проблем-мени обороти при студен двигател е 46 320i

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

проблем-мени обороти при студен двигател е 46 320i

Мнение от ivanov19651 » 23 Ное 2012, 17:36

Преди 4 месеца монтирах ГИ романо, колата без никакви забележки ,нормален разход ,нормални обороти-никакви проблеми.Преди 3 седмици се появи промяна в оборотите ,същите се движиха между 1200до 500.От диагностиката -бедна горивна смес.Сменени въздуховоди,клапан на картерните газове,всички тръби маркучи,свещи ,лули ,бобина,почестени стъпково моторче,дроселна клапа,проверен дис.При движение никакви проблеми,при топъл двигател също,500км само на бензин а98.Последна диагностика-бедна горивна смес.Май ми писна.Ако може някой да помага

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: проблем-мени обороти при студен двигател е 46 320i

Мнение от zvetiko » 23 Ное 2012, 18:46

Ламбда сонда- може да симулира правилна работа,но...
ТПС- може да симулира натиснат педал на газта.
Само не ги сменяй веднага. ;) Това са вероятни причини и трябва да се видят как работят.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 23 Ное 2012, 23:31

Колега, аз съм със същото Романо на М54. Клатенето на оборотите го имам и аз. Четох във форума че се получава ако не се сложат дълги щуцери в колекторите. Изрично попитах газаджията дали е запознат с това и той ме убеди че това не му е първия подобен мотор на който монтира ГИ и че всичко ще бъде наред. Освен нестабилните обороти на студен мотор имам и неприятно придърпване при ускоряване. Когато запознах газаджията с това , той каза че причината са новите иридиеви свещи, които съм сложил или прекъсваща бобина. Купих обикновени свещи и здрава бобина, която слагам периодично на различните цилиндри. Както и предполагах ефекта е нулев. Все още обаче има проблеми по колата , които се надявам да отстраня и след това ще се заема сериозно с дефектите на чисто новата газова уредба.
Искам да те попитам обаче, дали Романото ти е адаптивно и дали си ходил за консултация в сервиза където е монтирано?

Потребител
Аватар

Мнение от ivanov19651 » 25 Ное 2012, 0:21

Здравей,колега.Моето Романо е адаптивно,монтирах го преди 3 месеца,версията е от тази година,така ми казаха.Аз нямам проблем на газ,при мен проблема е сутрин при студен двигател,при загряване всичко е ОК.Днес поставих добавка за инжекциона на бензин,изминах около 100км ,тази вечер нямаше проблем при студен двигател ,но аз не вярвам да се откача толкова лесно.Утре ще видя.Ако може някой да ми пише зад този код на АСК S205A какъв модел е и с какви консумативи се обслужва,най-вече какво масло и колко литра,срещам стойности от 3л до 9л .Защото всеки има мнение.

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 245

Мнение от dido0o``` » 25 Ное 2012, 16:03

потърси в темите за уплътнения (о-пръстените) на ваносите. Според мен това ти е проблема ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 25 Ное 2012, 16:08

Доколкото разбирам колегата пита за проблем при работа на бензин.

Колега slav4o974, щуцерите трябва да са максимално близо до бензиновите дюзи. При слагане на газова уредба се препоръчва смяната на обикновени с иридиеви свещи, а не обратното. Нестабилните обороти и придърпването при ускоряване може да се дължи на неправилна настройка на времената на газовите инжектори и те да не впръскват необходимото количество гориво. По принцип коректното нагласяване на тези времена се прави при движеща се кола в различни режими на натоварване на двигателя. Поради наличието на ВАНОС в двигателите на БМВ е добре кривата на работа на газовите инжектори да се повдигне във втората половина и да стане почти хоризонтална.

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 245

Мнение от dido0o``` » 25 Ное 2012, 16:18

Аз говорех за играенето на обороти 500-1200
Ако на автора колата му прави по същия начин на студено: http://www.youtube.com/watch?v=1h-hCr5PQTQ
То проблема съм го написал.

Потребител
Аватар

Мнение от ivanov19651 » 26 Ное 2012, 18:10

След добавката в бензин а98 екто сутрин оборотите са стабилни няма колебания,плавно слизат от около1100 до 700 обр.При диагностиката и ремонта ,който извърших в гр.Ямбол ми обясниха ,че е необходимо време за възстановяване на софтуера за работа с бензин,защото колата е карана продължително време на газ и при разликата във времето на впръскване между газ и бензин се появява този проблем.Вече са извършени всички настройки и сега е ОК.Много читави са тези майстори,май са на изчезване.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 27 Ное 2012, 1:17

Добре де, нали ГИ-то е адаптивно. Газовите времена би трябвало да са такива че ЕКУ-то на автомобила да не може да направи разлика в сместа на бензин и газ. Ако е така както казват майсторите, то Романо OBD2 по нищо не се различава от обикновените ГИ-та при които настройчика въз основа на субективни данни най-вече на опита си, изгражда горивна карта на газовите времена!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 08 Дек 2012, 17:32

ivanov19651 написа:След добавката в бензин а98 екто сутрин оборотите са стабилни няма колебания,плавно слизат от около1100 до 700 обр.При диагностиката и ремонта ,който извърших в гр.Ямбол ми обясниха ,че е необходимо време за възстановяване на софтуера за работа с бензин,защото колата е карана продължително време на газ и при разликата във времето на впръскване между газ и бензин се появява този проблем.Вече са извършени всички настройки и сега е ОК.Много читави са тези майстори,май са на изчезване.

Пълни глупости- ЕКУ-то на двигателя работи независимо от ЕКУ-то на инжекциона и на него разни газови времена не му влияят. Просто си имал запушени дюзи, с добавката си ги изчистил, а те са направили настройка на газовият инжекцион.

Колега slav4o974 не се прави субективно, а се гледат при различни натоварвания бензиновите времена при работа на двигателя на газ и при работа на бензин и чрез корекция на коефициентите се уеднаквяват.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: се на жена си
Мечтае да кара: нещо с шест дросела

Мнение от mladfen » 08 Дек 2012, 22:09

Идеята на ОБД адаптирането е да следи за два точно определени кода в протокола на екуто които показват с колко бензиновите времена са излезли от лимитите предварително заложени в бензиновото ЕКУ.
Корекцията която прави газовото ЕКУ се настройва така да прибавя или изважда милисекунди че безиновото време да е в границите заложени от производителя
Това че има ОБД адаптиране не означава че то е настроено да работи по правилния начин, за хората монтирали такива системи им е ясно че не е просто закачане на един два кабела към ОБД буксата
А и да не говорим че като се свърже към колата се настройват разни протоколи и съответните им скорости на четене
След повече секс се чувстваш далеч по-добре, отколкото след повече алкохол!!!

Назад към E46