Как да си направим датчик за външна температура?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- minimalcoholic
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: e46 330i
Re: Как да си направим датчик за външна температура?
ами има ги по всички магазини,които се занимават с ел.материали...и да само се запоява за кабелчетата

Ако обаче не сте изолирали добре изводите на тези температурни резистори при първия дъжд или сняг ще ви измерва вярно друг път. Надявам се осъзнавате, че водата е проводник и ще променя в грешна посока съпротивлението, което се интерпретира в температура. А това, че при колегата има голяма разлика означава, че вероятно има проблем при връзките и окабеляването. И към колегата с проблемното отмерване: колега, не ти е нужна схема, използвай зумер опцията на даден мултицет, за да си откриеш кабелите при таблото сам!
- dark0
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320ci 170 к.с.
- Мечтае да кара: Е92, ако може М3 !
Понеже нямам време да обикалям да търся термистор, ще си го поръчам от нета ..
http://www.proton-bg.com/Products.aspx? ... egory_ID=0
може ли да ми кажете кой да поръчам и също така къде се намира датчика за температурата, за да го махна и да сложа термистора
http://www.proton-bg.com/Products.aspx? ... egory_ID=0
може ли да ми кажете кой да поръчам и също така къде се намира датчика за температурата, за да го махна и да сложа термистора

- minimalcoholic
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: e46 330i
термистора който взех аз е 4,7к...момчето от магазина ми каза че е най-близък до 5...а датчика за външната температура се намира в лявата част на предната броня...откачи едната решетка и ще видиш къде е

- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Голяма криза ли е какво става
Този датчик се намира в оригинален вид със буксичка за 10-15 лв във форума...
Да обикалям да търся термистори и да ги сравнявам..после както е казал Slitter,трябва да се изолира,иначе става на гъс тоя датчик след първия сняг/дъжд...според мен идеята е безмислена...

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- dark0
- младши ентусиаст
-
Я кажете магазин в София от който да го закупя този термистор, защото днес обиколих 3-4 магазина за ел материали и нямаха ..
в сайта по горе няма в наличност

в сайта по горе няма в наличност

Бааахти термистора, дадохте повече пари за гориво, докато го търсите, отколкото да си вземете оригинал за една десетка

- landolin
- младши ентусиаст
-
- Кара: 535ix, 2012
Оригинала е няколко пъти по една десетка
говоря за нов сензор, не знам кой ще си купи такъв втора употреба на 10+ годинки и с неясен остатък живот.
Аз лично след няколко проби/грешка стигнах до извода, че става ли въпрос за датчици трябва да се взимат само нови (дори и неоригинални), по чуждите форуми е пълно с теми от сорта "прецака ми се еди кой си датчик а колата е на 80к км"

Аз лично след няколко проби/грешка стигнах до извода, че става ли въпрос за датчици трябва да се взимат само нови (дори и неоригинални), по чуждите форуми е пълно с теми от сорта "прецака ми се еди кой си датчик а колата е на 80к км"

- Ludmil
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: Е46 M47N20
Имам такъв термистор.
Търся си неработещ датчик на който да му ползвам корпуса. Ако на някой му се намира нека да помага. Решил съм да направя и описание за имплантирането на нов терморезистор в корпуса на датчика.
Нов съм в е46 раздела и виждам че е масов проблем. Съответно и зашитаването на датчика от сняг, бордюри,.....
Търся си неработещ датчик на който да му ползвам корпуса. Ако на някой му се намира нека да помага. Решил съм да направя и описание за имплантирането на нов терморезистор в корпуса на датчика.
Нов съм в е46 раздела и виждам че е масов проблем. Съответно и зашитаването на датчика от сняг, бордюри,.....
... _______
o/_______\o
(Оo=00=oO)
[]==***==[]
o/_______\o
(Оo=00=oO)
[]==***==[]
- S.topalov
- Потребител
-
- Кара: Автомобил
Аз да попитам дали и самата пъпка на термистора трябва да се изолира или само крачетата?
- dark0
- младши ентусиаст
-
Днеска направих процедурата с термистора
Вместо да го връзвам долу при халогените, дигнах капака проследих кои са кабелите и ги кръцнах горе .. взех си 1 кабел вързах термистора на него .. после съединих 2та кабела и изведох термистора от дясно на левия фар .. използвах и термо шлаух и стана доста добре .. минах покрай едно табло което изписва температура и е 1:1 с тази която отчита термистора
Някой ако желае мога да кача снимки, за да види къде съм поставил термистора и кои кабели съм срязал и снадил наново
Цялата работа ми струваше 1.03лв. и 15-20мин ( забавих се защото свалях подкалника да видя как е положението там ама ми беше неудобно и реших, че това със снадката ще ми е по лесно )

Вместо да го връзвам долу при халогените, дигнах капака проследих кои са кабелите и ги кръцнах горе .. взех си 1 кабел вързах термистора на него .. после съединих 2та кабела и изведох термистора от дясно на левия фар .. използвах и термо шлаух и стана доста добре .. минах покрай едно табло което изписва температура и е 1:1 с тази която отчита термистора

Някой ако желае мога да кача снимки, за да види къде съм поставил термистора и кои кабели съм срязал и снадил наново

Цялата работа ми струваше 1.03лв. и 15-20мин ( забавих се защото свалях подкалника да видя как е положението там ама ми беше неудобно и реших, че това със снадката ще ми е по лесно )

Всеки си знае сам за себе си как да постъпва с колата си, но на мен ми изглежда изключително смешна цялата тая история с термистора. Към колегата по-горе: мястото на датчика не е случайно, там, където си го позционирал ти може сега да е отчел вярно, но има вероятност да почне да не отчита, защото лятото ламарините се загряват, фарът също загрява, радиаторите съща нагряват това околно пространство, изобщо температурата отдолу на въздуха, който преминава през датчика, няма общо с мястото, където си го поставил, но ти си знаеш, не упреквам никого. Колкото до колегата няколко мнения по-нагоре. Този датчик не е като датчика на разпределителния вал например, който е изложен на зверското нагряване на двигателя, през него не минава масло и най-важното е, че той е датчик, но вътре има едно просто съпротивление, което и на 100 години да е е малка вероятността нещо да му стане, освен ако по някаква причина не влезе вода в него. Но дори и да влезе като се изпари пак започва да си работи нормално. Този датчик реално не гори! Ето защо точно този датчик може човек спокойно да си го купи втора употреба точно за 10 - 15 кинта, за да си застане на мястото, където му е отредено. Пак казвам, нека никой да не го приема лично, харесвам ентусиазма ви да си го направите сами, но е тъпо по дифолт целото мероприятие... поне според мен!!! Когато нещо made in bg е добро, с радост го приемам, но когато е пълна тъпотия, нито струва милиони, нито нищо и накрая неква измислица, която ако не се изпълни както трябва няма да работи по начина, по-който трябва да работи... айде да не го хвалиме излишно!
- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Пичове...ще ни се смеят по другите форуми 

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Абе да ни се смеят ама преди години тоя датчик беше доста пари... та хватката с термистора си беше идеална. Що да давам 60 лева, като за 1 лев термистора върши същата работа?
Si non confectus, non reficiat.
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2