Виене при първа и втора скорост на стептроник

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E46 318i Touring 2.0 143hp 2004г.
Детайли за колата: 318i SE Touring 2.0 143hp 2004г Steptronic

Виене при първа и втора скорост на стептроник

Мнение от jerryes » 20 Дек 2012, 2:52

Здравейте колеги! От няколко дена съм собственик на BMW E46 318i SE Touring 2.0 143hp Steptronic мисля че е ZF.Колата е на 68000 мили и е сервизирана само в БМВ в Лондон с пълна сервизна история. Досега не съм карал БМВ и впечатленята ми като цяло са много добри.Имам няколко въпроса за този автомобил.
1. Това е първия ми автоматик и когато набирам, първа втора вият някак си странно, звука е все едно като развъртане на турбина. Това нормално ли е или да търся проблем.Скоростите иначе си ги превключва супер плавно, без удари.
2. Забелязах че като съм под голям наклон и на D или респективно R , при пусната спирачка колата леко тръгва назад, респ. като съм на R тръгва напред. Доколкото съм чувал, автоматика не би трябвало да връща ако всичко е наред. Карам и един Ц клас 2005, при него няма такова нещо, колата не помръдва под голям наклон и пусната спирачка.( може би той има разни там асистенти при тръгване под наклон, незнам..). При по малки наклони няма проблем, държи. Все пак имам предвид че това е тежка кола, но все пак..незнам, вашите как са?
3. Нещо мисля че ми чукат инжекторите и ще пробвам няколко пъти да и сложа добавка за почистване, дали това би помогнал или без сваляне и почистване с ултразвук няма да се размина.
4. Разхода ми засега по БК е 7.6 л магистрала със 120км/ч и 14.5 л градско, но не съм я карал много, така че не мога да кажа със сигурност. Нормален ли е за този автомобил? Когато я купувах малко по-различен ми го казаха ама както и да е, аз още и се кефя и по-агресивно карам :lalala:
5. Маслото на кутията още се чудя дали да го сменям, тъй като ми казаха че не се сменя, и тука чета доста противоречиви мнения и май всеки сам си решава, но ако реша да го сменям, какво да е?
Двигателя гледам поомаслен тук там, но няма течове уж, дилъра ми каза че всички така били омаслени и е нормално :confused: нещо за това да кажете? На предишната ми кола - Тойота Авенсис мотора беше на същите мили и нямаше капчица масло по него никъде.
Ааа, сетих се нещо друго, кого извадих щеката видях че имя леко бяла пяна по нея, казаха ми че също е нормално понеже щеката била отстрани на мотора и се получава конденз вътре и затова така, иначе капачката си е чиста и маслото изглежда много бистро и с хубав цвят.
6. Горивния филтър къде се намира и мога ли сам да си го сменя (не съм гъзорък)или си иска по специални умения?
Като цяло колата много ме кефи как върви, доста по добре се усеща тягата от авенсиса, въпреки че той беше повече коне и същия обем. Форума много ми харесва, има доста страстни фенове на марката. :bowdown: Ако на някои от въпросите мислите че е отговаряно в други теми, не ми отговаряйте, ще ги потърся по нататък, когато имам време. Благодаря предварително за отговорите. Весело посрещане и изпращане на празниците на всички ви! :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Re: Виене при първа и втора скорост на стептроник

Мнение от u`F`o » 20 Дек 2012, 11:21

При пусната спирачка и под наклон автоматика не мърда. Дори смешни автомобили от 90те имат тази функция, та и БМВ-то трябва да има.
Маслото на скоростната кутия от БМВ го дават, че е lifetime - т.е. не се сменя. Това което вие, по-всяка вероятност са синхронизатори в случай че идва от скоростната кутия. Ако е така, не търси проблем, чакай да се скапе тотално. Или... направо си слагай една ръчна кутия от е36 - те са еднакви, а кутиите са по 60лв за е36 и 150лв за е46. Погледни също и тази тема.
Инжекторите не виждам как ще чукат. Ако чука нещо, то това са повдигачи и главата трябва да се ревизира. Понякога може и от гадно масло да чукат, но си мисля, че вече си искат напасване. Иди да ти проверят колко пъти е сменяно маслото на колата и провери на колко 450 000км е и ще си на ясно кое на каква степен амортизация е и ще разбереш. Прави се с диагностика.

Потребител
Аватар
Кара: E46 318i Touring 2.0 143hp 2004г.
Детайли за колата: 318i SE Touring 2.0 143hp 2004г Steptronic

Мнение от jerryes » 20 Дек 2012, 13:14

Километрите са 99% реални, защото колата е английска и имам пълната сервизна история от БМВ, и МОТ за всяка година в което са описани милите при всеки технически преглед. Последния сервиз е правен преди 2500 мили на 20.05.2012 в БМВ. Информацията за техническия преглед си я свалям онлайн от база данни за всяка отделна година, така че си е реална.Единствената възможност да ме е прецакал дилъра, който съвсем случайно се оказа българин-обадих се за обява и 10 мин говорихме на английски докато се разберем че сме българи :lol: , но честно казано не ми се вярва. Беше много готин човек-закарахме колата на сервиз да я прегледат, направи ми диагностика пред мен и лично гледах че няма никакви проблени :dunno: Въпреки това имам едно на ум. Абе може и да си внушавам за виенето, ще видим, като цяло проблеми няма реални. Вчера карах сестра ми до летището и вика, чакай да пробвам дали върви..брей като самолет е :lalala: ама не посмях много да настъпя, че тук има камери на всеки километър..Между другото тази сутрин като беше студена още и на същия наклон на който ми изпускаше онзи ден, сега си държеше. Дали може нещо от маслото да е, примерно като е студено, респ. по-гъсто и повече компресия да дава?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 21 Дек 2012, 0:39

u`F`o написа:При пусната спирачка и под наклон автоматика не мърда. Дори смешни автомобили от 90те имат тази функция, та и БМВ-то трябва да има.
Маслото на скоростната кутия от БМВ го дават, че е lifetime - т.е. не се сменя. Това което вие, по-всяка вероятност са синхронизатори в случай че идва от скоростната кутия. Ако е така, не търси проблем, чакай да се скапе тотално. Или... направо си слагай една ръчна кутия от е36 - те са еднакви, а кутиите са по 60лв за е36 и 150лв за е46. Погледни също и тази тема.
Инжекторите не виждам как ще чукат. Ако чука нещо, то това са повдигачи и главата трябва да се ревизира. Понякога може и от гадно масло да чукат, но си мисля, че вече си искат напасване. Иди да ти проверят колко пъти е сменяно маслото на колата и провери на колко 450 000км е и ще си на ясно кое на каква степен амортизация е и ще разбереш. Прави се с диагностика.

Колега кутията е автомат в нея синхронизатори няма,иначе си прав не би трябвало да тръгва назад или напред под наклон....,към колегата, колкото и да пише че маслото не се сменя аз лично бих го сервизирал и сменил маслото и филтъра в кутията. И след това евентуално да търся проблем в кутията. Успех

Назад към E46