E46 стокова навигация!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото си иска
Детайли за колата: Обикновенно много бърза

E46 стокова навигация!

Мнение от lyu_records » 15 Яну 2013, 3:45

Здравейте колеги за съжаление ми откраднаха колата Е46 320d и все още няма резултат в издирването и. От РПУ-то ми казаха, че на дали ще я намерят а действително си я бях направил след като минах през всички мъки (познато ви е предполагам). Както и да е, покарах си я 3 години а все пак е с каско. Та в момента съм в процес на издирване на същата но вместо 320d минавам на 330d а може и да е XD.
Та по темата, не съм имал стокова навигация а и нямам познат който да има. Но мисля следващата ми кола E46 да е със стокова навигация. Моля модераторите да не заключват темата, защото въпросите действително ме касаят а не можах да намеря съответните отговори. Също така да пишат колеги които притежават автомобил със стокова навигация.
Та въпросите са ми следните:

1. В какво най често се изразяват дефектите при стоковата навигация и какъв е най-честия срещан проблем при тях?
Или с две думи как да разбера, че навигацията има проблем?

2. Какви модели навигация слагат в E46, стокови и какви са разликите между моделите?

3. Откриват ли се съвременни карти за тях, които действително да вършат работа?

4. Освен, че е навигация, какви други плюсове има "екстри"?

5. Заслужава ли си колата да има стокова навигация "въпрос не на последно място"?

Въпросите може да ви се струват за тъпи но действително нямам досег до подобна материя, а особено ме интересува!
Разбира се след като закупя въпросен автомобил с такова нещо ще го разцъкам и ще разбера за какво става въпрос но тогава вече ще е късно, та за това искам предварително мнение дали си заслужава.

ПОЖЕЛАВАМ НА ЕНТУСИАСТИТЕ КОИТО МИ ОТКРАДНАХА КОЛАТА ДА ИЗКАРАТ МНОГО ПАРИ ОТ НЕЯ И ВСИЧКИТЕ ДА ГИ ПОХАРЧАТ ЗА ЛЕКАРСТВА!!!
Не може човек да спестява цял живот за кола и труда му да се изпари за една нощ, това не са хора за мен!

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Re: E46 стокова навигация!

Мнение от Maxmadness » 15 Яну 2013, 5:48

Колега всичко опира до пари.Dynavin е в пъти над оригиналната навигация.По мои наблюдения навигациите при Е46 доста често имат проблем повдигащия се механизъм,и понякога не контактуват добре със СД чейнджъра.Другото което е,че каквото и Е46 да си вземеш,навигацията му ще е поне на 10 години,което предполага дефект,но не във всеки случай разбира се.Освен,че е навигация можеш да си сложиш и камера за задно виждане,но за съжаление за разлика от Dynavin,ще ти трябва и модул ТВ тунер,за да може как да включиш камерата.Разликите между моделите са,че има такива с малък,среден и голям монитор 16:9.Тези със средния размер 4:3,са със касетка.Малката навигация няма да я коментирам защото тя е пълна пародия.Общо взето ако си търсиш кола със навигация най-добре най-голямата...но от сега ще ти кажа колега,да намериш тази комбинация от : запазена кола и поддържана,говоря за двигател,купе,ходова част,и да има навигация без дефект общо взето шанса е малък.Премисли варианта да дадеш по малко пари за колата,и да си купиш чисто нов Дайнавин с андроид.Това е мойто лично мнение и не задължавам никого с него.
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 15 Яну 2013, 9:38

Да използвам темата... Динавина разбира ли се добре с борд компютъра? В смисъл има ли пълната функционалност като рапортуване на грешки, разход и т.н. Извинявайте, но съм лаик на тема навигации :)

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tngeorgiev » 15 Яну 2013, 9:43

-стоковата навигация е проверена с времето, на същия принцип се слага в Е83 до 2010г, върши чудесна работа, има перфектни карти за бг, по-евтино излиза от афтермаркет , "по-трудно" се краде ))
-бмв неслучайно са преценили че трябва да е от отделни модули за всяко нещо, а не всичко в едно, т.е. ако ти дефектира радио, тв блутут или навигационен компютър -сменяш само него. Оем навито е интегрирано с всички системи на колата. Да, менюто е по-семпло, но така или иначе афтермаркет не разчита на качество и функционалност, а само на външен вид ))
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318

///Мтусиаст
Аватар
Кара: ///М3 и още нещо

Мнение от rve » 15 Яну 2013, 10:39

Характерен проблем, особено при МК4 ДВД-тата, е че оптиката им се прецаква и спират да четат дискове. Хубавото е, че оптиката може да се замени. Струваше ми 300лв. с труда за колкото горе-долу (последно ги гледах по 350-400лв.) може да се намери втора ръка МК4 компютър, но помня, че тогава преди година и половина трудно се намираха.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Мнение от Rosendo » 15 Яну 2013, 12:05

lyu_records написа:Та въпросите са ми следните:

1. В какво най често се изразяват дефектите при стоковата навигация и какъв е най-честия срещан проблем при тях?
Или с две думи как да разбера, че навигацията има проблем?
Най често се прецаква радиомодума БМ54 (спират да свирят част от говорителите), СД чейнджъра (блокира при смяна на дисковете или въобще не ги чете) и не не последно място ГПС модула МК3 или МК4 (както е написал "rve" прецаква му се оптиката)
2. Какви модели навигация слагат в E46, стокови и какви са разликите между моделите?
Най добрата комбинация е голяма навигация 16:9 със диск, радио модум БМ54 с плоски пинове, ГПС модул МК4 и ТВ модул.
3. Откриват ли се съвременни карти за тях, които действително да вършат работа?
Във Е39 подраздела има чудесни карти както за БГ така и за Европа
4. Освен, че е навигация, какви други плюсове има "екстри"?
Самият факт че имаш нави е най големият плюс, освен това имаш данни от борд компюръра на екрана и ако имаш ТВ модул можеш да гледаш ТВ или да си монтираш камера за заден ход
5. Заслужава ли си колата да има стокова навигация "въпрос не на последно място"?
Аз лично като гледам обяви за БМВ гледам само такива които имат нави. Придава много по завършен вид на интериора и е много полезна екстра.
Относно Динавина, вярно е че е по-съвременна техника, но поне за мен стои като “подарен“ на таблото на БМВ-то. Нека не се обиждат колегите които имат Динавин, не искам да ангажирам никого с мнението си!
Поздрави

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от lyu_records » 16 Яну 2013, 0:11

Благодаря за бързите отговори. Въпросните модули набиват ли грешка при диагностика. Демек може ли да ги хванем при диагностика? А принципно ако няма TV модул възможно ли е да се сложи допълнително такъв оригинален, или начинанието е сложно или невъзможно. Аз не харесвам допълнителни доработки като "Динавин" или там както си се казва, китайска му работа. Предпочитам повече, да си намеря оборудвана стокова кола без цигании, а и сега вече знам какво да търся.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tngeorgiev » 16 Яну 2013, 0:22

lyu_records написа:Благодаря за бързите отговори. А принципно ако няма TV модул възможно ли е да се сложи допълнително такъв оригинален, или начинанието е сложно или невъзможно. Аз не харесвам допълнителни доработки като "Динавин" или там както си се казва, китайска му работа. Предпочитам повече, да си намеря оборудвана стокова кола без цигании, а и сега вече знам какво да търся.

възможно е колега, става като фабрично, през тв модул можеш да си пускаш каквото имаш видео през A/V входа, можеш камера да добавиш и т.н. По-новите е46 си имат и стерео аукс-ин, и блутут тел модул, което е най-голямата екстра на фабричната нави според мен
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от lyu_records » 16 Яну 2013, 14:01

Да вече разръчках из нета има доста инфо с което да се забавлява човек. Видях как се монтира TV модула. Не ми стана ясно как става номера да се включи камера за задно виждане като превключиш на задна. До колкото разбрах взимат ток от парко-светлините за нея, за самата камера, но как навигацията разбира, че камерата е по приоритет когато се включи на задна скорост. Или всеки път трябва да се включва ръчно на AV. Има доста инфо но повечето е за китайските навигации. :no: Камерите струват по 15 евро в ибей. :yes:
Другото което е важно за мен е:
При повреден модул на навигацията набива ли грешка. Демек може ли да ги хванем при диагностика?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tngeorgiev » 16 Яну 2013, 23:41

lyu_records написа:Да вече разръчках из нета има доста инфо с което да се забавлява човек. Видях как се монтира TV модула. Не ми стана ясно как става номера да се включи камера за задно виждане като превключиш на задна. До колкото разбрах взимат ток от парко-светлините за нея, за самата камера, но как навигацията разбира, че камерата е по приоритет когато се включи на задна скорост. Или всеки път трябва да се включва ръчно на AV. Има доста инфо но повечето е за китайските навигации. :no: Камерите струват по 15 евро в ибей. :yes:
Другото което е важно за мен е:
При повреден модул на навигацията набива ли грешка. Демек може ли да ги хванем при диагностика?

камерата "разбира" сама, когато си на задна, защото си я пуснал на входа за камера в тв ммодул, т.е. на фабрично предвиденото място..
грешка или проблем с навигационен компютър се вижда без диагностика - изчезва менюто "навигация" на монитора (ако има тв в системата) ,или направо няма картина (ако е само навигация)
навито е ок, ако навигационният компютър помни вкараните адреси при всеки следващ контакт на колата
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от lyu_records » 17 Яну 2013, 18:04

Мерси колега ясно! Значи трябва да помни зададения адрес и след като врътня ключа (демек я рестартирам).

Назад към E46