Скоростната кутия сгъна
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- Mupaka
- Потребител
-
- Кара: BMW 330cd
- Мечтае да кара: BMW 330cd
- Детайли за колата: Facelift Coupe, червена кожа, автоматична скоростна кутия, сив металик 2004 година
Скоростната кутия сгъна
Всичко започна миналата година, когато колата нещо спря да върви както трябва, изчезна рязкото ускорение и като цяло поведението на колата се промени. Забелязах също, че и започна да притриса и на по-дълъг път бучеше като москвич на определени обороти. Ходих на хиляди майстори "експертите на БМВ" във Варна и заради тях смених дебитомер, изпускателни колектори, профилактика на турбото и части за над 2000лв и още толкова за махане на катализатори и тем подобни глупости, защото по метода на изключването сме щели да установим какъв е проблема, но на мен ми писна защото по тоя метод направо да си взема нова кола ... Известно време ме нямаше в БГ колата никои не я е карал. Онзи ден отидох до Обзор и на връщане бученето за което ви споменах стана по-силно и колата започна да тресе още повече, което ме притесни и реших пак да отида на сервиз този път при друг майстор който ми бе препоръчан от един приятел. Майстора наистина съвестен и разбиращ си от работата прие нещата сериозно, защото веднага ме попита какво става че колата работи така странно. Вдигнахме я на стенда махнахме корите палихме я, тествахме я, но много трудно можеше да се определи откъде идва този шум и вибрациите. След дълго гледане майстора ми каза, че според него това идва откъм скоростната кутия, някъде към турбината, но той няма как да определи точно от кое. Каза, че тъй като са празници и няма как да стане да извика човек компетентен по скоростните кутии ( говорим за Стефан от ТУ-Ватна ), който да каже със сигурност от къде е и дали да сваляме кутията, след празниците ще свършим тази работа, при което аз се съгласих пък и нямах голям избор. Закачихме корите оправихме колата и той я закачи да види за грешки и да ги изчисти. Колата имаше някои и друга грешка, изчистихме ги и решихме да направим едно тестово каране и да я закачим пак да видим дали ще натрупа наново грешки, тъй като ми предстоеше пътуване до Търново. Излязохме на магистралата и с 220 км/ч колата влезе в авариен режим изгасна и спря. Излизаме и хоп изненада масълце от скоростната кутия (GM автомат сменено масло и филтри миналата година). Закарахме я в сервиза след дълго чакане на пътна помощ и днес майстора ми каза, че е свалил кутията счупен е хидро преобразователя(torque convertor-a). Проверихме за части само този преобразовател е 736лв + има още неща да се сменят датчик за обороти, семеринги и т.н. та майстора ми каза обща цена части с труда 1900лв, но тепърва ще носим кутията при Стефан да я види тъй като има някаква втулка която може да е задрала, а преди това кутията си работеше идеално сменяше предавките супер, но проблема е бил в преобразователя. Та крайната цена ще е извънземна и мисля да търся втора ръка преобразовател. Някой ако знае къде или от кого мога да намеря моля нека пише, защото четох, но не видях нищо във форума.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: Скоростната кутия сгъна
Колега защо не погледнеш в мобилето за цяла кутия например 2-ра рака, има доста коли като гледам на части 

- Mupaka
- Потребител
-
- Детайли за колата: Facelift Coupe, червена кожа, автоматична скоростна кутия, сив металик 2004 година
Колега и за това си мислих, но има вероятност и то голяма на кутията да и няма нищо, така че ще ми трябва само torque convertor-a, а дори и да и има нещо на кутията майстора като я отвори ще оправи.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Mupaka написа:Здравейте и Весела Коледа на всички. Искам да ви споделя какво ми се случи и съответно съм отворен към предложения и съвети.
Всичко започна миналата година, когато колата нещо спря да върви както трябва, изчезна рязкото ускорение и като цяло поведението на колата се промени. Забелязах също, че и започна да притриса и на по-дълъг път бучеше като москвич на определени обороти.
....
Излязохме на магистралата и с 220 км/ч колата влезе в авариен режим изгасна и спря. Излизаме и хоп изненада масълце от скоростната кутия (GM автомат сменено масло и филтри миналата година). Закарахме я в сервиза след дълго чакане на пътна помощ и днес майстора ми каза, че е свалил кутията счупен е хидро преобразователя(torque convertor-a). ...
Съжалявам за проблема ти, Колега. Още повече, че съм със същата кутия и очаквам нещо подобно да ми се случи, рано или късно... Искам да те попитам, дали по някакъв начин свързваш двете събития през миналата година - смяната на маслото и възникването на проблеми с кутията? Или според теб това е съвпадение? Успешен ремонт и безаварийно пътуване от мен.
Excellent! Steven is my name!
- Mupaka
- Потребител
-
Не няма нищо общо маслото го смених, защото вибрациите се появиха преди това и мислих, че след смяната ще се оправи, но явно само съм удължил неизбежното.
Mupaka написа:Колега и за това си мислих, но има вероятност и то голяма на кутията да и няма нищо, така че ще ми трябва само torque convertor-a, а дори и да и има нещо на кутията майстора като я отвори ще оправи.
Тва ясно ма тоз torque convertor като сложиш още малко дребни и ти е равен н 1-на кутия 2 -ра рака със сичко по нея.Ако покре него има и още неяа за смена ще ти излезне златно, ти си знаеш наи добре поразпитаи звънни некои телефон как са цените на кутиите и прецени
- Mupaka
- Потребител
-
v_p_m написа:Mupaka написа:Колега и за това си мислих, но има вероятност и то голяма на кутията да и няма нищо, така че ще ми трябва само torque convertor-a, а дори и да и има нещо на кутията майстора като я отвори ще оправи.
Тва ясно ма тоз torque convertor като сложиш още малко дребни и ти е равен н 1-на кутия 2 -ра рака със сичко по нея.Ако покре него има и още неяа за смена ще ти излезне златно, ти си знаеш наи добре поразпитаи звънни некои телефон как са цените на кутиите и прецени
Принципно си много прав, аз и за това му казах на майстора да не поръчва никакви части, защото той искаше да поръчва, но на всеки ще му дойде на ум, че може да си купи кутия (верно нова ръка), с всичко за много по малко пари отколкото той ми казва ... 1900 лв труд с части. За 1200 може да се намери кутия с всичко предполагам там ще има не само torque convertor-a ами и още доста неща

- TRR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320dA '02; Yamaha FZ6S ABS
Mupaka написа:... Колата имаше някои и друга грешка, изчистихме ги и решихме да направим едно тестово каране ...
А имаше ли някакви грешки, свързани с кутията? Любопитно ми е може ли автомата да се сгромоляса така без предупреждение, или диагностиката го издава по някакъв начин?
- Mupaka
- Потребител
-
Ами тя беше натрупала доста грешки имаше и някаква свързана с кутията, но видиш ли зъбчато колело да свети на таблото отивай да я гледаш, защото на мен първо то ми светна миналата година но беше петък вечерта в понеделник като я закачих ми казаха че няма грешка. А на мен като ми светна след 3 часа престой като я запалих пак не светеше. Незнам защо нямашр грешка, но тогава колата се промени в вървене начин на работа на място, а след това мен ме нямаше в бг половин година не съм я карал, а и толква пари пръснах преди да замина и никои не разбра какво става всеки вика тя е добрр че се отказах да ходя по майстори, но сега след като се върнах и стана по зле реших пак да отида то пък взе че направо си каталяса този път. Сега трябва да отида да при всички разбирАчи дето я гледаха и да ги питам нали ми казваха че и нямало нищо само гледат как да те одерат а нищо не правят, няма един съвестен и добър майстор в тая варна...
- Mupaka
- Потребител
-
Искам да попитам и по-компетентните ето за тази част става въпрос http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=20 съвместима ли е с същата от друг модел и ако да кои? Примерно от Е39, но да кажем 193 к.с. или трябва непременно да е от 204 к.с. ?
- Mupaka
- Потребител
-
Колеги вижте какво открих по моя проблем според мене ще стане кажете мнение според вас става ли ако да да го поръчвам никакви 740лв няма да давам
http://www.ebay.com/itm/BMW-E53-X5-3-0d ... 2ebf78b708

- The Edge
- младши ентусиаст
-
- Кара: тъжно друга марка :(
- Мечтае да кара: Пак BMW
Колега, искрени съжаления за проблема ! Би ли пояснил, какви промени си забелязал при работа на място ? В студеното време на мойта и играят на моменти оборотите и всичко спира, когато дам на P или N . 

Mupaka написа:Колеги вижте какво открих по моя проблем според мене ще стане кажете мнение според вас става ли ако да да го поръчвам никакви 740лв няма да давамhttp://www.ebay.com/itm/BMW-E53-X5-3-0d ... 2ebf78b708
Твойто го дават да е взаимо-заменяемо само с това от Х3, от линка който си дал е от х5 та може и да не стане.
http://www.realoem.com/bmw/partxref.do? ... showeur=on
- TRR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320dA '02; Yamaha FZ6S ABS
Mupaka написа:Искам да попитам и по-компетентните ето за тази част става въпрос http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=20 съвместима ли е с същата от друг модел и ако да кои? Примерно от Е39, но да кажем 193 к.с. или трябва непременно да е от 204 к.с. ?
Mupaka написа:Колеги вижте какво открих по моя проблем според мене ще стане кажете мнение според вас става ли ако да да го поръчвам никакви 740лв няма да давамhttp://www.ebay.com/itm/BMW-E53-X5-3-0d ... 2ebf78b708
Те изглеждат различни - виж че и бройката на дупките е различна. Това от твоите снимки прилича на чертежа в realoem за 330d, а чертежа за X5 изглежда различно. Иначе дали може да ползваш от друга кола - според realoem само от E46 и от X3 става, при това трябва да са с M57N, т.е. 204 к.с.! На практика дали е така - само някой който е пробвал ще знае.
Е46 330d: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EX91&mospid=47672&btnr=11_3317&hg=11&fg=20
Е53 X5 3.0d: http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=FB72&mospid=47739&btnr=11_2717&hg=11&fg=20
- Mupaka
- Потребител
-
Има напредък до няколко дни се надявам колата е ОК

15 мнения
• Страница 1 от 1