран газов инжекцион
Re: e46 330xi ускорение - проблем
update: днес ходих отново на диагностика и в момента имаме съмнение, че проблема е от клапата на всмукателния колектор. Колеги, има ли някой с 330, който може да ми даде референтни стойности на количеството всмукан въздух? При ускорение от 0 до 100-120 км/ч с педала до дъно (на 3-та скорост, не съм гледал колко оборота са, но ще проверя при нужда) пиковия дебит е около 520 кг/час.
Трябва ми проверка дали този дебит е ок, спрямо нормалния.
Някой може ли да каже?
Трябва ми проверка дали този дебит е ок, спрямо нормалния.
Някой може ли да каже?
- Christoff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330Xi
- Мечтае да кара: 760
Колега, а освен този проблем, как се държи колата с ГИ? СИгурен ли си, че не е там проблема?
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
Колега, не е от там проблема. Газовата е 6, дава незначителни грешки, като примерно, че е гасила цилиндрите, но това е нормално.
Колеги, помагайте! Днес отваряхме Диса клапата, откъдето мислихме, че е проблема. Клапата е ОК, отваря и затваря перфектно. Откачихме дебитомера и без него пак не ще да върви.
Някой идея от какво може да е проблема? Напомням, при >2500 оборота е спъната, а в ниските има мощност.
Колеги, помагайте! Днес отваряхме Диса клапата, откъдето мислихме, че е проблема. Клапата е ОК, отваря и затваря перфектно. Откачихме дебитомера и без него пак не ще да върви.
Някой идея от какво може да е проблема? Напомням, при >2500 оборота е спъната, а в ниските има мощност.
- slav4o974
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е46 330XI
Написал си че има ГИ на колата , но не казваш дали проблема се явява на газ или бензин. По-важното в случая е да кажеш каква е ситуацията само на бензин и то след като мотора е работил известно време на бензин.
Проблема се появява независимо на какво гориво карам. Карал съм около 100-ина км само на бензин и си е налице проблема. А същевременно мисля, че разхода е завишен, 22 /100 градско в София, с настъпване.
Всеки разпитва за газта, защото наистина има проблеми от нея, които уж си мислим, че не са от нея.
За да "разкачиш" газовата и да тестваш само на бенз. аз правих следния опит.
Въртиш отзад бутилката да затвори, прехвърляш на газ, караш колкото можеш 100-500метра и тя
трябва да обърне на бенз, защото нямаш налягане. После махаш примерно минуса (-) на клапана и караш известно
време (50км, 1 ден знам ли) и ако виждаш някаква разлика ще имаш едно на ум.
Какъв модел ги си сложил и на колко мм сте дупчили ?
За да "разкачиш" газовата и да тестваш само на бенз. аз правих следния опит.
Въртиш отзад бутилката да затвори, прехвърляш на газ, караш колкото можеш 100-500метра и тя
трябва да обърне на бенз, защото нямаш налягане. После махаш примерно минуса (-) на клапана и караш известно
време (50км, 1 ден знам ли) и ако виждаш някаква разлика ще имаш едно на ум.
Какъв модел ги си сложил и на колко мм сте дупчили ?
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
fLoOd написа:Колега, не е от там проблема. Газовата е 6, дава незначителни грешки, като примерно, че е гасила цилиндрите, но това е нормално.
Датчик на дроселовата клапа- отначало работи коректно след, което сигнала става неправилен. Резултата е горивна смес с неправилен състав и неправилен момент на подаване на искрата. Имал съм подобен случай на друг двигател- след 2000 оборота колата все едно спираше, оказа се, че вместо сигнала от ТПС- са да е крива, която се качва постепенно, при 2000 оборота имаше рязко скачане до максимални стойности, подаваше се много гориво и двигателя се давеше.
@nikolae газовата не е от мен, иначе е AG.Нямам инфо дали са добри или не.
@zvetiko, много благодаря за идеята. още утре ще се прегледа точно това и ще пиша
@zvetiko, много благодаря за идеята. още утре ще се прегледа точно това и ще пиша
9 мнения
• Страница 1 от 1