Проблем със спирачките

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: compact
Детайли за колата: BMW compact e46 03 320td 150 hp

Проблем със спирачките

Мнение от olegvn » 24 Яну 2013, 11:15

Колеги колата седеше 1 седмица в градинката без да я карам до преди ден , когато ходих на изпит до Варна... и хоп се появи изненада. При натискане на спирачките се усеща вибрация , но не във волана , а по колата и педала , спирачките работят на 50,60% . Още като тръгнах чух търкане и си викам , че има ръжда по дисковете и че ще се оправи , но като пристигнах пред университета си погледнах дисковете отново и по тях си седеше малко ръжда на лентички. Хрумна ми за криви дискове , но колата спираше идеално до сега.Живея близо до морето и тука е доста влажно и за съжаление нямам гараж :banghead: Възможно ли е да са ръждясали накладките ?

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Re: Проблем със спирачките

Мнение от iv4o9999 » 24 Яну 2013, 12:56

пробвай няколко по натоварващо спирания да излъскаш дисковете и ако не се оправи почваш да се съмняваш в спирачна помпа или теч на течност - провери колко има в казанчето.

самата спирачна течност може да е за смяна

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от olegvn » 24 Яну 2013, 13:04

iv4o9999 написа:пробвай няколко по натоварващо спирания да излъскаш дисковете и ако не се оправи почваш да се съмняваш в спирачна помпа или теч на течност - провери колко има в казанчето.

самата спирачна течност може да е за смяна

Изминах 80 км до университета и постоянно гледах да натискам спирачката. Първата работа като спрях е да видя казанчето и то беше пълно. Педала не е мек , нито твърд... Спирачна помпа как се проверява ? Изминах като цяло 140 км и ми се струва ,че колкото повече е карам толкова по-добре спира и тресенето все повече намалява :roll: . Прибрах се късно и не погледнах дисковете ... :dummy:

ентусиаст
Аватар

Мнение от iv4o9999 » 24 Яну 2013, 13:09

при проблем в помпата ще има и промяна в поведението на педала, по скоро самите апарати са клеясали според мен и трябва да се раздвижат и почистят особено щом с течение на карането спирането се подобрява

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от olegvn » 24 Яну 2013, 13:25

iv4o9999 написа:при проблем в помпата ще има и промяна в поведението на педала, по скоро самите апарати са клеясали според мен и трябва да се раздвижат и почистят особено щом с течение на карането спирането се подобрява

Много ми е интересно няма ли спрей за премахване на ръжда без да омазни дисковете , ако някои от колеги знае да сподели . Все пак колата спира и утре имам пак работа във Варна и ще видя дали ще се оправи , ако не разглобяване.... Изглежда все едно водачите са ръждясали и накладките не могат да опрат добре диска. Още един факт е , че колкото и да натискам спирачката абс-а не ми рита крака, а би трябвало. Ако се оправи ще споделя.

ентусиаст
Аватар
Кара: с Adaptive Drive
Мечтае да кара: F06 с B58

Мнение от 100imenov » 24 Яну 2013, 14:22

Имах същия проблем,а именно корозия по досковете,заради това че не я бях карал 1 месец и го оправих като си купих спрей,нз къде ги има,защото моя го купувах от Австрия,но провери по Бриколаж или някой магазин за Автоаксесоари.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio

Мнение от UBAH5 » 24 Яну 2013, 14:23

Покарай малко и ще се оправи :yes:
Изображение
When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...

Потребител
Аватар
Кара: BMW Е46 318i , E90 320i
Мечтае да кара: E92 M3

Мнение от toyo_bg » 24 Яну 2013, 21:50

Здавей колега!Преди 4-5 дни имах сходен проблем на твоя!Отделих един ден избрах по топъл :) и свалих всички спирачни апарати и ги ревизирах(замених всички кумени пръстенчета и уплатнения така да ги нарека)!Много важно е да почистиш и буталцето на апаратите!На моята кола единият апарат задържаше стабилно а другите не ловяха хубаво защото дисковете не можеха да изчистят колкото и да я напувам да спира!Аз изгубих почти един цял ден със сваляне на апаратите ревизиране и леко освяжаване с малко спреи по апаратите :).А да не забравя бях си купил някакви менте накладки и те се оказаха твърди и стържеха известно време и от време на време свиреха!Сега сложих Текстар и нова спирачна течност при обезваздушаването и сега мога да кажа че колата заспа!Не дава да пипнеп педала на спирачката :lol: и още след първите 200 метра и три рязки спирания дисковете станаха огледални!
Дано да съм бил полезен!
Поздрави!

ентусиаст
Аватар

Мнение от iv4o9999 » 25 Яну 2013, 10:39

toyo_bg написа:Здавей колега!Преди 4-5 дни имах сходен проблем на твоя!Отделих един ден избрах по топъл :) и свалих всички спирачни апарати и ги ревизирах(замених всички кумени пръстенчета и уплатнения така да ги нарека)!Много важно е да почистиш и буталцето на апаратите!На моята кола единият апарат задържаше стабилно а другите не ловяха хубаво защото дисковете не можеха да изчистят колкото и да я напувам да спира!Аз изгубих почти един цял ден със сваляне на апаратите ревизиране и леко освяжаване с малко спреи по апаратите :).А да не забравя бях си купил някакви менте накладки и те се оказаха твърди и стържеха известно време и от време на време свиреха!Сега сложих Текстар и нова спирачна течност при обезваздушаването и сега мога да кажа че колата заспа!Не дава да пипнеп педала на спирачката :lol: и още след първите 200 метра и три рязки спирания дисковете станаха огледални!
Дано да съм бил полезен!
Поздрави!

това е упражнението от всякаъде, единственото което ме притеснява е че АБС не рита, ако искаш направи един последен опит на празен път да набиеш спирачките до долу и ако не изрита - лошо

Потребител
Аватар
Кара: BMW Е46 318i , E90 320i
Мечтае да кара: E92 M3

Мнение от toyo_bg » 25 Яну 2013, 19:45

Колега (iv4o9999)след като прочетох днеска поста ти се замислих дали след тази манипулация която направих наистина ми се вклучва АБС-то и веднага подкарах малолитражния ми змей :lol: и на няколко пъти спрях рязко и АБС-са си ритка и то стабилно :) :yes:
Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320d,Peugeot 407SW
Мечтае да кара: BMW E61

Мнение от NicKo_8 » 26 Яну 2013, 18:43

И аз имам подобен проблем.Като натисна спирачките се чува леко стържене отпред и сякаш колата не спира добре.Сменях накладки лятото.Не помня каква марка бяха,но струваха около 85 лева.Старите ги махнах защото свиреха много.От какво може да е проблема при мен.Дали новите накладки нещо не ги бива?
The Power of Dreams!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от olegvn » 27 Яну 2013, 8:25

При мен проблема е от кофти накладки... аз си го представям така , когато накладките са много лошо качество и твърди се получава проблем, защото не се хабят и по повърхността им стой ръжда и тя е като преграда и се плъзга по диска . При мен се оправи с повечко спирания , но си е проблем.Такива камъни , че не виждам феродо по джантите .... старите бяха доста меки и се хабяха бързо и спирането беше по-добро.Ще се сменят предни накладки. :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от olegvn » 27 Яну 2013, 8:43

NicKo_8 написа:И аз имам подобен проблем.Като натисна спирачките се чува леко стържене отпред и сякаш колата не спира добре.Сменях накладки лятото.Не помня каква марка бяха,но струваха около 85 лева.Старите ги махнах защото свиреха много.От какво може да е проблема при мен.Дали новите накладки нещо не ги бива?

Нови ли са ти дисковете или стари ? Прави ли хубав контакт накладката с диска ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320d,Peugeot 407SW
Мечтае да кара: BMW E61

Мнение от NicKo_8 » 27 Яну 2013, 12:50

Дисковете са ми стари.Нямаха нужда от смяна.Не съм ги гледал контактуват ли добре.Мисля когато се стопли времето да ги сваля и огледам добре и вероятно да купя нови.
The Power of Dreams!

Потребител
Аватар
Кара: айляшката.
Детайли за колата: е46 318i м43

Мнение от danchopachev » 23 Май 2013, 14:50

Здравейте колеги. Имам подобен проблем, но нека обясня малко по-подробно. Преди малко се прибирам от работа, за моя изненада обаче, когато почти се бях прибрал, усети нещо необичайно- странна вибрация в педала. АБС-се ключва и то когато карам с 30км/ч на кварталната уличка (или поне според мен е АБС). Вибрацията е същата, но не намирам причина при скорост от 20-30км да се включва и то на равен път. Притесних се че може би има някакъв проблем със спирачните апарати. Миналата година смених предни накладки. Не биха били проблем. Датчика за накладки свети, но той е за задните такива. Не знам каква би била причината при абсолютно ниска скорост да вибрира здраво педала и да се чува продължителното "брррр". Съжалявам за аматьорското обяснение, но просто не мога да го опиша по друг начин. И последно- от работа до вкъщи е 4км в задръствания. Когато докоснах диска, бе топъл. Благодаря предварително за помощта Ви!

Назад към E46