ASC-STEERING ANGLE SENSOR Проблем ???

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: ASC-STEERING ANGLE SENSOR Проблем ???

Мнение от oci » 08 Май 2013, 12:16

ZALMAN написа:Проблема е , че не и дава да правят това. Аз нямам такъв сензор на целия прът имам само лентов кабел горе до ръчките за мигач и чистачки.

Заради лентовия кабел може да не ти работи автопилота или пък връзката от лентовия кабел до ЕКУТО трябва да се провери, но АСЦ-то няма как да не ти работи от лентовия кабел то няма връзка с него.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 08 Май 2013, 14:49

ZALMAN написа:Проблема е , че не и дава да правят това. Аз нямам такъв сензор на целия прът имам само лентов кабел горе до ръчките за мигач и чистачки.

тука нещо не е наред... за ръчката на мигаите и чистачките има отделни букси, които влизат в тях за да ги захранят и да им гепат сигнала, нема нищо общо с лентовия кабел. Лентовия кабел е навит зад конзолата зад волана и там е заедно с кабелите на мултито и бега. как па точно на сензора не бачка кабела, на всичко останало бачка. и как така дава грешка STEERING ANGLE SENSOR и няма такъв. Като няма такъв що го търси тогава електрониката (модула) на АСЦ/ДСЦ??? според мен си в голяма заблуда и ония също са в голяма заблуда и тая тема почва да става спам... тия ква програма ползват за диагностика???

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F01 - E70 LCI - e92 LCI

Мнение от ZALMAN » 08 Май 2013, 21:04

Леко развитие но не и решение.

Днес приятел дойде с неговата е46-ца. 2003 та със същия волан.

Смъкнах неговия лентов кабел и го сложих на моето е46 , резултата е същия пак същата работа , реших да сменя и волана да пробвам с неговия волан и неговия лентов кабел , пак няма промяна. Тествах моя волан и лентов кабел на неговото е46 всичко работи. значи всичко ми е здраво.

те са 5 букси горе на волана . Една голяма за палене , една малка която се забива зад патрона на ключа , 2 който влизат в ръчките за мигачите и чистачките и еднa която е за беговете и мултито (зелена)
Та според мен е възможно тая букса зелената на цвят някъде някой кабел да окъсява. буксата е 10 пинова като от втори до десети са наредени 9 кабелчета. Мисълта ми е как мога да ги замеря дали по тях ходи ток. Възможно ли е да има някое реле или бушон
По принцип колко причини може да има за да свети тази лампа на таблото.
Мисля да свалям таблото и да проследя къде отиват тия 9 кабелчета и да ги огледам по принцип съм смъквал и друг път табло не е кой знае каква философия. Но преди това трябва да се помисли дали има смисъл от това.

За програми ползват , бмв скенер , гт1 ходих и на един който има бош ацс . A аз имам инпа но ме е страх да пипам.
Последна промяна ZALMAN на 08 Май 2013, 21:59, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 08 Май 2013, 21:59

Защо продължаваш да търсиш проблем във волана след като проблема ти е в асц системата-заради нея не ти работи автопилота.
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ZALMAN » 08 Май 2013, 22:03

Добре де дайте няколко стъпки по който да действам утре. Кое да проверя първо откъде да започна , че нямам идея. Че тези сервизи и диагностики нищо не правят само гълтат пари.

ентусиаст
Аватар

Мнение от mustang1986 » 08 Май 2013, 22:41

Имаш инпа-прочети колата и пусни грешките тук
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 09 Май 2013, 10:54

Колега, тая грешка съм я виждам поне 100 пъти за тоя сензор за ъгъл на завиване. Разбери, че колата ти е на прага произведена между АСЦ и ДСЦ. Само на копчето ти пише АСЦ, а системата ти реално е ДСЦ (динамична). Динамичната система ползва и предните колела, не само задните, както е при по-старата АСЦ. За да работи коректно тая система тя изисква да знае в какво точно положение се намират предните гуми, така че когато има нужда да се включи да знае точно какво спирачно усилие да вложи в конкретното отделно колело. Затова при теб, а и при всички коли с динамична система го има тоя сензор за ъгъл на завиване. Понякога, дали от махане на акумулатор, дали от разглобяване на волана, дали от някаква друга интервенция или просто случайно е изгубила контакт между пинчетата на буксите в някакъв момент, поради остаряване, студ или влага, без значение... просто се губи калибровката на този ъгъл и системата не може да осъзнае на колко градуса е завит волана и съответно на колко градуса за завили колелата. При това положение системата е в неизправност и съответно ти светва лампата на таблото, за да ти сигнализира, че не работи. Кво треа да се напраи, ми треа да се прекалиброва, става елементарно - караш колата 50 ментра, за да си сигурен, че върви в идеално права посока и това положение на волана е 0 градуса. Чрез ГТ1 ДИС се влиза в теста за калибровка, натиска се бутона и работата е решена в 99% от случаите. Ако не е решена, то ДИС ще даде резолюция какво точно се случва и какво точно следва да се направи. Който умее да работи с ДИС и разбира кво праи, ще се възполва от възможността той да му каже къде да бърка, кво да мери и т.н. Който не му разбира говори глупости и така. Като ти тръгне ДСЦ системата, ще ти тръгне и автопилота, защото двете системи са обвързани и си комуникират постоянно чрез КАН връзка и т.н. да не влизам в подробности. Какво разглобявате и с кви глупости се занимавате не знам. По-глупакоустойчиво не мога да го обясня. 99% проблемът се решава така и оставям 1% вероятност да има проблем в самич датчик, лентовия кабел, в някой друг кабел до модула или в самия модул. Повече няма да пиша в тая тема. Не ме разбирай погрешно, няма смисъл да пускаш тема, ако няма да вземеш предвид написаното от колегите и си дървен философ.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ZALMAN » 10 Май 2013, 18:44

Добре колега успокой ме. Преди месец сменях рейка и накрайници , но рейката е от е36 а накрайниците от е46 ходих на реглаж на предницата и всичко беше добре до преди няколко дни когато ми светна тая лампа. Ще ида на дис и ще направим тази калибрация. Много вероятно да е от нея проблема и аз си мисля , че не са никакви кабели и т.п.

Като оправя проблема ще пиша пак. Даже мисля и да похваля останалите сервизи където ходих да се знае да не се ходи там.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ZALMAN » 13 Май 2013, 15:10

Някой може ли да даде електрическа схема на асц модула или на цялата система да прозвъня кабелите ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от mustang1986 » 13 Май 2013, 18:25

http://www.bimmerfest.com/forums/showpost.php?p=4205801

за е39 е,но нещата са съшите.Още ли не си намерил диагностик с акъл?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ZALMAN » 14 Май 2013, 18:12

Не колега , мисля да се заема сам. Първо да проверя сензорите , онзи ден ми пресветна на една дупка сензора за износени накладки. и угасна. Мисля да махна всички колела и да огледам всичко как е по тях. Да не са се зацапали нещо сензорите. И след това да започна да меря. Жичкаджия съм по професия , а и с това ръководство което ми даде няма начин да не го направя.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ZALMAN » 24 Май 2013, 0:06

Колеги къде има диаграма на тези кабели който влизат в зелената букса , която влиза в лентовия кабел (SLIP RING WIRING CONNECTOR) Трябват ми по цвят кабелите в кой пин влизат.

Ето такава е буксата но нiкъде не мога да ги намеря в кой ред пин какъв кабел стои.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ZALMAN » 27 Май 2013, 9:57

Проблема е решен. Не беше в нито едно от изброените от мен и от вас неща. Оказа се повредено арматурно табло. Смених го с друго и всичко се оправи имам си асц и темпомат. Благодаря на всички :)

Предишна

Назад към E46