DIY - Автоматично регулиране височината на фаровете
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
DIY - Автоматично регулиране височината на фаровете
Най-накрая се наканих да кача един DIY за монтажа на системата за автоматично регулиране височината на фаровете, която я има стандартно при автомобилите със заводски ксенон. Накратко какво прави тази система: в зависимост от натоварването на предният и задният мост на автомобила, височината на фаровете се изменя автоматично, посредством данните от два сензора, монтирани на предният десен носач и на задния десен носач.
Какво е необходимо за монтажа:
- преден сензор с номер 37146784696. Сензора се монтира на Е38/Е39/Е46/Е52/Е53/Е60/Е61/Е63/Е64/Е65/Е66/Е68/Е81/Е82/Е85/Е86/Е87/Е90/Е91/Е92/Е93/R50/R52/R53. Така че донори има много
Цена като нов 157.61 BGN / Цена втора употреба около 30-50 лева
- заден сензор с номер 37146784697
Цена като нов 180.77 BGN / Цена втора употреба около 30-50 лева
Ако ги вземате втора употреба най-добре е да са от E46, тъй като планките за монтажа са различни и ако се вземат от друг модел, ще ви се наложи да си купувате отделно планки.
Това е схемата на свързване на сензорите:

Започнах с прекарване на кабелите от лайт модула към сензорите. За целта сваляте жабката (не съм описал как става, има достатъчно информация по въпроса)
След като свалите жабката трябва да махнете и частта оградена на снимката:

При свалянето внимавайте да не счупите това "ухо":

Кабелите се прекарват през гофрираната тръба, която се намира зад един дунапрен, който трябва да дръпнете, за да имате достъп до нея:

Откъм шофьорското място е необходимо да свалите кората над педалите. Няма нищо сложно, просто развивате болчетата и внимавате с двете щипки на които се държи точно под корите на волана:

Откъм шофьорската страна, гофрираната тръба се забелязва трудно, дори при дръпнат дунапрен. Аз прекарах кабелите с помощта на един тел, в посока от пасажерското място към шофьорското. Ориентировъчно съм посочил от къде трябва да излязат кабелите:

Търсите си кабели, с кабелни обувки като показаните на снимката. Не съм 100% сигурен, че са точно тези, тъй като малко трудно ги вкарах в сокета, но все пак стана:

Лайт модула се сваля като махнете декоративната лайсна (задължително преди това си купете нови щипки - в 90% от случайте, когата съм свалял лайсните, стават на парчета. Това е номерът им 51458266814) и развиете единственото му болче:

Разглобявате буксата на лайт модула, която се състои от 2 букси. За целта трябва да повдигнете малко кожуха на черната обвиваща букса, за да излезе заключващото чопче. На мен тук, а и при самото вкарване на кабелните обувки в конекторите, ми свършиха чудесна работа комплект часовникарски отверки

Ориентирате се по номерацията на конекторите, за гнездата в които трябва да вкарате обувките, според схемата на свързване:

След като вкарате всички нови кабели, сглобявате по обратният ред, и с това работата ви от тази страна е свършена.
Сега трябва да се прекарат кабелите до сензорите. Кабелът за предният сензор излиза в коша на двикателя през този отвор:

Монтажа на предният сензор се извършва като свалите предната дясна гума. Очертал съм местата на захващане на сензора и от къде излиза кабела извън коша на двигателя (през бомбето от към двигателя):

За съжаление съм пропуснал да снимам монтираният сензор.
Кабелите за задният сензор се прекарват през праговете. За целта се свалят пластмасовите капаци. Техниката на сваляне е с дърпане нагоре. Препоръчвам предвид ниските температури и опасността от счупване, да ги сваляте в затоплен гараж или да изчакате до пролетта
И тук чудесна работа с прекарването ми свърши един по дебел тел. Така не е необходимо да демонтирате кората на средната колонка между двете врати. Тук се виждат щипките, на които се държи предният капак:

Щипките си ги ползвате пак, като за целта първо трябва да се извадят от отворите. Аз използвах този инструмент:

Завъртате ги на 90 градуса, за да е по-удобен захвата, и с леко притискане, за да се свият и откопчаят, ги издърпвате нагоре.
Кабелите се прекарват в багажното отделение през показаният отвор:

За монтажа на задният сензор не е необходимо да сваляте гумата, а и е невъзможно да го монтирате от там (личен опит
)
Трябва ви канал или подемник. Тук са показани местата на закрепване:

Кабелът излиза от багажника като махнете тази тапа. Задължително си вземете гуменото маншонче, през което минава кабела, и което се поставя на мястото на тапата:

Вече монтираният заден сензор:

Сглобявате всичко разглобено
, и за да заработи всичко е необходимо да се активира опцията в лайт модула. Най-лесно става с BMW Скенер, но за предпочитане е DIS, тъй като добавя информацията за новото оборудване в SA кодировката.
Какво е необходимо за монтажа:
- преден сензор с номер 37146784696. Сензора се монтира на Е38/Е39/Е46/Е52/Е53/Е60/Е61/Е63/Е64/Е65/Е66/Е68/Е81/Е82/Е85/Е86/Е87/Е90/Е91/Е92/Е93/R50/R52/R53. Така че донори има много

Цена като нов 157.61 BGN / Цена втора употреба около 30-50 лева
- заден сензор с номер 37146784697
Цена като нов 180.77 BGN / Цена втора употреба около 30-50 лева
Ако ги вземате втора употреба най-добре е да са от E46, тъй като планките за монтажа са различни и ако се вземат от друг модел, ще ви се наложи да си купувате отделно планки.
Това е схемата на свързване на сензорите:

Започнах с прекарване на кабелите от лайт модула към сензорите. За целта сваляте жабката (не съм описал как става, има достатъчно информация по въпроса)
След като свалите жабката трябва да махнете и частта оградена на снимката:

При свалянето внимавайте да не счупите това "ухо":

Кабелите се прекарват през гофрираната тръба, която се намира зад един дунапрен, който трябва да дръпнете, за да имате достъп до нея:

Откъм шофьорското място е необходимо да свалите кората над педалите. Няма нищо сложно, просто развивате болчетата и внимавате с двете щипки на които се държи точно под корите на волана:

Откъм шофьорската страна, гофрираната тръба се забелязва трудно, дори при дръпнат дунапрен. Аз прекарах кабелите с помощта на един тел, в посока от пасажерското място към шофьорското. Ориентировъчно съм посочил от къде трябва да излязат кабелите:

Търсите си кабели, с кабелни обувки като показаните на снимката. Не съм 100% сигурен, че са точно тези, тъй като малко трудно ги вкарах в сокета, но все пак стана:

Лайт модула се сваля като махнете декоративната лайсна (задължително преди това си купете нови щипки - в 90% от случайте, когата съм свалял лайсните, стават на парчета. Това е номерът им 51458266814) и развиете единственото му болче:

Разглобявате буксата на лайт модула, която се състои от 2 букси. За целта трябва да повдигнете малко кожуха на черната обвиваща букса, за да излезе заключващото чопче. На мен тук, а и при самото вкарване на кабелните обувки в конекторите, ми свършиха чудесна работа комплект часовникарски отверки

Ориентирате се по номерацията на конекторите, за гнездата в които трябва да вкарате обувките, според схемата на свързване:

След като вкарате всички нови кабели, сглобявате по обратният ред, и с това работата ви от тази страна е свършена.
Сега трябва да се прекарат кабелите до сензорите. Кабелът за предният сензор излиза в коша на двикателя през този отвор:

Монтажа на предният сензор се извършва като свалите предната дясна гума. Очертал съм местата на захващане на сензора и от къде излиза кабела извън коша на двигателя (през бомбето от към двигателя):

За съжаление съм пропуснал да снимам монтираният сензор.
Кабелите за задният сензор се прекарват през праговете. За целта се свалят пластмасовите капаци. Техниката на сваляне е с дърпане нагоре. Препоръчвам предвид ниските температури и опасността от счупване, да ги сваляте в затоплен гараж или да изчакате до пролетта

Щипките си ги ползвате пак, като за целта първо трябва да се извадят от отворите. Аз използвах този инструмент:

Завъртате ги на 90 градуса, за да е по-удобен захвата, и с леко притискане, за да се свият и откопчаят, ги издърпвате нагоре.
Кабелите се прекарват в багажното отделение през показаният отвор:

За монтажа на задният сензор не е необходимо да сваляте гумата, а и е невъзможно да го монтирате от там (личен опит

Трябва ви канал или подемник. Тук са показани местата на закрепване:

Кабелът излиза от багажника като махнете тази тапа. Задължително си вземете гуменото маншонче, през което минава кабела, и което се поставя на мястото на тапата:

Вече монтираният заден сензор:

Сглобявате всичко разглобено

Re: DIY - Автоматично регулиране височината на фаровете
Аз така и не успях да ги подкарам, но не съм и ровил много. Може би нещо съм объркал при свързването. Дава ми грешки при давата сензора, а кабелите ги взех от ибей заедно с буксите
stilko написа::clap: Супер си се справил.
Благодаря

Сега като гледам какво е писал ©Слави, се сещам че някои E46 не са окабелени по подразбиране с всички необходими кабели за актуатора на фаровете. Какво имам предвид: ако като завъртите врътката на лайт модула на габарити, понякога ви се настройват сами фаровете нагоре надолу, то тогава имате всички възможни кабели. Другият начин е просто да проверите колко на брой кабели влизат в буксата за актуатора на фара - трябва да се 4. На снимката се вижда за коя букса става дума:

Ако кабелите са по-малко то тогава трябва да се пуснат допълнително липсващите, от лайт модула до всеки от фаровете. Това едва ли има връзка с проблема на ©Слави, но се сетих че може да има и такива случаи.
Дай по-подробно, за какво ще са тези кабели, при мен 100% липсват, като се има предвид, че колата е излязла доста базова от завода
Можеш ли да дадеш местата където влизат в буксата на лайт модула?

Ето я схемата на свързване на сервомоторите на фаровете с лайт модула:

Най-лесно е да погледнеш буксите: не е необходимо дори да се вадят, само повдигаш предният капак.

Най-лесно е да погледнеш буксите: не е необходимо дори да се вадят, само повдигаш предният капак.
За съжаление не е това. Иначе се бях зарадвал, че ще пусна два кабела и ще тръгнат
7 мнения
• Страница 1 от 1