Проблема е решен - за триене или ключ :)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: e46 320d 136к.с. мирише гадно от ауспуха

Мнение от Dimitroff » 14 Ное 2012, 9:32

SaRsEmA написа:Как може да се разбере дюзатаа дали пикае?Моята кола страшно много мириши както каза Димитров във гаража направо започват да ми течат сълзи.Катализатора ми стои.Ако може и снимки ще е супер.

За твоя мотор дюзите могат да се видят и софтуерно и с "колбички".

За 136к.с. мотора - дюзите се свалят и се носят на стенд за проверка. (причината е, че мотора е с 3 механични дюзи и една електронна - т.н. "умна дюза", която обаче не показва корекции на впръсквано гориво на диагностика).

vencislav86 написа:Добре значи дюзи - катализатор - турбо :dunno: за катализатора ми е ясно как се решава проблема :D колко пари трчбва да си приготвя ако са дюзи за ремонт или там каквото се правят :dummy: турбото остава последен варянт :dunno: ако мойе нчкои да даде цени ще сам благодарен :bchug:

Няма как еднозначно да се даде дори и ориентировъчна цена за ремонт, тъй като не е ясно дали проблема е в една или няколко дюзи, дали е "разпръсквач", дали е "игла" или нещо друго в самата дюза.
Опита показва, че при 4 цилиндровите дизелови мотори рядко проблемните дюзи са повече от 2, но пък най-добрият вариант е да се свалят и 4те - ако 2 са проблемни - да се рециклират, а другите 2 да се "обслужат" - разглобяване, почистване, регулиране, подмяна на О-пръстени, подмяна на "съчмата", сглобяване, стенд и да се знае, че освен рециклираните 2 - другите две също са в ПЕРФЕКТНО здраве.

В не малка част от сервизите се спекулира жестоко с понятието "рециклаж" на дюзи ... дават се цени за ремонт близки до цена за нова оригинална дюза (497 за Евро 3 и 550+ за Евро 4)...истината е, че ремонта на 2 броя дюзи + профилактика на другите 2 + стенд за всичките 4 + труд по сваляне на дюзите, почистване на леглата им, поставяне на нови дифтунги (задължително се прави!!), качване на дюзите ... рядко надхвърля 700-800 лева... (това при положение, че двете ремонтирани дюзи са били за по-тежък от нормалното ремонт) - в тази цена фигурира и гаранция за 4те дюзи.

Важно е да се знае, че когато една дюза е зле - друга компенсира нейната работа и при положение, че дълго време не се вземат мерки - компенсиращата дюза също се износва/поврежда и се налага преждевременен ремонт и на нея...не е задължителен разбира се, но е въпрос на време и тя да се предаде...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 14 Ное 2012, 11:36

И при мен си мирише и колата изпушва от време на време и мисля, че имам проблем с дюзи (320д 150 к.с.). Обаче ги гледаха с колби и връщат абсолютно еднакво количество гориво. В сервиза ми казаха, че може да си впръскват точното количество, обаче ако разпръсквача се е прецакал и не разпръсква както трябва, а пикае това няма как да се хване нито софтуерно нито с колби, а само на стенд. Някой от колегите може ли да потвърди дали това е така? :dunno:

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 14 Ное 2012, 11:38

Отчасти са прави.
ДА-стенда е най-сигурният начин.
Обаче...ако разпръсквача има "затруднения" - софтуерните корекции на дюзата го издават.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 14 Ное 2012, 12:16

Мда, почти съм сигурен, че имам проблем с дюзите от прочетеното за симптомите из този и разни други форуми, но направо вече ми е неудобно да ида в сервиза. С големи мъки ги уговорих да закачат колбите - "нищо ми нямало на колата", "внушавал съм си", "по принцип коли в такова състояние хората не ги вкарват изобщо в сервиз, трябва да са съвсем зле" и т.н. Това при положение, че съм готов разбира се да си платя. :dunno: :dunno:

Потребител
Аватар
Кара: 320d 136к.с.
Мечтае да кара: M6 G-power или трактор
Детайли за колата: от всичко по-малко

Мнение от vencislav86 » 14 Ное 2012, 13:17

Има развитие по темата колеги днес направих диагностика на колата (не аз а маистора ) не показа никакви гре6ки после и мери газовете с некакав марку4 и някаква ма6инка :dunno: каза че всичко е ток по колата каза че е от гадна нафта смърди така отидох и напълних на омв до горе варела (лапата и свете6е така4е не е имало много нафта) и 4удото стана ве4е на мири6е на умрели катарици (15 минути си врях носа в ауспуха ) мирише си както преди на дизел4е :lalala: :driving: в последните месеци зареждам само на лукоил и маи от тогава се появи миризмата :dummy:
Последна промяна vencislav86 на 14 Ное 2012, 16:16, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 528i

Мнение от Exesus » 14 Ное 2012, 14:08

Тъкмо и аз тва щях да пиша да смениш бензиностанцията :driving:

Потребител
Аватар

e46 320d 136к.с. вече не мирише но турбото се спомина

Мнение от vencislav86 » 15 Ное 2012, 18:34

Ново 20 днес открих 4е перката на студената част на турбото я е поизгрзало нещо :banghead: :ranting: :bang: просто запо4на да свири от един път много свалих кривата тръба дето идва от филтера и видчх 4е перката се е назъбила :dunno: ина4е оста няма луфтове та си мисля 4е от нея свири така гадно :dummy: по стените на тръбата имаше песачинки явно те са свършили тази работа :ranting: та схемата е ясна пак ремонт намерих сервиз в Дупница които да ми го рециклира с 4асти на тази фирма http://www.melett.com/ но си нямам на идея дали са добри тия части ако някои е знае нещо да сподели :bchug: цената мисля 4е е добра 450лв + - 50лв влиза и баланса в нея :dunno:

Потребител
Аватар

Re: e46 320d 136к.с. вече не мирише но турбото се спомина

Мнение от vencislav86 » 16 Ное 2012, 9:25

Никои ли не е чувал за тази melett :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d
Мечтае да кара: 330xd

Мнение от tuporashko » 16 Ное 2012, 13:44

нз колко адекватно мнение мога да изкажа аз ,моята кола мирише така гадно (на неизгоряла нафта)отзад само зимата.Това стана откакто махнах катализатора и от тогава наистина колата се поотпуши.Тествах я като свалих генерацията (цялата) колата летеше-звук брутален и от тогава понамирисва но се съмнявам да е от турбината вие нормално едвам се чува...според мен това НЕ Е ОТ ТУРБИНА..

Потребител
Аватар

Мнение от vencislav86 » 16 Ное 2012, 14:35

Значи колега за с миризмата се оправих като смених бензиностанцията обаче турбото перката на студената част е наранена явно от песачинки минали през филтера защото стените на тръбата през която смуче турбото бяха доста опесачени ако мога така да се изразя явно сам попаднал на въздушен филтер боклук :banghead:

Предишна

Назад към E46