Проблем със затварянето на вратите

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: е46 М43Б19
Мечтае да кара: чисто ново БМВ

Проблем със затварянето на вратите

Мнение от dumutko » 08 Дек 2012, 11:43

Здравейте,
от скоро съм собственик на E46 седан преди фейс-а. Още от купуването колата има следния проблем, който не ми се струваше хич сериозен, но вече взе да ме дразни. Проблемът е, че вратите се затварят доста трудно. Затваряйки вратата с нормален замах тя остава в полузатвореното си положение - само зее леко, но не е затворена. Много често при отваряне на вратите, дръжките не се прибират, а остават в дръпнато положение. Мисля си, че може би механизмът заяжда, или е ръждясъл, поради което не се прибират дръжките след отваряне и вратите се затварят трудно. Това с ръждясването не би ме учудило изобщо, защото колата я купих от Германия от собственик и не беше карана поне 1/2 година.
Моля ако някой се е сблъсквал с подобен проблем (ако може да се нарече проблем това) да сподели как се е преборил с него.
Поздрави

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316 96', Е46 316 03'

Re: Проблем със затварянето на вратите

Мнение от overclock » 08 Дек 2012, 13:30

Механизмите можеш да ги смажеш със спрей за смазване:

http://www.avto.bim.bg/Silikonov-sprei- ... 29493.html

Всички врати ли се затварят трудно или само шофьорската? Затварят ли се по-леко вратите когато имаш отворен прозорец?
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530dA '04

Мнение от koleto_78 » 08 Дек 2012, 14:07

Въпрос на напасване най-вероятно.Ръжда едва ли при пластмасови компоненти-със смазване ще стане но може и да са стегнати неправилно дръжките.И както казва колегата при отворен прозорец ще е по лесно.може да има запушена клапа.

Потребител
Аватар

Мнение от dumutko » 09 Дек 2012, 15:09

Всички врати се затварят трудно, аз съм им свикнал, но когато други хора ги отварят/затварят никога не успяват от първия път, което означава, че се затварят по-трудно от обикновено. Когато са отворени прозорците пак се затварят трудно. И на всички врати дръжките както казах понякога остават дръпнати, т.е не се прибират в нормалното им състояние. Май ще се разглабят вратите, макар че хич не ми се захваща с такива интервенции. В този ред на мисли вратите на щипки ли са?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2008 X5 30d
Мечтае да кара: M-power

Мнение от doncheff » 09 Дек 2012, 16:26

На щипки са корите, но виж дали не ти са провиснали вратите. Може да се нуждаят от корекция, ако висят.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320D

Мнение от IvanchoM65 » 09 Дек 2012, 17:37

Привет колеги!

И при мен се затварят по - трудно вратите и 4те ( с еднаква трудност). Става въпрос за 320д седан 2004г. При леко отваряне на независимо кой прозорец (дори и при 1см) всичките врати започват да се затварят като перо без никакво усилие. До днес мислех, че това е нормално, но споменавате за евентуално запушване на някаква клапа. Извинявам се предварително, че използвам темата на колегата, моля някой по - компетентен от мен да поясни за каква клапа иде реч.

Благодаря на всички предварително.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530dA '04

Мнение от koleto_78 » 09 Дек 2012, 18:45

dumutko написа:. Май ще се разглабят вратите, макар че хич не ми се захваща с такива интервенции. В този ред на мисли вратите на щипки ли са?

И да разглобиш корите няма какво да видиш отвътре.Корекциите са външни и на вратата и на дръжката.За вратата се регулира от пантите и насрешникът на колонките в който затварят ключалките.За дръжките свали капачките като ги развиеш от тапите зад тях и пръсни със спрей вътре по механизмите.
IvanchoM65 написа:Привет колеги!

И при мен се затварят по - трудно вратите и 4те ( с еднаква трудност). Става въпрос за 320д седан 2004г. При леко отваряне на независимо кой прозорец (дори и при 1см) всичките врати започват да се затварят като перо без никакво усилие. До днес мислех, че това е нормално, но споменавате за евентуално запушване на някаква клапа. Извинявам се предварително, че използвам темата на колегата, моля някой по - компетентен от мен да поясни за каква клапа иде реч.

Благодаря на всички предварително.
Вентилационните клапи се намират в багажника при акумулатора и противоположната страна и се случва понякога да са затапени с разни предмети.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ШЕ 330d (manual)
Мечтае да кара: bmw f10 m5
Детайли за колата: M-packet Mtech 1

Мнение от SlipX » 09 Дек 2012, 19:07

Колега и аз имам същия проблем. Идват по тежки вратите просто. Старата ми кола беше голф и по лесно се затваряха. На тая обаче аз свикнах вече, но някой друг ако е винаги от втория път успява. И при мен при по студено време дръжките ми остават дръпнати понякога, но рядко се случва. И моята кола е от германия, така че дай и газ и да не ти пука. Аз мисля че на всички 46-ци се затварят по подобен начин вратите :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320d,Peugeot 407SW
Мечтае да кара: BMW E61

Мнение от NicKo_8 » 09 Дек 2012, 20:19

Моите също се затварят по-трудно,но им свикнах.Просто искат малко повече засилване.
The Power of Dreams!

Потребител
Аватар

Мнение от dumutko » 10 Дек 2012, 13:56

Вратите ми напомнят на дядо ми на Москвича едно време :)
Еми ще пръсна механизмите с ВД40 ако се оправи - оправи се ако ли не ще си ги засилвам и това ще да е.
Благодаря на отзовалите се колеги, темата е за ключ. :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_TO » 10 Дек 2012, 17:52

Нищо не разбрах за тия вентилационни клапи !? :dummy: Я някой да поясни по подробно, че и аз имам същия проблем - като са отворени прозорците се затварят много добре, но станалите случай блъскаш като на москвич.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

Мнение от nikolae » 10 Дек 2012, 18:17

Може да прозвучи малко така, но са единици майсторите, които могат да те правят врати.
При мене предните са перфектни, с пускане само се затварят, леки са, без напрежение супер.
Задните... няма оправия и уплътнение сменях на едната за проба, корекции правих.
Най-добро за отзад, до което стигнах - или се затваря леко и някъде зее /примерно долу, встрани/ или пасва идеално, но малко по-така трябва да се затвори.
В един двор видях една разбира англичанка, вратите и бяха супер, като на С - класа.
Възможно е колите, които караме да имат/да са имали частичен удар и от там да идва всичко. Тук 2-3мм, там 2-3 мм и ето го ефекта :-)

Назад към E46