проблем с маслото - е46 325i

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: проблем с маслото - е46 325i

Мнение от K_Ilkov » 17 Апр 2013, 11:53

Rifata написа:....И аз знам че масло се мери на студен мотор и равно място,но както и да е. Искам да попитам проблем ли е да смеся две масла от една марка но с различен имтензитет,говоря за двигателя

мани иМтензитетите
ми внимавай с вискозитетите
зависи колко са близки като характеристики маслата
не бих го препоръчал по никакъв начин

не виждам и голям смисъл да го правиш освен ако не си с някакво неоткриваемо масло
и пак ще е по-добре да го смениш
сега ако става въпрос за икономия от десетки левове ... немога да преценя как оценяваш риска от проблем по мотора

slav4o974 написа:Нашия климат предполага вискозитета на студено да е 5W ,а дори и 10W.

така е ама микролимата в мотора много не го е*е какъв е външния щото всеки мотор е конструиран
с определени допуски и за съответното масло
така, че е хубаво да се ползват предписаните от производителя масла
и да се сменят по-често от предписаните от производителя интервали :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 17 Апр 2013, 23:02

При минимални температури от -30 гр. и нагоре производителя препоръчва следното http://automn.ru/bmw-3-e46/bmw-1804-10.m_id-158.html .Гледал съм и други графики с препоръчителния вискозитет за нашия климат и мога да кажа че всяко качествено масло с индекс 0W, 5W и 10W е подходящо за територията на България. "Вискозитета на топло" го избирам според състоянието на конкретния мотор и препоръката на производителя/на второ място/.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 18 Апр 2013, 9:12

slav4o974 написа:Докато карах със стария мотор съм доливал всякакви масла, от минерални до пълна синтетика и никога не е имало какъвто и де е проблем освен основния :mhihi:

Пробвали да измериш компресията ? :banghead:

slav4o974 написа:.Гледал съм и други графики с препоръчителния вискозитет за нашия климат и мога да кажа че всяко качествено масло с индекс 0W, 5W и 10W е подходящо за територията на България.

Вместо да гледаш графики си отвори сервизната книжка (ако имаш такава) и гледай там какво пише :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 18 Апр 2013, 9:52

Rifata написа:....И аз знам че масло се мери на студен мотор и равно място,но както и да е. Искам да попитам проблем ли е да смеся две масла от една марка но с различен имтензитет,говоря за двигателя

Няма да има проблем.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 18 Апр 2013, 20:27

Ако под "проблем" имаш предвид "да не се счупи двигателя" да - сигурно няма да имаш проблеми. Ама това не значи, че е добре да сипваш квото имаш в гаража.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 18 Апр 2013, 23:26

ilia1984 написа:
slav4o974 написа:Докато карах със стария мотор съм доливал всякакви масла, от минерални до пълна синтетика и никога не е имало какъвто и де е проблем освен основния :mhihi:

Пробвали да измериш компресията ? :banghead:

slav4o974 написа:.Гледал съм и други графики с препоръчителния вискозитет за нашия климат и мога да кажа че всяко качествено масло с индекс 0W, 5W и 10W е подходящо за територията на България.

Вместо да гледаш графики си отвори сервизната книжка (ако имаш такава) и гледай там какво пише :mhihi:

Ти как мислиш колега? Дали преди да се набутам с 1500 лв. съм се сетил да проверя компресията? Ще ти кажа, че всичките майстори от които потърсих съвет и съдействие преди интервенцията казаха че резултатите от теста въобще не са показателни за причината за повишения разход на масло. Компресията беше в порядъка на 11-11,5 на всички цилиндри, колата вървеше чудесно и разхода беше в границите на нормалното.
Сега и малко по темата: Сервизната книжка /както на всички италиански кошници/, беше водена изрядно само първите 4 години. След това жабаря се е сещал за масло само когато лампата на таблото светне и той по случайност се е намирал в близост до супермаркет където продават "масълце" за не повече от 3 Евро литъра. Вискозитета е последното нещо което е интересувало предишния собственик на колата ми, но благодарение на топлия климат не точно това е "убило" мотора. Владелеца е успял да прецака предните карета, съединителя и даже да прегрее двигателя. Тук някъде са се предали маслените сегменти, гумичките на клапаните и гарнитурата на главата, при което сегашната ми каляска най-вероятно е отпътувала за скрап. Там се е запознала с родния автоджамбазин, който дори не се е сетил да скрие сервизната книжка. Появявам се аз и се сдобивам бързичко с това чудо на техниката, подмамен от примамливо ниска цена, добрия външен вид и мерака най- после да карам Баварец. Гарнитурата е сменена, мотора работи чудесно за момента, но прегряването тепърва ще стовари своите последствия върху главата на новия си собственик. Такъв е моя случай и причините за прекомерен разход на масло обикновено са същите при тези мотори с особено чувствителни сегменти. Срещат се и редки случаи на счупени бутала, прекомерно износени водачи на клапаните и цилиндрови блокове. Ако ще ви успокои ,ще ви кажа че подобни "нежни сегменти" монтират и конкурентите от Мерцедес, върху което също имам преки наблюдения и горчив опит.

Потребител
Аватар
Кара: BMW- 318i

Мнение от Dimitri_BMW » 28 Апр 2013, 17:03

Тогава, последно да слагаме ли 10w40 на тези двигатели или не?? И аз имам проблем с това. 318i- 2002, купих колата преди два месеца карах 1000км без да пипна нищо, смених маслото с 5w30 и свещите и се започна разход на масло, доливане, омасляване на ауспуха, а със старото нямаше проблем. Колата ми е на 200 000км. Препоръчайте най подходящия вискозитед?!?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 28 Апр 2013, 21:58

Най-подходящ вискозитет е този, който ти го препоръчва производителя. Ако го гори значи или маслото е кофти, или двигателя е за ревизия.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 29 Апр 2013, 9:01

Dirty M5 driveR написа:Най-подходящ вискозитет е този, който ти го препоръчва производителя. Ако го гори значи или маслото е кофти, или двигателя е за ревизия.

:yes: Колко пъти трябва да се напише за да се научат някой колеги да карат с вискозитет на маслото които го пише в сервизната книжка толкова ли е сложно или трудно?

Dimitri_BMW написа:Тогава, последно да слагаме ли 10w40 на тези двигатели или не?? И аз имам проблем с това. 318i- 2002, купих колата преди два месеца карах 1000км без да пипна нищо, смених маслото с 5w30 и свещите и се започна разход на масло, доливане, омасляване на ауспуха, а със старото нямаше проблем. Колата ми е на 200 000км. Препоръчайте най подходящия вискозитед?!?

Колега пак не си уцелил точното масло за твоя двигател не е 10w40 нито 5w30 :mhihi: за твоя двигател се препоръчват да вида масло EDGE 0W-30 или Magnatec 5W-40

Предишна

Назад към E46