Липса на тяга и прекъсване при ускорение, 320d 150hp

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Re: Липса на тяга и прекъсване при ускорение, 320d 150hp

Мнение от Todorani » 02 Ное 2011, 17:41

Ходих на диагностика в НН Сервиз, не откриха абсолютно нищо. Караха я колата, показах им за какво става въпрос в движение. Насочиха ме към следното:

1. Софтуерна настройка заради сменения дебитомер, когато номерата на стария и новия дебитомер не съвпадат;
2. Дюзите да се прегледат на стенд;

Относно дебитомера - откачих го и колата върви добре, проблемът изчезва. След като сложихме новия дебитомер, препрограмирахме целия DDE блок с по-нова версия и това не реши проблема. Някои казват, че за моя модел дебитомера тр да се адаптира, други, че не трябва. Къде е истината? Ако някой знае и може да адаптира дебитомера, моля да пише.

Относно дюзите - отново ми казаха, че показанията им са мн добри, но не било изключено като се качат на стенд да покажат оклонения. За информация, цената на проверката е 36лв на дюза в НН Сервиз.

Поздрави

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 04 Ное 2011, 9:30

Обади се да адаптираме дебитомера - ще отнеме 10-тина минутки, а и да я погледна тази твоя кола, че ми стана доста интересно.

Смяната на софта не значи, че ще се разминеш с адаптиране на дебитомера...аз също доста време бях в заблуда - не знам защо - просто не е логично, но е факт. :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 25 Мар 2012, 16:54

Да ъпдейтна темата, има развитие.
След като смених дебитомер, вакуумен клапан на турбото, филтър картерни газове, въздушен и маслен филтър заедно с поредната смяна на масло - колата все още не върви добре. Усеща се мудна и се мъчи. Диагностика ми правиха на три различни места с предполагаем проблем в дебитомер и дюзи.
Откачих дебитомера - колата литна. Отидох в Супер Дизел и там ми направиха поредната диагностика и отделно тестваха самия дебитомер. Обявиха го за дефектен и ми го смениха гаранционно. След това не усетих съществена разлика.
С механика свалихме турбината и качихме негова работеща. Колата тръгна точно, както искам да върви - набира мъжки и реагира адекватно при натискане на газта.
Рециклирах моята турбина в Реал Турбо срещу 540лв. Разглобиха турбината пред мен и ми показаха 1-2 трудно движещи се лопатки на геометрията, поизносена ос и няколко криви витла на перката на топлия охлюв (предполагаем удар с твърд предмет). След като монтирахме рециклираната турбина колата отново умря. Гледахме я на живи данни - изоставаше с по 100-200-300 mba през целия оборотен диапазон. От Реал Турбо ми казаха, че трябвало да се настрои винта на актуатора, което не било тяхна работа. С механика пробвахме различни положения на гайките върху винта на актуатора - имаше подобрение, но така и не успяхме да я направим да върви, както с неговата турбина и колата все още се усеща мудна и като цяло имам усещането, че турбината не се развърта правилно. На живи данни се вижда, че турбината изостава леко от исканато налягане, но го наваксва бързо при ускорение и вече над 3000 оборота започва да пренадува (примерно исканато налягане е 2100mba, а турбината надува до 2400mba).

Знае ли някой как да настроя турбината?
Аз имам следната идея - на място исканото налягане е 990mba, а турбината дава 950. Като отправна точка да се навият гайките на актуатора така, че да се изравни искано и актуално налягане на място. Може би това не е критерий, нека някой компетентен да се изкаже.

Поздрави,
Тодор

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320д, 320и, 328и

Мнение от oTECa » 27 Мар 2012, 8:57

Колега аз моята я свалях 2 пъти и го имах този проблем. Накрая намерих един майстор детоправи турбини и ми каза как да я настроя. При свалена турбина, без вакуум, лопатките трябва да са отворени до край и да нямат грам луфт. Или казано с други думи, сваляш турбото, обираш луфта на лопатките и навиваш гаиката. Гледай само да не пренатегнеш лопатките на затворено положение. Натягаш ги колкото да обереш луфта, но да няма натоварване на затваряне.
Иначе бях намерил някакъв стенд във Варна, който ми казаха да я пратя по Еконт да ми я регулират, но за услугата ми искаха 180-200лв. Видя ми се много и съм от Дупница и мразя да си давам парите за нещо което не го виждам и незнам дали изобщо ще я регулират със стенд. Затова се отказах и се доверих на майстора.

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 07 Апр 2013, 13:46

Отдавна не съм писал в тази тема. Ще обобщя накратко.
Както беше установено, проблемът е в турбина, по-точно в настройките й. Настройките са две - позиция на стоп болта и дължина на рамото на актуатора. Абстрахирам се от проблеми с електромагнитните клапани за управление на вакуума, затлачена променлива геометрия, затруднено движение на актуатора, пробойна във вакуумните пътища, EGR - тези неща са проверени, подменени и въобще елиминирани от уравнението на проблема. Обратно на настройките - изчетох много за тях и за влиянието им върху турбината и двигателя. Първо се настройва позицията на стоп болта. След това се настройва дължината на рамото на актуатора. За съжаление позицията на стоп болта не могат да ви я настроят в сервизите за рециклиране на турбини, защото нямат необдимата апаратура. Дължината на рамото на аткуатора зависи и от позицията на стоп болта. От тук следва, че и тази настройка няма да е правилна, след като си вземеш турбината от рециклиране. Минах по този път два пъти.
От тук пътищата са два - нова турбина (настроена заводски) или настройване на място към конкретния двигател, всмукателна и изпускателна системи, като за целта се монтират манометри за измерване на бууста и налягането на отработените газове в изпусканелния колектор. Има процедура за настройване позицията на стоп болта на свободен ход на двигателя. За настройване дължината на рамото на актуатора трябва да се гледат показанията на манометрите и на DIS в движение.

Слагал ли е някой такива манометри? Някой да е минавал през подобни процедури?

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 08 Апр 2013, 19:12

не са ти нужни тези манометри,може да се направи и без тях

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320д, 320и, 328и

Мнение от oTECa » 08 Апр 2013, 22:30

VRPerformance написа:не са ти нужни тези манометри,може да се направи и без тях

Колега, а каква е цената за регулаж на турбото ако не е тайна. Може да ми напишеш и Л.С.
Защото където и да попитах не чух цена под 450лв. при положение че ми е здрава турбината.

Предишна

Назад към E46